neděle 20. října 2024

Nedělní miniglosy č.749

 

Z letního trochu horečnatého tempa zatím na podzim ubírám jen postupně, aby to organismus moc nevykolejilo. Ale už třeba můžu říct, že jsem většinu večerů v uplynulém týdnu strávil doma, což ještě před nedávnem opravdu nebylo pravidlem. V ambitu kláštera u Panny Marie Sněžné, kde ještě před týdnem visely i moje fotky, je už nainstalovaná jiná fotografická výstava (dnes se tam určitě zajdu podívat), a při toulkách víkendovou Prahou se snažím urovnat si trochu myšlenky a vymyslet smysluplný koncept pro květnovou o něco menší a kratší samostatnou výstavu. Ono to - jak už jsem se mnohokrát přesvědčil - zdaleka nefunguje tak, že si člověk sedne a vymyslí, ale u mě každý prvotní nápad musí dost dlouho zrát, aby poskytl nějaký chutný (a nikoli jen s úšklebkem poživatelný) výsledek. Jako u sýra :-). Je tedy každopádně i prostor k tomu vydat nové číslo Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", číslo, které předchází jubilejnímu 750. vydání, sestávajícímu jako už tradičně z vybraných miniglos z posledních 49 čísel, tedy prakticky z jednoho celého roku života.
 
Od minulé neděle jsem stihl zveřejnit dva nové články: Napřed jsem publikoval první část článku o jedné své milé Pražské drobnůstce z Petrské čtvrti, O pamětní desce, ke které je třeba se sklonit. Dlouho jsem se zveřejněním váhal, protože jsem neměl pohromadě ani zdaleka všechny informace, které jsem chtěl mít, ale nakonec se ukázalo, že zveřejnění byl správný krok, protože jsem se díky reakci jedné ze čtenářek dostal z informační slepé uličky, ještě jednou moc děkuji :-). Druhý článek pojednával o Rozloučení se "srdíčkem", tedy s fotografií, která byla profilovou fotkou mé chotěšovské výstavy a po výstavě se přestěhovala do soukromé sbírky člověka, který se pro ni na výstavě nadchnul a koupil si ji ke dvěma mým jiným fotkám, které už doma měl z dřívějška. Z předchozího období mohu ještě jednou připomenout fotočlánek Mlha přede mnou i za mnou, čerpající z mého kraťoučkého výletu do rakouských hor, nebo článek O mých milých tisícideninách, který byl především mým soukromým blahopřáním jedné úžasné ženě.
 
Z archivu dnes podruhé povytáhnu povídku  O ztracené víle a přidám jeden starší kousek v řeči mírně vázané, který jsem před 14 lety nazval (a proto souvislost s dneškem) Konec babího léta.

Na závěr opět přidám speciální dárek pro všechny, kterým se nepovedlo dostat na moji sólovou chotěšovskou fotovýstavu, ač by si ji byli rádi prohlédli - virtuální prohlídku reálných výstavních prostor, kde si můžete chodit a prohlížet si fotky podle své libosti, aktuální nálady a časových možností, protože tahle výstava nikdy nezavírá, aspoň tedy ne dokud budu platit hosting (zatím mám zaplaceno do srpna 2025, tak můžeme být v klidu).
 
Přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos - pokud to tedy aspoň trochu půjde - co nejlepší  podzimní dny a ať se vám v příštím týdnu daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli. A těším se příští neděli na shledanou u jubilejního výběrového čísla :-).

  
 
 
Kubánská vláda rozhodla v Havaně, kterou postihl již třetí velký výpadek elektrického proudu za poslední týden, rozdat všem obyvatelům preventivně elektrické úhoře. Úhoři jsou na Kubě populární a velmi rozšíření od 60. let 20. století, tedy od doby, kdy Kuba zamýšlela přejít na české tradiční trojpolné hospodaření, snažila se na tuto principiální změnu předzásobit, a až pozdě si uvědomila, že kubánská španělština nepoužívá háčky nad písmeny, takže úhoři jsou v trojpolném systému nadbyteční.
--------------------
Po zevrubné analýze DNA izraelská armáda neochotně oznámila, že místo velitele Hizballáhu Jahjáa Sinvára zabili zřejmě její lidé oblíbeného pohádkového námořníka Sindibáda, jednu z důležitých postav Pohádek z tisíce a jedné noci. Nejmenovaný dobře informovaný zdroj z prostředí izraelské tajné služby Nedělním miniglosám řekl: "Problém tkvěl nejspíš v tom, že Sindibádovo DNA sál v dětství malý Sinvár z tradičních pohádek, takže analytici identifikovali ve starších srovnávacích Sinvárových vězeňských vzorcích stejné sekvence deoxyribonukleové kyseliny jako ve vzorcích odebraných čerstvě zlikvidovanému teroristovi." Krásná Šahrazád naproti tomu podle našich informací zatím speciálním jednotkám i nadále uniká systémem podzemních tunelů.
--------------------
Někteří lidovci, kteří jsou proti další spolupráci v rámci současné vládní koalice, zvažují určitý příklon k současné levici, zčásti podobný jejich dávné účasti v tzv. Národní frontě, pod srozumitelným heslem Spolu už to Stačilo
---------------------
Soudní zapisovatelé a zapisovatelky zatím nebudou stávkovat za vyšší platy. Na jednání Tripartity si ovšem vyhradili právo zapisovat ze soudních jednání výhradně to, co jim bude připadat správné a spravedlivé, což by ovšem podle expertů nejspíš znamenalo podkopání a rychlé zhroucení současného právního systému v celé naší zemi.
---------------------
Čeští politici v drtivé většině zastávají názor, že když si politik přivydělává v soukromých firmách jako tichý společník, je podle současných zákonů správné, že jeho výdělek v takové pozici se nedaní. Naproti tomu výdělky perlivých a šumivých společníků by měly být daněny zcela standardně.
--------------------
Armádní anketu o houbu roku s převahou vyhrála favorizovaná muchomůrka zelená, což řadu českých mykologů otrávilo.

 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 15 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky nebo dokonce sloužící k experimentům jako fotolaboratoř. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

6 komentářů:

  1. Anketu vyhrála muchomůrka, protože vzhledem ku speciální operaci byl favorit kozák diskvalifikován.

    OdpovědětVymazat
  2. Zaujalo mne, že sotva jedna výstava končí, nedáš si oddych a necháváš v sobě zrát myšlenky nové téma. To se mi líbí.

    OdpovědětVymazat
  3. Električtí úhoři mají jednu nevýhodu - jsou stejnosměrní. Aby bylo možné pohánět i standardní motory na střídavý proud, budou muset domácnosti vyčlenit jednoho člena jako střídače. Pokud menší domácnost obdržela jen jednoho úhoře, bude nutno si ho střídat se sousedy. Tím se podstatně upevní soudržnost kubánské společnosti.

    OdpovědětVymazat
  4. I v EU se zvažují speciální nádrže s elektrickými úhoři pro nabíjení elektromobilů...Zvažuje se i další využití, neboť slunce pořád mesvitivitr pořád nefouká, ale elektrický úhoř je vždy připraven


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V EU se ale už prosazuje lobby, která protlačuje parejnoka elektrického, s poukazem na to, že úhoř je moc kluzký.

      Vymazat
  5. Zrovna jsem nedávno dočetla detektivku, kde významně figurovala muchomůrka zelená. Proto se domnívám, že vyhrála právem. :-)

    Vidíš, to je nápad! Budeme si vozit elektrické úhoře v našem elektrickém autě, a v případě nouze nám ho dobijou. :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.