neděle 22. října 2023

Nedělní miniglosy č.704

Po jednonedělní dovolenkové přestávce se opět scházíme u Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Nedávné mimořádně rozšířené výběrové jubilejní číslo (Nedělní miniglosy č.700) už pomalu pohlcuje historie a krásně se vybarvující podzim už bude doprovázet počínající osmou stovku vydání našeho nedělníku, který jen s několika drobnými mezírkami vychází s železnou pravidelností už déle než 14 let. 

V době od vydání zatím posledních Nedělních miniglos jsem na tomto blogu publikoval celkem čtyři články. Prvním byl neplánovaný víkendový výlet pod obrovitý Radotínský most Po stopách jedné fotografie (která mi jako jediná fotka cizího fotografa visí doma na stěně). Skoro neuvěřitelnou kaskádu náhod, které mě v poslední dovedly k většímu zájmu o český a evropský svět kultury na přelomu 19. a 20 století, jsem představil v rozsáhlejší reportáži Moje podzimní cesta za malířkou Zdenkou Braunerovou. V blogové Fotolaboratoři jsme se spolu mohli podívat na to, jak se dá fotit Vyšehrad bez fotosmogu, tvořeného proudícími turisty, projíždějícími a zaparkovanými automobily, popelnicemi, dopravními značkami, atd. No a nakonec jsem ještě upozornil na skutečnost, že staňkovským letním sluncem malované Srdce vyrazí oslavit přestupný rok do světa, konkrétně v únoru do galerie ve skotském Glasgow, což je tak stručná informace, že jsem k ní ještě jako bonus přidal své nové haiku :-). Z předchozího období můžu ještě připomenout malou neoluddistickou glosu, vyjadřující můj veskrze negativní vztah k moderním samoodbavovacím technologiím Ulov si sám. A dozvěděl jsem se rovněž že byla až do 29. října prodloužena velmi pozoruhodná výstava fotografky Alžběty Jungrové I believe/Já věřím, máte tedy ještě pořád šanci ji vidět od čtvrtka do neděle od 12:00 do 18:00 v netradičních prostorách staré prádelny Všeobecné fakultní nemocnice u pražského Karlova náměstí. Z hlubokého archivu dnes povytáhnu 13 let starý článek pojednávající o tom, jakou praktickou dovednost jsem získal jako dítě na staňkovském hřbitově, O hřbitovní škole.
 
Během mé krátké návštěvy Staňkova minulý týden mi deštivé podmínky bohužel neumožnily rozšířit o nové kousky dlouhodobou kolekci Kouzelná zahrada. Přesto jsem tak docela nezahálel, takže snad budu moct i v příštím týdnu představit pár zajímavých věcí. Každopádně přeji všem zdejším návštěvníkům, ať se vám v příštím týdnu daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
  
 
V západní Evropě stále roste počet případů, kdy se zoufalé automobily přilepují k silnicím na protest proti další výstavbě městských chodníků a cyklostezek, kam má být automobilům zapovězený vjezd.
----------------------
Proti neregulovanému rozvoji speciálních "svlékacích" AI aplikací protestují po celém světě národní i nadnárodní odborové svazy striptérek. "Považujeme tyto aplikace jednoznačně za nekalou konkurenci," řekla Nedělním miniglosám jedna z demonstrujících, "tím spíš, že jsme se doslechly, že už existují dokonce aplikace, kterými nás na obrazovkách svých mobilů mohou lidé úplně bez našeho vědomí při vystoupení obléknout, což je pro nás z uměleckého pohledu frustrující a naši náročnou práci to v podstatě zbavuje smyslu."
----------------------
Na celosvětovém matematickém kongresu oznámil Elon Musk, že po oficiálním přejmenování Twitteru na Síť X budou muset matematici přestat používat písmeno x jako proměnnou v rovnicích, dokud neuhradí stanovené vysoké licenční poplatky.
----------------------
Poté, co v posledním říjnovém týdnu chybělo jen málo k tomu, aby nejnižší noční teploty v České republice přesáhly 20 stupňů Celsia, a s přihlédnutím k tomu, že pravděpodobnost podobných jevů bude nejspíš s postupujícím globálním oteplováním stoupat, objednala Evropská komise u potomků hudebního skladatele Franze Xavera Grubera a básníka Josepha Mohra novou verzi oblíbené klasické koledy pod názvem Tichá tropická noc.
----------------------
Mluvčí české vlády se vyhnul odpovědi na otázku Nedělních miniglos, jestli je pravdivá informace, že během dlouhé rozpravy o tom, jestli vláda získá důvěru Poslanecké sněmovny, volal ministr Rakušan ze svého šifrovaného telefonu nejméně třikrát s prosbou o radu na Linku důvěry.
----------------------
Malta oznámila, že hodlá od března příštího roku zcela zakázat sdílené koloběžky, které v poslední době doslova zaplavily maltská pobřežní města. Čeští právníci teď řeší, jestli se připravovaný zákaz bude vztahovat i na maltský překlad pohádky Jana Wericha Královna Koloběžka První. Podle předběžných právních analýz bude možné Královnu koloběžku podobně jako běžné elektrokoloběžky bez větších problémů vlastnit, ale nebude možné si ji vypůjčit v knihovně.
----------------------
Mezinárodní olympijský výbor na svém zasedání v Lausanne rozhodl, že s okamžitou platností ruší ve sportech, jako je judo, zápas, vzpírání či box hmotnostní kategorie, protože soutěžící diskriminují. "Není přece možné ve 21. století trpět takové dehonestující praktiky, jako je povinné vážení a veřejné sdílení informací o tak intimní věci, jakou je tělesná hmotnost," řekl Nedělním miniglosám mluvčí MOV. "Zatím uvažujeme o variantě tzv. "barevných kategorií", do kterých se každý sportovec či sportovkyně zařadí dobrovolně podle své oblíbené barvy, kterou bude moct pochopitelně závod od závodu měnit, variantou je samozřejmě i zcela svobodný výběr kategorie podle oblíbeného písmene, pokud to ovšem nebude písmeno Z."
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 14 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánkyPokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

32 komentářů:

  1. Zkouška přidání komentáře z Firefoxu, které už třetí týden nefunguje. Vypadá to, že takhle to běží, ale musel jsem buď vypnout ochranný štít v adresním řádku vlevo nebo komentovat speciálním způsobem otevřením zadávaného komentáře v novém okně, což je ale jen jednorázové řešení pro jediný komentář.

    OdpovědětVymazat
  2. Ad #3) a budou platit i ti, co mají nohy do x?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obávám se, že budou muset použít jiné písmeno :-).

      Vymazat
    2. Tak to jsem zvedava, jak se to dotkne chromozomu X. A co teprve nositelek chromozomu XX!

      Vymazat
    3. Přejdeme na V+W, to má u nás dlouhou tradici :-).

      Vymazat
  3. A vygůglil jsem si, že písmenko x bylo zavedeno do ČJ až v roce 1913. 😵‍💫🙀😳

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je zajímavé. Snad to nemělo nemilý dopad na brzké vypuknutí války...

      Vymazat
  4. Tak, teď mi můj příspěvek zmizel, byť systém hlásil, že byl přidán.
    A co víc, nevím tu ani ten tvůj pokusný...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď tu všechny komentáře jsou a žádné nespadly do spamu. A ani mým komentářům se teď systém nebrání, jako to dělal ještě ráno.

      Vymazat
  5. Ad 7) a 2): na druhou stranu, dokud se zápasníci budou vážit, nemusí se už svlékat, aby byla zjištěna jejich čistá váha. Svlékací software to udělá za ně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je výborný nápad na rozšíření funkčnosti. Možná stojí za to s koncem hmotnostních kategorií ještě počkat :-).

      Vymazat
  6. V anonymizovaném Firefoxu mi příspěvky vkládat jdou. V otevřeném Edgi nikoliv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Google Chrome mi fungoval pořád, Firefox až po vypnutí štítu.

      Vymazat
  7. Zkouším tedy komentovat v ohnivé lišce, jak radí Rowdy. Už jsem ji dlouho nepoužívala, zvykla jsem si na chrome. Pořád nějaké novoty, AI a kde co, ale pomalu, abychom se vrátili zpátky k deníčkům z papíru. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zatím to, zdá se, klape. Ale u mě to do dneška fungovalo/nefungovalo přesně obráceně :-).

      Vymazat
  8. Lezarts
    Snad by bylo nejlépe chodit, bez oblečení?! Třeba by pak aplikace byla k ničemu😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Svaz naturistů už oznámil, že jeho členy nová aplikace nijak neohrožuje :-).

      Vymazat
  9. Tyhle novoty, nic pro mne. Hmotnost mám díky píli a čokoládě pěknou, tak si mne snad mohou lidi vážit!
    Petře, na Maltě jsem ještě nebyla, ale kolobrndy v Praze, poházené na chodních, mi vadí.
    Hola, zdravím Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koloběžky v Praze mám často chuť vhodit do vysoké pece. Ještěže po cestě mám jen pece nízké :-).

      Vymazat
    2. Petře, to jsem se sekla, tvé chutě bych tipovala: na svíčkovou, na vídeňský řízek a případně pořádně ostrý guláš se šesti.
      Jiřina z N.

      Vymazat
    3. Svíčkovou? Řízek? Jenom sem tam, dost výjimečně. Ale chuť překovat koloběžky na něco užitečného, to mám, kdykoli v Praze vyjdu do ulic :-).

      Vymazat
  10. Nezapomněl MOV na koňské dostihy?
    Cituji z webu svet-koni-pro-vas.estranky.cz:
    Před dostihem a po jeho ukončení se žokejové váží ve vážnici. Všichni žokejové se váží oblečení a obutí i se sedlem. Je-li váha žokeje nižší, než by měla být, dostane žokej vyvažující olověné destičky, které se dávají do kapsiček sedlové dečky. Po skončení dostihu se žokej musí znovu převážit, aby se zjistilo, zda je jeho váha stejná jako před dostihem a zda tedy kůň nesl předepsanou váhu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě by se žokejové mohli vážit i s koňmi, to by bylo zajímavější.

      Vymazat
    2. Zato se tady výborně uplatní ty barevné kategorie - co žokej, to jiná kombinace barev na trikotu. :-)

      Vymazat
  11. Ovsem, u Andreje Babise zas nebylo zjisteno, zda jeho projevy jsou rafinovanou sifrou nebo produktem generatoru nahodnych slov

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikdo neví, ale kryptologové jsou pro jistotu v pohotovosti.

      Vymazat
  12. No vida, jak jsem předběhla dobu, když jsem v matematice kdysi na protest proti nudnému x, y, z začala používat raději fň a bž. Pravda, nebylo to zrovna nejpraktičtější, ale ve světle licenčních poplatků - jako když to najdu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neříkej hop... Facebook zatím ještě nepřejmenovali :-).

      Vymazat
    2. I kletě! Oni ho vlastně tak trochu přejmenovali - a kdo ví, jak to teď dopadne s naším krásným lingvistickým meta-jazykem!

      Vymazat
  13. Proměnné se označují malými písmeny, proto Musk moc nadějí nemá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je otázkou, co má všechno zaregistrované jako ochrannou známku :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.