neděle 10. února 2019

Nedělní miniglosy č.479

Zbývají už jen necelé dva týdny do okamžiku, kdy Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", a nejspíš vůbec nejdéle pravidelně vycházející blogový nedělník, oslaví své desáté narozeniny. I v dnešním 479. čísle se po krátkém "úvodníku" opět podíváme s nezbytným nadhledem na to, co zajímavého se v poslední době odehrálo kolem nás.

Tento týden jsem na blogu publikoval další vzpomínkový článek O uškrceném pionýrovi z prvomájového průvodu. Že netušíte, kdo to byl pionýr, a o prvomájových průvodech jste nikdy neslyšeli? To vám sice trochu závidím, ale o tom, jak mi při té příležitosti kdysi do slova a do písmene "došel dech" a "šlo mi o krk", si přečíst můžete :-). Dalším článkem byla fotoreportáž z čerstvě zasněženého historického centra Prahy Zasněžená pražská procházka. Ještě jednou se zmíním i o obsáhlejším narozeninovém průřezovém článku Čtrnáct zastavení z deseti let, kterým jsem si připomněl některé pro mne důležité okamžiky z dlouhých deseti roků fungování svého blogu. No a tento týden vyšel na Milošově blogu docela obsáhlý Rozhovor s Čerfem, tak pro mě bude samozřejmě potěšením, pokud si Milošovy otázky i moje odpovědi přečetete.
 
V dnešním 479. vydání týdeníku s tradiční značkou NMg se vydáme za depresivními zajíci do Kynšperka, podíváme se, který úřad v chystané vládní čtvrti v Letňanech nejspíš vznikne jako první, a odhalíme, jak je možné, že pochybné maso z Polska bylo v Praze vydáváno za luxusní argentinské hovězí zcela oprávněně.

Přeji jménem celé redakce Nedělních miniglos všem čtenářům pohodový únorový týden a držím nám všem palce, abychom se vždycky uměli nad některými jinak často rozčilujícími událostmi kolem nás i pousmát, jako se o to už skoro deset let právě Nedělní miniglosy snaží :-).


V Praze oficiálně končí svůj provoz pověstná restaurace Tlustá koala. Podle důvěrných informací Nedělních miniglos nesouvisí ukončení provozu ani tak s rekonstrukcí domu poblíž České národní banky, ve kterém restaurace řadu let fungovala, jako spíš s postupnou změnou politické orientace českého státu, která by se měla odrazit v jiné struktuře zahraniční klientely. Po skončení rekonstrukčních prací proto v domě místo Tlusté koaly vznikne nová restaurace Moudrá panda.
----------------------
Jeden indický mladík se zviditelnil podáním žaloby na své rodiče, že ho zplodili bez jeho souhlasu. Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga, který dostal vyřešení tohoto ošemetného potenciálního problému na vládě za úkol, protože souvisí cílově s mládeží a bezprostředně s tělovýchovou, k tomu Nedělním miniglosám řekl: "Česká vláda je připravena vyrovnat se s jakýmkoli výsledkem soudního procesu. Pokud indický soud rozhodne, že byla neschváleným aktem opravdu porušena mladíkova práva, dá se předpokládat, že se tohoto nesmyslu hned chytnou i evropské instituce, takže pro jistotu založíme zcela nový Úřad pro zastupování práv dosud nezplozených dětí, který bude nastávajícím rodičům za příslušný poplatek udělovat oficiální a právně nenapadnutelný souhlas se zplozením potomka." Úřad by měl vzniknout už v nově chystané vládní čtvrti v Letňanech. "Protože v této oblasti bude podle přání premiéra Babiše výhledově umístěna většina ministerstev, uplatní se četné synergické efekty skutečnosti, že k sobě budou mít ministerští úředníci a úřednice mnohem blíž než doposud, takže budou mít úřad vydávající potřebné povolenky při ruce."
----------------------
České hnědouhelné elektrárny připravují žádosti o výjimky ze zpřísněných emisních limitů, které začnou platit od roku 2021. Proti tomuto trendu ovšem Piráti chystají zákon, který by udělování výjimek znemožnil. Podle ministra životního prostředí Brabce výjimky přímo vyplývají z legislativy EU a má na ně právo každý, takže nepodání žádosti o výjimku bude nejspíš v praxi jen výjimečné: "Piráti, kteří chtějí nerealisticky vyloučit bez výjimky všechny výjimky, podle mne vůbec nechápou, že výjimky jsou na rozdíl od standardních pravidel zcela standardní součástí legislativního procesu, v čemž právě spočívá výjimečnost celého evropského zákonodárství.
----------------------
Uvnitř přísně střeženého areálu věznice v Kynšperku se v relativním bezpečí před predátory, kteří se za nimi nedostanou přes systém ochranných plotů, přemnožili zajíci. "Donedávna jsme to považovali za celkem neškodné rozptýlení zdejšího jednotvárného života, i když zpovykaní mladí zajíci často svým pohybem spouštějí bezpečnostní čidla," řekl Nedělním miniglosám mluvčí Vězeňské služby. "Když však zajíci zjistili, že jim u nás žádná liška neublíží, zcela ztratili svou přirozenou plachost a začali pro řešení svých soukromých problémů ve velkém zneužívat služeb vězeňského psychologa Jindřicha Lišky, čím prakticky znemožnili účinnou terapii našim dozorcům, kteří do té doby byli z pochopitelných důvodů prakticky výhradními klienty zdejší psychologické poradny."
----------------------
Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana bylo podezřelé maso z polských jatek, kde se porážely nemocné krávy, vydáváno některými pražskými luxusními restauracemi za argentinské hovězí. Restaurace se brání tím, že podle jejich hodnověrných informací od mladičké jihoamerické velkochovatelky dobytka Isabely Lopézové byly původně argentinské krávy, obávající se destabilizace situace na kontinentu kvůli vývoji politické situace ve Venezuele, za úplatu převezené nelegálními převaděči za lepším životem do země Evropské unie a shodou nepříznivých okolností jen nestihly požádat na území Polska o politický azyl.
----------------------
Národní ústav pro vzdělávání navrhuje vypustit z učebnic českého jazyka pro základní školy přechodníky. "Není naším záměrem úplně znemožnit lidem vzdělání v této specifické oblasti," řekl nám mluvčí ústavu, "jen nechceme, aby se žáci zbytečně učili v hodinách češtiny to, co se později stejně většina z nich dozví v autoškole."


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.