neděle 16. července 2023

Nedělní miniglosy č.692

Červencová vedra pokračují a už se jim dokonce dávají jména z antické mytologie, aby byla mediálně zajímavější, protože pojmenované vedro táhne jistě lépe, než když je to vedro "jen tak". Ale ani tři rozpálené Kerberovy hlavy nestačí na to, aby vedro narušilo vydávání Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Vítám všechny pravidelné, občasné i náhodné čtenáře u dnešního už 692. čísla tohoto svérázného nedělníku.

Od vydání posledních Nedělních miniglos jsem zde na blogu publikoval dva články. Prvním bylo Pár fotek z prázdninové staňkovské zahrady, kde tentokrát neuvidíte jen klasický fotocyklus Kouzelná zahrada, ale taky výsledky mého experimentování se speciální variantou techniky "malování zapadajícím sluncem". Druhým byla malá vzpomínka na dobu, kdy se před 21 lety (později slavný, tehdy ještě ne) Roger Federer rozhodl utnout mou čáku na nemalou peněžní výhru a (na dlouhou dobu naposledy) prohrát na slavném turnaji ve Wimbledonu (článek má název O Rogeru Federerovi a ukvapené pravdě). Ze začátku prázdnin ještě jednou připomenu fotoreportáž z barokního klášterního komplexu v Chotěšově na Plzeňsku, kde příští rok touto dobou bude probíhat další výstava mých fotek, už osmý pokus o vlastní překlad básničky Christiana Morgensterna (tentokrát šlo o osmiverší Měsíc (Der Mond)) a hodně osobně laděný text připomínající Tucet mých nezapomenutelných dnů. Z hlubšího archivu dnes připomenu článek z roku 2011 O záludných heslech a romantických špiónech a - opět velmi osobní - vzpomínku na mou první návštěvu ostrova Lefkady před 20 lety, článek O kouzelné babičce a ovčí písni
 
Tentokrát jsem chtěl pro příští týden připravit nový článek do rubriky Pražské drobnůstky, pro který mi ještě chyběla jedna fotografie, bez které by článek nebyl takový, jaký si ho představuji. Včera jsem vyrazil tuto fotku udělat a zjistil jsem, že přesně to jediné místo, odkud se dá fotka pořídit, obsadil na jediný (právě ten můj) den početný zahraniční filmový štáb, který točí právě na tom "mém vyhlédnutém nároží" nějaký film, takže klidné vyfocení toho, co jsem si naplánoval, nepřichází v úvahu, když kolem jezdí kaskadéři na motorkách a pořád vás někdo peskuje, kde všude nesmíte stát. Ale nevadí, najdeme si protentokrát jiné téma a na zajímavé nároží později taky dojde. Každopádně ale přeji všem zdejším návštěvníkům, ať vás žhavý Kerberos moc "nedopálí" a ať se vám daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
 
 
 
 
Některá progresivní politická seskupení začínají aktivně podporovat proces globálního oteplování, protože je to podle zkušeností s právě probíhající vlnou veder Kerberos nejjednodušší způsob, jak zaručit splnění slibů, že jejich voličům budou padat z nebe do huby pečení holubi.
----------------------   
Mongolsko oficiálně převzalo způsob a metodiku turistického značení, používaného v České republice. Podle neoficiálních informací Nedělních miniglos k tomu ale došlo až poté, co předseda české vlády diplomatickou cestou ubezpečil mongolského premiéra, že v České republice se podle tohoto značení řídí pouze turisti, ale nikoli stát jako celek.
----------------------
Ministr kultury Martin Baxa potvrdil Nedělním miniglosám, že česká vláda nakonec zaplatí za spolupráci s legendárním gastronomickým průvodcem Michelin asi 50 miliónů korun v příštích pěti letech. Ministr zároveň popřel, že by z takto investovaných peněz mělo užitek jen několik špiček české gastronomie, ale radost budou mít i opoziční poslanci, kteří si na takovém výdaji v době nezbytného šetření taky moc rádi smlsnou.
----------------------
Na Moravu se podle místních ornitologů zatoulal z Rakouska jeden exemplář mimořádně vzácného dropa velkého. Vyjednavači z řad moravských ekologických aktivistů se nyní budou chtít pokusit přesvědčit dropa, aby se do Rakouska už nevracel a přijal české občanství, a jsou připraveni mu zajistit na Moravě výborné podmínky k životu, dostatek potravy a v současné době mu ve spolupráci s organizací Drop In dokonce hledají vyhovující dropici.
----------------------
Nizozemskou soutěž krásy vyhrála poprvé v její 94leté historii transgenderová žena, modelka Rikkie Valerie Kollé, která tak postoupila do finálové soutěže Miss Universe. Porota nizozemské soutěže se brání nařčení z uplatnění pozitivní diskriminace tím, že celý průběh soutěže byl naprosto transparentní, a stojí si za nezbytností transfuze nové krve do konzervativních tepen tradiční soutěže. Veřejnost je teď o to zvědavější, jak dopadne v příštím týdnu další ročník soutěže Miss Transylvánie.
----------------------    
Podle posledního varování meteorologů se prý mohou v následujícím týdnu především na Pankráci, v Ruzyni, ve Valdicích a na Borech tvořit supercely.
 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 14 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

18 komentářů:

  1. Vláda už dokonce slíbených 50 mega odeslala. Hvězdičky ale stejně nebudou: nepatrnou administrativní chybou je dostal známý výrobce pneumatik. Příjemce zaslal vládě děkovný dopis a náhradní obutí pro vozík bývalého prezidenta.
    Transgenderová žena, rozradostněna vítězstvím, tak divoce křepčila na pódiu, až jí vypadl č.... z kalhotek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen abychom za to nedostali zase rudé hvězdičky, ty měl kdysi kdekdo :-).

      Vymazat
  2. Ad #3) Horká kaše počesku bude hitem Michelinského bedekeru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já myslel, že se český smažák dostane do seznamu UNESCO...

      Vymazat
  3. Opoziční poslanci už nějakou dobu mlsají na "geniální" vstřícností naší lokajské vlády, kdy za jednoho přijatého Ukrajince dostaneme 150 EUR a za jednoho nepřijatého černocha či Araba zaplatíme "poplatek" 20 tisíc EUR (tedy skoro půl miliónu Kč). Sebevědomí Polákům a Maďarům můžeme jen závidět.
    Myslím, že ke smlsnutí je i fakt, že za stíhačky F-35 zaplatíme 2krát tolik než Izrael a Finsko. Tato vláda je spolek idiotů a doufám, že voliči to patřičně ocení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna Maďarům tedy moc nezávidím. A když zaplatím za F-35 dvakrát tolik, bude to pak F-70? :-)

      Vymazat
    2. Ne, bude furt F-35, ale verze dvouplošník.

      Vymazat
  4. Lezarts
    Zase jedna lahůdka za druhou!
    Nastane čas, kdy nás nepřekvapí, že miss bude robot, nebo robotka?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako u Lipperta :-). Robotku bude třeba naprogramovat tak, aby v případě vítězství uronila slzu dojetí.

      Vymazat
  5. Pečení holubi se sice poměrně nabízejí, ale je to teď natolik akutní a spojující téma, že jsou prostě neodolatelní :-) Vůbec se nedivím, že z toho zoufalství lidi sáhli po antické mytologii, a to rovnou do pekla. Kde jsou Dánsko a australská zima, když je člověk potřebuje!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tedy, trochu toho Dánska by občas neškodilo. To říkal už Hamlet :-).

      Vymazat
  6. Je fakt, ze letosni leto by spekacky stacilo polozit jen tak na balkon a vyzvednout si je za 2 hodiny. Az prijde Charon, budou padat z nebe spis skvarky:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No kamenném zábradlí Karlova mostu by se v sobotu volské oko udělalo. Ale co pak s ním - ještě by pak začalo pomrkávat ku Hradčanům :-).

      Vymazat
  7. Pouyt Gobi protkana ceskymi turisticjymi znackami bude vypadat domacky...Pouze ke znacenym cestam oro pesi,kone a kola pribudoz dvouhrbe znacky pdo velbloudy..

    OdpovědětVymazat
  8. Mana je větší lahůdka než holubi či křepelky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To říkají i milovníci hudby, že "manamana" (v originále Mah Nà Mah Nà) se jen tak nepřejí :-).

      Vymazat
  9. Milý Petře, mám svůj soukromý tip, koho do supercel posadit.A že by jich bylo. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.