neděle 26. května 2024

Nedělní miniglosy č.732

 

Kdyby mi někdo v době mého mládí a vrcholícího fanouškovského zájmu o sport řekl, že jednou nebudu mít plnou hlavu hokejového šampionátu, který se navrch koná ve městě, kde žiju, nevěřil bych mu. Ano, občas kouknu na kousek zápasu, zaslzím při hymně, ale někdy si jen večer přečtu výsledky a přitom netuším, kdo vede tabulku kanadského bodování, ani kdo dal náš rozhodující gól. Nu, priority se proměňují. Leč, nedělní priorita Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" a vychází už déle než 15 let, zůstává setrvalá ( i když - mezi námi - taky netuším, kdo v NMg právě vede kanadské bodování :-)). Vítám vás dnes opět nad tradiční nedělní stránkou, shrnující, co se taky odehrálo v politice a společnosti v uplynulých dnech, a usilující o to, aby se některé věci aspoň v neděli nebraly tak vážně, jak vážné často ve skutečnosti jsou.
 
Tentokrát jsem stihl v týdnu publikovat jediný nový článek, fotoreportáž z návštěvy chotěšovského kláštera, Jak to vypadá v místě mé letní výstavy. Zbývají mi už jen necelé dva měsíce do zahájení, tak jsem se vypravil podívat na "místo činu", jak tam probíhá vernisáž a jak přesně vypadá výstavní sál, který jsem zatím znal jen z technického plánu s rozměry zdí a oken. Tak aspoň ještě připomenu fotočlánek Barevné vltavské fotoexperimenty, v němž jsem předvedl (snad) poněkud netradiční obrazové náměty, které je překvapivě možné fotit přímo v centru Prahy, a po dlouhé době i jeden článek na politické téma, konkrétně text  O korespondenční volbě. Zmínit se můžu i o nedávném příspěvku do rubriky o češtině Jazykové hrádky, tentokrát zaměřený na to, čemu říkám Neposedná čísla.
 
Z archivu dnes povytáhnu Miniaturu z roku 2016 Ptakopysk na pražském sídlišti, reflektující podle dobového podtitulu "... frustraci nadšeného zoologického experimentátora ze zoufale malých českých poměrů", a nově i 13 let starý článek O rozesmívání Boha, který mi připomíná, že se vlastně za tu dlouhou dobu moje opravdu hlavní priority a nejoblíbenější snová témata zásadně nezměnila, i když se nad nimi nejvyšší instance občas chechtá tak, že skoro nemůže popadnout dech. Ovšem, co bych neudělal pro to, aby ve společnosti panovala dobrá nálada... :-)

Příští týden bych se spolu s vámi rád vydal na nový výlet do minulosti v rubrice Po paměti. Uvidíme, jestli to klapne, protože vykutat něco štěpného z mé paměti začíná být docela práce. Každopádně přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos co nekrásnější jarní dny a ať se vám v příštích dnech daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
  
 
Místní údržbář Pepa H. z Dobkovic se zatím odmítá podřídit výsledku místního referenda a dál svévolně hazarduje se svým životem a zdravím tím, že chodí po večerech za ženou místního amatérského boxera Karla T., přestože většina dobkovických občanů v referendu odmítla veškerý hazard ve vesnici.
 ----------------------
Kocour Damián, kocourek Modroočko a kocour v botách podali společnou stížnost na trvající diskriminaci kocourů v České republice. "Zatímco Vermontská státní univerzita nedávno udělila jednomu z místních kocourů dokonce čestný doktorát," píše se ve stížnosti, kterou má redakce NMg k dispozici, "v České republice se ve stále ještě většinově mužském akademickém prostředí celkem snadno prosazují vychytralé sebevědomé dvounohé kočky, zatímco kocouři, přestože mají v historii českých zemí svoje pevné místo (především v moderním výtvarném umění), si mohou o doktorátu nechat jen zdát, a to si ještě nepřejte vědět, jak si takové sny vysvětlují jejich kolegové psychoanalytici."
---------------------- 
Ruský prezident Vladimír Putin, který je ve funkci s formálními přestávkami od roku 1999, se nechal slyšet, že ve skutečné demokracii je naprosto nepřijatelné, aby ukrajinský prezident Zelenskij zůstával ve funkci i měsíc poté, co mu letos v dubnu oficiálně vypršelo jeho první funkční období.
----------------------
Šéf SPD Tomio Okamura v předvolební kampani s až pozoruhodnou zásadovostí odmítá, aby jemu, jeho straně a jeho zemi někdo diktoval. Podle zjištění nedělních miniglos má tato zdánlivá politická zásadovost kořeny v dětství, kdy malý Tomio ve škole doslova nesnášel diktáty. Jak sám připustil po několika skleničkách saké, "sveřepí šakali, co zavile vyli" - navíc v japonských znacích kanji - ho ve zlých snech děsí dodnes, což osobně sepsal ve své dosud nezveřejněné freudistické novele s originálním názvem Okamuro, podejte mi pero!
---------------------- 
Francie postupně evakuuje z Nové Kaledonie francouzské občany, přičemž omezené informační zdroje napovídají, že prý je to kvůli novokaledonským nepokojům. Experti z českých hodinářských kruhů pro Nedělní miniglosy uvedli, že asi není důvod, aby problémy s nepokoji vypukly omezeně právě na území Nové Kaledonie, snad s výjimkou nepravděpodobné možnosti, kdyby právě tam v poslední době neobyčejně výrazně posílila pozice lihýřů, které byly původně modernějšími a přesnějšími nepokoji vytlačeny z trhu už v 17. století.  
----------------------
Poté, co pražská ZOO otevřela rozsáhlejší a modernější výběh pro dikobrazy, vzrostlo těmto pozoruhodným zvířatům výrazně sebevědomí. Z předvolebního letáku, který jim do výběhu zavál nedopatřením vítr, se dikobrazové dozvěděli o tom, co je to cancel culture, a od té doby požadují odstranění všech soch Jana Amose Komenského, protože dikobrazy v jednom ze svých spisků označil za "mořské svině bodlavé".
----------------------
Ornitologové zjistili, že orli se na svých tazích napříč Evropou začali vyhýbat Ukrajině. "Není v tom žádný strach z nebezpečného vzdušného prostoru nebo snad, nedej bože, dokonce nějaký projev antipatií vůči ukrajinské zemi," uklidnil jeden z vlivných orlů původně pobouřené zástupce českého ministerstva zahraničí. "Jen jsme zjistili, že na ukrajinském území prakticky přestaly fungovat původní a oblíbené orlovny a sokolovny a místo nich se začaly objevovat zpočátku vlastenecké supovny a dropovny a v poslední době pak především dronovny."

 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 15 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky nebo dokonce sloužící k experimentům jako fotolaboratoř. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

16 komentářů:

  1. Ad #6) Ovšem i dikobrazi mají máslo na hlavě (resp. na bodlinách), neboť socialistický týdeník Dikobraz byl označen za predátorský časopis.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je ovšem zásah bodlinou přímo do středu terče :-).

      Vymazat
  2. Ano, údajně velký učitel zaměnil hlodavce dikobraza za sudokopytníka sviní! A pak má u IT přírodopis...

    OdpovědětVymazat
  3. Mořská svině bodlavá mě rozesmála nahlas. To Komenský opravdu někde má? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nečetl jsem to, ale prý ano, odkazuje se na to Etymologický slovník. Má to znamenat "ostnaté morče" :-).

      Vymazat
  4. Pepa z Dobkovic mě trochu zacyklil. Jako je to kaňour a dobytek a morální odpad. Ale odvaha mu tedy rozhodně nechybí.

    V souvislosti s dvounohými kočkami ve školství se cítím být obětí jistých ústrků já, konkrétně kvůli tomu, že jsem jich během svého mnohaletého působení ve školství potkal dostatek jen v době, kdy ony a nakonec vlastně i já byly jaksi ...nedotknutelné...

    Ruský prezident Vladimir Putin komentující procesní funkce "pravé demokracie" je dada jak parník.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky záleží na tom, jestli je Karel muší nebo těžká váha. A pochopitelně na manželce rohovníkově, protože za určitých okolností se prostě s jistým druhem náklonnosti nedá nic dělat :-).

      Vymazat
    2. Všechno jde, když se chce. Ale občas je to o parník větší řehole, než se člověku chce snášet... :-)

      Vymazat
    3. Pěkně vyjádřeno :-).

      Vymazat
  5. Možná že se na Nové Kaledonii aktivizovala historická sekta perpetlíků, považovaná za dávno vyhynulou (s výjimkou některých větších věží).

    OdpovědětVymazat
  6. Byt Pepou z Dobkovic, soudim se s vesnici za neprimerene riziko, kterym je tolerance boxeru v obci. Helena Vondrackova by urcite rada poradila, jak na to v obdobnych sporech!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A nebylo by lepší si nechat poradit od někoho, kdo už nějak takovej spor vyhrál? ...ptám se pro kamaráda... O:-)

      Vymazat
    2. Myslím, že občanský spory se stejně nedaj vyhrát. I když vyhraješ, i když prohraješ, blbí sousedi ti zůstanou. No, zeptej se Helči, jestli se to nějak zlepšilo, i když prohrála:))

      Vymazat
    3. Tak od prohry žádný zlepšení asi nečekáš, ne? :-)

      Vymazat
    4. Mít v obci Helenu Vondráčkovou, to by byla Dlouhá noc...

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.