neděle 24. března 2019

Nedělní miniglosy č.485

Už je to měsíc, co jsme si speciálním výročním číslem Nedělních miniglos připomněli 10. narozeniny tohoto svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Dnes mám to potěšení přivítat vás u prvního letošního čistě jarního čísla, bohužel již ne jako "facebookový disident", jako tomu bylo v posledních týdnech, protože facebook už po více než měsíčních obstrukcích, zdá se, již dále proti Nedělním miniglosám nic podstatného nenamítá. Uvidíme, jak dlouho mu to vydrží.

V posledním týdnu jsem svou hned dvojí návštěvu Plzně přetavil do podoby vyprávění O nezaslouženém vítězství ve zničeném kině Hvězda, ve kterém se pravdivě prezentuji jako podvodný expert na historii sovětského filmu. Také jsem vás všechny pozval k návštěvě svých nových fotografických webových stránek článkem Do nového jara s novým fotowebem a připomenout ještě můžu speciální narozeninovo-matematickou "povídečku" Na zdraví prvočísel. Z archívu povytažený tentokrát zůstává článek z minula O myšlenkových a jiných rentgenech a nově se k němu přidává pět let starý březnový článek O odbočce doleva o asi jediné věci z mé minulosti, kterou bych - kdybych měl k dispozici příruční stroj času - lehounce poopravil, a zrušil tak nejspíš zpětně tento blog od samotného počátku :-).
 
V dnešním 485. vydání týdeníku s tradiční značkou NMg zjistíme, proč je Česká pošta demokratičtější institucí než Facebook, proč je nutné v příštím roce změnit zavedený název českých filmových cen a nezbyde nám, než si povzdechnout, že kvůli nesnesitelnému českému šosáckému konzervatismu nejspíš Praha zůstane i nadále Prahou.

Přeji jménem celé redakce Nedělních miniglos všem čtenářům co nejlepší rozjezd jara a vzhledem k chystanému posunu hodinových ručiček se těším příští týden na shledanou už v tolik vzývaných "jiných časech" :-).


Na případu oblíbeného komiksu z českých dějin Opráski sčeskí historje se znovu potvrdilo, že Česká pošta volí v mnoha případech demokratičtější postupy než společnost Facebook. Zatímco Facebook populární internetové příběhy kvůli kontroverznímu dílu o Jozefu Tisovi na několik dní zablokoval, Česká pošta černý humor i nadále toleruje, podle nového sazebníku si za něj ale účtuje dodatečný poplatek 19.-Kč stejně jako za černý balíček.
----------------------
Nejšťastnější zemí se letos podle speciální zprávy OSN stalo Finsko, které tak obhájilo svou pozici z loňska. Zpráva hodnotila už poněkolikáté jednotlivé země v šesti kategoriích: příjem, svoboda, důvěra, střední délka života, sociální podpora a štědrost. Česká republika skončila v žebříčku jako 20. nejšťastnější země světa, což v mnoha českých městech vyvolalo bouřlivé protesty nešťastných demonstrujících, kteří považují příliš dobrý český výsledek za spiknutí globálního kapitálu a neodbytně se dožadují posunu na mnohem horší pozici. Bohužel, proběhlé demonstrace vylepšily o 1.2 bodu skóre České republiky v kategorii "svoboda", takže jsme se omylem dostali i před Spojené arabské emiráty.
----------------------
Všechny pražské autobusové zastávky by měly být od letošního léta bez výjimky "na znamení", přičemž tento krok má přinést podstatné zrychlení dopravy a nezanedbatelné finanční úspory. "V optimálním případě, kdy nebude pražskou hromadnou dopravou jezdit vůbec nikdo, takže naše spoje nebudou muset nikde zastavovat, bychom mohli počet spojů v ulicích zvýšit až o třetinu, aniž by docházelo k citelnému zpoždění," řekl Nedělním miniglosám jeden z autorů návrhu. Proti návrhu zatím nejvíce vystupuje vlivná Exekutorská komora, která se obává, že méně zastávek bude znamenat i menší počet příležitostných černých pasažérů, méně pokut a následných exekucí, a tedy i méně luxusních bazénů s protiproudem na zahradách členů komory, protože na úpadku následně zkrachovalých prodejců bazénů se nejspíš exekutoři úplně nezahojí.
----------------------
Na několika vybraných českých hradech již byla zahájena nová turistická sezóna. Jak nám pod podmínkou anonymity potvrdilo několik odborníků, o kvalitě památkové péče v českém prostředí nejlépe vypovídá, že jako první jsou na novou turistickou sezónu připraveny právě Trosky.
----------------------
Investigativní oddělení Nedělních miniglos zjistilo, že není nic pravdivého na informaci, že v příštím roce se ceny České filmové a televizní akademie už nebudou smět jmenovat Český lev jako doposud, protože skuteční čeští lvi ze ZOO, cirkusů a nelegálních soukromých chovů považují tradiční anketu za tak bezzubou, až škodí jejich pověsti dravých šelem. "V příštím roce se budou filmové ceny opravdu jmenovat jinak," potvrdil nám prezident ČFTA, "není to ale kvůli stížnostem nějakých vypelichaných živých českých lvů, ale kvůli dosud nedořešeným právním nárokům potomků bájného Bruncvíka, kteří chtějí získat podíl na výnosech, protože podle jejich názoru by bez jejich prapředka dnes neměl pojem ´český lev´ zdaleka takový marketingový potenciál." Podle nejnovějších informací se ale už naštěstí našla výstižná náhrada za původní název: "Abychom nebudili zbytečné vášně mezi typicky českými velkými zvířaty, znovu jsme se pro inspiraci vypravili do Afriky, ale tentokrát za zvířetem, které s Bruncvíkem ani jinými bájnými postavami nikdo nespojuje a které přitom dobře odpovídá poměrům panujícím v malé české kinematografii, takže od příštího roku se místo Českých lvů budou slavnostně udělovat České surikaty."
----------------------
Jako výraz nevýslovné úcty kazašského lidu odstupujícímu prezidentu Nursultanu Nazarbajevovi bylo nečekaným rozhodnutím kazašského parlamentu oficiálně přejmenováno hlavní město Astana na Nursultan. "V České republice máme bohužel od dob přejmenování Zlína na Gottwaldov s podobnými změnami nepříjemné zkušenosti, takže se u nás takový krok rozhodně nechystá," ubezpečil veřejnost hradní mluvčí Jiří Ovčáček. "Musíte ale uznat, že třeba latinský výraz ´Miloš Caput Regni´ by vůbec nezněl špatně!"


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.