neděle 17. března 2019

Nedělní miniglosy č.484

Na konci února vyšlo speciální výroční číslo Nedělních miniglos, jímž jsme si připomněli, že Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", vycházejí už (pro mě doslova neuvěřitelných) deset let. Mám tedy dnes to potěšení přivítat vás u třetího březnového čísla a zároveň u třetího čísla druhého desetiletí. Mimochodem, stále nemohu vložit odkaz na Nedělní miniglosy na svůj facebookový profil, protože facebook už skoro měsíc každý odkaz na blog obratem vyhodnotí jako "porušující zásady komunity" a zablokuje ho. Jak jsem zvyklý z dávných půtek na blog.cz, asertivně podávám jednu stížnost za druhou a stejně asertivně dostávám automatem generované odpovědi, že facebook moc děkuje za podnět a někdo se na můj případ jistě podívá, jen co naprší. Jako milovník děl Franze Kafky jsem z takové neobyčejné vlastní zkušenosti doslova v sedmém nebi a bojím se okamžiku, kdy nějaký revizní algoritmus vyhodnotí Nedělní miniglosy jako neškodnou blbinu, a já už si nebudu moct připadat divže ne jako facebookový disident :-).
V posledním týdnu jsem se tak trochu symbolicky rozloučil se zimou (a zároveň se svou fotografickou výstavou) fotočlánkem s názvem V ledovém zrcadle a k jedněm narozeninám, které jsou pro mě o dost důležitější než moje vlastní, jsem napsal "přací" povídku Na zdraví prvočísel. A kdo si ještě neprohlédl mé fotky zcela speciálního žánru "říčních aktů", má i nadále příležitost v článku Říční akty aneb Berounka bez závoje. Z archívu povytažený tentokrát zůstává článek z minula O fasádismu a nově přidávám i sedm let starou úvahu o tom, jak nahlédnout do různorodých třináctých komnat, s názvem O myšlenkových a jiných rentgenech.

V dnešním 484. vydání týdeníku s tradiční značkou NMg zjistíme, v čem spočívala hlavní programová neshoda ODS s Václavem Klausem mladším, budeme varovat především občany Zlínského kraje před epidemií zákeřné zaječí choroby a dozvíme se, pod jakým novým názvem by měl vstoupit známý pražský obchodní dům do devátého desetiletí své existence.

Přeji jménem celé redakce Nedělních miniglos všem čtenářům pohodový poslední aspoň zčásti oficiálně zimní týden a do každého rána už úplně nefalšovaně jarní dávku optimismu :-).


Katolická církev na Slovensku oznámila věřícím, že volit na post prezidenta republiky kandidátku Zuzanu Čaputovou je kvůli jejím příliš liberálním názorům smrtelným hříchem. Zároveň církev uvedla na trh novou emisi tzv. prezidentských odpustků v ceně 100, 200, 500 a 1000 euro, které si může volič koupit v církevním e-shopu hned po návratu z volební místnosti. Voliči, kteří si odpustky koupí, i když volili někoho jiného než hlavní favoritku prezidentské volby, mohou na nákup uplatnit 10% slevu, protože v takovém případě se podle církevních autorit jedná o hřích nesmrtelný.
----------------------
Útvar pro odhalování organizovaného zločinu šetří na Broumovsku podezření na zločinné spolčení myslivců s vlky. Podle důvěrných zpráv Nedělních miniglos pro speciální rubriku "Broky z našich posedů" jsou broumovští myslivci podezřelí z toho, že podplatili vlky, aby zdecimovali tamější stádo trofejních muflonů, a zvýšili tak na několikanásobek průměrnou cenu za odstřel. Je ale možné, že jde jen o falešné udání ze strany závistivých rysů ostrovidů, kteří s vlky prohráli v regulérním výběrovém řízení na decimaci stáda a doposud nejsou schopni se s nepříznivým výsledkem tendru vyrovnat.
----------------------
Dvě letadla typu Boeing 737 MAX 8 společnosti Smartwings zastihlo přímo ve vzduchu uzavření evropského vzdušného prostoru pro tento typ strojů kvůli možným problémům s bezpečností, takže letadla musela přistát mimo EU v Ankaře a v Tunisu. Čeští turisté přijali tento krok s pochopením a s úlevou, že se ve stejný okamžik neuzavřel i vzdušný prostor dalších zemí, protože pro cestu na Měsíc neměla letadla dostatek paliva.
----------------------
Veterináři potvrdili, že ve Zlínském kraji zachytili dva zajíce nakažené nebezpečnou brucelózou. Zajíci před zlínskými filmovými ateliéry předváděli své vypracované svaly a domáhali se role v nějakém akčním filmu, kde by mohli zachránit lidskou a zaječí civilizaci před invazí z vesmíru podobně jako jejich idol Bruce Willis, čemuž vyjádřili plnou podporu místní zástupci SPD. Poté, co oběma demonstrujícím přivolaný policejní vyjednavač vysvětlil, že opravdová brucelóza se kromě horečky projevuje především svalovou ochablostí, zajíci se v panice rozprchli do zlínských fitness center.
----------------------
Poslanec Václav Klaus mladší byl vyloučen z Občanské demokratické strany. Podle Výkonné rady ODS k tomu došlo proto, že pan Klaus nebyl dostatečně loajální k principům, k hodnotám a především k programu ODS. "Principy a hodnoty jako poněkud vznešenější filosofické kategorie pro dnešek ponechme stranou," řekl Nedělním miniglosám předseda ODS Petr Fiala. "Nejdůležitější je pro nás vždy shoda v konkrétních programových otázkách, takže když se na programu Výkonné rady objevil bod "vyloučení Václava Klause" a poslanec Klaus se s tímto programovým bodem dostatečně neztotožnil, museli jsme prostě okamžitě jednat."
----------------------
Osmdesáté narozeniny oslavil pražský obchodní dům Bílá labuť. Při této příležitosti se opět rozhořela diskuse, zda si původní, dobově podmíněný název obchodního domu někdo nemůže vysvětlovat rasisticky, což by bylo v nových podmínkách politické korektnosti nepřijatelné. "Jsme si vědomi toho, že pro některé lidi může být původní název našeho obchodního domu pobuřující," uvedl pro Nedělní miniglosy ředitel společnosti. "Zároveň z našeho interního průzkumu vyplývá, že chceme-li svou nabídkou cílit i na jednodušší vrstvy české společnosti, je pravděpodobné, že se tento cílový segment nebude identifikovat s tak vznešeným a nepoddajným ptákem, jakým je labuť. Přepokládáme proto, že se náš obchodní dům otevře po generální rekonstrukci v plné kráse pod novým, právně nenapadnutelným a do budoucna jistě obchodně úspěšnějším názvem Duhový brojler."


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.