neděle 30. července 2023

Nedělní miniglosy č.694

Tento týden byl pro mě mnohem víc pracovní než ten předchozí. O pracovních dnech jsem se dostával domů až dost pozdě večer, což pokračovalo i v nepracovní sobotu, kdy jsem sice původně plánoval udělat doma spoustu věcí, ale nakonec jsem zůstal po odpolední naučné vycházce po Praze až do pozdních večerních hodin ve vlídné a inspirující společnosti lidí pohybujících se kolem projektu Pražské domy, abychom při dobrém pivu společně probrali pár zásadních historicko - uměleckých témat :-). Dá se říct, že celkem normální zůstala jen neděle, když pominu, že Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", nepíšu tentokrát jako obyčejně v pražské kavárně ale doma v dobřichovickém obýváku. "Doma bude, už se narajzoval dost!!", řekla by mi totiž po uplynulých dvou týdnech hypotetická cimrmanovská "paní doktorová Holubová", kdyby nějaká byla. Tedy si její láskyplně vyřčené doporučení aspoň představuji, zařizuji se podle něho a srdečně vítám od svého dobřichovického pracovního stolu všechny pravidelné, občasné i náhodné čtenáře u dnešního 694. čísla našeho tradičního a zároveň (doufám) i netradičního nedělníku.

Od minulého vydání Nedělních miniglos jsem zde na blogu stihl rušnému týdnu navzdory publikovat dva nové články: Prvním bylo "fotohaiku" na bytostně japonské téma Brána torii.  Druhým byl další příspěvek do oblíbené rubriky Pražské drobnůstky, který jasně ukázal, že Praha v používání smajlíků předběhla zbytek světa o pěknou řádku let: Malostranský smajlík v Thunovské ulici. Z předchozího období mohu ještě jednou připomenout fotoreportáž z letošního (doufám) nejteplejšího dne, který jsem strávil v pražských ulicích: Fotky z nejžhavějšího dne roku? nebo malou vzpomínku na dobu, kdy se před 21 lety (později slavný, tehdy ještě ne) Roger Federer rozhodl zhatit mi šanci na nemalou peněžní výhru a (na dlouhou dobu naposledy) prohrát na slavném turnaji ve Wimbledonu: O Rogeru Federerovi a ukvapené pravdě, Přidávám i odkaz na už osmý pokus o vlastní překlad básničky Christiana Morgensterna (tentokrát šlo o osmiverší Měsíc (Der Mond)). Z hlubšího archivu dnes připomenu 12 let starou básničku Šílení a náhled do zmatené duše prvního pozemšťana, který se chystal otisknout svou stopu v měsíčním prachu, ale jako na potvoru mu přesně v tom okamžiku "vypadl" připravený text: O měsíčních prázdninách.
 
Nu, červencovou polovinu prázdnin máme prakticky za sebou a mně nezbývá než popřát všem, ať ta druhá půlka stojí za to. Rád bych v příštím týdnu napsal pár blogových poznámek o skutečně pozoruhodné knížce Ivana Klímy Láska a smetí, kterou jsem před nedávnem jako zaujatý a místy i ohromený čtenář dočetl a obávám se, že když budu s psaním dále otálet, rozutíkají se mi po cestičkách směrem od paměti všechny myšlenky, které mě při čtení napadaly a počítal jsem, že je v článku použiju. Jestli se mi podaří tento záměr uskutečnit, to zatím netuším, ale každopádně přeji všem zdejším návštěvníkům, ať se vám v příštím týdnu daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
 
 
 
 
Ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela oznámil, že české zásobníky na plyn jsou naplněny z 90 %, ač do České republiky nepřichází vůbec žádný plyn ropovodem Družba z Ruska a vše je pokryto dodávkami přes Německo. Vláda zároveň nařídila, aby textové editory začaly automaticky nahrazovat slovo DRUŽBA ideologicky příhodnějším slovem DRAŽBA, což o víkendu způsobilo řadu nepříjemných nedorozumění především při organizaci svatebních obřadů.
----------------------
Koncert zpěvačky Taylor Swiftové v Seattlu vyvolal podle amerických seismologů zemětřesení 2,3 stupně Richterovy stupnice. I když zatím není jasné, jestli otřesy způsobili zpěvaččini fanoušci nebo spíš nastavení zvukové aparatury, organizátoři koncertu připustili, že je uvedená skutečnost nepřekvapila, protože již z dřívějšího tvrdého jednání o podmínkách vystoupení jasně vyplynulo, že zpěvačka si umí pěkně dupnout.
----------------------
Pašerák, který vezl ve svém automobilu dosud nezjištěný větší počet migrantů z Turecka, na dálnici D1 a poté i na přilehlých silnicích nižší třídy ohrozil zběsilou jízdou mnoho projíždějících vozidel. Vozidlem, ze kterého migranti za jízdy vyhazovali své narychlo roztrhané cestovní doklady, narazil několikrát do plotů a do popelnic a byl nakonec policií dostižen na poli, přes které se snažil uprchnout. Protože se závažné trestné činy organizovaného převaděčství a s ním často související trestné činy vydírání, podvodu, omezování osobní svobody, praní špinavých peněz a krácení daně jen obtížně dokazují, byl převaděč obviněn alespoň z toho, že neměl platnou dálniční známku a že na poli ohrozil víkendový klid rodiny přísně chráněných syslů, kteří z toho podle znaleckého posudku "mohli mít smrt".
----------------------
Vzhledem k prudce se zrychlujícímu rozvoji umělé inteligence a mezi politiky stále častěji zmiňované myšlence zavedení tzv. nepodmíněného příjmu vyškrtlo ministerstvo školství z oficiálního seznamu školní probírané látky české přísloví Bez práce nejsou koláče.
----------------------
Podle nově připravovaného zákona budou mít všechny subjekty kromě Českého hydrometeorologického ústavu přísný zákaz vydávání jakýchkoli meteorologických výstrah, načež několik soukromých subjektů obratem - dokud to ještě jde - vydalo výstrahu, že to stát s monopolem na předpověď počasí nejspíš myslí vážně. Stát povzbuzený tímto úspěchem dále rozhodl, že z historických důvodů budou moci předpovídat budoucnost jen osoby s křestním jménem Libuše, ať už jde o ženy nebo o muže, což vzhledem k počtu v ČR registrovaných věštců a věštkyň vyvolalo fronty na matrikách.
 ----------------------
Světová operní pěvecká hvězdy Anna Netrebko by podle pražských politiků neměla vystoupit na plánovaném říjnovém koncertě v pražském Obecním domě. Pěvkyně sice na svých sociálních sítích odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu a slíbila, že nebude zpívat v ruštině, ale podle pražského magistrátu i nadále hrozí, že - byť jiným jazykem - bude zpívat v azbuce.
 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 14 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

24 komentářů:

  1. AD #4) Původně mělo být vyškrtnuto i "Komu se nelení tomu se zelení"; ale ekologisté se na protest přilepili k čítance.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je, myslím, jejich první výraznější zásluha.

      Vymazat
    2. Lepsi AI v hrsti nez pokryvac na strese je potom jedno z desetitisicu novych prislovi, kterym AI v desetine vteriny doplnila uz neplatne stare moudro.

      Vymazat
    3. A takových má ještě v zásobě přehršel :-).

      Vymazat
  2. AD #5) Šuškanda říká, že prý stačí i jen uvést místo bydliště Praha - LIBUŠ.

    OdpovědětVymazat
  3. Ad 4): V čítankách bude naopak zdůrazněno přísloví "Líná huba, holé neštěstí", a to zejména s ohledem na dotační politiku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jakož i “Drzé čelo je lepší než poplužní dvůr”

      Vymazat
    2. A to ani nemluvím o nové sadě tradičních lidových úsloví, které vymysleli úředníci ministerstva školství a kultury.

      Vymazat
  4. Lezarts
    Třeba se policie spletl a ten mikrobusu vezl brigádníky do zemědělství:)))

    OdpovědětVymazat
  5. Na tuto vládu by se v servilitě mohly hodit příměry "papežštější než papež" a "poturčenec horší Turka".
    Ruští tenisté mohou startovat na grandslamech a na významných turnajích po celém světě, ne však na druhořadém turnaji v Praze, tenistce Pavlučenkové zásluhou úřadu bakaláře Lipavského na letišti nařídili, aby opustila území ČR. A snaha Pospíšiila, aby byl zrušen koncert největší ženské operní hvězdy (mimo jiné osoby s rakouským občanstvím) Anny Netrebko, je stejného druhu. Europoslanec s mentalitou svazáka 50. let si dokonce nejdřív přišel pro noty na ukrajinské velvyslanectví, to už je úplný vrchol. Přitom kdyby se koncert nekonal, neuspokojeným návštěvníkům by se musely vrátit peníze za vstupné a agentura zpěvačky by i tak podle smlouvy právně vyžadovala proplacení honoráře za storno, takže by to znamenalo vyhozené miliony, naštvané příznivce opery a v civilizovaném světě i mezinárodní ostudu. Zdá se, že naše země se v patolízalství a cenzuře stává světovou velmocí.
    Myslím, že když "běžný" občan vidí tyto "intelektuály", musí si říct zlatý Babiš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byť si zrovna o kádrování ruských sportovkyň a zpěvaček myslím svoje, jsem rád, že takový "běžný" občan nejsem; soudím tak z toho, že takový závěr mě ještě nikdy nenapadl a postupem času se k němu ani nijak nepřibližuji ;-).

      Vymazat
    2. Pane Zárubo, pivo vůbec nepiju, máte-li jiný názor, nic proti tomu, ale vaše poznámka je podpásová, to já bych stejně tak mohl říct, že z vašich komentářů bych na zrovna velkou inteligenci a schopnost kritického myšlení neusuzoval.

      Vymazat
    3. Takže ho budete volit zastřízliva? Tím hůř...

      Vymazat
    4. K volbám zpravidla nechodím, naposled jsem byl v r. 1998, kdy jsem volil Zemanovu ČSSD.

      Vymazat
  6. Ovsem, moderni seismografie dokaze ohslit epicentrum zemetreseni, takze pri zpevu opatrne!

    OdpovědětVymazat
  7. Moc ráda jsem si, Patře, tvé miniglosy po pauze opět přečetla.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  8. Vzhledem ke svým zkušenostem mám za to, že zemětřesení rozhodně způsobilo nastavení zvukové aparatury. Být napůl hluchý prostě patří k dobrému tónu zvukařů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vynikající cílovka pro prodejce naslouchátek :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.