neděle 8. října 2023

Nedělní miniglosy č.703

Vypadá to, že právě dnes, tři týdny poté, co jsme se mohli probrat speciálním jubilejním vydáním Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" (Nedělní miniglosy č.700), udeřil podzim. Trochu jsem to čekal, mám totiž příští týden dovolenou, čímž avizuji i to, že příští neděli Nedělní miniglosy nevyjdou, což by měla být poslední předvánoční mezera v železné pravidelnosti, se kterou vycházejí už déle než 14 let. 

Minulý týden jsem měl pracovně poněkud rušnější, tak na mém blogu vyšel jen jeden článek, malá neoluddistická glosa, vyjadřující můj veskrze negativní vztah k moderním samoodbavovacím technologiím Ulov si sám. Z minulého období ještě jednou připomenu grafologický článek Ukaž mi, jak píšeš..., a další příspěvek do mé blogové Fotolaboratoře, ve které jsem vás tentokrát pozval k Trojskému mostu a hlavně pod něj v článku Okno do ložnice. Mimochodem, koho v létě zaujala moje pozvánka na velmi pozoruhodnou výstavu fotografky Alžběty Jungrové I believe/Já věřím, vězte, že máte šanci ji vidět už jen čtyři dny - od čtvrtka do neděle od 12:00 do 18:00 v netradičních prostorách staré prádelny Všeobecné fakultní nemocnice u pražského Karlova náměstí. Z hlubokého archivu dnes povytáhnu básničku Kalendářem inspirace, která právě dnes slaví 10. narozeniny, ale z pohledu obsahu je pořád jako čerstvě narozená :-). A koho by zajímalo, jakou praktickou dovednost jsem získal jako dítě na staňkovském hřbitově, může si přečíst 13 let starý článek O hřbitovní škole.
 
Příští týden pro mě bude dovolenkový. Nikam speciálně necestuji, budu se pohybovat hlavně kolem Prahy a když to dobře dopadne a budou slušné podmínky, možná na konci týdne přibude něco do dlouhodobé kolekce Kouzelná zahrada, protože se chystám podívat i do Staňkova. U Nedělních miniglos se potkáme až za dva týdny 22. října, ale do té doby se můžeme ještě vidět při jiných příležitostech a u jiných článků mockrát :-). Každopádně přeji všem zdejším návštěvníkům, ať se vám v příštím týdnu daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
  
 
Tisíce lidí s kastrůlky zaplavily v tomto týdnu fotografické ateliéry po celé zemi, protože uvěřily mailově šířené dezinformaci že v rámci nové kampaně na podporu klasické české kuchyně vyletí při focení španělský ptáček.
----------------------
Rekord v počtu lidí společně ve stejný okamžik ochutnávajících termální prameny, který vytvořilo 137 účastníků balneologického kongresu v Karlových Varech, bohužel nemohl být oficiálně uznán. Jak totiž potvrdili sčítací komisaři agentury Dobrý den, jedné účastnici se na kongresu tak zalíbilo, že aby se z lázní nemusela vrátit domů, místo termálního pramene usrkávala z lázeňského pohárku odvar z babského ucha, což je v příkrém rozporu s pravidly.
----------------------
Jak nás informoval ředitel této instituce, z archivu Státní vědecké knihovny v Plzni byly z bezpečnostních důvodů dočasně odvezeny všechny archivované výtisky časopisu Česká wčela, který vycházel v letech 1834 až 1847 jako příloha Pražských novin. "Odborníci nás sice uklidňují, že útok sršní na časopisy zatím nebyl v odborné literatuře popsán, přesto nechceme ponechat nic náhodě a vzácné časopisy do Plzně vrátíme, až budeme mít jistotu, že plzeňské hnízdo agresivních sršní asijských bylo zlikvidováno, a České wčely tak budou opět v bezpečí."
----------------------
Zmatky mezi českými a vatikánskými ornitology vyvolal věroučný spor mezi kardinálem Dukou a plzeňským biskupem Holubem o to, zda je možné dát rozvedeným lidem požehnání pro jejich nový svazek. Zatímco Vatikán, kterému si Duka na plzeňský radikalismus v této věci stěžoval, ve svém stanovisku plzeňského biskupa (a shodou okolností dřívějšího kardinálova poradce) podpořil, kardinál Duka pro Nedělní miniglosy zklamaně uvedl, že zkušení biskupové by takový problematický krok jen stěží udělali, ale od plzeňského biskupa ho to nepřekvapilo, protože Holub je mezi českými biskupy zatím stále jen bažant.
----------------------
Originální český zdicí robot byl v Šumperku na Olomoucku poprvé nasazen na reálné stavbě; podílí se tam na výstavbě nové průmyslové haly. "Uvidíme, jak se robot osvědčí v praxi," řekl Nedělním miniglosám konstruktér robota. "Zakázek by mělo být dostatek: Čína si objednala několik tisíc robotů na rekonstrukci Velké čínské zdi,  pražský magistrát chce nechat vystavět novou Hladovou zeď, i když sytí zastupitelé tomu tak úplně nevěří, a ve hře prý zůstává i přezdění již nevyhovující facebookové zdi Marka Zuckerberga." 
----------------------
V soutěži o nejlepší českou prodavačku vyhrála již po pětačtyřicáté oblíbená Anička Holubová, která v hlavní soutěži dokázala v přísném časovém limitu nejen najít a správně načíst dvacet čárových kódů na speciálním soutěžním mixu prodávaného zboží, ale i správně zvážit sáček s cibulí a zvýšit o dalších 10% cenu pěti vybraných potravin na regálu.
----------------------
Analýza Kriminalistického ústavu potvrdila, že dovozce biobanánů, ve kterých byla nedávno objevena velká zásilka drog z Ekvádoru, se nemusí obávat ztráty prestižní předpony bio-, protože pašovanou drogou byl v tomto případě vysoce kvalitní biokokain.

 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 14 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

24 komentářů:

  1. Ad #5) Roger Waters off šem na The Wall roboty nepustí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvidíme. Přímluvu slíbil biskup Jindřich Zdík.

      Vymazat
  2. Spanelsky ptacek sice vyletel...ale byl to obycejny kanar...

    OdpovědětVymazat
  3. Ad #1) Čeští vlastenci ihned vyrukovali s prohlášení, že z českých fotoaparátů by měl zásadně vylétávat český holub.
    /vygůgleno: Český holub, kdysi označovaný též jako bavorský pštros.../

    OdpovědětVymazat
  4. 'Lezarts
    Když Bio, tak všude a žádná “gendrová “diskriminace. A když už se “zhulit”, tak zdravě a v Bio verzi, není nad zdravý životní styl:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen nevím, jestli je to taky "fair trade"...

      Vymazat
    2. a jestli při výrobě nebylo žádnému zvířeti a policajtovi z protidrogovky...

      Vymazat
    3. Obávám se, že nějaké velké zvíře tenhle průšvih odnese :-).

      Vymazat
  5. A jak si s požehnáním církev poradí, až se uzákoní homosexuální sňatky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by mohly byt jen civilni snatky, cirkevni oddavky i pri velmi liberalnim pojeti neprichazeji v uvahu, nejvys nejake pozehnani

      Vymazat
    2. Nu, jako vždycky. Najde se někdo, kdo požehná.

      Vymazat
  6. Holub bažantem se mi moc líbí. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  7. Při minulé návštěvě ČR jsem měla v jedné plzeňské restauraci "rozlítaného" španělského ptáčka. Původně si ho objednala sestra, ale když jí ho přinesli a zdálo se jí, že vypadá, jako zrecyklovaný, vyměnila si ho se mnou za můj guláš, či svíčkovou, nebo co jsem měla. Byl náhodou moc dobrý, ale neradila bych, aby ho nechali vyletět ve fotoateliéru, to by byl dost mazec. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Rozlítaní ptáčci" jsou teď populární. Všichni jsou líní balit :-).

      Vymazat
  8. Chtěl jsem napsat komentář, ale odpíralo mi to publikovat, přitom jsme použil jen publikovatelná slova...

    OdpovědětVymazat
  9. No vida, tak už můžu, takže ad 3:
    Po likvidaci sršního hnízda se podstatně zvýšila pracovní iniciativa zaměstnanců Škodovky i Prazdroje. Už se nemusí obávat být pilní jak včeličky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem rád, že už komentování klaplo. Všichni ze Škodovky a z Prazdroje doufají, že se zase časem nějaké hnízdo objeví. Kdo má tu pilnou práci vydržet? :-)

      Vymazat
  10. Když se naposledy volil papež, kamarádka to glosovala tak, že bodejť by církev nebyla konzervativní, když ji vedou lidé takového věku. Abych citovala: "To by nešlo, aby si tam zvolili nějakého sedmdesátiletého zajíce!" :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sedmdesátiletý zajíc je úžasný. A ještě navrch pravdivý :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.