neděle 19. května 2024

Nedělní miniglosy č.731

 

Tento týden byl pro mě doslova nabitý událostmi a i když vlastně všechny byly skvělé, neobyčejné a obohacující, docela se těším, až zase nastane nudnější období, během kterého budu mít čas nejen přemisťovat se v rychlosti z místa na místo, potkávat spoustu báječných lidí a vršit zážitky, ale taky se k tomu všemu v duchu vrátit, v klidu se zamyslet a zpracovat a utřídit vše, jak se patří a jak si to zaslouží. Hodně věcí jsem v poslední době odložil a zařadil mezi resty (což doufám, postupně napravím). Aspoň že zbyla (byť tentokrát nikoli v klidu kavárny ale v rušném vlaku) trocha času na Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" a vychází už déle než 15 let. Vítám vás tedy opět nad tradiční nedělní stránkou, shrnující, co se taky odehrálo v politice a společnosti v uplynulých dnech, a usilující o to, aby se některé věci aspoň v neděli nebraly tak vážně, jak vážné často ve skutečnosti jsou.
 
Navzdory zmíněnému kalupu jsem i v minulém týdnu zde na blogu publikoval dva nové blogové články (resp. rozpracoval a dotáhl dříve rozepsané koncepty): Tím prvním byl fotočlánek Barevné vltavské fotoexperimenty, ve kterém jsem předvedl (snad) poněkud netradiční obrazové náměty, které je překvapivě možné fotit přímo v centru Prahy. Ve druhém článku O korespondenční volbě jsem po notné době otevřel jedno aktuální politické téma, o kterém se dost diskutuje a mnoho lidí je (na rozdíl ode mne) považuje za naprosto zásadní, přičemž pohledy dvou hlavních názorových bloků a jejich příznivců jsou jako obyčejně diametrálně odlišné. Z nedávných článků ještě jednou připomenu čerstvý příspěvek do rubriky o češtině Jazykové hrádky, tentokrát zaměřený na Neposedná čísla a za zmínku snad stojí i plakát mé Jubilejní desáté sólové fotovýstavy v chotěšovském klášteře, která bude mít název POVZNÁŠENÍ a na kterou vás samozřejmě všechny srdečně zvu.
 
Z archivu dnes kromě 11 let starého článku Kostra čaje, určeného především pro milovníky přesmyček a kritického oka, povytáhnu i Miniaturu z roku 2016 Ptakopysk na pražském sídlišti, reflektující podle dobového podtitulu "... frustraci nadšeného zoologického experimentátora ze zoufale malých českých poměrů."

Příští týden bych vám chtěl blíže ukázat, v jakých prostorách budou v létě k vidění moje fotky, a je docela možné, že se vydáme na nějaký nový výlet do minulosti v rubrice Po paměti. Taky připravuji nový článek do oblíbené rubriky Pražské drobnůstky, ale to, co původně vypadalo opravdu jen jako drobnůstka, v mém záměru postupně nakynulo, ne moc, jen asi jako Míla Myslíková jako vodnice Matylda na konci staré a výborné filmové Vorlíčkovy komedie Konec vodníků v Čechách. Každopádně přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos co nekrásnější jarní dny a ať se vám v příštích dnech daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
  
 
Na fasádu nově opraveného obchodního domu Máj v Praze na Národní třídě byli připevněni kontroverzní fialovo - tyrkysoví pohybliví motýli s tělem britského bitevníku Spitfire. Dílo známého výtvarného provokatéra Davida Černého však brzy po instalaci zmizelo, přičemž očití svědci uvádějí, že hned po slavnostní instalaci se na ulici objevila neznámá staromódně oděná a pobíhající mladá dáma, která volala do davu přihlížejících tajné heslo - cosi jako "Dědečku, dědečku - babočka... Babočka minerál!"
 ----------------------
Výstupní kontrola zjistila, že část poetických vlasteneckých volebních billboardů hnutí ANO byla z dosud neupřesněných příčin vytištěna s ne úplně dobře rýmovaným nápisem "Česko - pre teba všetko," což volební manažer hnutí vysvětlil tím, že jde o speciální edici pro v České republice usedlé Slováky: "Protože v eurovolbách cílíme rovněž na voliče doposud podporující naši spřátelenou stranu Tomia Okamury - SPD, připravili jsme pro ně i speciální japonskou variantu, psanou převážně ve znacích kanji. Pro etnické Němce v příhraničí pak bude na trhu verze s konzervativním nápisem Tschechei, Tschechei über alles!"
----------------------
Texaský Dallas nabídl z doposud neznámých důvodů slovenskému městu Handlová, jestli by se nechtělo stát jeho oficiálním partnerským městem.
---------------------- 
Podle alarmujících výsledků průzkumu konaného mezi účastníky sobotního tradičního turistického pochodu do Prčice přišly skoro dvě třetiny z celkových více než 22 tisíc účastníků bez toho, aby je k tomu někdo vyzval.    
----------------------
Praha hodlá odměňovat dobrovolné dárce krve navíc bezplatným kuponem MHD: "Naše pravidla budou velmi intuitivní: řekl nám mluvčí pražského magistrátu. "Dárce skupiny A dostane na definovanou dobu volnou jízdenku na trasu metra A, dárce skupiny B na trasu B a dárce skupiny AB na obě zmíněné trasy"u. "Dárce krve s krevní skupinou 0 bude moct jezdit zdarma na trase C v době, kdy měsíc couvá, a na trase D v době, kdy dorůstá."

 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 15 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky nebo dokonce sloužící k experimentům jako fotolaboratoř. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

33 komentářů:

  1. Myslím, že Praze více než tito motýli by prospěla stavba moderní architektury, v tom proti jiným metropolím hodně pokulhává.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych byl radši, tohle je jen taková marketingová provokace.

      Vymazat
    2. Ona už právě snad ani ta provokace ne. Na to je toho Černýho všude moc plno, aby ještě někomu trhal žíly.

      Vymazat
    3. Samozvaní rebelové, kteří pracují pro korporace, nikdy neměli na růžích ustláno :-).

      Vymazat
    4. Konkrétně Černý nejspíš proto, že ho bylo možný za rebela považovat naposled před dvaceti lety. :-)

      Vymazat
  2. Poslední miniglosa je naprosto geniální. A jak to bude o úplňku a novu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už aby bylo déčko v provozu, aby se tenhle princip mohl plnohodnotně naplnit :-). Úplněk a nov bude jako nula v ruletě, to nebude jezdit zadarmo nikdo :-).

      Vymazat
    2. To budou negativní nuly zase žbrblat! Snad s tím budou spokojený aspoň ty pozitivní.

      Vymazat
  3. Ad #1) Ta žena, nebyla to madam Butterfly?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to možné. A ty její úžasné jahodové knedlíky! :-)

      Vymazat
    2. Pardon, mluvil tu někdo o jahodových knedlících? O:-)

      Vymazat
  4. Ad #5) A dárci s Rh faktorem + mají toalety ve všech stanicích metra zdarma.

    OdpovědětVymazat
  5. Odpovědi
    1. Že by se o Handlové taky začal točit nekonečný seriál?

      Vymazat
  6. Über alles je nejlepší. A ejhle, jak to řekne Babiš, už žádný z jeho voličů nemá nic proti hanlivému a pro ně do té doby naprosto nepřijatelnému pojmenování České republiky jako Česko. Alespoň jednu zásluhu mu připišme... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popravdě - i mně pořád ještě Česko trhá ucho. Ale zkušenost ze psaní haiku mi napovídá, že Českou republiku prostě do dvou slabik nenarvu :-).

      Vymazat
    2. Lze použíti Čechia, ale to je ještě horší.

      Vymazat
  7. Pardon - Spitfire nebyl bitevník, nýbrž stíhačka. Oboje jsou existující kategorie bojových letadel a poměrně významně se od sebe liší. Konec autistického okénka, děkuji za pozornost. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za upřesnění, v této části jsem plně převzal původní agenturní zprávu neb se v letadlech - a v těch bojových obzvlášť - vůbec nevyznám.

      Vymazat
    2. Nikdo neni dokonalý. Mně zas padaj vlasy. ;-)

      Vymazat
  8. No, ještě že tady v Plzni metro nemáme. Ale zase na druhou stranu může pražská transfúzka hledat dárce rovnou za jízdy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pražské metro bude plné bledých cestujících :-).

      Vymazat
  9. Myslím, že ta jedna více než třetina si to prostě jen nepamatuje.

    OdpovědětVymazat
  10. Lezarts
    Na Žižkovský vysílač jsme si taky zvykli, tak co dělat poprask kolem “motýle na Máji”:-)))!?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebudu předjímat a napřed se na ně zajdu kouknout vlastníma očima :-).

      Vymazat
  11. Dallas 😄 Ja som vravela, že je to tam ako na divokom západe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do Dallasu a do Handlové to chce stejnou odvahu. Jednou si dám hrdě do životopisu, že jsem v Handlové byl :-).

      Vymazat
  12. Tak jsem konečně zvěděla, o jaké "té motýle" se jedná. No mám obavy, že ona dáma měla malou síťku...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To holt je ten náš malý český americký způsob života :-).

      Vymazat
  13. Dnes přidělím vela bodou miniglose o krevních skupinách - trajdání metřištětem podle zásluh po odběrech se mi jeví jako fajn počin. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.