neděle 5. května 2024

Nedělní miniglosy č.729

 

Škoda, že ovocné stromy a keře vinné révy jsou náchylné nechat se zničit jarními mrazy, a lidská hloupost je přitom, zdá se, mrazuvzdorná. Ale zase - kdyby neexistovala, třeba by nemohly existovat ani Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" a vychází už déle než 15 let. Vítám vás tedy opět zčásti ze svého dobřichovického obýváku, kde ráno píšu tento úvodník, a zčásti z přítmí kavárny na pražském Poříčí naproti Bílé labuti, kde v neděli odpoledne tradičně píšu hlavní text, nad tradiční nedělní stránkou, shrnující, co se taky odehrálo v politice a společnosti v uplynulých dnech.
 
I v minulém týdnu jsem zde na blogu publikoval dva nové blogové články: V tom prvomájovém jsem vám ukázal, jak vypadá plakát mé Jubilejní desáté sólové fotovýstavy v chotěšovském klášteře, která bude mít název POVZNÁŠENÍ. Těsně před páteční půlnocí jsem pak přidal nový příspěvek do zdejší blogové Fotolaboboratoře, článek Rytmus moderní architektury, kde jsem opět připravil malého fotoprůvodce, jak vznikala jedna z mých posledních fotek z betonové korporátní džungle na pražském Rohanském nábřeží. Z minulého období ještě jednou připomenu výlet do českého rockového dávnověku v článku Páni, já vám dneska slyšel zpěvačku..., ve kterém jsem zavzpomínal na to, jakým zjevením pro mě byla začátkem roku 1986 energická mladá zpěvačka Bára Basiková a celé tehdy vzniklé seskupení kytaristy Michala Pavlíčka s výbušným názvem Stromboli. Jen pro vaši informaci mohu doplnit, že úžasný pozapomenutý obraz Tajemství míst (z roku 1961) od surrealistické malířky Toyen, který jsem měl to potěšení nedávno vidět na vlastní oči a zprostředkovat vám ho v článku Odpoledne s opravdu mimořádným obrazem, se na velké aukci v Obecním domě nakonec prodal za 49 600 000 Kč (podle mě pro investory dobrá cena, což uvidíte tak za za 20-30 let, kdy si na mou dávnou věštbu vzpomenete :-)). A ještě jednou vám tu mohu nabídnout speciální fotoreportáž do běžně nepřístupného světa Uvnitř pražského orloje.
 
Z archivu ještě naposledy povytáhnu dva články související s prvním májem, které se asi jeden od druhého nemohou lišit víc: Popis, jak komplikovaně vznikala v době velké covidové karantény ne úplně tradiční barevná fotokoláž Vyznání ve žluté obálce, a mírně hororovou vzpomínkou na dobu rádobyrozvinutého socialismu O uškrceném pionýrovi z prvomájového průvodu.

Mně teď čekají dva týdny, ve kterých by se měla odehrát spousta různorodých aktivit, prakticky na každý den mám něco domluveno a někdy se akce dokonce trochu kříží, tak zatím vůbec netuším, o čem budu stíhat reportovat na blogu. Mám několik nápadů, na kterých bych rád ve volnějších chvilkách pracoval, ale zatím nejsou v takovém stavu, abych mohl závazně slíbit třeba novou Povídečku nebo výpravu za jednou další nenápadnou Pražskou drobnůstkou, o které se komplikovaně snažím zjistit zatím dost nedostupné podrobnosti.

Přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos co nekrásnější májové dny a ať se vám v příštích dnech daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
  
 
Z železniční stanice Čisovice ujela motorová souprava bez strojvůdce a naštěstí i bez cestujících a po asi pěti kilometrech samovolné jízdy vykolejila. Podle dopisovatelů Nedělních miniglos z oblasti IT je to další známka překotného rozvoje umělé inteligence, která zjevně už umí vlak rozjet, ale ještě ho neumí zastavit.
----------------------
Vědci v indonéské džungli poprvé sledovali, jak si jeden z orangutanů sám vyléčil zranění speciálně k tomu účelu připravenou rostlinnou pastou, což se považuje za jeden z nejvýznačnějších objevů v chování zvířat za poslední roky. Orangutan Bobo z vedlejšího tropického lesa je náhlou popularitou svého souseda zaskočen, trochu na něj žárlí a Nedělním miniglosám si postěžoval, že v žádném případě nejde o lidoopův originální recept, ale o postup, který si soused podloudně stáhl z internetu přes mobil jednoho turisty, aby se učinil před médii zajímavější: "Ano, je pravda, že s použitou pastou se rána za měsíc zacelila, z čehož se můžou vědci zbláznit, ale je třeba dodat, že bez té agresivní pasty by se zacelila samovolně už za 14 dní."
----------------------
Nedělní miniglosy zjistily, že Pavel Tuleja, nominovaný v minulých dnech na funkci ministra pro vědu, výzkum a inovace, publikoval ve třetí třídě jednu svou básničku v predátorském časopise Mateřídouška. Politik se za tuto svou chybu veřejně omluvil, slíbil, že se to nebude opakovat, a vyškrtl uvedenou skutečnost ze svého ministerského životopisu. Na svou obranu pak uvedl, že básničku poslala do redakce jeho maminka zcela bez jeho vědomí a souhlasu.
----------------------
Prahou v sobotu prošel průvod kostýmovaných fanoušků populární filmové ságy Star Wars. Přítomní členové antikonfliktního týmu museli řešit několik rozepří mezi účastníky pochodu a příznivci tzv. vlasteneckých kruhů, kteří se skandovaně dožadovali hvězdného míru.
----------------------
Studenti několika prestižních irských univerzit, kteří veřejně protestovali proti politice Izraele v pásmu Gazy, byli hned po demonstraci zadrženi policií, která je postupně eskortovala do několika prestižních irských věznic..
 ---------------------
Na Liberecku půjdou v následujícím období poměrně velké investice do obnovy místních původních mokřadů a tůní. Projekt by měl být financován speciálně z norských fondů, což vyvolalo potřebu přidat do projektu i nezbytné kurzy norštiny pro české spolupracovníky, protože kupříkladu místní žáby, které by měly podle projektového záměru mokřady a tůně nově obývat, neumějí norsky ani kváknout.
-
 
 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za 15 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky nebo dokonce sloužící k experimentům jako fotolaboratoř. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

19 komentářů:

  1. Ad #1) Bylo to tím, že cestou byly jen samé stanice a žádná zastávka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zastávka byla bohužel jen na znamení, které ovšem neměl kdo dát :-).

      Vymazat
  2. Pověstná Dobříšska llokalka má o reklamu postaráno
    ...jak známo, negativní reklama je také reklama...mimochodem, u toho Klince je to docela divočina...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cestující si tam chodívají užít si trochu hrůzy, na což ovšem teď bude speciální přirážka :-)

      Vymazat
  3. Což o žáby, ale ministerstvu životního prostředí nějak uniklo, že podmínkou grantu je vyhloubit v Jizerských horách aspoň jeden fjord. Zřejmě bude nejjednodušší, vést ho Protrženou přehradou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fjord prý je už objednaný v Číně a bude jako pravý.

      Vymazat
  4. Lezarts
    Hvězdné války za mír na zemi:-)))
    To by uspělo, jako slogan, či alegorický vůz i za dávných časů v prvomájovém průvodu:-)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na takový alegorický vůz bych se snad šel podívat :-).

      Vymazat
  5. Pro navržené mokřady budeme jako čápomilové silně hlasovat. Není to jen o penězích z norských fondů. Vloni jsme zvítězili nad Německem s jejich lokalitou o pár hlasů, bylo to pro dobrou věc a maximálně adrenalinové. Naše ptačí lokalita bude živit i naše oblíbené čápy :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen aby podmínkou nebylo obydlení mokřadů norskými žábami...

      Vymazat
    2. Nebo norskymi mokradnimi soby. Clovek pak nikdy nevi, na koho u tunky narazi!

      Vymazat
    3. Přemýšlím, jaké tropické potvory k nám mohou z Norska přijít :-).

      Vymazat
  6. Tedy jestli Tulejova básnička neprošla přes peer review, tak je u mě mrtvej Homolka!
    A Mateřídoušku jsem tedy taky měl za solidnější periodikum. Od teď už jedině Ohníček!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, Mateřídouška je nejlepší do Ohníčku :-).

      Vymazat
    2. Nebo tak. A na čtení si koupit Čtyřlístek.

      Vymazat
  7. Míra
    Podle reakcí, které byly k vidění k tématu na reportážích v různých TV, jsem nabyl dojmu, že pan Tuleja od počátku o žádný ministerský post nestál a tu nominaci bral jako vyslovený podraz a vyrušení z poklidného života.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A k tomu je včasná drobná investice do predátorského časopisu dobrá - člověk je v bezpečí :-).

      Vymazat
  8. Tedy, komentáře jsou tentokrát hotová pokladnice :-) Ovšem co se té norštiny týče, můžeme být jedině rádi, že nejde o dánské fondy. S tou jejich výslovností by se žáby pořádně nadřely.

    OdpovědětVymazat
  9. Tak jsem si čtením u tebe, Petře, osvěžila neděli - a líbí se mi, že držíš laťku pěkně vysoko. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.