neděle 17. prosince 2023

Nedělní miniglosy č.712

Vánoce již netrpělivě klepou na dveře, což se dobře pozná podle toho, že z ulic zmizely všechny zbytky ranně prosincového sněhu, a my před sebou máme poslední letošní vydání Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" a který už naše neděle doprovází déle než 14 let. Vítám vás už u 712. vydání našeho tradičního nedělníku, který lehce, ale opravdu jen lehce pokřiveným zrcadlem odráží to, co se nám v našem světě děje.

V uplynulém týdnu jsem zde na blogu publikoval dva nové články: Prvním bylo představení pozoruhodné knihy ruského bohemisty Igora Inova Jak to všechno bylo, pane Werichu, ve které se čtenář může dozvědět spoustu zasvěcených informací "z první ruky" především o fungování meziválečného Osvobozeného divadla. Druhý text Čím víc světel, tím víc Vánoce obsahuje malé zamyšlení nad tématem vánoční výzdoby, která se v některých případech, myslím, trochu vytrhla z opratí vkusu. Z předešlého období ještě jednou připomenu (když Vánoce nejspíš ani letos moc bílé nebudou) fotoreportáž ze sněhem čerstvě zasypané ranní Prahy Konečně jednou pořádně zasněžená Praha
 
Protože teď budou mít Nedělní miniglosy vánoční a novoroční přestávku a u příštího čísla se sejdeme až v neděli 7. ledna, přidám sem výjimečně hned tři odkazy na vánoční archivní články: V prvním jsem se snažil popsat, jak trávím své běžné a zcela konzervativní Vánoce. Ve druhém přikládám sedm let starý a "řečí mírně vázanou" psaný dárkový Vánoční sen z prosvítající látky, protože moje sny se už cca posledních 13 let v opravdu podstatných bodech nemění. A možná neškodí nakouknout do ještě hlubší minulosti, jestli už štědrovečerní lití olova před 14 lety věštilo nastávající dění správně (ano, věštilo :-)).
 
Přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos krásné vánoční svátky i dobrý vstup do nového roku. V příštím týdnu se pokusím těm, na které mám e-mailový kontakt, doručit své tradiční "péefko" (tentokrát dokonce hned ve dvou verzích). Zítra budu zase trochu experimentovat s jedním vypůjčeným objektivem, protože jsem pozvaný na tradiční předvánoční návštěvu svého oblíbeného domu U obrázku Panny Marie na Kampě, kde se už osm let snažím udělat takovou fotku, se kterou bych byl opravdu spokojený. No a 22. prosince mě opět čeká výprava do malostranských ulic, kde ten večer tradičně slavím své volitelné narozeniny. Myslím, že pokud z těchto akcí vyjdou nějaké zveřejnitelné výsledky, vám, zdejším milým čtenářům a návštěvníkům je rozhodně neupřu :-).
 
Tak ať se vám i v příštích třech týdnech daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
  
 
Nejasnosti kolem zařazení kojeneckých produktů včetně kojenecké vody do skupiny zboží s nulovou DPH aktuálně brzdí práci nákupčího poslaneckého bufetu, který stále neví, jestli má nebo nemá objednat do prodeje zde hojně nakupovanou kojeneckou žitnou.
----------------------
Bylo oznámeno, že ke konci roku končí družstevní výroba paličkované vamberecké krajky, do které bylo zapojeno asi 400 krajkářek z Orlickoústecka. Jednatel firmy Vamberecká krajka CZ Nedělním miniglosám potvrdil, že firmy bohužel výrazně omezily investice do dárkových předmětů, a navíc se prakticky úplně zastavila poptávka ze strany zahraničních turistů. "V poslední době jsme obdrželi jedinou větší objednávku - od klubu saských herpetologů: Ti kvůli překlepu omylem projevili zájem o tři vamberecké krajty, které nenašli v žádném z respektovaných atlasů ani na Wikipedii, a teď se zdráhají hotové paličkované obrazy hadů umístit do svých terárií, což považujeme za znevažování práce našich dodavatelek." 
----------------------
V souvislosti s aktuální vlnou protiruských nálad, zapříčiněnou v české společnosti především pokračující ruskou vojenskou agresí na Ukrajině, doporučil Ústav pro jazyk český nepoužívat v nominativu singuláru variantu dinosaurus (a analogicky i u dalších dinosauřích jmen), ale důsledně ji zaměňovat za neutrální zkrácenou podobu dinosaur. Ostatní pády, jakož i celý plurál, zůstávají podle jazykovědců zatím beze změn.
----------------------
Většina českých radnic zvyšuje od Nového roku poplatky za psy. Naopak poplatky za lvy a tygry zůstávají stejné jako loni, což ekonomové vysvětlují historickým zvykovým právem a intervenčními nákupy lvů ze strany ČNB. Poplatek za českého lva proto nadále zůstává na ceně 4 parvů ročně, zavedené kdysi Václavem II., protože úřady mají obavy, že po zdražení poplatků by poptávka po českých lvech mezi obyvatelstvem klesla, do státního znaku by se mohla dostat kdejaká havěť a Bruncvík by nejspíš musel vyhlásit osobní bankrot.
----------------------
Před hlasováním o zahájení přístupových rozhovorů mezi Evropskou unií a Ukrajinou vyzval německý kancléř Olaf Scholz největšího odpůrce jednání s Ukrajinou, maďarského premiéra Viktora Orbána, aby byl tak hodný a zašel si ven z jednacího sálu pro kávu, protože jen tak bude možné navržené souhlasné usnesení přijmout. Orbán německého kancléře poslechl, ale na chodbě řekl Nedělním miniglosám, že si jako suverénní maďarský premiér a vlastenec rozhodně nenechá od Bruselu nic diktovat, a proto si nezašel pro kávu ale pro panáka cseresz pálinky.
 ----------------------
Fotbalový klub Slavia Praha, který měl doposud čínského vlastníka, by se měl vrátit zpět do českých rukou, protože by se jeho majitelem měl stát český podnikatel a slávistický fanoušek Pavel Tykač. Jednání s čínskou stranou se podle informací Nedělních miniglos ubírá správným směrem. Poslední formální podmínkou vyjednavačů je, aby se na znamení úcty k čínským obchodním partnerům a k tradici jejich firemní kultury z miliardáře Pavla Tykače stal přinejmenším pro zbytek jednání Vykač.
 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 14 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánkyPokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

17 komentářů:

  1. AD #3) Počítá se maďarský Ikarus mezi dinosaury?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ikarus? Jasny pterodaktyl...

      Vymazat
    2. Jednoznačně. Taky vyhynul, když to na Zemi bouchlo.

      Vymazat
  2. 4. Beztak jde o nekalé lobby cirkusů a zápasníka Vémoly!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nevím, ono sehnat čtyři slušné parvy nebude tak jednoduché :-).

      Vymazat
  3. Proboha! A já si objednal kotel Buderus!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Buderus je opravdu ta nejhorší možná kombinace :-).

      Vymazat
  4. Ovšem představa, že se ve státním znaku octne ze statistických důvodů třeba takový buldoček, je docela děsivá. Ještěže tuhle svou roli bere ČNB tak zodpovědně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Buldoček? Obávám se, že bychom možná mohli dopadnou i hůř :-).

      Vymazat
  5. Ad #3) K jazykozpytcům se přidali i astrologové - navrhují ze zodiaku vypustit znamení TAURUS.
    A konspirátorům hned v hlavě zahlodala myšlenka, zda náhodou pověstný pan Tau není spící ruský agent.

    OdpovědětVymazat
  6. Odpovědi
    1. Jeho chyba, měl si vybrat nějaké národnější zviřátko. Třeba straku, když už má v Praze tu akademii.

      Vymazat
  7. Lezarts
    Přeji hezké svátky ve zdraví a s humorem!

    OdpovědětVymazat
  8. Krásně po svátcích a ještě nadšeněji před Silvestrem s nejnovějšími Miniglosami ;-)))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.