neděle 3. března 2019

Nedělní miniglosy č.482

Před týdnem vyšlo výroční číslo Nedělních miniglos, jímž jsme si připomněli 10. narozeniny tohoto svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" a nejspíš je to vůbec nejdéle pravidelně vycházející blogový nedělník. Hned v pondělí jsem chtěl toto výročí zviditelnit i na facebooku, ale bohužel, příspěvek mi byl zablokován s vysvětlením, že "porušuji pravidla komunity", samozřejmě bez jakékoli možnosti zjednat nápravu nebo si vysvětlit situaci. Začínám mít podezření, že se v NMg budeme muset facebooku občas podívat na zoubek abychom si to porušení pravidel aspoň trochu užili :-).
 
V poslední době jste si mohli na mém blogu kromě tradičních glos z politického a společenského života přečíst i vzpomínku na to, jak jsem se stal v Pyrenejích nepřítelem skoro celého zájezdového autobusu (článek O turistické vzpouře), po delší přestávce jsem se zase jednou věnoval jedné z knížek, které mě hodně ovlivnily - tentokrát šlo o knihu Ladislava Mňačka Opožděné reportáže, a představil jsem zdejším návštěvníkům speciální fotografické "říční akty" (v článku Říční akty aneb Berounka bez závoje), které dokazují, že i řeka v předjarním období umí být krásně a smyslně tvarovaná. Nakoukl jsem tentokrát i do hlubokého archivu a povytáhl jsem vám z něho 8 let staré zamyšlení O báječných vrbách.

V dnešním 482. vydání týdeníku s tradiční značkou NMg např. zjistíme, jestli české biografy před Evropským soudem uhájily oprávněnost používané předpony BIO, podíváme se, jakou píseň by chtěli mít za českou hymnu Starostové a nezávislí, a odhalíme, proč se má změnit název hlavního diskusního programu veřejnoprávní televize na Otázky Václava e-Moravce.

Přeji jménem celé redakce Nedělních miniglos všem čtenářům pohodový březnový týden a do každého rána hodně nezbytného jarního optimismu.


Hnutí Starostové a nezávislí vstoupilo do veřejné debaty o tom, co především by měla vyjadřovat česká státní hymna. "Domníváme se, že by hymna měla reflektovat některé typické povahové vlastnosti občanů státu," řekl Nedělním miniglosám předseda hnutí Petr Gazdík. "Jsme realisté, a tak chápeme, že si běžný český občan po večerech neklade zásadní filosofické otázky, jako co pro nás představuje domov a kde ho hledat, ale spíš řeší své malé, obyčejné problémy. Navíc by asi bylo poctivé, kdyby se ve státní hymně objevila i nechuť místních lidí k tradičním politickým stranám a také názvuk typické české brblavosti a věčné nespokojenosti i s tím, co jsme si mnohdy sami vybrali. Rozhodli jsme se proto navrhnout za budoucí českou hymnu již téměř zlidovělý popěvek "Mám malý STAN, mně na nohy táhne snad ze všech stran."
----------------------
Česká zemědělská a potravinářská inspekce potvrdila, že v souvislosti s aférou kolem salmonelózy v mase dováženém k nám tradičně z Polska zintenzivnila kontroly nejen u distribuce hovězího ale i u všech obchodníků s bílým masem, především těch, kteří své zboží dodávají do škol a jiných veřejných zařízení.
----------------------
Čeští ornitologové spočítali, že v naší zemi existuje 1361 evidovaných čapích hnízd. "Trochu se děsíme, k čemu dojde po projednání známého případu Čapího hnízda premiéra Babiše," řekl nám nadšený železničář a zároveň amatérský ornitolog Jan Moudivláček. "Jestli budou muset všichni stavitelé hnízd vracet evropské dotace, hrozí nám, že čápi budou raději létat do okolních zemí nebo budou dokonce rovnou zůstávat v severní Africe, což sice jistě přivítají vlivné lobbistické organizace místních žab, ale může to mít zásadní negativní vliv na zdejší demografický vývoj."
----------------------
Systém umělé inteligence Project Debater se utkal v diskusi na náhodně zvolené téma s mistrem Evropy v debatování Harishem Natarajanem. Člověk sice tentokrát ještě v debatní soutěži na vylosované téma "Měli bychom dotovat předškolní vzdělávání?" těsně zvítězil, ale ukazuje se, že definitivní prosazení debatních strojů je jen otázkou času. Mluvčí České televize v souvislosti s tím Nedělním miniglosám neochotně potvrdil, že kontrakt na dodání většího počtu debatních strojů do ČT je těsně před podpisem, takže se třese pozice moderátorů některých televizních diskusních pořadů. Podle kuloárních informací v tom ale před veřejnoprávní televizí mají technologický náskok některé komerční stanice a vše nasvědčuje tomu, že jeden humanoidní debatní stroj si už získal celkem pevnou pozici na TV Barrandov.
----------------------
Soud EU rozhodl, že halal a košer maso, tedy maso z rituálně poražených zvířat, nesmí nadále nést označení BIO. Na druhou stranu soud potvrdil, že českým kinům se i nadále smí říkat "biografy", pokud budou příslušné grafy v duchu tradice Evropské unie dostatečně optimistické.
----------------------
Ptákem roku 2019 byla vyhlášena jako tradiční symbol víry a lásky hrdlička divoká. Podle důvěrných informací Nedělních miniglos odmítl místopředseda české vlády a ministr životního prostředí předat hrdličce ocenění osobně, což je prý způsobeno hlavně tím, že si na titul v prestižní soutěži sám brousil zuby a na hrdliččin úspěch teď žárlí.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.