neděle 2. července 2023

Nedělní miniglosy č.690

K radosti většiny žáků a studentů jsme vpluli do prázdninových vod, přičemž začínáme týdnem, který má zdánlivě dva víkendy, protože dvojsvátek tentokrát vyšel doprostřed týdne. Hodně lidí si na tyto dny bere dovolenou a pamatuji si, že na blogu bývá právě začátek července obdobím nejnižší návštěvnosti. To však rozhodně není důvod, aby nevyšly tradiční Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Ať už vám dal konec školního roku jakékoli vysvědčení, vítám vás už u 690. čísla tohoto svérázného nedělníku.

Od vydání posledních Nedělních miniglos jsem zde na blogu publikoval jediný, zato trochu obsáhlejší článek, ve kterém jsem se pokusil vybrat Tucet svých nezapomenutelných dnů. Samotného mě nakonec překvapilo, jak různorodé, ale přitom často navzájem související dny se mi do toho rychlého výběru dostaly. Z minulého týdne přidám článek o knize Ivana Olbrachta O smutných očích Hany Karadžičové. A z předchozího lefkadského dovolenkového období ještě jednou připomenu fotoreportáž V uličkách hlavního města Lefkady. Z archivu ještě jednou povytáhnu reportáž z noci, kdy před 12 lety stávkovaly České dráhy a já se právě potřeboval přepravit na dovolenou do Jeseníků - Noc stávkujících duchů. A po deseti letech přidávám i odkaz na článek O holdování a holtování, zařazený do oblíbené rubriky o češtině Jazykové hrádky
 
Uvidíme, co se na blogu urodí v příštím týdnu. Mohl bych připojit malou fotoreportáž z místa, odkud mám část svých kořenů a kde bych měl mít za rok výstavu svých fotek. Mohl bych se podívat, jestli letošní druhá návštěva ve Staňkově nepřinesla náhodou nějaký nový přírůstek do dlouhodobého fotocyklu Kouzelná zahrada. Anebo bych se snad měl trochu pověnovat nastávajícím oslavencům - Cyrilovi, Metodějovi a Janu z Husi? Sám jsem zvědav, co příští "dvouvíkendový týden" všechno přinese. Každopádně ale přeji všem zdejším návštěvníkům dobrý rozjezd prázdninového období a ať se vám daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
 
 
 
 
Drtivá většina zemí na celém světě již odvolala veškerá opatření proti nemoci Covid-19. V České republice tak už musí podle úředního nařízení povinně nosit respirátor jen čarodějnice Saxana, a to jen proto, že její tatínek je netopýr.
----------------------   
V novém vydání evropského žebříčku popisujícího, jak je běžný život společnosti v souladu s evropskou politikou korektnosti a genderu, kupodivu nefiguruje Rusko na posledním místě. Jak zjistily Nedělní miniglosy, stalo se tak proto, že Rusko dostalo kladné body za zcela bezproblémové veřejné přijetí Transsibiřské magistrály.
----------------------
Poté, co policisté a veterináři na Lounsku zabavili chovatelce tříletého bílého lva, chovaného v nevyhovujících podmínkách a bez platných povolní, se liberečtí hokejoví fanoušci obávají, aby někoho nenapadlo - v případě, že dojde k nějakému dalšímu administrativnímu pochybení - zabavit i liberecké Bílé tygry.
----------------------
Obraz rakouského malíře Gustava Klimta Dáma s vějířem se stal nejdražším obrazem prodaným v evropské aukci, když za něj nový majitel zaplatil v přepočtu 2,35 miliardy Kč. Pořadatel aukce ovšem na tiskovce odmítl odpovědět na provokativní otázky feministických aktivistek, kolik stála v tomto případě dáma a kolik vějíř.
 ----------------------
Ve Francii byl až po dlouhé honičce zadržen polský pilot, který malým letadlem převážel zásilku drog a když zjistil, že je pronásledován, pokusil se z letadla vyhodit balíčky s heroinem a kokainem. Protože však v panice vyhodil balíčky před sebe, došlo k porušení obalu balíčků o vrtuli letadla a k následné výrazné intoxikaci jeho organismu, takže se pilota na útěku nepodařilo zastavit ani speciální uspávací střelou určenou jinak výhradně pro odchyt nosorožců.
 ----------------------    
Vědci popsali zvláštní druh exotické palmy, která má květy i plody v podzemí a zatím není jasné, jak u tohoto druhu palmy z Bornea dochází k opylení. Nedělní miniglosy ale dostaly anonymní upozornění, že se v pražském Studiu animovaného filmu již pro potřeby související vědecké prezentace připravuje nový díl oblíbeného kresleného seriálu s názvem Krtek a palma.
----------------------   
Německo oznámilo, že výrazně posílí protivzdušnou obranu na letošních srpnových Hudebních slavnostech v Bayreuthu. Podle německých zpravodajských služeb se totiž ruský prezident Putin dozvěděl od svých poradců, že se na tradiční hudební festival sjedou wagnerovci z celé Evropy.
 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 14 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

23 komentářů:

  1. Ad #3) Myslím, že je potřeba vyšetřit, jak s tím souvisí aféra bijce Vémoly - přechovávání bílých tygřat (viz https://www.extra.cz/karlos-vemola-porusil-snad-vsechno-co-porusit-slo-odbornik-o-chovu-bilych-tygru-a-co-zakazuje-zakon-8a4fd).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míra
      Porušit, co porušit jde, je skoro jako vyhrát, co vyhrát jde. A ego si medí.

      Vymazat
    2. Jestlipak chodí bijci do bijáku?

      Vymazat
  2. Kdyz se tak clovek diva na Karlosovu zenu, tak skoro nabyde dojmu, ze to nebyli tygri, ale par vypelichanych odbarvenych kocek po plasticke operaci...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V případě takových stvoření asi žádný zákon pravidla chovu blíže neupřesňuje :-).

      Vymazat
  3. Informace o aukci Klimtova obrazu mně unikla, tu musím vygooglit.

    Richard Wagner se asi obrací v hrobě, nejdříve se k němu hlásil Hitler a teď možná i sbor trestanců Prigožinovy armády.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by zase mohlo být po letech nějaké představení vyhrazené jen pro žoldáky. Jen nevím, jestli budou mít dost trpělivosti na mistrovy opusy :-).

      Vymazat
  4. Lezarts

    Nemá to ten Wagner lehké… ani po smrti…😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To má za ty své závažné kusy. Jak říkal Woody Allen: "Kdykoli slyším Wagnera, mám chuť napadnout Polsko." :-)

      Vymazat
  5. Petře, je vidět, žes byl u moře, protože pěkně perlíš.
    Ještě, že do Bayreuthu jedu až koncem září. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  6. Poliak si z pašeráckeho lietadla spravil lietadlo práškovacie 🙂 Ktovie, čo by na to povedal Jóžin.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tedy, sjetý Jožin z bažin... Že mě to nenapadlo! :-)

      Vymazat
  7. Jako tedy dneska fákt dobrý! :D :D :D

    OdpovědětVymazat
  8. 1. Popelka, na rozdíl od Saxany, prý nosí jen roušku a když uhodneš hádanku, tak si ji sundá. :-)

    2. Dalším krokem bude zvýhodněné jízdné na Transsibiřské magistrále pro transgendery. :-)

    3. Já bych se vůbec nedivila, kdyby ty Tygry někdo zabavil, třeba nějaké hezké slečny. ;-)
    Nám při kontrole na letišti zabavili fungl nový, ještě nenačnutý, šámpón, ale že měl manžel v ruksaku dřevěné špalky velké jak moje předloktí, toho si vůbec nevšimli. My na to úplně zapomněli a přivezli jsme je ze Slovenska až sem. :-)

    4. Je jasné, že sama dáma stála 2,35 miliardy. Vějíř se přidával ke koupi dámy zadarmo. :-)

    5. Nemám vlastní zkušenost, tak koukám, že mám o drogách hodně zkreslené představy. Myslela jsem, že člověk je po požití v podroušeném stavu nebo tranzu a on je zatím schopný vytrvalostního sportovního výkonu. Kdo ví, jestli si něčeho neňuchnou lidé před maratonským během... :-)

    6. Na Krtek a palma se budu těšit, to jsem ještě neviděla. :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Chudáci Bílí tygři - množit se nesmí a teď ještě tohle :D.

    OdpovědětVymazat
  10. Kdoví, jestli Klimt nenamaloval i Dámu bez vějíře, jakož bez něčeho dalšího... Ta by mohla být ještě o nějakou tu miliardu dražší!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud taková Dáma existuje, byla vypořádána mimoaukčně :-).

      Vymazat
  11. A safra, to aby si to Národní toho Lohengrina ještě rozmyslelo! Nebo už ho raději nehrají? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To aby dramaturgické porady probíhaly nejlépe rovnou na Generálním štábu. Ještěže aspoň smetanovci jsou zatím celkem v pohodě :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.