pátek 22. března 2019

Do nového jara s novým fotowebem

Už dokonce i podle astronomů začalo oficiálně jaro, no a na jaro se sluší odložit starý zimní kabát a nasadit nový šik jarní model, že? Bohužel, běžná móda mě zas až tak moc nezajímá, tím méně pak pokud jde o to, co sám nosím. Ale začátek jara je příležitostí i pro jiné začátky a já ho tentokrát využívám aspoň pro oficiální zahájení provozu mých už dříve avizovaných nových webových fotostránek. Tento týden totiž po určitých peripetiích zdárně proběhla poslední fáze - přesun internetových domén, takže když někdo použije jednu z mých oficiálních domén www.petrvapenik.cz, www.petrvapenik.com nebo www.petrvapenik.eu, otevře se mu již nový web.

ukázka jedné z fotogalerií nového blogu


Původní stránky fungovaly celkem úspěšně dlouhých šest let a důvody, které mě vedly k této změně jsou velmi jednoduché: Nové stránky by, myslím, měly být přehlednější a uživatelsky přívětivější pro návštěvníky webu i pro mne jako administrátora a měly by nabídnout (jen co každou novou funkci jako admin aspoň trochu pochopím a zvládnu :-)) i podstatně bohatší funkční možnosti. Staré stránky zůstanou zatím i nadále v provozu na prozatímní adrese www.pvapenik.cz, nebudu je však již dál upravovat a aktualizovat. Na starý web ovšem povedou i některé odkazy z nových stránek, např. linky na e-katalogy z jednotlivých výstav, takže původní stránky jednoduše nesmažu, ale měly by zaniknout postupně a řízeně, asi jako tomu ve slušnějších případech bývá se starými vesmírnými družicemi v zemské atmosféře.
 
Po podobné zásadní proměně je pravděpodobné, že se v ostrém provozu a v běžné návštěvnické zátěži objeví nějaké nedodělky či nedomyšlenosti, které budu postupně napravovat; stejně tak budu některé nové funkce teprve dotvářet; však tyhle běžné peripetie asi zná každý, kdo si své webové stránky spravuje sám a není žádným expertem na webdesign. Pokud budete mít nějaký vlastní námět, jak stránky vylepšit, nebo odhalíte nějakou zásadní funkční chybu, budu samozřejmě moc rád za každou vaši připomínku. No a kdyby se někdo z vás chtěl dokonce zařadit do speciální nepočetné skupiny budoucích "testovacích uživatelů" (upřímných ale vlídných :-)), na kterých budu zkoušet nově zprovozňované funkce webu, dejte mi vědět.

Na nových stránkách se objevuje rovněž záložka BLOG, která může být pro mé tradiční blogové čtenáře poněkud matoucí. Neznamená to ovšem, že bych jakkoli opouštěl prostředí blog.cz; zatím budu některé vybrané články (výhradně ty, jejichž základem budou fotky) duplikovat i na novém fotowebu, aby byly k dispozici i pro ty návštěvníky, kteří jinak na můj standardní blog nechodí a zajímají se výhradně o fotografie. Samozřejmě, do budoucna se může situace proměnit, každopádně budu mít víc možností, jak své různé stránky využívat pro různé účely.

Přeji vám všem krásné jarní dny a budu se těšit na jakoukoli formu našeho setkání, ať už to bude prostřednictvím nových webových stránek, na stránkách zdejšího blogu nebo v živém reálném světě. Ať se vám i na jaře daří!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.