pátek 17. října 2014

Goraiko - východ slunce na Fudžisan

Postupně se probírám stovkami fotek z letošní cesty do Japonska a vybírám ty, které by se daly použít pro menší tématické cykly. Jeden z nich jsem se dnes rozhodl publikovat v čistě fotografickém monotématickém článku.

Víte, co znamená slovo goraiko? Jde o speciální japonský výraz pro východ slunce sledovaný z posvátné hory Fudži. Několik fotografií už jsem publikoval ve svých letních "on-line" reportážích z cesty po Japonsku (všechny jsou k dispozici ve speciální rubrice Japonsko na vlastní oči), takže zdejší štamgasti je budou znát. Většina fotek je ale publikována poprvé a i u těch již uvedených je v definitivní podobě lehce poupravený výřez.

Dnešní fotky nebudu popisovat nadbytečnými slovy, ale připojím vždycky přesný čas pořízení fotky. Východ slunce není pro loudavé fotografy a je třeba se ohánět, abyste našli zajímavé záběry během těch několika málo minut, které nabízejí nejzajímavější hru barev. Mezi fotkami byl občas jen několikavteřinový rozestup. Celkem jsem do kolekce s názvem GORAIKO vybral 16 fotek a poslední sedmnáctou jsem přidal jako bonus kvůli jednomu zajímavému srovnání.

Všechny fotografie jsou udělané v rozmezí od 4:50 do 6:10 z jedné chaty na stanici 8.5, což je cca ve výšce 3 450 m nad mořem. Ze samotného vrcholu (o cca 300 metrů výš) ve stejné době nebylo z východu slunce vidět vůbec nic.


4:51:46 hod. Unavené čekání na rozbřesk



4:57:53 hod. Zatím převládají chladnější tóny



5:06:40 hod. I v ledovém větru je už sluníčko cítit.



5:12:23 hod. Už jen pár vteřin...


5:13:15 hod. První kousek nového slunce



5:14:21 hod. A už se nám sluníčko kulatí.



5:15:14 hod. Přes kopečky...



5:16:40 hod. Slunce jako tajemná krásná dáma se škraboškou.


5:16:54 hod. Slunce, voda, oblaka. A samozřejmě barvy.


5:17:14 hod. Právě nás zasáhl paprsek nového dne.


5:17:32 hod. Nasvícená oblaka, která lidem na vrcholu hory zabránila ve výhledu.


5:18:50 hod. Zlatá chata


5:19:33 hod. Slunce postupně sílí.


5:21:09 hod. Nasvícená úbočí sopky.


5:21:35 hod. Na slunečné vyhlídce.


6:02:00 hod. Výhled k oceánu.


A slibovaný závěrečný bonus: Druhý den ráno těsně po východu slunce, 5:27:16 hod., tentokrát ale pohled z druhé strany - nikoli z Fudži, ale na Fudži. Goraiko právě zažívá další várka poutníků a situace a povětrnostní podmínky jsou skoro stejné jako o den dříve, když jsem fotil tuhle sadu snímků. Už je jasné, proč není z vrcholu vidět nic a z "mé" vyhlídkové chaty je výhled překrásný? :-)



Když jsem druhý den mluvil s jedním milým starým pánem, který pracuje jako dobrovolník v návštěvnickém centru Fudžisan, to hlavní, co ho zajímalo, bylo, zda jsem viděl goraiko. Když jsem přisvědčil, jen spokojeně pokýval hlavou. Ano, goraiko je jedna z nejkrásnějších odměn za namáhavý výstup!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.