neděle 6. října 2024

Nedělní miniglosy č.747

 

Ještě tahle a příští neděle a ten šrumec, který spustil už začátkem července, se snad konečně trochu uklidní. Už jen (dnes) přestěhovat všechny zabalené fotky z chotěšovského kláštera, kde týden odpočívaly po dobře vykonané prázdninové práci, zpět do Dobřichovic, a posléze (příští víkend) rozebrat výstavu u Panny Marie Sněžné v Praze. Pak už zase bude, věřím, nějaký prostor na pravidelné nedělní aktivity týkající se Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Pak snad už zase budu psát blogový nedělník v klidu ve své tradiční kavárně a ne na kolenou ve vlaku nebo na parapetu výstavního sálu mezi dvěma prohlídkami. Tuhle neděli jsem sice měl taky spoustu aktivit, ale už jsem nechtěl vynechávat další číslo s logem NMg, abychom se dalšího jubilejního výběrového čísla 750 letos vůbec dočkali :-).
 
V období od vydání zatím posledních NMg č.746 jsem stihl zveřejnit čtyři nové články: Prvním byla lehce ulítlá miniatura Balada sopečná, která vznikla rozvinutím jen náhodou objeveného poznamenaného staršího dvojverší. Pak jsem se mimo jiné pochlubil svým čerstvým a doposud vůbec největším fotografickým úspěchem - druhou cenou v soutěži o "fotografické Oscary" (International Photography Awards) - v článku O puntičkaření aneb Kdy to je a není ONO. Třetí článek O mých milých tisícideninách byl mým soukromým blahopřáním jednomu báječnému velmi blízkému a zároveň i vzdálenému člověku. No a v posledním čtvrtém textu jsem předložil čtenářům stručný Sumář chotěšovské výstavy.  Z předchozího období ještě připomenu Velkou fotografickou výstavu přímo v centru Prahy, výstavu, která bude v ambitu kláštera u Panny Marie Sněžné otevřená už jen do soboty 12. října a další příspěvek do rubriky o češtině Jazykové hrádky, článek s názvem O rozdělo - vnících
 
Z archivu dnes podruhé povytáhnu svou asi nejúspěšnější blogovou "povídečku" s názvem Vražda u krbu, které už je neuvěřitelných 11 let. Škoda, že se na blogu nedochovala jedna z nejobsáhlejších komentářových diskusí v historii tohoto blogu, která tento kraťoučký text doprovázela. Ve druhém archivním článku O českých mondegreenech se zase např. - pokud to slovo zatím neznáte - dozvíte, co je to vejhuj.

Na závěr opět přidám speciální dárek pro všechny, kterým se nepovedlo dostat na moji sólovou chotěšovskou fotovýstavu, ač by si ji byli rádi prohlédli - virtuální prohlídku reálných výstavních prostor, kde si můžete chodit a prohlížet si fotky podle své libosti, aktuální nálady a časových možností, protože tahle výstava nikdy nezavírá, aspoň tedy ne dokud budu platit hosting.

Kdybyste se někdo chtěl během posledního dne pražské velké výstavy České federace fotografického umění u Panny Marie Sněžné, tedy v sobotu 12. října podívat na výstavu s mým osobním doprovodem, dejte mi prosím vědět. Jsem sice jen jeden ze sedmadvaceti vystavujících autorů, ale můžu vás třeba upozornit na některé velmi zajímavé kousky svých spoluvystavujících a samozřejmě i povědět pár informací o svých sedmi fotkách. Však člověk nemá příležitost vystavovat na tak luxusním místě přímo v centru Prahy každý den, tak si to chci ještě užít :-). Každopádně přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos - pokud to tedy aspoň trochu půjde - co nejlepší říjnové dny a ať se vám v příštích dnech daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.

  
 
 
Exprezident Miloš Zeman vzbudil výběrem hostů pro oslavu svých 80. narozenin na Hluboké pozornost světových médií. "Nevím, co se té novinářské žumpě nelíbí na tom, když mi přijedou popřát slovenský a maďarský premiér nebo polský prezident," řekl Nedělním miniglosám oslavenec. "Jen škoda, že to s cestou dalších dvou zajímavých hostů nevyšlo, protože jeden nemohl přijet kvůli trapnému mezinárodnímu zatykači a druhý proto, že neschopná jihočeská Správa železnic odmítla pustit na změkčilé jihočeské koleje jeho obrněný vlak."
--------------------
Šéf Mezinárodní hokejové federace IIHF by rád do programu olympijských her zařadil "zmenšenou" verzi ledního hokeje pro tři hráče na obou stranách, protože by rád navázal na divácký úspěch analogického sedmičkového ragby nebo basketbalu "tři na tři". Jihoevropské, jihoamerické a asijské asociace naopak chtějí, aby šel lední hokej spíš ve stopách volejbalu a fotbalu a zavedl pro diváky velmi atraktivní plážovou variantu.
--------------------
Podle expertů na architekturu poslední dobou v České republice prakticky nevznikají významné stavební  projekty. Hlavním důvodem je podle odborníků skutečnost, že odpovědní politici jsou málo pracovití, a proto místo toho, aby aspoň sem tam u podobných projektů poklepali na základní kámen, spíše jsou zvyklí si situaci zjednodušit a poklepat si jen na čelo.
-----------------------
Vědci popsali novou populaci kosatek žijící u pobřeží Chile. Dokonce se určitý čas domnívali, že kosatky napodobují chování lidí, protože loví svou oblíbenou potravu - delfíny - organizovaně a velmi propracovaným způsobem. Tato souvislost pak ale byla důkladným pozorováním vyloučena, když se bohužel přišlo na to, že si kosatky svou kořist rozdělují spravedlivě.
-----------------------
Nově zvolená předsedkyně sociálních demokratů Jana Maláčová na tiskové konferenci rezolutně odmítla, že by snad chtěla sloučit stranu SOCDEM s českými komunisty. Na další otázky novinářů již odpovědět nestihla, protože odjela položit kytici na hrob Zdeňka Fierlingera.
--------------------
Cenu Thálie za celoživotní mistrovství získala zpěvačka Helena Vondráčková. Zároveň překvapivě obdržela i cenu za celoživotní přínos českému designu za zásluhy o celosvětově proslavený tradiční český malovaný džbánek.

 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 15 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky nebo dokonce sloužící k experimentům jako fotolaboratoř. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

3 komentáře:

  1. Ad #3) Anebo jim stačí jen někomu poklepat protektorsky na rameno...

    OdpovědětVymazat
  2. Ad 2) Od chvíle, co jsem se od Psice doslechl o (pod)vodním rugby, mě nějakej plážovej hokej nemůže rozházet...

    OdpovědětVymazat
  3. Ad 2): plážovou variantu ledního hokeje bych uvítal, výhradně však v kategorii "juniorky". To by byly bodyčeky!
    Ad 5): nově zvolená předsedkyně již ohlásila svou první pracovní cestu. Povede do Venezuely.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.