neděle 18. srpna 2024

Nedělní miniglosy č.742

Mám za sebou další týden, který zprvu sliboval být jedním z klidnějších a nakonec byl rušný nejméně jako ty předešlé. Na to, že je období dovolených, bylo během pracovního týdne dost věcí k řešení v práci. Podařilo se mi zajistit neobyčejně důkladnou prohlídku chotěšovského kláštera pro své známé milovníky historie a architektury navázané na projekt Pražské domy, která vyšla SKORO podle mých představ :-). Neplánovaně jsem měl komentovanou prohlídku své výstavy POVZNÁŠENÍ nejen v pátek ale i v sobotu, kdy byl klášterní areál pro veřejnost tradičně uzavřený. V pátek jsem se dozvěděl potěšující výsledky první velké fotografické soutěže, které jsem se letos (už popáté) zúčastnil, a moje oblíbená Paříž mě ani letos nezklamala. A na závěr týdne jsem poctivým přípitkem oslavil pro mě důležité jmeniny, bohužel, vzhledem k nepříznivým okolnostem bez oslavence, ale o nic méně upřímně. No a na neděli mi - opět ve vlaku mezi západními a středními Čechami - zbyly Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", a už déle než 15 let skoro každou neděli shrnuje, co se taky odehrálo v politice a společnosti. Srdečně vás tedy vítám už u 742. čísla týdeníku se značkou NMg.
 
Tentokrát se mi v týdnu podařilo na blogu publikovat jediný článek a i ten měl spojitost s právě probíhající výstavou: Šlo o článek Sváteční virtuální i živá prohlídka výstavy, který měl být právě malým dárkem k výše zmíněnému svátku a jeho součástí je odkaz na speciální virtuální prohlídku mé chotěšovské výstavy pro všechny, kteří se do chotěšovského kláštera z nějakého důvodu nedostanou a vystavené fotky by přitom rádi viděli v reálném prostředí. Z předešlého období ještě jednou připomenu povídečku A pak že pohádky dobře končí... , článek Jak jsem se (ne)stal na jednu sobotu klášterním průvodcem a jednu ukázku z druhé etapy projektu Černobílý Japan, ve kterém se přesně po deseti letech vracím k fotkám pořízeným v daný den v dalekém Japonsku a snažím se najít nějaký přehlédnutý fotografický skvost. Může to snad být fotka, kterou jsem vám představil v článku Bouřka v archívu?  
 
Z archivu dnes podruhé povytáhnu osm let starý článek Olympijské osobní doteky o tom, jak se mi občas mimoděk připletly do cesty olympiády. A připojím ještě text O pohyblivých Madlách ze srpna 2013, abyste si uměli představit, co mi občas běhávalo hlavou při jízdách metrem, když jsem se bláhově snažil zachovat přesně podle pravidel přepravce..

Kdybyste si někdo chtěl mou chotěšovskou výstavu prohlédnout v mé přítomnosti nebo si dokonce chcete vyslechnout moje vyprávění o tom, jak jednotlivé vystavené fotky vznikaly, nejbližší příležitost budete mít v pátek 23. srpna, začátek prohlídky by měl být v 11 hodin. Kdo by si už chtěl naplánovat stejnou akci na září, beru jako marketingově mimořádně zajímavý termín 13. září, protože to je populární pátek třináctého, což by se mohlo zájemcům dobře pamatovat. Každopádně aktuální informace se snažím stále průběžně udržovat na webové stránce https://www.petrvapenik.cz/chotesovnews.
 
Přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos - pokud to tedy aspoň trochu půjde - co nejlepší srpnový týden a ať se vám v příštích dnech daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.

  
 
 
Moderní pětiboj byl na pařížské olympiádě k vidění naposledy v původním složení sportů, jezdecký parkur bude totiž propříště nahrazený překážkovou dráhou. Zároveň činovníci mezinárodní asociace tohoto sportu uvažují o dalším zatraktivnění pro mladou generaci, takže navrhují pod názvem upraveným na "ještě modernější pětiboj" dnes již zcela zastaralý šerm kordem nahradit šermem světelnými meči a sportovci i diváky nepříliš oblíbené plavání nahradit adrenalinovou jízdou na sportovní šlapací kachničce.
--------------------
Nedělní miniglosy získaly exkluzivní svědectví jednoho z účastníků nedávného Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, líčící hrůzný zážitek skupiny jinak vážených sponzorů, kteří byli organizátory uneseni do neznámého karlovarského domu, kde jim byla ve světové premiéře výhrůžně promítnuta nová filmová verze klasické pohádky Oslíčku, otřes se - s dovětkem, že komu to nestačilo ke správnému pochopení, dostane ještě návdavkem speciální projekci pohádky Obušku, z pytle ven.
 ----------------------
Jako nadbytečná byla rozpuštěna ornitologická názvoslovná komise, která několik měsíců připravovala mimo jiné i oficiální přejmenování většiny papoušků. Členové komise přijali rozhodnutí o rozpuštění komise s rozpaky, protože svou práci odvedli, jak nejlépe uměli, takže by byli rádi - když už o nové názvy ztratili zájem ornitologové - kdyby výsledky jejich tvrdé práce použily aspoň české zpravodajské služby při přidělování krycích jmen.
----------------------
ODS i přes nesouhlas ministra práce a sociálních věcí Jurečky stále usiluje o zavedení výpovědi bez udání důvodu, ale ani na výslovnou žádost Nedělních miniglos pro to nedokázala udat žádný důvod.
----------------------
Většina českých politických stran, které se vážněji zabývají penzijní reformou, se shoduje na tom, že by lidé měli - statisticky - strávit v penzi cca čtvrtinu svého života. Rozpory mezi stranami jsou především v tom, která čtvrtina by to měla být.  
-----------------------
Investigativní oddělení Nedělních miniglos potvrdilo podezření, že v Moskvě byla za protistátní rétoriku, demoralizaci lidových mas a nesouhlas se speciální vojenskou operací v neveřejném procesu odsouzena k exemplárnímu trestu vlivná pohádková bytost. Některé progresivnější ruské politické kruhy ovšem v tomto speciálním případě považují udělení nejvyššího trestu za poněkud nedomyšlené a dokonce i ruští konzervativci připouštějí, že popravit Kostěje Nesmrtelného může být technický oříšek.

 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 15 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky nebo dokonce sloužící k experimentům jako fotolaboratoř. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

12 komentářů:

  1. AD#6) Kostěj se dá jen oslabit a to tak, že bude vykostěn.

    OdpovědětVymazat
  2. Tentokrát se tedy dílo obzvlášť povedlo! Jen si u některých miniglos říkám, co se že to původně stalo, že to dalo vzniknout takové glose. Kupříkladu ta ornitologická komise. Jakože... cože? :-D Kdyby každopádně olympiáda zavedla šerm světelnými meči, tak to by snad její sledování přilákalo i mě :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ornitologická komise skutečně existovala a navrhla tolik změn v názvosloví, že by se ten zmatek nějakou dobu napravoval, tak ji radši zrušili :-).

      Vymazat
    2. A je škoda, že ji zrušili, takhle mohla vzniknout další komise pro napravování zmatků. Komisí obecně není nikdy dost. Komise by u nás dokonce mohly mít vlastní olympiádu. Ovšem přílušná komise by musela rozhodnout, zda se pro to může užívat slovo olympiáda.

      Vymazat
    3. Komise pro napravování zmatků by se musely číslovat, aby v nich nenastal zmatek. A pokud jde o čísla, kam se na komise hrabe Jackson Pollock!

      Vymazat
  3. AD#5) Bych hlasoval pro třetí, kdyby to někoho třeba zajímalo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajímá. Třetí je z praktického života.

      Vymazat
    2. Tak. Člověk tu penzi neprosedí v čekárně u dochtora... :-)
      ...a vůbec si jí má ještě jak užít...

      Vymazat
  4. Z dětství mám pocit, že Kostěj Nesmrtelný byl nějak citlivý na vejce.

    OdpovědětVymazat
  5. Jedině že by čarodějnice rozemlela kosti Kostěje Nesmrtelného. Nesměla by je však prohlásit za nesmrtelné. 😀

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.