neděle 13. října 2024

Nedělní miniglosy č. 748

 

Letošní především fotografická horská dráha ode dneška konečně brzdí. A byla to jízda, jen co je pravda! Když začínala, venku létaly mně tolik sympatické světlušky, končíme ranními mrazíky. Včera večer se po šesté hodině (ještě v 17:50 přišli poslední návštěvníci :-)) u pražské Panny Marie Sněžné sešlo 12 z celkem 27 vystavujících velké výstavy České federace fotografického umění, abychom si v krásném prostředí místního ambitu vyhrnuli rukávy a výstavu společnými silami zlikvidovali. Za necelé dvě hodiny bylo po všem a my jsme si do svých domovů rozvezli své výstavní fotky. Skončilo tak dlouhé období, kdy jsem prakticky při každé příležitosti informoval o svých fotoaktivitách a zval vás všechny, abyste se na ně přišli podívat nebo jim alespoň věnovali svou pozornost. Slibuji, že teď už vám dám pokoj. Tedy, ne na dlouho, jen do jara, protože právě začínám rozmýšlet koncept své květnové výstavy v Berouně, která by měla být zahájena vernisáží 5. května; zrovna tento týden jsem se od pořadatele dozvěděl, že název a anotace by měly být hotové už v listopadu, tak plynule navážu :-). Vypadá to tedy, že by teď nějakou dobu měly Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", vycházet bez větších výluk, takže jubilejní výběrové 750. číslo by mělo vyjít v předvečer státního svátku. Mimochodem, dnes po delší době konečně zase jednou píšu NMg ve své tradiční kavárně a ne na kolenou ve vlaku nebo na parapetu výstavního sálu.
 
Od minulé neděle jsem stihl zveřejnit dva nové články: Napřed jsem při úklidu před dovezením fotek z chotěšovského kláštera našel popsaný papír z našeho "haikukai", mezinárodního setkání lidí píšících (a čtoucích) haiku, z čehož vzešel text Svatojánské haiku. Ve druhém článku jsem pak ukázal, jak to vypadá, když si fotograf v rakouských Alpách může říct otřepané Mlha přede mnou i za mnou. Z předešlého období pak ještě jednou připomenu článek O mých milých tisícideninách, který byl mým soukromým blahopřáním jednomu báječnému, mně velmi blízkému - byť zároveň paradoxně někdy i strašně vzdálenému člověku. Pak - ještě mi to celé ani nestihlo pořádně dojít, jaká je to pecka - jsem se pochlubil svým nedávným a doposud vůbec největším fotografickým úspěchem - druhou cenou v soutěži o "fotografické Oscary" (International Photography Awards) - v článku O puntičkaření aneb Kdy to je a není ONO. A jako připomenutí svého dlouhého fotografického období ještě přidám stručný Sumář chotěšovské výstavy.   
 
Z archivu dnes podruhé povytáhnu článek O českých mondegreenech, kde se např. - pokud snad to slovo zatím neznáte - dozvíte, co je to "vejhuj". A přidám i - v tomto týdnu v souvislosti s jednou diskusí o existenci skřítků, vil a chramostejlíků po dlouhé době připomenutou - povídku O ztracené víle

Na závěr opět přidám speciální dárek pro všechny, kterým se nepovedlo dostat na moji sólovou chotěšovskou fotovýstavu, ač by si ji byli rádi prohlédli - virtuální prohlídku reálných výstavních prostor, kde si můžete chodit a prohlížet si fotky podle své libosti, aktuální nálady a časových možností, protože tahle výstava nikdy nezavírá, aspoň tedy ne dokud budu platit hosting.
 
Dnes vás tedy po dlouhé době na žádnou svou výstavu nezvu, ale to nic nemění na tom, že samozřejmě přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos - pokud to tedy aspoň trochu půjde - co nejlepší říjnové dny a ať se vám v příštím týdnu daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.

  
 
 
Čeští senátoři diskutují o tom, jakým způsobem ještě více uctít k příležitosti jeho 600. výročí úmrtí Jana Žižku z Trocnova. Z pozic nacionálně orientovaných sil padl i návrh, že bychom mohli na počest tohoto opravdu tvrdého středověkého válečníka založit dosud neexistující vyjmenovaná slova po "ž".
--------------------
Ministerstvo dopravy oznámilo, že výstavba české vysokorychlostní železniční trati (VRT) nabrala asi 10 let zpoždění, což bylo zčásti způsobeno nepochopením některých soutěžitelů, co přesně je předmětem zakázky. Ministerstvo zároveň jednotlivé soutěžitele informovalo, že předem zaslané a pro soutěž bohužel nevyužitelné vrtné soupravy si účastníci soutěže mohou vyzvednout v ministerské podatelně..
--------------------
Šiřitelé konspiračních teorií tvrdí, že na pražském Václavském náměstí se nestaví nová tramvajová trať vedoucí přímo centrem velkoměsta, ale ve skutečnosti jde o tajnou přečerpávací elektrárnu Můstek - Muzeum, jejímž hlavním smyslem bude kromě výroby nechutně levné elektřiny pro pražskou kavárnu nepozorovaně přečerpávat část českého HDP na Ukrajinu. 
-----------------------
Prezident Pavel uvedl, že původně nechtěl pro svou manželku speciální náhrady, ale chtěl o její výdaje ponížit svůj vlastní reprezentační fond. Byl však upozorněn svými právníky, že zmíněný reprezentační fond by se tímto krokem mohl oprávněně cítit ponížený, což by nejspíš musela komplikovaně řešit hradní etická komise.
-----------------------
Proti vědecky zrekonstruované podobě vojevůdce Jana Žižky protestují ti, kteří si jeho tvář dodnes přesně pamatují  z československé dvacetikoruny případně ze starších veřejných jednání Společenství vlastníků v Táboře.
--------------------
Při zátahu celníků na příhraniční stánky na česko - bavorské hranici bylo nalezenými padělky naplněno neuvěřitelných 400 pytlů. Celá dlouho připravovaná akce pak ovšem zkolabovala v okamžiku, kdy přivolaní odborníci zjistili, že i pytle na padělky jsou padělky, takže padělky nebylo v čem odnést.

 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 15 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky nebo dokonce sloužící k experimentům jako fotolaboratoř. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

5 komentářů:

  1. Ad #5) Proto se zpívá: Dvacetikoruna, není tak veliká aby rozházela žižkovského Pepíka.
    Mně se líbil Žižka spíš na pětadvacetikoruně, protože na ní měl zavázané zdravé oko, aby zmátl nepřátele.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pro případ pronásledování - podobné, jako když je nápis AMBULANCE obráceně :-).

      Vymazat
  2. Desetileté zpoždění vysokorychlostní železnice je ovšem vyloženě miniglosová lahůdka. Je pěkné vidět, že některé tradice očividně přetrvají jakékoli změny :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Znáte tu hru, rychle řekněte, co vás napadne - vlak = zpoždění. Takže 10 let zpoždění při výstavbě vlakové cesty je vlastně úplně normální, asociace se nemusí měnit. :-) A díky za tip na výstavu v Ambitu, byla bezva.

    OdpovědětVymazat
  4. Po zveřejnění zrekonstruovaného portrétů Žižka že záhrobí pohrozil palcátem s sudlici...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.