neděle 10. března 2019

Nedělní miniglosy č.483

Na konci února vyšlo speciální výroční číslo Nedělních miniglos, jímž jsme si připomněli 10. narozeniny tohoto svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Dnes vás tedy vítám u druhého březnového čísla a zároveň u druhého čísla druhého desetiletí :-).

V posledním týdnu jsem se s vámi zde na blogu podělil o jeden mírně zveršovaný miniaturní Poznatek z teorie relativity a přečíst jste si mohli i malou "antikatastrofickou povídku" Srážka s bílou horou. Z poslední doby je pak možné ještě připomenout vzpomínku na okamžik, kdy jsem se stal nepřítelem většiny zájezdového autobusu v článku O turistické vzpouře, a speciální fotografický žánr, kterému říkám "říční akty" v článku Říční akty aneb Berounka bez závoje). Z hlubokého archívu jsem tentokrát úplně poprvé od premiéry v září 2009 povytáhl úvahu O fasádismu, protože uplynulý týden v politice odkazující se svou (pouhou) fasádou k dřívějším hodnotám mi pro to byl dobrou inspirací.
 
V dnešním 483. vydání týdeníku s tradiční značkou NMg samozřejmě nemůžeme pominout událost století v podobě hodinové schůzky českého premiéra s americkým prezidentem v Bílém domě, podíváme se, jak si stojí naši reprezentanti v prestižním Světovém poháru vojevůdců, a zjistíme, jak je možné, že naši potomci budou mít mnohem útlejší učebnice dějepisu, než jsme měli my.

Přeji jménem celé redakce Nedělních miniglos všem čtenářům pohodový těsně předjarní březnový týden a do každého rána už úplně nefalšovaně jarní dávku optimismu :-).


Světová antidopingová agentura WADA oznámila, že analýza vzorku B potvrdila pozitivní dopingový nález u Jana Žižky z Trocnova, kterého dopingoví komisaři nečekaně navštívili ráno po bitvě na Vítkově. "Vzorek B potvrdil přítomnost beta blokátorů, které jsou sice povolené v boxu, v zápase řeckořímském i ve volném stylu, zakázané jsou ale bohužel v šipkách, biliáru a lukostřelbě," potvrdila Nedělním miniglosám mluvčí agentury. "Protože podle záznamů dobových kronikářů se střelba z luku běžně používala při obraně vozové hradby, nebylo možné postupovat jinak, než husitského vojevůdce zpětně diskvalifikovat a vyhlásit křižáky jako právoplatné vítěze slavné bitvy." Původně nedostižný náskok Jana Žižky ve Světovém poháru vojevůdců se tak smrskl na pouhé tři body, takže pokud se podaří usvědčit z dopingu u Waterloo vévodu z Wellingtonu, císař Napoleon ještě stále není úplně bez šance v boji o Velký zlatý glóbus.
----------------------
Pracovníci Úřadu vlády důrazně varovali premiéra Babiše, aby při návštěvě centrály CIA tentokrát ukrotil své tradiční nutkání z pouhé dobroty srdce podepsat nabídku spolupráce jakékoli tajné službě, která o to projeví zájem. "Samozřejmě, později by šlo tento vázací akt v případě nutnosti popřít jako pouhou mediální kampaň," řekl nám nejmenovaný zdroj ze Strakovy akademie, "v mezidobí to ale - jak už dobře víme - může nadělat spoustu potíží. Takto např. pan premiér zcela vyloučil svou vědomou spolupráci s afghánskou tajnou službou, je ale skutečností, že po jeho setkání s delegací afghánských zpravodajců výrazně vzrostl počet zachycených premiérových šifrovaných zpráv o tom, jak se vyvíjí česká populace afghánských chrtů."
----------------------
Tvůrci seriálu Simpsonovi potvrdili, že kvůli stále se zhoršující pověsti Michaela Jacksona, především kvůli podezření z obtěžování nezletilých, vyřadí ze svého seriálu starou epizodu, ve které měl legendární zpěvák speciální roli. Tuto informaci přijali s nadšením především historici, protože pokud se uplatní stejný princip i v jejich oboru, je naděje, že po důsledném vyřazení zmínek o nejrůznějších úchylech výrazně zeštíhlí všechny učebnice dějepisu.
----------------------
Poté, co se o jejich práci pochvalně zmínil Donald Trump, představitelé českých tajných služeb neskrývali upřímnou radost ze skutečnosti, že jejich náročnou práci konečně ocenil i prezident.
----------------------
Pošťák Ondra z televizního pořadu Pošta pro tebe byl přistižen, jak doma přechovává zásilky, které při své běžné práci nestíhal doručovat adresátům. "Z médií jsem nabyl dojmu, že zásilky, které nestihnou během svého pracovního dne doručit, si nosí domů většina pošťáků a pošťaček pracujících pro Českou poštu, tak jsem se tomuto modernímu trendu jen přizpůsobil," uvedl na svou obhajobu Ondra. Protože je ale Ondrova práce v porovnání s běžnými listonoši přece jen specifická a jeho úkolem zdaleka není jen doručovat listovní zásilky, ale i dopravovat pozvané hosty do televizního studia, je pošťák Ondra kromě porušení tajemství doručovaných zpráv obviněn i z omezování osobní svobody.
----------------------
Prezident Trump potvrdil, že během schůzky s českým premiérem od něj dostal osobní pozvání k návštěvě Prahy: "Opravdu nevím, jestli se mi v návalu prezidentských povinností podaří utrhnout se aspoň na pár hodin do té vaší krásné Čechie. Je ale možné, že místo sebe na oficiální návštěvu pošlu aspoň svou dceru Ivanku, a kdyby ani ona zrovna neměla čas na tak důležitou zemi, jakou je bezesporu ta vaše, pošlu k vám aspoň svého oblíbeného potkana Baracka, který lépe snáší časový posun, není třeba pro něj zamluvit kvůli bezpečnosti celý pětihvězdičkový hotel a ještě je navíc velká pravděpodobnost, že si s ním účastníci jednání za vaši stranu budou lépe rozumět."

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.