neděle 5. března 2023

Nedělní miniglosy č.676

Poté, co Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", oslavily na konci února 14 let od vydání historicky prvního čísla tohoto nedělníku, postupně již, doufám, směřujeme k jaru, na které se letos těším snad ještě víc než obyčejně. Možná je tomu tak i proto, že vlastně celý  poslední měsíc se u mě nese v duchu rozhánění rozličných projevů aktuálně nedostatečného zdraví Prostě už je březen, a je tedy zapotřebí poohlédnout se po jarním sluníčku a vyšších než mrazivých teplotách. Tak vás aspoň vítám u již 676. čísla nedělníku vycházejícího pod zavedenou značkou NMg se zprávami z politiky i společnosti, které jsou možná maličko jiné než v oficiálních médiích, byť zase ne o tolik.

 
I uplynulý týden jsem doprovodil dvěma novými blogovými články. V tom prvním - s názvem O neplaveckém disidentovi - jsem zavzpomínal na to, kterak jsem se v prvních 20 letech svého života zcela vysmekl celému propracovanému státnímu systému plaveckého vzdělávání. Druhý článek s názvem Budiž Světlo! je pro změnu malým oznámením, že možná budu mít letos v létě v Plzni neplánovanou fotografickou výstavu (o co ve skutečnosti půjde, na tom se ještě musíme dohodnout s dalšími spoluvystavovateli a s kurátorkou). Z předešlého týdne ještě jednou připomenu vzpomínku na nějvětší český hokejový úspěch na olympiádě v Naganu v článku Kanada z Nagana s chutí vajíčkových chlebíčků a všem, kteří občas připojují k mým článkům komentáře, byl určen podrobný bilanční článek Komentáře a komentátoři na mém blogu v roce 2022. A samozřejmě, i tentokrát nakoukneme do hlubokého archivu, odkud tentokrát povytáhneme článek 12 let starý článek O privátním blanickém rytíři, abyste viděli, co může způsobit, když ke svému nákupu dostanete v akci jednoho blanického rytíře i s koněm zdarma :-).

V příštím týdnu se budu snažit být vzhledem k tomu, že nás konečně čeká prezidentská inaugurace, speciálně "státoprávní", takže se třeba podíváme, jak lidé kdysi nosívali po kapsách střední státní československý znak.

Přeji vám dobrý a úspěšný týden a ať se vám daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli :-).
 
 
 
Po dlouhých hodinách obstrukcí, které eskalovaly až k situaci, kdy opoziční poslanci odmítali respektovat jednací řád Poslanecké sněmovny a nechtěli se vzdálit od řečnického pultíku, se vládní koalici podařilo schválit nižší valorizaci důchodů. "Vidíte? Projednávání nakonec trvalo nepřetržitě dlouhé čtyři dny a čtyři noci," uvedl pro Nedělní miniglosy jeden ze spokojených vládních představitelů: "A teď si představte, jak dlouho by se tento bod asi projednával, kdybychom ho nenavrhli probrat ve zrychleném režimu!"
---------------------- 
Dosluhující prezident Miloš Zeman ohlásil, že si po odchodu z úřadu otevře kancelář poblíž Pražského hradu, přičemž asistentku mu bude dělat manželka. Kancelář by měla být pro veřejnost otevřena vždy ve čtvrtek, kdy bude podle prozatímního plánu probíhat úřední pyžámkový den.
----------------------
Podezření z korupce v souvislosti s vyhlašováním 30. ročníku filmových cen Český lev prošetřuje policie. Podle důvěryhodných svědectví byla totiž některým českým filmovým tvůrcům organizátory nabídnuta prestižní cena za mimořádný přínos pro českou kinematografii, pokud se zavážou, že již nikdy žádný film nenatočí. 
-------------------- 
V Íránu byl zatčen a uvržen do vazby uran s podílem izotopu 235U vyšším než 0,71%. Případ je zatím v mnoha ohledech nejasný, ale Nedělní miniglosy se z dobře informovaných teheránských zdrojů dozvěděly, že uran byl prozatím obviněn z bezdůvodného obohacení. 
-------------------- 
Unikátní prezidentské pero v národních barvách s prvky z černého kaučuku a se stříbrným hrotem vyrobili pro podpis inaugurační listiny novým prezidentem Petrem Pavlem dva řemeslníci v Rousínově na Vyškovsku. Podle důvěrných informací, které se podařilo Nedělním miniglosám získat, dostala Hradní stráž jasné pokyny dohlédnout na důsledné naplnění tajného předběžného soudního opatření, které zakazuje bývalému prezidentovi Václavu Klausovi přiblížit se k vzácnému peru na méně než 10 metrů.
----------------------
Podle právního zástupce divoké Šárky, jejíž případ projednává již několik set let vrchní soud v Praze, konala jeho mandantka zcela v souladu se svou velitelkou Vlastou, takže projednávané podezření z vlastizrady je zcela absurdní. "Možná se dá mluvit o ctiradozradě, to ano, ale jednak Ctirad na Šárku žádné trestní oznámení nepodal a jednak ctiradozrada není podle našich zákonů trestným činem."
-------------------- 
Přímo v centru Českého Krumlova se usídlil bobr. V rozhovoru pro Nedělní miniglosy uvedl, že si původně chtěl jen pronajmout některý z místních obchůdků, aby mohl turistům prodávat trdlo a památeční cédéčka s typickou českokrumlovskou hudbou, např. písničkou Když jde malý bobr spát. Nakonec se ale rozhodl podniknout ve spolupráci s místními developery rozsáhlejší investici a nyní vyjednává s místním stavebním úřadem kvůli povolení na přestavbu místního zámku na bobří hrad.
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za 14 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

36 komentářů:

  1. Rovnez se bobr uvedl na vodopravnim urade, kde zkritizoval zpusob vystavby a kvalitu hrazi vltavske kaskady , jakoz i direktivni ustanoveni stavitele bez vyberovaho rizeni, kde by pri poctivem vyberovem rizeni nemohl bobry nikdo porazit..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že by se konečně podařilo zatopit Orlík a Zvíkov?

      Vymazat
  2. Ad #7) to musí být bobřík odvahy.

    OdpovědětVymazat
  3. Když jde malý bobr spát byla má oblíbená říkanka.

    Jinak "zrychlený režim" je povedený :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bobříci se dozvěděli, že napřed musí podle místního zvyku pustit pár kapříků.

      Vymazat
  4. Ad 2) Už vidím ty fronty zájemců, kteří projeví touhu vidět zlodědka v jeho kanceláři.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pyžámkový den je ještě dobrý. Taky mohli ve čtvrtek přijímat veřejnost po vzoru Johna Lennona a Yoko Ono.

      Vymazat
    2. No to je hororová představa! :)

      Vymazat
  5. Škoda jen, že Tomio Okamura nepřekonal světový rekord v délce řečnění, mohli jsme mít zápis do Guinnessovy knihy rekordů. Takto to byl jen zmar, vždyť i ten důchodce z fotobanky "říkal", jak je spokojený, že dostane přidáno o 1000 Kč méně :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Světový rekord? Zkuste stát několik hodin s mokrou mužskou plenou, když se tekutina nemá kam vypařovat....

      Vymazat
    2. Jeste ze jsou pampersky

      Vymazat
    3. K překonání Fidelova rekordu ještě něco chybělo, to je přece jen jiná liga :-).

      Vymazat
  6. Po ukončení záležitosti s valorizací si poslankyně Schillerová konečně zajde na operaci s hemoroidy. Jejich existence se už nedala utajit vzhledem k tomu, že celé projednávání prostála před první lavicí, aniž by se jednou posadila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tenhle zákrok mají poslanci v rámci Asociace sedavých povolání slevu.

      Vymazat
  7. Komu nabízeli cenu, když nic nenatočí?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všichni režiséři se shodují v tom, že oni to nebyli :-).

      Vymazat
  8. Dodatečně přeji Miniglosám vše nejlepší k pubertálním narozeninám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsem zvědavý, jak se ta puberta bude projevovat :-).

      Vymazat
  9. Pyžamový den ve čtvrtek? To je skandál! Odjakživa držím pyžamový den v sobotu a nehodlám to měnit. :-)

    To inaugurační pero bych ráda viděla. Foto dokument by nebyl? :-)

    Ctiradozrada je ošklivá věc, ale nádherné slovo. Takový docela fotogenický skorojazykolam. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I videodokument: https://ct24.ceskatelevize.cz/3569271-unikatni-pero-pro-podpis-slavnostniho-slibu-budouciho-prezidenta-petra-pavla-je-pripravene

      Vymazat
  10. 2. Pyzamkovy den by mohl byt spojeny s fotkou se zajemci za patricny poplatek, stejne tak by Milos mohl prodavat trencle v cervene darkove krabicce. Vsak si povzdychl, ze nevi, jak s rentou vyzije a stat se zivym suvenyrem zni jako obchodni plan!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzhledem ke své zálibě v čínském hospodářském zázraku si může přivydělávat jako Don Jüan.

      Vymazat
  11. Takových českých lvů by se ovšem mohlo rozdat hned několik - a hned by se kvalita české kinematografie poznatelně pozvedla :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, trochu by se ten večer s rozdáváním protáhl, ale stálo by to za to :-).

      Vymazat
  12. Lezarts

    Ve sněmovně by se mohl zřídit “poslanecký tábor”, stačí ke spacákům rozdávat stany:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dostat ke spacáku STAN, to by opozice nevydýchala :-).

      Vymazat
  13. Ovarový pyžámkový den jen šílená představa! No jo chudák, bude muset vyžít jen ze 73000 měsíčně + pade za místo asistenky své ženy. To je hrozné! Kdyby si vyzkoušel žít za 27 000 měsíčně s náklady 25000 hned by mu sklaplo ....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mohla by vzniknout Knihovna Miloše Zemana s příslušným think-tankem.

      Vymazat
  14. Pyžámkový den bych zavedla i v práci, myslím, že by se setřely třídní rozdíly :-) Toho světového rekordu v délce řečnění je mi také líto. Stačilo tak málo... Pěkné minigosy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozdíly budou tak jako tak: Šlechta by měla pyžámko s monogramem, a novodobá ruská šlechta s monogramem v azbuce.

      Vymazat
  15. Pyžámkový den to dneska vyhrál! :D Já si nedávno udělala neúřední pyžámkový víkend, zcela dobrovolně a za plného zdraví. Bylo to fajn :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se těším a čekám na to plné zdraví :-).

      Vymazat
  16. Pyžámkový den si prostřídávám s dnem nočněkošilovým. Petře, vyzkoušej, doporučuji.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S noční košilí je to u mě horší. Ale teď frčí flanelky :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.