neděle 24. února 2019

Nedělní miniglosy č.481 (výroční edice k 10. výročí vydání prvního čísla)

Je deset let hodně nebo málo? Jak kdy, jak u koho a jak na co. Někdy jako kdyby se do deseti let vešlo několik dlouhých životů, tak jsou nabité událostmi, jindy se zase zpětně zdá, že to bylo jen lusknutí prstu. Když 22. února 2009 vyšel na tomto blogu první článek pod názvem Nedělní miniglosy č.1 - mimochodem v internetovém odkazu se dochoval původní pracovní a na poslední chvíli změněný název "Miniglosy 8.týdne", protože se mi tehdy zdálo, že číslovat vydání by bylo příliš pyšné, když nebylo jasné, jestli ještě vyjde aspoň "dvojka", a taky nic nenasvědčovalo tomu, že budou články vycházet právě v neděli - netušil jsem, co z toho vzejde, jakým směrem se tenhle formát vyvine, jestli vůbec někdy najde nějakého čtenáře a jestli se to celé po čtrnácti dnech neukáže jako slepá cesta. Nu, kdybych se o pokračování rozhodoval po 14 dnech, zcela jistě bych to jako slepou cestu vyhodnotil, protože čtenáře bylo ještě dlouho možné spočítat na prstech jedné ruky a první potvrzenou známkou, že někdo vydání NMg zaznamenal, byl "komentář" v podobě malého osamoceného smajlíku, který se objevil až ve 22. čísle, tedy po pěti měsících pravidelného vydávání. Ale i bez čtenářů mě tohle nedělní psaní prostě začalo samotného bavit a vlastně jsem si miniglosy psal sám pro sebe, abych se měl v následujícím týdnu nad čím usmívat :-). V den jubilejního 100. vydání NMg jsem ostatně počáteční peripetie shrnul v článku Kalendárium Nedělních miniglos.
 
V začátcích Nedělních miniglos nestála žádná ambice na "minimální počet čísel", žádný pevný plán, jen mlhavý záměr, že bych chtěl psát o událostech, které se dějí kolem nás a které nás občas rozčilují a štvou, s nadhledem, aby se tomu dalo někdy i zasmát, nepolopaticky, aby se nemuselo jen číst, ale aby si každý mohl i trochu dotvářet vlastní asociace a číst mezi řádky nejen o událostech, ale trošku i o mně (a možná i o sobě), se zdravě namixovanou směsí úcty a výsměchu. Z tohoto pohledu je deset let života s Nedělními miniglosami pro mě až nepochopitelně dlouhá doba. NMg se postupně staly přirozenou součástí mých nedělí, ať už právě "redakce zasedá" v mém dobřichovickém obýváku, na cestě v nějakém vlaku nebo si nad nejlepšími formulacemi lámu odpoledne hlavu už čtvrtou hodinu při jedné (zpočátku horké) čokoládě v kavárně Na Poříčí. Sváteční nedělní oběd je pro mne věcí výjimečnou, Nedělní Blesk kvůli sebeúctě věcí vyloučenou, Nedělní miniglosy naopak věcí tradiční. Bez nich mám pocit dluhu, i když by vesmír jejich absenci pochopitelně vůbec nezaznamenal :-).

Děkuji všem zdejším návštěvníkům, kteří Nedělní miniglosy čtou, ať už jsou to dlouhodobí abonenti, kteří se už vpodvečer - nejsou-li NMg včas v blogové schránce - začínají pídit, jestli se nestalo něco neplánovaného a v redakci náhodou neřádí najatí mstitelé nebo epidemie spalniček, příležitostní čtenáři, kteří vědí, že v neděli tady v případě zájmu najdou "vždy ještě o něco víc než pravdu", takže zdrojem pro školní referát mohou být NMg výhradně na vlastní nebezpečí referujícího, i zcela náhodní kolemjdoucí, kteří třeba budou mít čas přečíst si pár řádků specifického žánru a - kdoví, každopádně bych si to přál - třeba nakouknou i příště. A děkuji samozřejmě všem, kteří moc zajímavým způsobem Nedělní miniglosy dotvářejí svými komentáři, u nichž se občas chytám za hlavu, že mě něco tak dobrého a vtipného taky nenapadlo.

Někomu se do deseti let vejde několik dlouhých životů, někomu jen lusknutí prstu. Mně se do nich mimo mnohé jiné vešlo i 480 čísel svérázného týdeníku s dnes už tradiční značkou NMg. Ve 481. výročním vydání si proto zahrajeme takovou malou hru: Dnes je miniglos symbolicky deset, ale dnešní text jsem s laickou erudicí samozvaného barmana trochu protřepal (ale nemíchal!), takže část textu tvoří nové kousky z uplynulého týdne a část je naopak z blogového dávnověku, často dokonce z doby miniglosových počátků. Schválně, poznáte, které dnešní miniglosy jsou nové a které staré? :-)

Přeji jménem celé jednomužné redakce Nedělních miniglos všem čtenářům pohodový předjarní týden a těším se i na ten jedenáctý společný rok!


č.1: Již několik incidentů při provozu sedačkových lanovek se odehrálo v českých lyžařských areálech. Při poslední z těchto nepříjemných událostí se dokonce zřítila sedačka s lyžařem z několikametrové výšky. Mluvčí areálu uklidnila veřejnost, že padlý lyžař si po pádu naštěstí na nic nestěžoval, na druhou stranu připustila, že to mohlo být způsobeno i tím, že byl právě v bezvědomí.
----------------------
č.2: Statistický úřad oznámil, že v loňském roce počet rozvodů v České republice převýšil počet nových sňatků. Zároveň se ovšem podle zveřejněných výsledků zvýšil celkový počet lidí žijících v manželství. Šéf úřadu v tom problém nevidí: "Ve statistice je možné prakticky všechno. Buď se někteří lidé rozvádějí častěji, než je podle zákona třeba, nebo prostě máme špatná data."
----------------------
č.3: Představitelé tzv. mlčící většiny využili ustanovení antidiskriminačního zákona a podali příslušný podnět, protože podle jejich názoru se mlčící většina občanů ČR cítí být diskriminována. Ministr pro lidská práva stěžovatelům odpověděl, že antidiskriminační zákon řeší především práva menšin, takže mlčící většina jako většina může akorát tak mlčet.
----------------------
č.4: Na Lysé hoře během letošní zimy napadl stoletý sníh. Potvrdil to očitý svědek, stošestiletý pamětník Antonín Vocásek, který sníh jednoznačně identifikoval jako sníh z doby svého dětství.
----------------------
č.5: Podle nové směrnice EU, namířené proti genderovým stereotypům, nesmí být první dětské slovo "máma" nebo "táta", ale výhradně "rodič1" nebo "rodič2".
----------------------
č.6: Kaplického Chobotnice nakonec nebude stát v Praze na Letné, ale překvapivě v hlavním městě Arménie, v Jerevanu. Projekt od Kaplického firmy Future Systems odkoupila jerevanská radnice. "Ano, je to pravda," potvrdil jerevanský primátor. "Stavba se ovšem nebude stavět přesně podle Kaplického projektu, nebude ve tvaru chobotnice ale langusty, nebude stát, ale bude ležet na boku, a nebude v ní knihovna, ale sídlo zdejšího rozhlasu."
----------------------
č.7: Podle statistik postupně roste zájem mladých lidí o poctivé tradiční řemeslo. "Děti i jejich rodiče začínají poznávat, že vzdělání není všechno," řekl nám prezident Komory učňovského školství, "a začínají se poohlížet po praktických oborech, které jim mohou zajistit slušnou perspektivu. Největší zájem je o obory, ve kterých se snoubí manuální zručnost s dobrou schopností obchodovat, takže velmi oblíbený je např. studijní obor kapsář - lichvář.
----------------------
č.8: Pokud budou televize chtít reprízovat americký kriminální seriál Columbo, musí podle nařízení nových předpisů zajistit, aby byly vystřiženy všechny scény, ve kterých legendární inspektor kouří svůj doutník, to aby nebyla dotčena práva nekuřáků mezi televizními diváky, nebo při své práci viditelně přemýšlí, aby se necítili nepříjemně ti diváci, kteří něčemu podobnému dávno odvykli. Vystřižené scény by měly být nahrazené nově dotočenými scénami s inspektorovou manželkou, paní Columbovou, která byla původně během celého seriálu nepatřičně vytěsňována mimo záběr, což je dnes zcela nepřijatelné. O roli paní Columbové je mezi americkými herečkami obrovský zájem, protože jde z pohledu počtu natáčecích dnů o největší roli za poslední desítky let. Podle producentů proto nebude ani moc vadit, že hlavní představitel inspektora Columba Peter Falk před osmi lety zemřel, protože o něm v upravené verzi seriálu bude občas zmínka jen během vyprávění jeho ženy.
----------------------
č.9: Demonstraci proti ničení rostlin bolševníku uspořádali v Mariánských Lázních mladí komunisté. Ti nejradikálnější z nich se k několika obzvlášť vysokým exemplářům žahavé rostliny připoutali a chránili je vlastními těly. Protože část z demonstrantů měla silnou alergickou reakci na dráždivé látky v bolševníku obsažené, byli postižení převezeni do plzeňské nemocnice. Jejich stav je stabilizovaný, rostliny jsou prozatím vyšetřovány na svobodě.
----------------------
č.10: Po vyčerpávající pětisetové bitvě nakonec v předkole Davisova poháru zvítězila ve čtyřhře Pravda a Láska nad Lží a Nenávistí. Po pátečních prohrách Pravdy s Nenávistí a Lásky se Lží ve dvouhrách tedy o celkovém vítězi rozhodnou až nedělní zápasy. "Šance ještě žije, deme vod zápasu k zápasu. Hlavně musíme hrát svou hru," komentovala prozatímní průběh napjatě očekávaného utkání Láska.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.