neděle 29. října 2023

Nedělní miniglosy č.705

Tak nám úředně vrátili hodinu, kterou jsme jim zapůjčili na jaře, pochopitelně bez úroků a to ještě můžeme být rádi za to, že nám taky čtvrtinu neukousla inflace, s investicemi je to teď prostě těžké. Každopádně těsně po změně času a po státním svátku se opět scházíme u Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Nedávné mimořádně rozšířené výběrové jubilejní číslo (Nedělní miniglosy č.700)  dnes v textu úvodníku připomínám naposledy, protože jsme už přece jen "o pětku dál", a počínající osmá stovka vydání našeho nedělníku, který jen s několika drobnými mezírkami vychází s železnou pravidelností už déle než 14 let, se již plně emancipovala. 

V době od vydání zatím posledních Nedělních miniglos jsem toho na blogu moc nestihl ani jako publikující ani jako čtenář; v týdnu vyšel jediný článek o dávném období, když jsem večery trávil - považte! - také přepisováním knih, Z mého pražského skriptoria. Mohu ale ještě jednou připomenout předchozí rozsáhlou reportáž, lemovanou krásnými náhodami, Moje podzimní cesta za malířkou Zdenkou Braunerovou, nebo naopak velmi nerozsáhlé haiku nenápadně přilípnuté (děkuji za inspiraci ze strany vašich zákonných přílepků, milí poslanci a milé poslankyně) k článku Srdce vyrazí oslavit přestupný rok do světa. Z velmi hlubokého archivu dnes stylově povytáhnu jednu z nejstarších básniček na tomto blogu, kterou jsem napsal k příležitosti svátku založení Československa před 14 lety, a aby to nebyl příliš depresivní konec dnešního úvodníku, přidám ještě "z mělčího archivu" přesně 4 roky starou vzpomínku, kterak mě někteří lidé z mého okolí považovali za někoho, kým jsem nebyl, což se sice dodnes děje běžně, ale už nikdy to od té doby nemělo takovou brizanci - O silvestrovském estébákovi.
 
Přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos, aby se co nejrychleji srovnali s drobným časovým posuvem a moc se těším na další setkání - tentokrát už v listopadu. Ať se vám v příštím týdnu daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
  
 
Deník Mladá fronta Dnes musel připustit, že Evropská unie zatím nechystá žádný zákaz chovu křečků a papoušků, jak noviny v týdnu zveřejnily jako hlavní zprávu dne. Podle šéfredaktora MFD nebyla zpráva lživá ani zavádějící, jen se podle něj evropští úředníci po zveřejnění polekali toho, že by úřední zákaz chovu malých zvířat mohl u závisláků mezi chovateli vyvolat nežádoucí zájem o chování velkých zvířat z Bruselu.
----------------------
Prezident Pavel podle důvěrných informací letos vážně zvažoval udělit Řád Tomáše Garriguea Masaryka in memoriam Tomáši Garrigue Masarykovi. Protože to ale jako mediální zpráva vypadá podivně, do budoucna Hrad uvažuje o tom, že by využil některý z pseudonymů, který TGM používal, když chtěl v novinách prezentovat názor, který si nemohl dovolit vyslovit oficiálně jako prezident, takže by Tomáš Garrigue Masaryk mohl být v příštím roce vyznamenán mimořádně Řádem O.Skaly, Řádem LB nebo Řádem V.S..
----------------------
Nejmenovaný lékař Nedělním miniglosám potvrdil, že většina politiků, které měl ve své péči, má nespornou psychiatrickou diagnózu, přičemž nejčastěji jde o specifickou formu schizofrenie, kdy to, co má v dané situaci dělat, politikovi našeptávají neodbytné voličské hlasy.
----------------------
Bývalý premiér a neúspěšný prezidentský kandidát Andrej Babiš zkritizoval předávání státních vyznamenání: "Je absurdní, když komunistický rozvědčík předává vyznamenání disidentům, místo toho, aby tak symbolický úkon přenechal nám, prostým a přátelským agentům vzešlým z lidu."
----------------------
Česká ministryně obrany Černochová navrhla ve svém příspěvku na sociálních sítích, aby Česká republika vystoupila z OSN, čímž právníkům ministerstva zahraničí dost zkomplikovala situaci, protože ti teď musí najít v pravidlech fungování OSN možnost, jak by se ČR po vystoupení z OSN mohla stát členem její Rady bezpečnosti, o což naše země na diplomatickém poli již delší dobu usiluje. Valné shromáždění OSN následně přijalo rezoluci, která nabádá obě česká ministerstva k uzavření humanitárního příměří, načež z OSN rozčileně odešlo dalších 35 zemí. 
----------------------
Český rekordman v délce poslaneckého projevu (časem 7 hodin 7 minut z března letošního roku) Tomio Okamura zkritizoval dvacetiminutový projev prezidenta Petra Pavla při předávání státních vyznamenání jako příliš dlouhý.
----------------------
Oficiální delegace nejvyšších představitelů českého Sokola se zúčastnila otevření první sokolovny ve Spojených arabských emirátech. "Popravdě, byli jsme trochu překvapeni tím, že místo skladu žíněnek měla dubajská sokolovna přípravnu pro porcování syrového masa a místo trenýrek a triček se naši dubajští kolegové sháněli spíš po pevných kožených rukavicích," řekl nám jeden z účastníků leteckého zájezdu. "Nakonec jsme ale našli témata, která zajímala obě strany: My jsme Araby prakticky naučili, co znamená do arabštiny obtížně přeložitelný podpor dřepmo, a oni nás zase seznámili s tím, co na sokoly zabírá, když se vymknou kontrole a potřebujete je přivolat zpět." 
 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 14 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánkyPokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

16 komentářů:

  1. Ad #6) Slyšel jsme, že Tomiovi byl rekord odebrán kvůli nepovolenému použití větrových bonbónů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, měl prý od nich úplně ofoukaný biologický pas :-).

      Vymazat
  2. Ovsem az v Kazachstanu otevrou novou orlovnu, budou se nasi Orlove muset potyjat s daleko silnejsimi ptajy, orly stepnimi..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Jižní Americe prý se zakládají kondorovny :-).

      Vymazat
  3. Jen jestli se na délce Tomiova projevu nepodepsala relativita času. Kupříkladu se mi zdá jako celkem pravděpodobná hypotéza, že všechno, co se odehrává v poslanecké sněmovně, se posluchačům jeví jako opravdu podstatně delší a nesnesitelnější, než to ve skutečnosti je, takže z úhlu pohledu mluvčího i takových sedm hodin může vypadat jako svižný tříminutkový projev :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento relativistický efekt se ovšem podle teorie nejvíce projevuje, když řečník mluví rychlostí blížící se rychlosti světla :-).

      Vymazat
  4. Když byl vyznamenán Štefánik, který zemřel mnohem dříve než Masaryk, dá se říct, že Masaryk byl trestuhodně přeskočen.
    Černochová s těmi svými tweety by asi potřebovala psychiatra. Nemá partnera ani děti a zřejmě jí to leze na mozek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mohli bychom zavést Řád praotce Čecha, tahle značka už by mohla být vzhledem k časovému odstupu volná :-).

      Vymazat
    2. Ovsem, pokud by jej in memorian nedostal Otzu...

      Vymazat
  5. Zákaz křečků ani papoušků v EU rozhodně nehrozí. Co kdyby pak někdo chtěl utratit i všechny, co si křečkují a názory jen papouškují!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by byla národní katastrofa! Ale - jak je u nás dobrým zvykem - ti pohotovější by jistě včas přešli z křečkování na syslení.

      Vymazat
  6. Lezarts
    Vojín Černochová by měl jít na samotku. Aby meditovala nad tím “ fous pas” co způsobila!

    OdpovědětVymazat
  7. Měli by páně Okamurova talentu využít a nechat ho předčítat třeba z díla p.Jiráska lidem v LDNkách, tam by se to hodilo.Já bych ty kluky z Posl.sněmovny hnedle zaměstnala všechny. Aby si ty peníze zasloužili.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.