neděle 17. února 2019

Nedělní miniglosy č.480

Čas letí. Nejenže na okno už po notném oteplení ťuká jaro, ale za rohem je i událost, která se mi ještě nedávno zdála beznadějně daleko: Příští týden totiž Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", a nejspíš je to vůbec nejdéle pravidelně vycházející blogový nedělník, oslaví své desáté narozeniny, protože jejich "pilotní" první číslo vyšlo přesně 22. února 2009. Jen dvě minuty tehdy chyběly a místo Nedělních miniglos jsme mohli mít Pondělní miniglosy, protože první číslo vyšlo pouhé dvě minuty před půlnocí, takže to bylo "o fous". Ale dnešní 480. číslo bude ještě celkem standardní, takže se v něm po krátkém úvodníku opět podíváme s nezbytným nadhledem na to, co zajímavého se v poslední době odehrálo kolem nás.
 
Inspirován neobyčejným a jen těžko popsatelným divadelním zážitkem, během něhož jsem si mohl (a popravdě - i tak trochu musel) spolu s účinkujícími, navenek lidmi, uvnitř možná aspoň občas i archetypálními vlkodlaky, veřejně a nahlas zavýt, jsem tento týden na blogu publikoval básničku Jen si tak trochu zavýt. Obrazovou vzpomínku na ještě nedávnou souvislou sněhovou pokrývku kolem Berounky jsem vydal v článku Za kořenem zasněžené rovnice. No a z minulého týdne snad mohu ještě připomenout vražednou burlesku z prostředí "rozvinutého socialismu" O uškrceném pionýrovi z prvomájového průvodu a docela obsáhlý Rozhovor s Čerfem, který byl publikován na Milošově blogu.

V dnešním 480. vydání týdeníku s tradiční značkou NMg zkusíme naznačit, jaké závažné bezpečnostní riziko představují pro českou společnost sýkory modřinky, odhalíme, proč je ministr dopravy Dan Ťok ze své pozice prakticky neodvolatelný, a v bulvárnější části se prostřednictvím našich paparazziů podíváme, kde chytal bronz svatovítský zvon Zikmund.

Přeji jménem celé redakce Nedělních miniglos všem čtenářům pohodový předjarní týden, nadhled nad dotírajícími rozčilujícími zprávami a pokud možno co nejčastěji usměvavou tvář :-).


Občanské sdružení prosazující dostavbu zřícené lávky v Praze - Troji navrhlo České televizi, že by mohla využít aktuální vlnu diváckého zájmu a i v této rázovité pražské čtvrti natočit nějaký divácky úspěšný komediální seriál, který by Troju mezi českými diváky náležitě zpopularizoval. "Mezi lidmi koluje o naší krásné čtvrti spousta polopravd a mýtů," řekl Nedělním miniglosám šéf trojského sdružení, "přičemž polopravdy mají většinou na svědomí nepřející trollové z Ruska a sousedních pražských čtvrtí a mýty pak hlavně dávný hollywoodský trhák Trója s Bradem Pittem." Trojští aktivisté zatím nemají žádné konkrétní téma pro případný scénář nového seriálu, mají ovšem už vymyšlený originální slogan, kterým by chtěli zapsat svou čtvrť a hlavní smysl svého společného snažení do myslí televizních diváku: DYCKY LÁVKA!
----------------------
Během preventivní akce speciální zásahové jednotky zadržená sýkora modřinka při výslechu na Policii ČR připustila, že má žluté bříško i náprsenku, prozatím ale rozhodně odmítla, že by měla cokoli společného s radikálním francouzským hnutím Žlutých vest.
----------------------
V prostředí sociálních sítí vykazuje v poslední době nejstrmější růst čínská aplikace Tik Tok určená pro sdílení krátkých videí a využívaná hlavně uživateli z nejmladších věkových skupin. Podle důvěrných informací Nedělních miniglos z Úřadu vlády stojí tato bouřlivě se rozvíjející aplikace i za skutečností, že premiér Babiš přes veškeré problémy v resortu dopravy stále odmítá odvolat ministra Dana Ťoka, protože odvolat právě ministra, který v celosvětovém počtu vyhledávání podle jména na internetu aktuálně soupeří i s americkým prezidentem Trumpem, se českému předsedovi vlády jeví jako politicky neprozíravé.
----------------------
Odborový svaz evropských medvědů protestuje proti termínu pořádání prestižního berlínského filmového festivalu Berlinale. "Myslíme si, že únorový termín festivalu je políčkem ve tváři všech slušných medvědů, kteří v té době navzdory globálnímu oteplování stále ještě většinou spí zimním spánkem," napsal v reklamní pauze svého vlastního spánku předseda svazu na twitterovém profilu svého brlohu. "Díval jsem se chvilku na vyhlašování cen v televizi a hlavně z předávání rozespalého Zlatého medvěda vítěznému filmu mi bylo opravdu smutno!"
----------------------
Císař Zikmund Lucemburský, z dějepisu dobře známá liška ryšavá, uznal ústy svého mluvčího nečekanou porážku v populární soutěži Největší Zikmund. Dlouho to vypadalo, že podobně jako jeho otec Karel v soutěži Největší Čech bude i zkušený feudál Zikmund jasně dominovat, tím spíš, že jeho očekávaný největší soupeř - Zmikund z komiksu Opráski sčeskí historje byl rozhodnutím jury ze soutěže vyloučen pro nedodržení dobrého jména. "Druhé místo také není špatné, zvlášť v tak těžké konkurenci," uvedl v tiskovém prohlášení emeritní římský císař, který musel připustit, že na legendárního cestovatele Miroslava Zikmunda prostě neměl. Na slavnostní vyhlášení vítězů soutěže se nakonec dostavil pouze bronzový zvon Zikmund; stříbrný Lucemburk se omluvil a poslal jen předtočené video s poděkováním, a vítězný slavný cestovatel dokonce v nestřeženém okamžiku před předáváním cen vylezl z okna a zmizel.


Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co za více než jedenáct let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:

Nedělní miniglosy č.400 (výběr Nedělních miniglos z čísel 301 až 399)
Nedělní miniglosy č.300 (výběr Nedělních miniglos z čísel 201 až 299)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.