neděle 31. března 2019

Nedělní miniglosy č.486

Už je to víc než měsíc, co jsme si speciálním výročním číslem Nedělních miniglos připomněli 10. narozeniny tohoto svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". A já mám dnes to potěšení - sotva skončila oficiální zima a začalo jaro - přivítat vás u prvního čísla nového letního času. Po krátké a intenzivní kariéře spammera, který nesměl dávat své blogové odkazy na facebook a kvůli mailům upozorňujícím na můj nový fotoweb www.petrvapenik.cz dostal "zaracha" od několika e-mailových serverů, se všechno dalo opět do relativního nudného pořádku. Ale však já si zase najdu něco nějaké to povyražení, jen nebojte :-).
 
V uplynulém týdnu jsem pro návštěvníky svého blogu připravil knižní ochutnávku románu Martiny Leierové z japonského prostředí Dům s vypůjčeným výhledem a několik fotografií úžasného schodiště kubistického domu U Černé Matky Boží. Z předchozího týdne můžeme ještě připomenout vyprávění O nezaslouženém vítězství ve zničeném kině Hvězda, ve kterém se pravdivě prezentuji jako podvodný expert na historii sovětského filmu. Z archívu povytažený zůstává článek O odbočce doleva o asi jediné věci z mé minulosti, kterou bych změnil, kdybych měl k dispozici příruční stroj času, i když by to nejspíš mé nedávné a středně dávné (a hlavně budoucí) roky změnilo k nepoznání. No a protože se právě občas mluví o podle mě zcela nesmyslném zdanění církevních restitucí, možná není od věci si připomenout už víc než 6 let starý článek O ukradené tlačence a církevních restitucích.

V dnešním 486. vydání týdeníku s tradiční značkou NMg si nemůžeme nepřipomenout čerstvé výsledky slovenských prezidentských voleb, zjistíme, jaká fuška možná čeká nezaměstnané slovenské medvědy, a podíváme se, jak se projeví aktuální vodnická konjunktura v programu televize a českých divadel.

Přeji jménem celé redakce Nedělních miniglos všem čtenářům co nejlepší vstup do rozverně nestálého měsíce dubna a do období letního času s temnějšími rány a dlouhými dny hodně optimismu a důvodů k úsměvu.


První cesta nově zvolené slovenské prezidentky Zuzany Čaputové povede jako obyčejně do České republiky. Aby se ušetřil vzácný čas a nová prezidentka stihla i druhou a třetí plánovanou návštěvu, první pracovní setkání se zástupci české politické reprezentace bylo naplánováno v tradiční zácpě na dálnici D1, ke které mají obě země dlouhodobý srdeční vztah.
----------------------
Poté, co Evropská unie odsouhlasila budoucí zrušení přechodů mezi zimním a letním časem, nemohou se zatím jednotlivé země dohodnout, jaký přístup stávající zvyklosti nahradí. Část zemí totiž chce zavést napevno čas zimní, aby lidé do práce nevstávali za tmy, druhá skupina chce naopak pokračovat stálým časem letním, aby lidé v létě po práci stihli ještě za světla grilovat. Česká republika se zatím oficiálně nerozhodla, který přístup bude preferovat. I když většina občanů podle průzkumů preferuje přirozený středoevropský čas, komunisté upřednostňují čas letní, protože je bližší času moskevskému. Hradní mluvčí se opatrně vyjádřil, že optimální pro český business by bylo co nejtěsnější propojení s pekingskou burzou, takže by preferoval přechod na čas čínský. Politické síly spojené do Demokratického bloku by naproti tomu daly rozhodně přednost času tibetskému. Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková uvedla exkluzivně pro Nedělní miniglosy, že nejdůležitější na celé věci je, že v tak citlivé interní záležitosti už nám nebude Brusel nic nařizovat, takže záleží čistě na našem svobodném rozhodnutí. Jediné, co je podle ministryně Novákové jasné už teď, je pochopitelná skutečnost, že v žádném případě nepřijmeme čas tchajwanský, protože to osobně slíbila čínskému velvyslanci.
----------------------
Na internetu se podle zjištění úřadů stále častěji objevují podvodné recenze, které si podnikatelé kupují od specializovaných firem, přičemž je možné si pořídit jak příslušný počet pochvalných recenzí na vlastní výrobky a služby, tak i hanlivé recenze na zboží a služby konkurence. V této souvislosti Nedělní miniglosy upozorňují politické strany i jednotlivce na speciální jarní zaváděcí slevy na propagační příspěvky a product placement v NMg.
----------------------
Zatímco mnoho Čechů výsledky slovenských prezidentských voleb vítá, část českých občanů považuje výsledky těchto voleb za naprostou katastrofu a požaduje urychlené postavení ochranné zdi na česko - slovenském pomezí, aby milióny nových migrantů, kterým teď Zuzana Čaputová dozajista otevře dokořán slovenskou náruč, nemohly za žádnou cenu vstoupit na výsostné české území. "Zeď na slovenských hranicích nutně potřebujeme, problém ovšem zatím je, že ji nemá kdo postavit", řekl Nedělním miniglosám jeden z představitelů tohoto názorového uskupení, "protože nikdo z Čechů takhle těžkou fyzickou práci vykonávat nechce. Uvažujeme ovšem o možnosti využít na těžší práci přemnožené slovenské medvědy, mezi kterými je podle slovenských úřadů práce téměř 90% nezaměstnanost. Již jsme oslovili slovenské medvědí odbory a snažíme se je přesvědčit, že spolupráce s medvědy na postavení zdi bohužel nemá smysluplnou alternativu, protože zapojení migrantů, kteří na podobných českých stavbách většinou pracují, by bylo pro naše vlastenecké organizace i pro samotné medvědy doslova medvědí službou."
----------------------
Velký mediální boom zažívá malá komunita českých vodníků. Zatímco doposud se o nich mluvilo prakticky jen při reprízách staršího katastrofického filmu Jak utopit doktora Mráčka aneb konec vodníků v Čechách a v souvislosti s neúspěšnými kandidaturami vodníků Česílka a Volšovečka do Senátu, teď se s vodnickou tématikou doslova roztrhl pytel: Na televizní obrazovky se dostává baladická kriminální minisérie Vodník, hned čtyřmi letošními Českými lvy byl oceněn film režiséra Ondřeje Havelky Hastrman a Česká televize chystá vekou retrospektivu scénáristy, režiséra a herce Václava Wassermanna. Vodníci jsou aktuálně mezi diváky tak populární, že postava hastrmana se nečekaně objeví jako důvěrník titulní postavy v nové verzi slavnostní Smetanovy opery Libuše v Národním divadle, a vodnické postavy se kvůli většímu diváckému ohlasu narychlo připisují i do nových nastudování divadelních her, takže své zelené mužíčky budou mít nejspíš i nově vznikající verze Shakespearových tragédií (např. v inscenaci Hamlet - hastrman dánský), a vodníkem má být i starý Vávra brutálně otrávený rozemletými mikroplasty v nové avantgardní ekologické verzi Maryši.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.