neděle 1. října 2023

Nedělní miniglosy č.702

Právě před dvěma týdny vyšlo místo běžného vydání Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", speciální jubilejní číslo, které bylo rozsahem víc než desetinásobkem čísla standardního: V Nedělních miniglosách č.700 jste si totiž mohli přečíst obsáhlý výběr toho nejlepšího, co vyšlo za poslední cca 2 roky, tedy v poslední stovce vydání. Dnes vás - už zase plně v běžném režimu - vítám u prvního letošního říjnového a celkově už 702. čísla našeho tradičního a zároveň (doufám) i trochu netradičního nedělníku. Možná jste si všimli, že poslední dobou mám problémy s normálním komentováním, ukázalo se, že je to zapříčiněno fungováním prohlížeče, protože můj preferovaný Firefox cosi na pozadí změnil a přestal se vůči mému blogu chovat normálně. Než přijdu na to, co se přesně stalo a jak to opravit, budu administrovat a komentovat v Google Chromu, který, zdá se, zatím funguje správně.

Minulý týden na mém blogu vyšly dva články: Prvním byla "grafologická glosa" Ukaž mi, jak píšeš..., ve které varuji budoucí výzkumníky před možnou dezinterpretací mých povahových rysů, pokud se je budou snažit zjišťovat ze zápisků, které pořizuji cestou vlakem mezi Prahou a Dobřichovicemi. Druhým článkem Okno do ložnice vás nechci informovat o stejnojmenném filmu, ale zavedu vás opět jednou do své Fotolaboratoře, kde se tentokrát dostaneme na pražský Trojský most a hlavně pod něj. Z předchozího období ještě jednou upozorním na představení podle mého názoru velmi pozoruhodné výstavy fotografky Alžběty Jungrové I believe/Já věřím, která bude k vidění už jen dva týdny (vždy od čtvrtka do neděle - do 15. října) v netradičních prostorách staré prádelny Všeobecné fakultní nemocnice u pražského Karlova náměstí, a na článek Haléře měnové reformy 1953, kde jsme se společně blíže podívali na mince, které se z důvodu utajení razily pro Československo v tehdejším sovětském Leningradě. Z hlubokého archivu dnes povytáhnu 12 let starou reportáž z okolí japonského Kyota Tunelem z oranžových bran a 10 let bude v příštím týdnu mírně rýmované hříčce, která ovšem ani po tak dlouhé době neztratila jediné písmeno ze svého původního neskrývaně milostného obsahu :-) - Kalendářem inspirace

V příštím týdnu se asi zmíním, kterak jsem se poprvé (a věřím, že ne naposledy) zúčastnil vůbec největší a nejrespektovanější fotografické soutěže světa a co z toho vzešlo. Každopádně věřím, že se na těchto stránkách zase brzy setkáme, a přeji všem zdejším návštěvníkům, ať se vám v příštím týdnu daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
 
  
 
 
Levicově orientované americké kulturní organizace poté, co se jim podařilo prosadit zákaz obsazování černošských rolí jinými než černošskými herci, nyní bojují za to, aby Dostojevského Idiota nesměl hrát nikdo jiný než idiot.
----------------------
Chybějící pracovníky na českých polích by podle ministra zemědělství Výborného mohly nahradit pracovní síly z Mongolska: "Je zřejmé, že v celém sortimentu potravin Česká republika soběstačnosti dosáhnout nemůže, ale v některých zcela základních potravinách by to možné být mělo. Např. právě s pomocí mongolských přátel bychom se mohli stát již do dvou let soběstačnými aspoň ve výrobě kumysu a aktivní zapojení Mongolů chceme podpořit i na příštím veletrhu Země živitelka vyhlášením speciální architektonické soutěže Jurta roku."
----------------------
Mezinárodní vědecký tým v evropském výzkumném středisku CERN experimentálně potvrdil, že antihmota je přitahována Zemí stejně jako hmota. "Tuto skutečnost jsme tušili již dávno, jen se nám zatím nikdy nepodařilo náš předpoklad experimentálně ověřit, řekl nám šéf výzkumného týmu. "Ale nechceme rozhodně usnout na vavřínech a v dalším kroku bychom teď rádi potvrdili dávnou odvážnou Einsteinovu-Newtonovu hypotézu, že ani antijablko nepadá daleko od stromu."
----------------------
Několik stovek pražských hřebců, valachů, klisen a kobyl (a podle hlášení rozvědky i sem tam nějaký ten lóšaď) se sešlo s transparenty a vlajkami na demonstraci na Václavském náměstí, kde všichni účastníci společně protestovali proti přejmenování žižkovské Koněvovy ulice na ulici Hartigovu, a to ještě pořadatelé demonstrace oznámili, že zlovolná česká vláda násilím zadržela na cestě plný autobus poníků z Koněprus.
----------------------
Čína postupně stahuje pandy, které v minulých letech zapůjčila do zahraničí v rámci své tzv. pandí politiky, zejména ze zemí, které se svou zahraniční politikou odrodily od představ užší politické i hospodářské spolupráce s Čínou. Podle ministerstva zahraničí se ale Česká republika nemusí bát, že by musela vrátit např. bývalého prezidenta Miloše Zemana, protože u něj nezávislá analýza DNA jednoznačně potvrdila, že nejde o skutečnou pandu ale jen o popanděnce.
----------------------
Nespokojenosti slovenských médií i veřejnosti s kvalitou volebních průzkumů, které po uzavření volebních místností avizovaly diametrálně odlišné výsledky, než pak byly potvrzeny sečtením skutečných hlasů, se brání šéf agentury, která předpovědi výsledků v sobotu večer na tiskové konferenci oznámila: "Predikce volebních výsledků nebyly o moc horší než tomu bylo při minulých volbách a udržují si svou tradiční kvalitu, odpovídající skutečnosti, že veřejnou zakázku na tyto volební průzkumy na příštích 10 let vyhrál nejnižší požadovanou cenou uznávaný expertní tým z Rádia Jerevan."
----------------------
Guinessova kniha rekordů dala za pravdu německému kronikáři Eberhardu Jurgalskému, který tvrdí, že legendární horolezec Reinhold Messner nestanul se svým spolulezcem Hansem Kammerlanderem v roce 1985 na absolutním vrcholu Annapurny, ale ve složitém terénu jim k vrcholu chybělo ještě 5 výškových metrů. Zároveň Jurgalski tvrdí, že podle jeho analýzy ani praotec Čech nebyl na úplném vrcholu Řípu, takže celá krajina kolem hory, ona země zaslíbená, zvěře a ptáků plná a mlékem a strdím oplývající, by neměla připadnout Čechům ale spíš Pšovanům, Lučanům nebo Doudlebům.  
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 14 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

26 komentářů:

  1. Ovsem mongolsti aratii by mohli zabezpecit sobestacnost v chovu velbloudu...Ti se i nas zatim objevuji jen v politice, i kdyz tam je jich dostatek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mohli bychom být soběstační ve výrobě velbloudího mléka do mléčné čokolády :-).

      Vymazat
  2. Ovsem je tu problem, kdo bude ve scifi filmech hrat mimozemstany, ma li byt zachovana autenticnost...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fox s Dejnou to dostali na starost :-).

      Vymazat
    2. Mimozemšťani klidně můžou být i neviditelní, ale pokud v detektivkách budou muset hrát skuteční vrazi... :-o

      Vymazat
    3. Tak to tedy nechci vidět ten casting!

      Vymazat
  3. Ad #5) Podle mluvčí ministerstva války bude nejlepší, když pandu vyměníme za pandu ry.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Schválně jak velká fronta na pandu ry pak v zoo bude.

      Vymazat
  4. Ad #4) Dorazili ale vinaři z Kobylí přihřáti si na demonstraci tiché víno.

    OdpovědětVymazat
  5. A co se dělo ve středočeských Konětopech, to vláda radši tutlá úplně.

    OdpovědětVymazat
  6. Ad#2) Vyvstává off šem otázka, zda se kumys bude počítat mezi tichá vína stejně jako medovina...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak je v Ćechách tradicí, zprvu trpký zdá se...

      Vymazat
  7. Míra
    Přípustný je samozřejmě jen bílý idiot

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím nebude mít Česká republika problém takového dodat. Jiřina z N.

      Vymazat
    2. Někteří idioti se ovšem castingu zúčastnili načerno.

      Vymazat
  8. On to ve skutecnosti nebyl iidiot,...o.jakou poruchu se jedna a kdo je tudiz hoden hrat tuto roli, museji jeste rozhodnout psychiatri..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bude zase prostor pro korupci: Kdo nedá úplatek, nedostane potvrzení :-).

      Vymazat
  9. 1. Kdo chce vidět idiota, nechť se dostaví do ředitelny....zrovna včera jsem měla tu čest vidět tuhle klasiku s dětmi asi podesáté. Ale to se neomrzí. Ale když jsme u klasiky, trvala bych na tom, že v Ghost Busters budou hrát opravdoví duchové...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem pro. Oduševnělí duchové po vzoru pokropeného kropiče :-).

      Vymazat
  10. Lezarts
    Kdo rozhodne, zda kníže Myškin bude moci cestovat do USA, vzhledem k politické mezinárodní situaci?

    OdpovědětVymazat
  11. Ze zprávy č. 2 jsem neměl dobrý pocit - zdálo se mi, že pro soběstačnost v kumysu nemáme dost kobyl, ledaže by Mongolové rozdojili i valachy. Ovšem zpráva č. 4 mi naději vrátila.
    A ad 5) - mám tomu rozumět tak, že jde o konec pandémie?

    OdpovědětVymazat
  12. Tentokrát si nedokážu vybrat (pro mě) nejlepší. Asi idiot v Idiotovi. Následná diskuze v komentářích je taky úžasná :-D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.