pátek 14. července 2023

O Rogeru Federerovi a ukvapené pravdě

Ve Wimbledonu právě vrcholí nejslavnější tenisový turnaj světa, nyní už bez Švýcara Rogera Federera, který se na tamějších travnatých kurtech stal doslova legendou a loni se rozloučil s aktivní kariérou. No a já si v této souvislosti vzpomněl na jednu událost z Wimbledonu roku 2002. Ano, právě před jednadvaceti lety jsem se rozmýšlel, jestli si na zápasy tohoto klasického tenisového turnaje mám taky vsadit. Sedl jsem si tehdy ke košaté nabídce zápasů 1. kola a po dlouhém a usilovném přemýšlení jsem si z nich vybral dvacítku zápasů, které by podle mého tehdejšího "expertního" úsudku mohly vyjít. Původně jsem si z předvybrané dvacítky chtěl jen některé vybrat a ty dát na výsledný tiket, ale pak mi snad bylo líto času, který jsem už nad výběrem strávil, a řekl jsem si, že přece nebudu přebírat již jednou přebrané; musím trochu důvěřovat svému úsudku, takže umístím na jediný tiket všech dvacet vytipovaných zápasů. Když jsem to všechno spočítal, vyšla mi potenciální výhra i při nevysokém vkladu něco přes 95 tisíc, což pro mě tehdy byly docela velké peníze (ostatně byly by i dnes). No, 95 tisíc by byla hezká sumička, cožpak o to, ale když už jsem se dostal až sem, stačilo by přece jen maličko - najít ještě jeden dodatečný, jednadvacátý tenisový duel, něco opravdu jasného, nějakou "tutovku", která by výši potenciální výhry přenesla přes magickou stotisícovou hranici. Jednadvacet zápasů před jednadvaceti lety. Jednadvacítka je přece šťastné číslo; a "voko bere"!

Roger Federer byl tehdy mladík, který svými výkony dával tušit, že by z něj mohl vyrůst opravdu mimořádný hráč. Neměl za sebou zatím žádnou oslnivou kariéru, ale už o rok dříve jako "bažant" právě na wimbledonské trávě vybojoval postup do čtvrtfinále a zdálo se mi, že rychlý travnatý povrch v legendárním All England Clubu jeho dynamickému a pestrému pojetí hry dokonale vyhovuje. Jistě tady vybojuje ještě celou řadu vítězných zápasů a kdoví, třeba se jednou svými úspěchy dotáhne na své slavné předchůdce a možná je dokonce předčí.  Každopádně teď (tzn. tehdy) bylo v mých očích sázejícího celkem jedno, kdo bude jeho soupeřem v úvodním kole. Ať je to kdokoli (v tomto konkrétním případě to byl Chorvat Ančič) mladý Švýcar ho jednoznačně převálcuje a bude spěchat vstříc úžasné sportovní kariéře, to je jasné. Přece ještě dovedu poznat opravdovou vycházející hvězdu! Přesně tak, to ďábel mamon mi našeptal doplnit na vyladěný dlouhatánský tiket ještě jednadvacátý zápas: Federer - Ančič, na vítězství Federera v nizounkém kurzu 1,05. Samozřejmě, je to přece tutovka! 

Když turnaj začal, mohl jsem si postupně na tiketu odškrtávat jednotlivé zápasy, které jeden po druhém vycházely. Postupně vyhráli všichni - ti, kterým jsem věřil, i ti, o kterých jsem pochyboval. Celá původně vybraná dvacítka zápasů se postupně naplnila podle mého očekávání a zbývalo "jen" zkontrolovat, zdali i "moje budoucí hvězda" splnila svůj nijak zvlášť náročný úkol. Stačí přece postoupit do druhého kola a ze mne bude rázem majitel papírové poukázky na sto tisíc. A jako každý správný sázející už jsem měl i rozmyšleno, co za tuhle částku pořídit (myslím, že ani fotografie by bývala nepřišla zkrátka :-)). No a pak jsem si - spíš jen formálně - prohlédl teletext s aktuálními výsledky, abych zjistil to, co vy už pochopitelně dávno tušíte. 

Moje švýcarská nastupující hvězda dostala od chorvatského outsidera v 1. kole velmi ošklivě nařezáno, neuhrála ani jediný set a ještě dřív, než turnaj stihl pořádně začít, už si balila na cestu domů. A já osaměl se svým dlouhým tiketem, který právě dopadl jako "cenné papíry" v říjnu devětadvacátého roku na newyorské burze, protože na něm kromě dvaceti správných tipů byl i jeden špatný. Stotisícový "šek", který užuž nabýval reálných kontur, jako kdyby mi dovádivý větřík právě ufoukl zpod nosu a zanesl ho přímo do spuštěné skartovačky.

Už příští rok se nevyhnutelnost prosadila, Roger Federer se stal hvězdou a poprvé celý Wimbledon vyhrál a pak ještě návdavkem čtyřikrát za sebou (celkově se po té "mé" prohře protáhla jeho šňůra wimbledonských výher na 41 zápasů za sebou. Celkově postoupil na tomto svém oblíbeném turnaji 12x do finále a 8x se stal jeho vítězem. Ovšem právě v tom mém "stotisícovém" zápase prohrál naposledy v 1. kole. Od té doby, co zakroutil krkem mému nadějnému tiketu, vyhrál ve Wimbledonu neuvěřitelných 101 zápasů a prohrál jich pouhých 10. Na jednu prohru deset vítězství. Klobouk dolů!

Samozřejmě mě těší, že jsem už v zárodku správně odhadl obrovitý potenciál, který se v mladém Rogeru Federerovi skrýval, a měl jsem pravdu, že se stane mimořádným hráčem a legendou světového sportu. Jen jsem se s tou svou pravdou, bohužel, poněkud ukvapil při jejím praktickém uplatnění. Z čehož plyne poučení, že mít pravdu samo o sobě nestačí, ale je třeba ji mít taky v ten správný čas.

Když jsem viděl, jak letos poprvé vítali diváci na wimbledonském centrkurtu "svého" Rogera jako definitivního tenisového vejminkáře, vzpomněl jsem si na tu 21 let starou historku a mých "odfouknutých" sto tisíc. Taky se mohla tahle legenda tehdy o něco víc snažit, však mezi těmi všemi vítězstvími v bohaté statistice by se jedna výhra navíc snadno ztratila a mně by to tehdy bývalo docela pomohlo :-).

No ale uznejte, o čem bych pak dnes na tomhle blogu psal? Snad ne o vedrech, o kterých píšou všichni, no ne?!  

 

Pozn.: Ilustrační koláž jsem stáhl z internetu (Getty Images, https://olympics.com/en/news/how-many-wimbledon-titles-roger-federer-won-tennis-career-grand-slam-record)

16 komentářů:

  1. Lezarts
    Sázka je holt…sázka.

    OdpovědětVymazat
  2. Sáááázka je sázkaa..., jak kdysi pěla Lucie Bílá :-). Nu, dnes musím anonymně, protože můj mobil se ke mně jako k Čerfovi nehlásí.

    OdpovědětVymazat
  3. Vůbec nesázím, takže ani nevím, jestli při jedné "chybě" jsi nezískal alespoń sníženou částku.
    Federera jako hráče jsem měl také v oblibě, byl to opravdový gentleman kurtů, vzpomínám si, jak (myslím v posledním jeh wimbledonském finále proti Djokovičovi) měl dva mečboly při stavu 40:15, ale nevyužil je a nakonec celý zápas prohrál. Vůbec se nerozčiloval, nerozbil raketu, nehořekoval, vzal to se stoickým klidem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, dva mečboly při vlastním podání na devátý wimbledonský titul. Sledoval jsem to a v tu chvíli jsem byl přesvědčený, že aspoň jedno z těch dvou podání bude nechytatelné a vítězství už nemůže uniknout. A přiznávám, mrzelo mě a dodnes mrzí, že uniklo.

      Vymazat
  4. To je pech:) Nesazim, i kdyz bych mozna mohla - jakykoliv muj tip na viteze je totiz zarukou, ze z nej bude porazeny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě jsem takto dotlačil Markétu Vondroušovou k wimbledonskému triumfu :-).

      Vymazat
  5. Při sázení je nutné brát v úvahu i přírodní vlivy, jak jsem vygůglil:
    Pokud sázíte na fotbal, rozhodně byste se měli podívat na předpověď počasí a zjistit, jak pravděpodobné je to, že bude pršet.
    Myslím, že to platí i na tenis.
    Jinak, já tu a tam vsadím Eurojackpot a až trefím tu miliardu, tak koupím Vyšehradské nádraží a nechám ho spravit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mám pro tuto situaci vybraných několik památek; to je slušnost být připraven :-).

      Vymazat
  6. Vidíš, vidíš, kdyby ses spokojil s dvaceti tipy a 95 tisícovkami, mohlo to být v suchu. :-) Ale co, peníze prej kazí charakter... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když já bych někdy rád vyzkoušel, jestli to opravdu platí :-).

      Vymazat
  7. To tedy muselo pořádně zamrzet! Připomnělo mi to jeden památný rozhovor se spolužačkou z bakaláře po tom, co jsme obě dostaly na tu dobu poměrně štědrá prospěchová stipendia. Vyprávěla mi, že se jí zdál sen o kolegiu děkana, kde tuhle výši stipendia schvalovali. A tehdejší děkan na onen návrh proděkana pro studijní záležitosti prý vytřeštil oči a pravil: "Ale pane proděkane, a co jejich duše?!" A náš milovaný proděkan se jen začal ďábelsky chechtat :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Duši jsem zatím snad aspoň zčásti uchránil. Tu byl byl ochotný vsadit jen v mnohem vyšší hře, která nemá s penězi nic společného...

    OdpovědětVymazat
  9. Hazardni hry grat vyhradne s vlastni manzelkou

    OdpovědětVymazat
  10. Máme nejlepší tenistky na světě! Minimálně jednou ročně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jednou ročně to stačí. Aby to nedemotivovalo zbytek světa :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.