neděle 3. prosince 2023

Nedělní miniglosy č.710

Zdá se to být jen chvilka, ale ve skutečnosti je to už deset týdnů od okamžiku, kdy jsme oslavili "velké jubileum" v podobě speciálního výběrového vydání Nedělních miniglos č.700. Dnes tu máme jubileum maličké, které si nijak nepřipomínáme, protože to bychom pořád jen vzpomínali - a to by pro specifickou publicistiku typu Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" a který už naše neděle doprovází déle než 14 let, nebylo dobré. Za těch pouhých deset týdnů se léto stihlo proměnit v celodenní mráz, den se zkrátil natolik, že to už o moc víc nejde, a za dveřmi adventu přešlapují Vánoce. No a já jsem snad konečně rozehnal vlezlou chorobu, takže se pustím zase do běžného denního potýkání se světem, už se na to těším. Vítám vás už u 710. vydání našeho tradičního nedělníku, který lehce, ale opravdu jen lehce pokřiveným zrcadlem odráží to, co se nám v našem světě děje.

V uplynulém týdnu jsem zde na blogu zveřejnil dva nové články: V prvním jsem se vrátil k neobyčejnému dušičkovému zážitku, kterým pro mě byla svou atmosférou i obsahem pozoruhodná procházka po Břevnovském hřbitově (vím, pár reportážních fotek osobní zážitek s neobyčejnou atmosférou nenahradí, ale aspoň něco). Druhým textem byla zase po nějaké době japonská "tanka", tedy drobný poetický útvar, pětiverší s předepsanou slabičnou strukturou 5-7-5-7-7, tentokrát konkrétně Tanka vodohrátková, doprovozená i fotograficky.  Z minulého týdne mohu ještě jednou zavzpomínat, jak se před mnoha lety stal Čerf stávkokazem, a z ještě hlubší minulosti na vůbec první článek nové rubriky Moji mistři fotografie, kterým bylo představení - bohužel letos v létě zesnulé - německé fotografky Ilony Heinrich.
 
Z hlubšího blogového archivu dnes povytáhnu sedm let starou básničku Adventní pohlednice, abychom si lépe přivodili adventní náladu, a z ještě hlubšího pak 11 let starý text O vlakovém snění.
 
Přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos vlídný začátek adventního času a už teď se moc těším na další setkání na těchto stránkách. Na příští týden mám jeden možná celkem překvapivý knižní tip; ví se o mně, že si rád čítám u historii Osvobozeného divadla a o legendární dvojici V+W, a tentokrát na mě tato historie zaútočila z nečekané strany a v kvalitě dosud neviděné. No a možná vás s sebou vezmu i na ranní zasněženou procházku po Praze, protože Praha pod sněhem v posledních letech nebývá zrovna často, tak jsem neodolal a vypravil se tam podívat, jak vypadá pražské ráno po vášnivě prosněžené noci :-). Ať se vám v příštím týdnu daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
  
 
Pražský magistrát zjistil, že pro projekt nové Hladové zdi se vzhledem k obecnému kalorickému nadbytku u většiny obyvatel Prahy nejspíš nepodaří sehnat dostatečné množství pracovních sil. Podle neoficiálního průzkumu, který Nedělní miniglosy provedly v této specifické skupině respondentů, však řada z oslovených připustila, že kdyby šlo o Žíznivou zeď, dalo by se nejspíš o nějaké formě jejich zapojení do projektu hovořit.
----------------------
Vzhledem k víkendovým přívalům sněhu zůstal Pražský hrad v sobotu uzavřený. Na opětovné otevření se asi nejvíc těší příslušníci Hradní stráže, protože na jejich ubytovnu byl z Daliborky dočasně přestěhován vězeň Dalibor z Kozojed. "Mezi námi - to, že nouze naučila Dalibora housti, je naprostý hoax, řekl nám nejmenovaný rotmistr, který má pokoj na stejné chodbě jako přestěhovaný šlechtic. "Fidlá i po víc než pěti stech letech tak příšerně falešně, že se to fakt nedá vydržet, a všichni už se těšíme, že se konečně podaří sníh uklidit, Kozojeďák se zase vrátí do věže, kde díky skoro dva metry tlustým kamenným zdem nikoho neruší, a my budeme zase moct normálně spát."
----------------------
Místní úřady si po několika letech konečně odhlasovaly správný postup ve věci stáda zdivočelých krav a býků na Trutnovsku, které se několik let pohybovalo v katastru několika místních obcí. "O stádu už několik měsíců nemáme žádné informace," řekl Nedělním miniglosám jeden z místních usedlíků, který ale zároveň razantně odmítl naši žádost, abychom mohli nahlédnout do jeho mrazáku, s výmluvou, že by to mohlo být považováno za krok v rozporu s mezinárodní chartou lidských nebo aspoň dobytčích práv.
----------------------
Zástupci Prahy a Správy železnic představili plánovanou podobu nové odbavovací haly pražského Hlavního nádraží, která ale vyvolala doslova poprask mezi odbornou i zcela laickou veřejností. Obrovská dřevěná pergola, která by měla zakrýt část stávajících budov a přilehlého parku, se mnoha lidem nelíbí, a přestavba by navíc měla při miliardových nákladech zčásti zlikvidovat původní architektonicky cennou odbavovací halu. Někteří pražští politici již ale vymysleli přijatelné kompromisní řešení a navrhují, aby se obří pergola přenesla do oblasti bývalého nádraží Praha - Těšnov, kde nápadité moderní architektuře nebudou překážet žádné nádražní budovy ani železniční koleje.  
----------------------
Poté, co se pod tíhou napadaného sněhu zřítila voliéra ZOO v Hluboké nad Vltavou, z voliéry uprchlo několik zvířat. Především jde o kvakoše noční, které ale bude podle vyjádření odborníků těžké do opravené voliéry vrátit: "Dá se předpokládat, že inteligentní brodiví ptáci infiltrují mezi běžné divoce žijící kvakoše, od kterých je nebude možné jednoduše rozeznat ani při policejní perlustraci. Kvakošové si navíc dokážou vymyslet doslova srdceryvné příběhy, takže už se nám několikrát stalo, že místo aby je policejní hlídka neprodleně eskortovala zpět do ZOO, ptáci na ní vyžebrali zbytek bagety a jízdenku do Prahy - Tróje.
----------------------
Ministr financí Zbyněk Stanjura oznámil, že schodek českého státního rozpočtu je už tak vysoký, že podle převzatých evropských pravidel o zajištění pohybu handicapovaných osob je Česká republika povinna rozpočet opatřit výtahem.

 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 14 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánkyPokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

28 komentářů:

  1. Ad č. 3: možná by stačilo všímat si usedlíků, kteří vykazují nadměrnou divokost, a testovat jejich stolici na přítomnost cizopasníků. Pak by se osud stáda možná trochu objasnil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám podezření že ti, kteří byli tak citliví na mrazák, můžou být podobně citliví i na stolici :-).

      Vymazat
  2. Kvakoši, do Prahy, no jasně, už tady na vás čekáme. Pro vlastní máme malo a ještě živit vás. A na Hlubokou budete jezdit na dovolenou, co? Naspd! ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jak rychle se množí... brzy obsadí všechny naše brody.

      Vymazat
  3. Ještě ad č. 4: pokud se to podaří realizovat, bude to nádherný příklad, co to znamená, když blbost kvete.

    OdpovědětVymazat
  4. Zatrolenej Dalibor; jako by mu nestačily nekalé skutky, které spáchal za života. Ještě vrže po smrti a nenechá ani vyspat hradní stráž.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je ještě dobré, taky tam mohli ubytovat Branibory v Čechách.

      Vymazat
    2. Ovsem, hrat na housle zhruba padesat let pred tim, nez byly vynazeleny,vyzaduje znacnou invenci...Mozna hral na nejaky rebek, ale Josef Svatek pripomina, ze housle se rikalo skripci...

      Vymazat
    3. To jsou ti vizionáři! Historie je k nim prostě neurvalá :-).

      Vymazat
  5. Inu, jestli teď bude třeba všechny vládní budovy vybavit plně bezbariérovým přístupem, něco mi říká, že se to citelně prodraží... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Minimálně 2% dluhu je třeba vyčlenit na jeho náležité zpřístupnění :-).

      Vymazat
  6. Ad #6) Tady by mohl pomoci už jedině páter noster.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeden je U Nováků (vizhttp://paternoster.archii.cz/pn-u-novaku.html)

      Vymazat
    2. A to není vůbec špatný nápad. Jen je třeba včas vystoupit, aby to s námi neudělalo stojku.

      Vymazat
  7. S kravami si dobře rozumí ten, co mu nutella vyslala jasné signály, mohl by vědět, kam se zaběhly.

    OdpovědětVymazat
  8. Ovsemm, az z nektere zoo uleti pet vrabcu, to bude teprve zadelano na ekologickou katastrofu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě aby nám tak ulétly sovy do Athén...

      Vymazat
    2. Copak kvakoši, ale uletěly i volavky a hned uzavřely spolupráci s kriminální policii.

      Vymazat
    3. A taky s vetřelci... :-).

      Vymazat
  9. Do zoologicke by sel na zimu kazdy, nejen kvakosi! Mne by se vyhraty africky pavilon taky zamlouval, klidne bych byla ochotna pres den nosit i gorili overal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych to dal. Ale obávám se, že návštěvníci by požadovali vrátit vstupné :-).

      Vymazat
  10. Lezarts
    Kvakoši vědí, že v pražske ZOO je to jiný luxus. Proč se tedy vracet do Hluboké?!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ti nejlepší a nejvytrvalejší kvakoši to prostě dotáhnou až do Prahy :-).

      Vymazat
  11. U nás sa už ani nedá hovoriť pri tých útratách o schůdku. Nestačil by ani výťah. Je to hrozné, čo politici s tými krajinami dokážu. U nás sa ide akási americká agenda. Trochu mám strach, čo z toho vzíde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Časem se dluhy odmažou a bude. Co jsme si, to jsme si.

      Vymazat
    2. Však je to "len čislo v mínuse". Žejo 😊

      Vymazat
  12. Ještě více Daliborů - přeci Hradní stráž tam není kvůli spaní!
    Pražský hrad musel vypadat zasněžený a prázdný zajímavě! Mohla se tam natáčet Šípková Růženka.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.