středa 12. července 2023

Pár fotek z prázdninové staňkovské zahrady

Dnes jsem do nadpisu nedal "...z Kouzelné zahrady" ale ze zahrady prázdninové. Což nijak neznamená, že prázdninová zahrada není dostatečně kouzelná, jen tu dnes kromě Kouzelné zahrady - což už je vlastně terminus technicus, ze kterého všichni mohou tušit, jaké obrázky je čekají - budou i fotky jiného druhu, které se tu na blogu již taky kdysi objevily ve zvláštním článku, ale zdaleka ne v takovém množství (ani kvalitě) jako je tomu u dlouhodobého fotocyklu Kouzelná zahrada.

Napřed se můžeme podívat na několik snímků na původní téma "kouzelné zahrady". Je třeba říct, že příležitostí pro takové focení nebývá mnoho. Moje první, velikonoční návštěva např. celá propršela a z očekávaného krásného osvětlení zapadajícím sluncem nebylo nic; v takový den nemá smysl foťák vůbec vytahovat. A podruhé jsem se na návštěvu do Staňkova dostal až právě o prvním prázdninovém víkendu. Sluníčko na závěr dne docela svítilo, takže fotit se dalo. 

Nepříjemnou komplikací bylo to, že jsem si nedávno na Lefkadě rozbil svůj hlavní objektiv, zoom s rozpětím ohniskových vzdáleností 24-70 mm. Tímto objektivem jsem zatím vyfotil prakticky všechny novější fotky z cyklu Kouzelná zahrada, a těch pár starších zase s objektivem podobného rozsahu. Jako náhradu jsem poprvé použil z nouze svůj širokoúhlý zoom 17-40 mm a vůbec jsem netušil, jestli takové focení bude možné. Uvidíme. Prostě to bude něco jiného a bude třeba zase trochu hledat, což, myslím, nikdy není na škodu. 

Taky je třeba říct, že "ze studijních důvodů" sem dám nejen dvě fotky, které myslím, že za to aspoň trochu stojí, ale i ty, které za to stojí o dost méně, pokud vůbec.

Jedna z fotek, o kterých byla předešlá věta, ale které mi dobře posloužily k otestování, jestli se náhradní objektiv vůbec dá použít pro focení s proměnným ohniskem: Pohled do větví staré smuteční vrby, kde probleskovala sluncem nasvícená místa. Vrbu bych ve výsledku nepoznal, což nepovažuji za tak důležité. jen to prostě dohromady "není ono" a vypadá to neučesaně a odfláknutě.

 
 
Malá skalka kolem zahradního jezírka. Pokud chci do obrazu dostat větší plochu, je na to širokoúhlý zoom dobrý. Každopádně do výběru z fotocyklu Kouzelná zahrada se tahle fotka určitě nedostane. Tak ji sem dám aspoň pro ilustraci, protože na těchto pár metrech čtverečních už vzniklo několik kouzelnězahradových fotek, o kterých se neskromně domnívám, že nejsou špatné.

 

Přemýšlím, jestli jsou to spíš kopretiny nebo spíš volská oka. Každopádně centrum rozpínání jsem se pokusil umístit do květu doprostřed vlevo.

 
 
První fotka, která u mě nakonec s určitým přimhouřením očí prošla a kvalifikovala se do fotosérie Kouzelná zahrada, tak jsem zvědav, jestli se tam zabydlí. Každý rok si totiž cyklus prohlížím a snažím se k němu přistupovat kriticky a vyřazovat ty obrázky, které jsem v počáteční euforii nadhodnotil. Když fotka projde úspěšně těmito čistkami nejmíň za období tak pěti, šesti let, už zakotví v sérii napevno. Aspoň tedy doufám :-).
 
 
 
Stříbrný smrk u malého zahradního jezírka. Nic moc, ale jehličnany tu nemáme nijak zvlášť často.

 
 
Druhá fotka, která asi protentokrát přežije. Tak jsem zvědav, jestli moje náklonnost k ní neochladne, neb se u mě občas uplatňuje vlastnost, kterou bych si dovolil nazvat "fotopromiskuitou" :-).  
 

 
Druhý díl snímků z dnešní fotoporce vznikl pro změnu technikou "malování zapadajícím sluncem". Tuhle techniku jsem nikde neokoukal, ale poctivě jsem si ji při focení na staňkovské zahradě vymyslel, čímž ovšem pochopitelně nemůžu zaručit, že nás takových "fotomyslitelů" nebyla spousta :-). Ale je fakt, že tenhle typ fotoexperimentů na svých toulkách po portfoliích zajímavých fotografů nevídám, když pominu stále používanější noční "malování zdroji umělého světla". Zatím jsem si tuhle techniku vyzkoušel teprve podruhé, ale protože přináší docela zajímavé výsledky, asi se k ní budu občas vracet, abych v ní získával zkušenosti, dostával obrázky víc pod kontrolu a v optimálním případě se postupně zlepšoval.


 
 
Ano, když v temné noci běháte s baterkou a fotíte se u toho na dlouhou expozici, taky můžete namalovat zajímavé věci. Tahle metoda, kterou jsem odzkoušel na staňkovské zahradě, má vtip v tom, že využívá jako speciální optický "filtr" větvičky, listy, ano i květy či plody docela hustého keře, který jako obyčejně neumím pojmenovat. Asi si tipnete správně - keřů jsem testoval víc a tenhleten v mém malém "konkurzu na filtr" vyhrál. Je ve správném směru vůči slunci (k západu až severozápadu), je velmi husťoučký a vytváří spoustu jemných přechodů mezi světlem a stínem, takže se pak na tomto filtru hlavní ornament vymalovaný sluncem znásobuje a vytváří "kouřové efekty". 

 
 
Tahle fotka mi trochu připomíná jednoduchý čínský znak, který se rozhodl svévolně se obohatit o jeden rozměr a z plochy, do níž je normálně zakletý, se pokusil vystoupit do prostoru.

 
 
Zkusil jsem si poslepu udělat i něco, co by mohlo být při troše fantazie podobné krychli, a vyšla mi následující "Kostka plná slunce"

 
 
A na závěr si dáme dvě fotky na téma Sluneční čtverylka. Tančili jste někdy čtverylku? Jestli ano, tak tušíte, že ten tanec má něco společného se čtyřúhelníky. No a tak mě při focení napadlo, že bych mohl zkusit s fotoaparátem pohybovat tak, aby slunce vytvořilo cosi jako obrazec obrážený právě při čtverylce. Pokud použijete moji metodu "malování zapadajícím sluncem", děláte ty obrazce, které se pak objeví na výsledné fotografii vlastně naslepo a teprve po dokončení expozice spatříte, jestli se vám povedlo něco podle vašich představ nebo je vše jinak. Takže nejen, že je to metoda kreativní, ale je to i docela napínavé.



Jak už jsem psal na facebooku, při pořizování těchto fotek, což je disciplína opravdu nadmíru myšlenkově i pohybově kreativní, takže udělat dvě téměř stejné fotky je prakticky nemožné, šlo kolem naší zahrady několik sousedů, kteří mě při této těžko přehlédnutelné aktivitě viděli, a já nemohl přestat dokonce ani na tu krátkou chvilku, než kolemjdoucí přejdou, protože právě zapadající slunce na nikoho nečeká a je mu srdečně jedno, co si o mých projevech myslí naši sousedi. Myslím, že se sousedům dost ulevilo, když mě druhý den ráno viděli odjíždět. Ale pro jistotu si propříště najdou číslo na doktora Chocholouška, aby ho měli při ruce, kdyby bylo nutné co nejrychleji povolat pány Husáka a Hlinomaze kvůli odchytu. 

Ještěže k takovému focení na naší zahradě dochází (aspoň zatím) maximálně DVAKRÁT za deset let :-).

20 komentářů:

  1. Wow! Ty světelné kostky a kvádry, to je tedy něco. Ale nejvíc mě vtáhl stříbrný smrk - to je fakt fotka jako příběh z mechu a kapradí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pěkně pichlavý mech. To by bylo pro Vochomůrku pěkné poleženíčko :-).

      Vymazat
  2. Lezarts
    Myslím, že i pan doktor Chocholoušek by byl výsledky fotografické, taneční improvizace nadšen! Stejně jako já!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pan doktor propadne mým improvizacím natolik, že si mě na svém oddělení rád ponechá :-).

      Vymazat
  3. V té poslední musí každý cyberštamgast vidět sklenici čerstvě natočeného piva.🤗

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeje, ani jsem si nevšiml. A to jsem prosím z Plzně :-).

      Vymazat
    2. Aj ja tam vidím pivo! …ale štamgast nie som. Parádne fotky. Povedli se.

      Vymazat
  4. Inu svetlo varuje...A soude podle anglictiny, koptetina, volooka sedmikraska, nema k volskym ocim ci lepe okam daleko

    OdpovědětVymazat
  5. Myslím že kdyby se mi podařilo vytvořit něco alespoň tak jak ta která je poidle tebe úplně nepovedená, budu ráda. Krásné kouzlení!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen neříkej. Vrozený kritický duch by ti to nedovolil :-). Takové experimentování mám rád. A člověk nemůže mít samé dobré fotky, to by bylo proti Gaussově přirozenosti :-).

      Vymazat
  6. Tedy, toho stříbrného smrku jsem se skoro lekla! Vypadá to skoro jako kostlivé ruce nějakých příšer, co se už už sápají na nevinného pozorovatele. (Jen jestli já nehraju moc videoher.) A kouřové efekty u malování světlem jsou moc zajímavé. Vůbec bych si netipla, že jsou to v reálu efekty keřové :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím keřem to poprvé vůbec nebylo zamýšlené; ukázalo se to až s prvními pokusy, takže jsem to teď mohl poprvé vyzkoušet cíleně :-).

      Vymazat
  7. Jako hrdá majitelka "Třešňového slunce" prohlašuji, že nejkrásnějšími fotografiemi z Kouzelné zahrady jsou pořád "Modlitba stromu" a "Třešňové slunce" :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, zrovna o tyhle fotky bych rád někdy doplnil kolekci pro nějakou významnější mezinárodní fotografickou soutěž, jenže většina soutěží má limit, jak stará smí zaslaná fotografe maximálně být, většinou je to rok, 3 roky nebo 5 let, což tyhle dvě - myslím, že velmi povedené - fotky z roku 2013 vylučuje. Ale můžu snad už říct, že předběžně počítám přinejmenším s Modlitbou stromu (v novém tisku) pro výstavu v chotěšovském klášteře v příštím roce, do toho prostředí a atmosféry by se to mohlo docela hodit :-).

      Vymazat
  8. Parádní fotky. Hezká práce se světlem. Kdo umí, ten umí. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Takové experimentování a získávání zkušeností mě baví :-).

      Vymazat
  9. Líbí se mi skalka a pak to zvýraznění určitých linií v posledních fotkách.

    OdpovědětVymazat
  10. Takže popořádku: kopretinové meteority, zeleno-béžová abstrakce, zavařený sluneční mozek v oblaku kouře a elektrický zkrat ve vesmírné krychli Borgů patří v této kolekci k mým favoritům. Držím palce s dalšími díly sluníčkových omalovánek. :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.