neděle 27. října 2024

Nedělní miniglosy č.750

 

Máme tady víkend prodloužený o státněsváteční pondělí, zároveň jsme se ze soboty na neděli vrátili k běžnému středoevropskému času a zároveň jsme dospěli k pěkně kulatému číslu vydání Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Docela dost zaznamenáníhodných okolností, že? V této konkurenci skoro zaniká moje včerejší návštěva festivalu Open Art Fest 2024 na pražském Výstavišti, kde jsem měl příležitost seznámit se s několika špičkovými českými fotografy a fotografkami, které jsem doposud znal pouze z médií nebo z jejich účasti v mezinárodních soutěžích (např. Jana Stross, Robert Vano, Jan Kočičák Kočí, Libor Brázdil nebo Ladislav Čepelák). Sobota prostě patřila fotkám a fotografům a neděle patří Nedělním miniglosám a jejich čtenářkám a čtenářům. Jubilejní číslo je už tradičně výběrové, takže se podíváme na nejlepší a snad i nejvtipnější kousky z čísel 701 (vyšlo 24.9. loňského roku) až 749 (vyšlo minulý týden), celkově jsem jich pro dnešní vydání vybral 41. Od posledního podobného výběrového čísla Nedělní miniglosy č.700 (výběr Nedělních miniglos z čísel 601 až 699) máme tedy za sebou cca 13 měsíců, takže by mohlo jít o zajímavou sondu do uplynulého období. Uvidíme, jestli vás můj čistě subjektivní výběr potěší, udělám pro to, co budu umět :-).
 
Od minulé neděle jsem stihl zveřejnit dva nové články: V rubrice Fotolaboratoř jsme se blíže podívali na jednu drobnost z pražské Petrské ulice, která - aspoň v mých očích - aspoň na chvíli zastínila krásné podzimní barvy pražských parků a zahrad, a vyšel z toho článek Tak tohle je tedy ten svět?  Ve druhém článku jsem se vám pak svěřil, Jak jsem (ne)vyhrál v televizní vědomostní soutěži. Z minulého týdne mohu ještě jednou připomenout první část článku o jedné své milé Pražské drobnůstce z Petrské čtvrti, O pamětní desce, ke které je třeba se sklonit, k níž se mi díky nečekanému příspěvku jedné ze čtenářek podařilo doplnit nové informace (ještě jednou moc děkuji :-)), a Rozloučení se "srdíčkem", tedy s fotografií, která byla profilovou fotkou mé chotěšovské výstavy a po výstavě se přestěhovala do soukromé sbírky.
 
Z archivu dnes podruhé povytáhnu jeden starší kousek v řeči mírně vázané, který jsem před 14 lety nazval (a proto souvislost s dneškem) Konec babího léta. A prohlédnout si můžete i fotky východu slunce pozorovaného na legendární japonské hoře Fudži v článku GORAIKO - východ slunce na hoře Fudžisan. (goraiko je speciální japonské slovo právě jen pro východ slunce pozorovaný z hory Fudžisan).

Na závěr opět přidám speciální dárek pro všechny, kterým se nepovedlo dostat na mou sólovou chotěšovskou fotovýstavu, ač by si ji byli rádi prohlédli - virtuální prohlídku reálných výstavních prostor, kde si můžete chodit a prohlížet si fotky podle své libosti, aktuální nálady a časových možností, protože tahle výstava nikdy nezavírá, aspoň tedy ne dokud budu platit hosting (zatím mám zaplaceno do srpna 2025, tak můžeme být v klidu).
 
Přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos - pokud to tedy aspoň trochu půjde - co nejlepší  podzimní dny a ať se vám v příštím týdnu daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli. Příští číslo už bude zase "obyčejné", ale i u něj se samozřejmě těším opět na shledanou s vámi se všemi.

  
 
1. Prezident Petr Pavel s manželkou by se měli definitivně nastěhovat do prezidentské Lumbeho vily. Vila byla v posledních týdnech upravena pro používání prezidentským párem poté, co ji před tím částečně využíval i bývalý prezident Zeman. Obytné prostory byly nově vymalovány a vybaveny novým nábytkem a koberci. "Trochu jsme se obávali, co ve vile všechno najdeme, ale naštěstí o vycpané veverky a především o rozsáhlou sbírku nosorožčích, sloních, jehněčích, daňčích, kančích a mufloních hlav se již postaral bývalý kancléř Mynář," řekla nám hradní mluvčí. Pan Mynář prozatím celou věc odmítl pro Nedělní miniglosy komentovat s tím, že další postup samozřejmě oznámí, ale napřed musí dát spolu s bývalým lánským šéfem Milošem Balákem hlavy dohromady. (NMg č.701)
----------------------
2. Čeští cestující, kteří dosud prosluli především tím, že tleskají, když se letadlu, kterým cestují, podaří úspěšně přistát, podle posledních svědectví začínají tleskat i ve vlacích, když je České dráhy v pořádku dovezou do cílové stanice. (NMg č.701)
----------------------
3. Mezinárodní vědecký tým v evropském výzkumném středisku CERN experimentálně potvrdil, že antihmota je přitahována Zemí stejně jako hmota. "Tuto skutečnost jsme tušili již dávno, jen se nám zatím nikdy nepodařilo náš předpoklad experimentálně ověřit, řekl nám šéf výzkumného týmu. "Ale nechceme rozhodně usnout na vavřínech a v dalším kroku bychom teď rádi potvrdili dávnou odvážnou Einsteinovu-Newtonovu hypotézu, že ani antijablko nepadá daleko od stromu." (NMg č.702)
----------------------
4. Levicově orientované americké kulturní organizace poté, co se jim podařilo prosadit zákaz obsazování černošských rolí jinými než černošskými herci, nyní bojují za to, aby Dostojevského Idiota nesměl hrát nikdo jiný než idiot. (NMg č.702)
--------------------
5. Tisíce lidí s kastrůlky zaplavily v tomto týdnu fotografické ateliéry po celé zemi, protože uvěřily mailově šířené dezinformaci že v rámci nové kampaně na podporu klasické české kuchyně vyletí při focení španělský ptáček. (NMg č.703)
----------------------
6. Proti neregulovanému rozvoji speciálních "svlékacích" AI aplikací protestují po celém světě národní i nadnárodní odborové svazy striptérek. "Považujeme tyto aplikace jednoznačně za nekalou konkurenci," řekla Nedělním miniglosám jedna z demonstrujících, "tím spíš, že jsme se doslechly, že už existují dokonce aplikace, kterými nás na obrazovkách svých mobilů mohou lidé úplně bez našeho vědomí při vystoupení obléknout, což je pro nás z uměleckého pohledu frustrující a naši náročnou práci to v podstatě zbavuje smyslu." (NMg č.704)
----------------------
7. Nejmenovaný lékař Nedělním miniglosám potvrdil, že většina politiků, které měl ve své péči, má nespornou psychiatrickou diagnózu, přičemž nejčastěji jde o specifickou formu schizofrenie, kdy to, co má v dané situaci dělat, politikovi našeptávají neodbytné voličské hlasy. (NMg č.705)
--------------------
8. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po dlouhých konzultacích se svým poradním sborem, sestávajícím ze zkušených šachových velmistrů, oznámil médiím, že podle výsledků analýz v rusko-ukrajinském konfliktu tolik nehrozí tak často zmiňovaný pat, ale spíše remíza opakováním tahů. (NMg č.706)
--------------------
9. Trvající velká stávka bangladéšských trhačů džín uvedla do chaosu prakticky celý euroatlantský prostor, kde jsou momentálně v obchodech k dispozici jen zcela neprodejné nepoškozené kalhoty. "Dopady pro světovou ekonomiku budou bezesporu fatální," soudí většina ekonomických expertů. "Lidé už během posledních desetiletí prakticky ztratili schopnost si džíny roztrhat sami, nadějně zatím nevypadají ani dosavadní výsledky projektu umělé inteligence, který měl za cíl vyšlechtit speciální rasu německého e-ovčáka se zvýšeným trhacím potenciálem, a malá česká specializovaná manufaktura v Trhanově prostě sama na všechno nestačí." (NMg č.707)
----------------------
10. Premiér Petr Fiala v pokračování seriálu o výhodnosti nákupů v Německu připomněl zajímavou a ne obecně známou skutečnost, že přibližně desetiprocentní rozdíl cen ve prospěch německých obchodů proti těm českým platí i pro specifické druhy obchodů, od kterých by to laik neočekával; kupříkladu v Německu se prý dá na rozdíl od českých obchodů nakupovat jen za čtyři a půl prstu. (NMg č.708)
 ----------------------
11. Po dalším neúspěšném testu kosmického systému Starship, který opět krátce po startu explodoval, a přidělal tak společnosti SpaceX Elona Muska další starosti, se kupodivu téměř obratem vyprodaly všechny letenky na výlety tímto systémem do vesmíru navzdory ceně několika desítek miliónů dolarů. Nedělní miniglosy zjistily, že většinu miliónových letenek nakoupil stát Izrael, který je chce během nastávajících rozhovorů o přerušení vojenských aktivit v pásmu Gazy věnovat jako gesto dobré vůle velitelům Hamásu. (NMg č.708)
----------------------
12. Letos poprvé podle nové legislativy probíhají s příchodem zimní sezóny u všech kabrioletů povinné výměny letních střech za zimní. (NMg č.708)
--------------------
13. České dráhy oznámily na svých webových stránkách a informačních nádražních tabulích, že svatý Martin na bílém koni bude mít letos 1-2 měsíce zpoždění, protože se firmě podařilo koně na bruselském divadelním festivalu prodat králi Richardu III. za snad poněkud neuváženou ale právně nejspíš platnou (byla vyřčena opakovaně a před svědky) nabídku království. Nečekaně vzniklá Britská republika musí nyní zvažovat, co provede s nezanedbatelným královským aparátem, zatímco česká strana připravuje na leden volby krále, které se z nostalgie uskuteční v Poděbradech a kterých se mají zúčastnit Habsburkové, Lichtensteini, Sternbergové, Schwarzenbergové, Kinští, Lobkowiczové, Czerninové a Jana Bobošíková. (NMg č.708)
--------------------
14. Ministr financí Zbyněk Stanjura oznámil, že schodek českého státního rozpočtu je už tak vysoký, že podle převzatých evropských pravidel o zajištění pohybu handicapovaných osob je Česká republika povinna rozpočet opatřit výtahem.  (NMg č.710)
----------------------
15. Výprava českých skautů se letos bohužel dostala do Betléma právě v době, kdy kvůli krizi v pásmu Gazy celé město a jeho okolí postihl velký výpadek elektrického proudu, a nouzově zapálené svíčky jim izraelští vojáci na hranicích oblasti s palestinskou samosprávou z bezpečnostních důvodů sfoukli. Skauti si proto do České republiky přivezli místo světla alespoň nefalšovanou betlémskou tmu, kterou si mezi sebou budou předávat podle původního plánu tak, aby se postupně dostala do všech koutů naší země. (NMg č.711)
--------------------
16. Zápasník Karlos Vémola rozhodně protestuje, aby se o něm kdokoli z expertů zásahových jednotek vyjadřoval v této souvislosti jako o měkkém cíli.  (NMg č.713)
----------------------
17. Novou produktovou řadu mycích prostředků na silné znečištění, cílící tentokrát především na dlužníky z nízkopříjmových skupin obyvatelstva, uvedl tradiční český výrobce na trh pod názvem Insolvina. (NMg č.714)
--------------------
18. Podle vládní koalice by měli mít prodejci nově zákonnou povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Experti soudí, že jestli bude tato povinnost opravdu zavedena, budou muset prodejci jako první nahlásit vládní nákupy zbraní zpětně za posledních 30 let.  (NMg č.714)
--------------------
19. Na úřadech práce po celé republice se tvoří fronty bohatých golfových hráčů, kteří se snaží zjistit, co konkrétně jim může přinést nový vládní program pro podporu zaměstnanosti se zvýhodněnými podmínkami pro uchazeče s handicapem. (NMg č.716)
--------------------
20. Podle nejaktivnějších odpůrců korespondenční volby bude třeba zavést přísný dohled nad tím, aby volby byly skutečně svobodné. (NMg č.717)
----------------------
21. Biatlonoví experti se po skončení mistrovství světa v Novém Městě na Moravě víceméně shodli v závěru, že kdyby naši reprezentanti lépe stříleli a rychleji běhali, výsledky by bývaly mohly být o dost lepší. ".  (NMg č.720)
----------------------
22. Česká vláda přijala usnesení, že kvůli vysoké inflaci v posledních dvou letech, si již čeští občané nebudou moct dávat po nedělním obědě na gauči "dvacet", ale nově to bude minimálně "pětadvacet", přičemž aktuální prognóza ČNB na konec roku 2024 je až "sedmadvacet šedesát". (NMg č.720)
--------------------
23. Slovensko a Maďarsko podle některých dobře informovaných zdrojů zvažují, jestli by pro ně nebylo ekonomicky výhodnější vyměnit visegrádskou čtyřku za ruskou trojku. (NMg č.721)
--------------------
24. Režisérka Daria Kashcheeva v zájmu zachování rovných a nediskriminačních podmínek požaduje, aby režisér přenosu předávání Českých lvů příště nepřerušoval jen ty, kteří mluví déle, než určují pravidla, ale i ty, kteří délku svého příspěvku dodrželi, aby se po vyhlašování se všemi svými oceněními necítili mediálně odstrčeni. K přerušení by podle názoru režisérky mělo dojít co nejdříve, nejlépe hned na začátku děkovné řeči - pro případ, že by byla extrémně krátká a režisér by tak k pozdnějšímu přerušení už neměl příležitost. (NMg č.723)
----------------------
25. Předsedkyně poslaneckého klubu Hnutí ANO Alena Schillerová oznámila na speciální tiskové konferenci, že se zkoumáním jejího rodokmenu podle očekávání potvrdilo, že je vzdálenou příbuznou básníka Friedricha Schillera. Miroslav Kalousek k této překvapivé informaci uvedl, že sice není expertem na genealogii, ale spíš by si uměl představit, že paní exministryně je potomkem Hanse Christiana Andersena. (NMg č.724)
--------------------
26. Zastupitelstvo hlavního města Prahy, ve kterém mají významnou pozici Piráti a hnutí Praha sobě, odmítlo odsouhlasit přechod hlavního města na letní čas, dokud nebudou vyčleněny speciální časové pruhy pro cyklisty. (NMg č.724)
--------------------
27. Ministr financí Zbyněk Stanjura na speciální tiskové konferenci oznámil, že podle jeho informací přímo z terénu byla během Velikonoc vyplacena i většina klientek zkrachovalé Sberbank. (NMg č.725)
--------------------
28. Ruské neoficiální zdroje Nedělním miniglosám potvrdily, že ruská strana při hodnocení možností budoucího vývoje konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou zásadně odmítá v jakékoli souvislosti používat slovo jednání a je ochotna maximálně akceptovat zástupný termín speciální civilní operace. (NMg č.726)  
--------------------
29. Manželská krize mezi manželi Babišovými podle svědků vyeskalovala v okamžiku, kdy na již tradiční a často opakovanou výčitku, že má raději Hnutí ANO než manželku, manžel poprvé odpověděl, že má raději i ODS. (NMg č.728)
-------------------- 
30. Praha hodlá odměňovat dobrovolné dárce krve navíc bezplatným kuponem MHD: "Naše pravidla budou velmi intuitivní: řekl nám mluvčí pražského magistrátu. "Dárce skupiny A dostane na definovanou dobu volnou jízdenku na trasu metra A, dárce skupiny B na trasu B a dárce skupiny AB na obě zmíněné trasy". "Dárce krve s krevní skupinou 0 bude moct jezdit zdarma na trase C v době, kdy měsíc couvá, a na trase D v době, kdy dorůstá." (NMg č.731)
---------------------
31. Nevěsty a ženichové v České republice nesměli v souvislosti s moratoriem na kampaň do eurovoleb v pátek a v sobotu říkat při svatebních obřadech ANO. (NMg č.734)
--------------------
32. V posledních letech bylo v řadě mořských oblastí zaznamenáno nebezpečné blednutí korálů, které bývá stresovou reakcí na zvyšování teploty mořské vody. Vědci se zatím nicméně snaží uklidnit vyděšenou českou veřejnost, že poslední dobou stále častěji pozorované blednutí zdejších obyvatel má ve většině případů zcela jiný spouštěcí mechanismus než zmíněné globální blednutí, protože v našich podmínkách vnitrozemského státu je mnohem pravděpodobnější, že lidé jako obyčejně blednou jenom závistí. (NMg č.734)
--------------------
33. V Telči se uskutečnilo celostátní povinné setkání dobrovolných hasičů. (NMg č.735)
--------------------
34. K nepříjemnému nedorozumění došlo, když česká ministryně obrany na mezinárodním fóru oficiálně vyzvala ukrajinské vojáky k co nejrychlejšímu složení zbraní. Jak se ukázalo, na vině není tentokrát tradiční český defétismus, ale skutečnost, že česká strana v rámci co největších úspor nákladů nakoupila zbraně pro Ukrajinu ve firmě IKEA. (NMg č.737)
--------------------
35. Protože nechtějí nadále podporovat nezdravý životní styl, odmítají někteří čeští dopravní policisté rozdávat řidičům tučné pokuty. (NMg č.740)
--------------------
36. V Indii se místní hudební skladatelé rozhodli vytvořit šestidílný cyklus symfonických básní po vzoru Mé vlasti Bedřicha Smetany. Jednotlivé části by se podle předběžného rozvrhu měly jmenovat Tádž Mahal, Ganga, Indíra, Z indických mangrovů a hájů, Ágra a Kailás. (NMg č.740)
--------------------
37. Investigativní oddělení Nedělních miniglos potvrdilo podezření, že v Moskvě byla za protistátní rétoriku, demoralizaci lidových mas a nesouhlas se speciální vojenskou operací v neveřejném procesu odsouzena k exemplárnímu trestu vlivná pohádková bytost. Některé progresivnější ruské politické kruhy ovšem v tomto speciálním případě považují udělení nejvyššího trestu za poněkud nedomyšlené a dokonce i ruští konzervativci připouštějí, že popravit Kostěje Nesmrtelného může být technický oříšek. (NMg č.742)
--------------------
38. Bohužel, i na letošní paralympiádě v Paříži se potvrdil neblahý trend z předešlých velkých plaveckých závodů, takže diváci na historicky první medailisty závodu na 100 metrů volným způsobem ve speciální kategorii úplných neplavců (NS0) čekali opět marně. (NMg č.745)
--------------------
39. Strojvůdce, který byl účastníkem železniční nehody v Praze - Libni a nadýchal při kontrole cca 2 promile, se brání tím, že pouze uposlechl i v oficiálním zápise zdokumentovanou výzvu vedení železnic z poslední celopodnikové porady, že si mají všichni pracovníci podniku nalít čistého vína. (NMg č.746)
--------------------
40. Čeští senátoři diskutují o tom, jakým způsobem ještě více uctít k příležitosti jeho 600. výročí úmrtí Jana Žižku z Trocnova. Z pozic nacionálně orientovaných sil padl i návrh, že bychom mohli na počest tohoto opravdu tvrdého středověkého válečníka založit dosud neexistující vyjmenovaná slova po "ž". (NMg č.748)
----------------------
41. Armádní anketu o houbu roku s převahou vyhrála favorizovaná muchomůrka zelená, což řadu českých mykologů otrávilo. (NMg č.749)
 
 

Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 15 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky nebo dokonce sloužící k experimentům jako fotolaboratoř. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

3 komentáře:

  1. Lezarts
    #9 : znovu bude populární popěvek “ nikdo neví, že mám v kalhotách díru, jako trám” :-)))

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavé je, jak některé události zapadnou rychle, zatímco některé se přetřásají roky.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.