neděle 9. července 2023

Nedělní miniglosy č.691

Druhé prázdninové číslo Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", je snad ještě žhavější než to první. Ehmmm, kdybychom byli bulvárem, toto označení by věru slibovalo mnohé, jenže v případě tak seriózního nedělníku, jako jsou NMg, je žhavost dána výhradně okolními podmínkami, v tomto případě červencovým vedrem. Dnes má být podle předpovědí takový hic, že si dokonce vůbec nejsem jistý (když tohle píšu, je zatím celkem příjemné ráno, kolem sedmé hodiny, jenže před polednem už to bude horší), jestli dnes vyrazím psát do Prahy do tradičního prostředí klimatizované kavárny, protože cesta moc klimatizovaná není (pozn. po uzávěrce - nakonec jsem do Prahy nejel). Vám jako čtenářům to ale může být jedno, důležité pro vás nejspíš bude, jestli dnešní vydání nebude v tom upoceném vedru postrádat chladivý šmrnc a vtip. To samozřejmě úplně zaručit nemohu, ale slibuji spolu s celou jednomužnou redakcí, že uděláme všechno pro to, aby se na dnešním 691. vydání tohoto svérázného nedělníku prázdninové vedřiny neprojevily přliš negativně.

Od vydání posledních Nedělních miniglos jsem zde na blogu publikoval dva články. Prvním byla malá fotoreportáž z barokního klášterního komplexu v Chotěšově na Plzeňsku. Z této obce pochází otcovská linie mého rodu, takže mám k tomuto místu blízký osobní vztah, který je aktuálně podpořený i tím, že jsem dostal možnost v příštím roce v klášterních prostorách uspořádat výstavu svých fotek. Ve druhém článku jsem se vrátil ke svému oblíbenému básníkovi Christianu Morgensternovi, protože jsem se už poosmé pokusil přeložit jednu z jeho fantazií nabitých básniček do češtiny. Tentokrát to odneslo osmiverší Měsíc (Der Mond). Z minulých týdnů ještě jednou připomenu text připomínající Tucet mých nezapomenutelných dnů a  článek o knize Ivana Olbrachta O smutných očích Hany Karadžičové. No a z hlubšího archivu dnes připomenu deset let starý článek O holdování a holtování, zařazený do oblíbené rubriky o češtině Jazykové hrádky, a nově i  článek z roku 2011 O záludných heslech a romantických špiónech.
 
Jako obyčejně nemám ještě na příští týden žádný "ediční plán", bez kterého prý se - podle názoru řady "influencerů" - provoz kvalitního blogu prostě neobejde. Třeba bychom se mohli trochu osvěžit několika novými deštivými fotkami z pražského Nového Světa nebo se podíváme na pár nových obrázků z cyklu Kouzelná zahrada. A kdoví, třeba dokonce zase jednou odemkneme naši Fotolaboratoř a podíváme se společně podrobněji na nějaké praktické fotografické téma. Každopádně ale přeji všem zdejším návštěvníkům, ať horko přečkáte ve zdraví a ať se vám daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
 
 
 
 
Aktivisté mezi českými zpěváky a hudebníky zkritizovali záměr amerického prezidenta Bidena dodat Ukrajině kontroverzní kazetovou munici. "Ukrajina si zaslouží to nejlepší a nejmodernější vybavení, proto nás zaskočilo, že teď Američané chtějí této zemi dodat zastaralou kazetovou výzbroj, když přece všichni víme, že kazety už dnes skoro nikdo neposlouchá," stojí v rezoluci českých pracovníků v hudebním průmyslu. "Požadujeme proto, aby ohlášené dodávky kazetových zbraní byly co nejrychleji nahrazeny alespoň o něco modernější mp3 municí."
 ----------------------   
Z výzkumu veřejného mínění vyplývá, že podle 63% obyvatel ČR česká vláda nedostatečně bojuje s dezinformacemi a s konspiračními teoriemi. Podrobné dodatečné šetření ovšem zjistilo, že téměř každý respondent v této skupině nespokojenců považuje za dezinformace něco úplně jiného než ostatní.
----------------------
Rekonstrukce bitvy u Znojma z roku 1809 se zúčastnilo několik stovek mužů převlečených do rakouských a francouzských uniforem. Ti zájemci o účast v bitvě, kteří se na místo dostavili v uniformách z války Severu proti Jihu, nebyli na místo rekonstrukce vpuštěni a byli posláni nejkratší cestou domů. Naproti tomu vojáci v uniformách carské ruské armády byli na místě zadrženi a obžalováni z trestného činu propagace samoděržaví, což je paragraf, který se podařilo koaličním poslancům nedávno nepozorovaně připojit jako přílepek k novele zákona postihujícího primárně nadměrnou hlučnost malých vodních elektráren.
----------------------
Příbuzní věrozvěstů Cyrila a Metoděje podali žalobu na český stát kvůli diskriminaci, která se podle nich projevuje v tom, že Jan Hus má vlastní svátek celý den, zatímco oba soluňští bratři nejenže se musí o vyhrazený sváteční den mezi sebou podělit, ale ještě se jim do toho plete se svými nepochopitelnými nároky jakýsi Konstantin.
 ----------------------
Ministr vnitra Vít Rakušan oznámil na mimořádné tiskové konferenci veřejnosti dvě hlavní informace: Za prvé ministerstvo zásadně odmítá nařčení, že by ve vnitropolitické oblasti jakkoli pozměňovalo nebo snad dokonce falšovalo české dějiny. Druhou informací je pak plošná změna jména u všech ulic, tříd a náměstí v České republice, které v současnosti nesou jméno známého pravdoláskaře Jana Husa, na níž se vláda dohodla s organizacemi bojujícími za práva divoce žijících zvířat. "Jde jen o formální krok, byť chápeme, že může mít některé nepříjemné praktické dopady, když si např. budou muset všichni obyvatelé z takových míst změnit své doklady. Na druhou stranu jsme přesvědčeni, že změna názvu "Husova ulice" na nový název "ulice Lišky Ryšavé" nebude veřejností vnímána jako kontroverzní."
 ----------------------    
Představitelé Karlovarského filmového festivalu oznámili, že od příštího ročníku se budou v zájmu korektnosti a omezení diskriminace předávat ceny podle světového názoru laureátů. Kromě tradičních Zlatých glóbů proto budou pro případné zastánce teorie ploché země k dispozici i Zlaté placky a pořadatelé budou mít pro zvláštní případy připravenou i Zlatou zemskou klenbu nesenou čtyřmi slony, stojícími na krunýři želvy.
 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 14 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

19 komentářů:

  1. Já bych naopak řekl, že naše vláda s dezinformacemi bojuje s velkým nasazením, pokud se tedy tupá cenzura za to dá považovat.
    U svátků je víc nespravedlností, máme syny Petra a Pavla a Pavlův svátek byl zrušen ve prospěch jednoho ženského jména, a tak má jen sdílený svátek s Petrem, ten však má ještě svůj samostatný svátek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky používám ten samostatný. Přece se nebudu dělit s nějakým Pavlem... :-)

      Vymazat
    2. :-) To já se dělím s Lindou a Samuelem, ale jestliže většina kalendářů ty dva píše, mě ne. A fialová vláda s tím nic nedělá...

      Vymazat
  2. Oni sa stažujú na kazety? Mohli dostať ešte aj platne!

    To, že každý vníma dezinformácie inak, ma pobavilo 😄

    OdpovědětVymazat
  3. Lidé se k dezinformacím staví dle toho, jakou konspirační teorií jsou naočkováni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všichni antivaxeři rezolutně popírají, že by byli čímkoli naočkováni.

      Vymazat
    2. Ono si stačilo tenkrát dojít jen na výtěry z nosu a čip vysmrkal jen málokdo z nich!

      Vymazat
    3. Ono se to tajilo, samozřejmě :-).

      Vymazat
  4. Já bych nebezpečnost kazetové munice nepodceňoval. Třeba ty s Michalem Davidem... mohou vybouchnout ještě po desetiletích.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprostá pravda! Dotýkati se takových kazet jest životu nebezpečno :-).

      Vymazat
  5. Lezarts
    Konečně jiná zpráva z Varů, než o módních a jiných úletech hvězd😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Náhodou, tu cenu se slony a želvou jsem si představil a mohl by to být moc pěkný kus nábytku :-).

      Vymazat
  6. Odpovědi
    1. Ale to víš - o věrozvěstech jsou to jen zvěsti...

      Vymazat
  7. Nějakou kazetovou munici tu mám ještě schovanou pod kompo-stolkem. Akorát momentálně nemám odpalovač. Ten co jsem měla se mi před nějakými 15 lety porouchal. Asi ty kazety byly moc silné. :-)

    Já si myslím, že s dezinformacemi a konspiračními teoriemi by měl každý bojovat na vlastní triko , a ne to chtít hodit na hrb vládě. Vláda mívá ve zvyku nepříjemné věci zamést pod koberec, takže lidé by stejně zase nebyli spokojení.

    Věrozvěsti měli příbuzné? To nám učitelka dějepisu zatajila! :-)

    Ulice Lišky Ryšavé! :-D :-D Autor komiksu "Opráski s historje" by z tebe měl radost. :-)

    Tak teda napřesrok v těch Varech bude jistě nebývalá tlačenice o tak prestižní ceny. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že "ulice Lišky Ryšavé" a "Zmikund" si navzájem nebudou konkurovat :-).

      Vymazat
  8. Malé vodní elektrárny a Zlatá placka jsou výborné. A co se té želvy se slony týče, myslím, že Terry Pratchett by byl nadšen :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten "slonoželví" model světa mi vždycky připadal báječně ujetý. Škoda, že jsem ho už ve fyzice probíral jen jako historickou kuriozitu a ne jako vážně míněný základní princip, něco jako je dnes Velký třesk :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.