neděle 23. července 2023

Nedělní miniglosy č.693

Tenhle týden se nakonec ukázal být poněkud rušnějším, než jsem si ho původně představoval, nicméně ani tato skutečnost nebyla důvodem pro to, aby to jakkoli narušilo vydávání Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Vítám tedy všechny pravidelné, občasné i náhodné čtenáře u dnešního už 693. čísla tohoto tradičního a zároveň netradičního nedělníku.

Od minulého vydání Nedělních miniglos jsem zde na blogu stihl publikovat (a to ještě v rychlosti z vlaku) jen jediný článek - fotoreportáž z letošního (doufám) nejteplejšího dne, který jsem strávil v pražských ulicích: Fotky z nejžhavějšího dne roku? Mohu ovšem připomenout i články z předchozího období, např. malou vzpomínku na dobu, kdy se před 21 lety (později slavný, tehdy ještě ne) Roger Federer rozhodl zhatit mi šanci na nemalou peněžní výhru a (na dlouhou dobu naposledy) prohrát na slavném turnaji ve Wimbledonu: O Rogeru Federerovi a ukvapené pravdě, už osmý pokus o vlastní překlad básničky Christiana Morgensterna (tentokrát šlo o osmiverší Měsíc (Der Mond)) a hodně osobně laděný text připomínající Tucet mých nezapomenutelných dnů. Z hlubšího archivu dnes připomenu vzpomínku na mou první návštěvu ostrova Lefkady před 20 lety v článku O kouzelné babičce a ovčí písni a nově i 12 let starou básničku Šílení, která - když se rozhlédnu kolem sebe především v mediálním prostoru - se mi zdá snad ještě přiléhavější než v době napsání.
 
Vůbec si zatím netroufám odhadovat, jak se vyvine příští týden. Rád bych konečně doplnil chybějící fotku pro připravovaný článek do rubriky Pražské drobnůstky, chtěl bych si učinit pár psaných blogových poznámek o skutečně pozoruhodné knížce Ivana Klímy Láska a smetí, kterou jsem před nedávnem jako zaujatý a místy i ohromený čtenář dočetl, k malému zamyšlení láká i nedávná smrt spisovatele Milana Kundery. A průběžně mě samozřejmě napadají i aktuální společenská a politická témata, která ovšem poslední dobou beru záměrně "u huby", protože jejich zdánlivá naléhavost se zřídkakdy potvrdí i z delšího odstupu. Každopádně ovšem přeji všem zdejším návštěvníkům, ať se vám v příštím týdnu daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
 
 
 
 
Čeští poslanci aktuálně diskutují o tom, zda mají být politici také zařazeni mezi tzv. vysoce náročné profese, které budou mít podle zákona možnost odejít předčasně do důchodu bez toho, aby jim byl krácen. Zpravodaj příslušné zákonné úpravy vyčíslil, jaké úspory by státnímu rozpočtu přineslo, kdyby politici odešli do penze dříve než běžní čeští zaměstnanci (podle představené analýzy čím dříve, tím lépe), ale tato optimistická  kalkulace je bohužel vázána na zřetelně diskriminační podmínku, že si takoví předčasní penzisté nebudou smět v této profesi už nikdy přivydělávat k důchodu.
----------------------   
Z ankety mezi zahraničními návštěvníky Prahy vyplynulo, že důležitým důvodem, který vedl k jejich rozhodnutí navštívit Prahu, byly především v německém prostředí velmi populární písně Karla Gotta, díky kterým si turisté chtěli na vlastní oči prohlédnout, jak vypadá proslulá pražská gottika.
----------------------
Nejvyšší čínský diplomat Wang Yi po společném jednání v Pekingu nečekaně vysoce ocenil historický přínos stále mimořádně aktivního bývalého ministra zahraničí USA Henryho Kissingera pro americko - čínské vztahy . Když se stoletý Kissinger dozvěděl, jak ho jeho čínský protějšek veřejně vychválil, vylezl z okna a zmizel.
----------------------
Slovenští lesníci zpochybnili výsledky studie ochranářů a vědců z českých univerzit, podle jejichž závěrů na Slovensku nežije víc než 1275 medvědů. Kritici výsledků přitom odhadují - s využitím nejmodernějších vědeckých metod - reálné počty chráněných medvědů na 2500 až 3200 kusů. Čeští vědci se brání tím, že lesníci sice možná pro odhad použili nejmodernější zvukovou analýzu velkých lesních ploch striktně podle tradičního úsloví "Třikrát tři je devět, kdo bručí, je medvěd," ale ve svém odhadu vůbec neberou v potaz skutečnost, že se před slovenskými volbami ve veřejném prostoru stále zvyšuje počet lidí, jejichž bručení je s bručením medvědů přinejmenším srovnatelné.
----------------------
Podle posledního kola průzkumu volebních preferencí se do nejhorší pozice za posledních 10 let dostali lidovci, které by aktuálně volila pouhá 2 % voličů. Ministr Jurečka plánuje za lepší výsledky bojovat především lepší komunikací, ale někteří z jeho vnitřních názorových oponentů se obávají, že kde nic není, ani komunikace nebere.
----------------------    
Prezident Mezinárodního úřadu pro míry a váhy oznámil, že kvůli pokračující celosvětové inflaci a globálnímu oteplování bude nutné navýšit všechny teploty tání, teploty varu i teploty vzplanutí nejméně o 25-30%. "Je třeba si uvědomit, že body tání, varu a vzplanutí jednotlivých látek se neupravovaly posledních několik tisíc let, což šlo nějakou dobu tolerovat, ale v poslední době se situace stala neudržitelnou," řekl šéf úřadu Nedělním miniglosám. "Největší nepřímé dopady bude mít samozřejmě připravované navýšení teploty varu vody ze 100 na 130 stupňů Celsia. Naopak přímé náklady budou jen minimální a jejich největší díl padne na reprint slavného románu Raye Bradburyho Až 586 stupňů Fahrenheita.
----------------------
Tenistka Petra Kvitová se na utajeném obřadu v Českém středohoří provdala za svého dlouholetého trenéra Jiřího Vaňka. Kvůli obřadu sice Petra Kvitová musela zrušit jeden trénink, ale byl to shodou okolností právě ten, na který se trenér Vaněk stejně nemohl dostavit, takže oba novomanželé jsou si kvit.
 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 14 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

22 komentářů:

  1. Míra
    Odběhl jsem si od nějakých protivných povinností a dobře jsem udělal. Chechtal jsem se a je mi líp.
    Všechny miniglosy jsou skvělé, ale jednička a trojka mě odbourala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem rád; chechtání prodlužuje život, zatímco protivné povinnosti ho ukracují :-).

      Vymazat
  2. ad 1): Poslanci to odhlasují těžko, ale byl bych pro, prohlásit politiky za vysokou. Pak by aspoň část roku mohla probíhat lovecká sezóna a odstřel!
    ad 4): Je ovšem tčřeba odečíst i ty, kteří bručí ve vazebních věznicích.
    ad 5): Možná by lidovci výrazně získali na preferencích, kdyby z vlastních prostředků nějakou komunikaci postavili (třeba obchvat Českých Budějovic).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, vazební bručáci mohou výrazně nadhodnocovat odhady :-).

      Vymazat
  3. 1) Ja bych byla pro politicke rezervace, kde by si je mohli turiste fotit z bezpeci safaribusu. Za nadstandardni vstupenku by bylo mozne i nakrmit a pomazlit si sveho oblibeneho politika. Jen je otazkou, jak nastavit hranice ohrad, aby se vzajemne nesezrali.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ovšem co budou dělat ti, co čas od času chtějí přecházet z ohrady do ohrady? :-)

      Vymazat
  4. Psycholog MuDr Horký ovšem podotýká, že hodnota teploty, při které se dívkám zapalují lýtka, zůstane z medicínského hlediska i nadále neměnná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že tahle teplota dlouhodobě spíš klesá.

      Vymazat
  5. Lezarts

    Nevím, zda předčasný odchod politiků do důchodu by naopak nenavýšil finanční schodek
    ještě víc. To by se tam střídalo ještě víc zájemců o práci🤓

    OdpovědětVymazat
  6. Vzhledem k tomu,ze v minulosti mnozi politici skoncili na popravisti, jedna se o praci, ktera by si zaslouzila rizikovy priplatek a vcasny duchod...Na druhou stranu, trest smrti byl zrusen...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že rizikové příplatky jsou na slušné úrovni :-).

      Vymazat
  7. Tak hlavně že se Kvitová na svatbě neporadila s Vaňkem :-) A mám mezi přáteli na facebooku nějaké politické aktivní Slováky a potvrzuji - bručení v poslední době opravdu významně zesiluje!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) Je to tak. Ale na druhou stranu když ho přestane bavit trénovat tenis, může se Vaněk živit jako poradce :-).

      Vymazat
  8. Já jsem v neděli od protivných povinností neodběhla, tak se bavím o něco později, ale přece.

    Já myslím, že politikům-důchodcům nebude vadit, když si přilepší ke skromnému důchodu vedlejšákem jako hlídači potrubí a hajzlbáby.

    Tak tu gottiku bych taky chtěla vidět. :-)

    Tedy, pokud nevypadl...

    A co včelí medvídci? Ti taky bručí. :-)

    To můžou být za 2% ještě rádi. Kde nic není, není co volit.

    A sákryš! 130°C! To budu ráno čekat ještě dýl než teď, až se mi nahřeje voda na kafe! :-/

    No tohle? Bývala bych myslela, že oba novomanželé jsou si Vaněk. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lidi si budou muset koupit fortelnější rychlovarné konvice :-).

      Vymazat
  9. Stoletý stařík a Petra Kvitová :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na stoletém staříkovi musí čtenář maličko spolupracovat :-).

      Vymazat
  10. Být poslancem/senátorem je opravdu rizikové povolání, a to hlavně pro psychiku, představa, že už příště nemusejí být zvoleni, je děsivá.
    Pro lidovce je jedinou nadějí koalice Spolu, jejich věrné kostelní babičky poctivě kroužkují, a tak v PS mají vůči ODS počet poslanců v poměru 2:3, i když podle preferencí je to 1:7.
    Do slovenských hor bych se už nevydal, setkání s chráněným medvědem, který si vůbec neváží, že si může dělat co chce, mě neláká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když si vezmu, jak jsem kdysi slovenské hory prochodil... Dnes už bych to asi neopakoval.

      Vymazat
  11. Petře, co nejsou žádné veselé programy, jsou tvé miniglosy snad poslední v republice, kde se člověk zasměje. Dotaz: kde přesně šéf úřadu miniglosám vše sdělil?a dalo se mu věřit?
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je-li to šéf, věřit mu je slušnost. Informace si předáváme přes obrazovku počítače, a oběma stranám tak nezbývá než věřit, že ten druhý není avatar :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.