neděle 11. srpna 2024

Nedělní miniglosy č.741


Popravdě, nestíhám toto léto prakticky nic "normálního". Z práce jezdím kolem půl deváté (když intenzivně zaprší jako v úterý a je šance, že zkolabuje technické zabezpečení železnice, tak dojedu až lehce před jedenáctou, protože na nádraží v Radotíně je přece taky hezky, tak co doma, že?...). Večer se trochu pověnuji věcem kolem fotek, protože je zapotřebí pořád něco řešit a s někým komunikovat. No a na konci týdne většinou vyjde nějaká prohlídka výstavy v Chotěšově, kterou bych samozřejmě nejradši ukázal úplně každému, v bláhovém domnění, že o prázdninách po ničem jiném netouží :-). Tentokrát se aspoň - na rozdíl od minulého víkendu - dostávám k Nedělním miniglosám, našemu svéráznému blogovému týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", a už déle než 15 let skoro každou neděli shrnuje, co se taky odehrálo v politice a společnosti. Srdečně vás tedy vítám už u 741. čísla týdeníku se značkou NMg.
 
Protože minulou neděli NMg nevyšly, stihl jsem od minulého vydání publikovat zde na blogu čtyři články: Prvním byla glosa Viděl(a)s to děsné zahájení olympiády?, reagující na smršť negativních reakcí na koncepci zahájení olympijských her v Paříži. Po dlouhých třiceti měsících se konečně rozrostla i rubrika Povídky a povídečky, když jsem napsal text A pak že pohádky dobře končí... Pak jsem odhalil hlavní důvod, proč jsem minule neměl čas na vydání NMg - v článku Jak jsem se (ne)stal na jednu sobotu klášterním průvodcem. No a nakonec jsem přidal jednu ukázku z druhé etapy projektu Černobílý Japan, ve kterém se přesně po deseti letech vracím k fotkám pořízeným v daný den v dalekém Japonsku a snažím se najít nějaký přehlédnutý fotografický skvost. Může to snad být fotka, kterou jsem vám představil v článku Bouřka v archívu? Z předešlého období ještě jednou připomenu reportáž Fotostřípky z chotěšovské vernisáže, ve které tentokrát nenajdete ani jednu mou vlastní fotku, protože na vernisáž dorazila víc než stovka návštěvníků, a byl tedy docela frmol (za pořízení fotek a svolení k publikaci děkuji fotografům Tomu Zástěrovi, Zuzaně Terešové a Pavlovi Vidlařovi). 
 
Z archivu dnes podruhé povytáhnu trochu bláznivou rýmovanou miniaturku z léta 2015 - s názvem Plží serenáda a - když už je ta pařížská olympiáda - nově přidám osm let starý článek Olympijské osobní doteky o tom, jak se mi olympiády občas mimoděk připletly do cesty.

Kdybyste si někdo chtěl mou chotěšovskou výstavu prohlédnout v mé přítomnosti nebo si dokonce chcete vyslechnout moje vyprávění o tom, jak jednotlivé vystavené fotky vznikaly, nejbližší příležitost budete mít v pátek 16. srpna, začátek by měl být někdy mezi 13:15 až 13:30 podle toho, kdy skončí předcházející organizovaná prohlídka kláštera. Dalším dlouhodobě plánovaným termínem bude poslední reálně prázdninový den - tedy pátek 30. srpna, snad to vyjde, i když je to zatím jen mlhavý záměr a letní plány se mi kreativně proměňují pod rukama. Každopádně aktuální informace se snažím stále průběžně udržovat na webové stránce https://www.petrvapenik.cz/chotesovnews.
 
Přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos - pokud to tedy aspoň trochu půjde - co nejlepší srpnový týden a ať se vám v příštích dnech daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.

  
 
 
Podle Českého olympijského výboru, který bdí nad užíváním olympijských atributů a olympijského názvosloví, by se dále neměl bezplatně využívat název fyzikální, chemická, biologická či matematická olympiáda. Aspoň částečný poplatek by měli používat i výrobci čokolády, marmelády, maškarády pomády, čalamády či remulády a také Adamové, Adély a Adolfové, kteří používají domácké jméno Áda.
--------------------
Po několika nepříjemných úrazech zaměstnanců a návštěvníků úřadu ministr financí Zbyněk Stanjura konečně souhlasil, aby byl poslední schod u vchodu do jeho ministerstva natřen reflexní barvou a opatřen výstražným nápisem POZOR SCHODEK!!. 
 ----------------------
Pobouření ve většině trampských osad vyvolalo rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, že i když kotlíky výrazně častěji používají, trampové nemají větší právo na kotlíkové dotace než běžní občané.
----------------------
Klokan, který uprchl minulý týden z areálu jiřické věznice na Nymbursku se po týdnu do svého vězeňského výběhu dobrovolně vrátil. Situaci ovšem poněkud zkomplikovala skutečnost, že prezident Pavel udělil v mezidobí trochu ukvapeně populárnímu klokanovi milost, takže klokan byl logicky ze svého domovského výběhu vykázán a neměl kam jinam jít. Naštěstí nakonec uprchlík našel azyl v nymburském Klokánku.
----------------------
Pokus českých vědců ze specializovaného pracoviště ve Filipově Huti o první samostatné připojení tetřeva hlušce k sociálním sítím byl nakonec neúspěšný. Vedoucí projektu Nedělním miniglosám potvrdil, že pozoruhodně inteligentní šumavský tetřev Artur byl od úspěchu jen krůček, ale v klíčovém okamžiku se mu bohužel nepodařilo vygenerovat správný token.  
-----------------------
Novela ministerstva zdravotnictví předpokládá, že ženy budou moct darovat vajíčka maximálně 6x za život. Proti tomu zásadně protestují pracovníci odboru národních tradic ministerstva kultury, protože to podle nich může zcela změnit např. průběh tradičních českých Velikonoc, přičemž není možné vyloučit ani postupné úplné otočení genderových rolí.
 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 15 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky nebo dokonce sloužící k experimentům jako fotolaboratoř. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

 

15 komentářů:

  1. Ad #1) Myslím, že dvojnásobný poplatek by měly platit všechny armády.

    OdpovědětVymazat
  2. Ja myslim, ze by Olympijsky vybor melo skasirovat Recko, coby oficialni majitel Olympu. Treba by se ji povedlo pod financnim tlakem prejmenovat na neutralnejsi sportoniadu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdoví, jak to ve skutečnosti je. Řecký katastrální úřad není zrovna synonymem pořádku.

      Vymazat
  3. Jak zjistili horolezci, Zeus ani Apollón Artemis apod na Olympu ve skutečnosti nesídlí...Tedy to celé zkasirovat za podvod...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná se monoteistické systémy prosadily jednoduše proto, že bohové byli zpoplatněni od kusu...

      Vymazat
  4. Lezarts
    Já bych přejmenovala Olympijádu na Sponzorijádu:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmmm... Jak by se ale pak jmenovala nejvyšší řecká hora? A co nakladatelství Sponzoria? :-)

      Vymazat
    2. Olympiádu kdysi nepřímo sponzorovali českoslovenští kuřáci, když si kupovali cigarety “Olympia”.

      Vymazat
  5. Jelikož mám u tebe, Petře, velké, resp. několikatýdení výpadky v prohlížení a čtení blogu ( už budu jako České Dráhy na trati Praha - Beroun ) - tak si následující večery naordinuji nápravu.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S těmi Českými drahami na trase přes Dobřichovice jsi to tedy trefila :-).

      Vymazat
  6. Nejen Áda, ale také Ada Byronová, která stála u vývoje prvního počítače a po níž byl také pojmenován programovací jazyk ADA.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se bude hodit. Každý přispěvatel dobrý! :-)

      Vymazat
  7. Ten token jsem vskutku nečekala a málem jsem si poprskala telefon. Inu, není všem dnům konec. Třeba se to Arturovi povede příště :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.