neděle 21. ledna 2024

Nedělní miniglosy č.715

 

V posledních dnech jsme si užili zajímavé rozmary počasí: Teplý déšť, ledovku, náledí, mrazivé zasněžené dny...; myslím, že si zatím nemůžeme stěžovat, že by letošní zima byla fádní. Za normálních okolností nemám leden moc rád - zimním sportům se nevěnuji, krásné vánoční svátky skončily (i když pro mě tak docela ne, zrovna včera jsem si zatopil v krbu a zapálil letos poprvé svíčky na stromečku :-)) a do jara je daleko. Letos je ale prozatím tento měsíc tak pestrý, že nuda nehrozí, čehož dokladem je i skutečnost, že minulý týden jsem psal Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", výjimečně už v sobotu, protože v neděli jsem měl návštěvu zdaleka, se kterou jsme se vydali poznávat krásy Prahy. Dnes se ale vše opět vrací do normálu a vy, moji milí čtenáři, dostáváte nové, už sedmisté patnácté vydání našeho nedělníku v normální den a normální dobu. 

V období od posledního vydání Nedělních miniglos jsem stihl publikovat dva nové blogové články: Prvním byl tradiční bilanční text Co mi také přinesl rok 2023?  a ve druhém jsem jako "očitý svědek" svou dost děravou pamětí zavzpomínal na 35 let staré události tzv. Palachova týdne z ledna 1989. Z předešlého období ještě připomenu shrnutí Co mi v roce 2023 přinesly mezinárodní fotografické soutěže? a svůj nový překlad Morgensternovy básničky Koleno. Výlet do bohatého blogového archivu pak připomene 12 let starý text O češtině do životopisu, ve kterém jsem se kdysi zamyslel nad tím, jaké jsou vlastně moje znalosti češtiny, a 9 let starou básničku Na vesmírnou dobrou noc.  
 
V příštím týdnu nejspíš připomenu čtvrteční 15. narozeniny svého blogu (to je neuvěřitelné, jak to letí...) , ale jak to udělám, to ještě zatím vůbec není jasné. A vlastně ani nevím, kdy tak učiním, protože na čtvrteční večer už mám domluvené setkání s lidmi, kteří by rádi nějak využili moje fotky Prahy, tak jsem zvědav, jestli něco vymyslíme. No a taky mi nejspíš už nezbyde nic jiného než nechat konečně dodělat asi 15 až 16 nových fotek pro letní chotěšovskou výstavu. On se ten půlrok do zahájení výstavy  sice zdá jako obrovský časový polštář, ale podle mých předchozích zkušeností pak s blížícím se datem vernisáže čas utíká stále rychleji, i když Einsteinova teorie relativity nic takového nenaznačuje.
 
Přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos dobrý další lednový týden a ať se vám i v něm daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
  
 
V Austrálii byly nalezeny zkameněliny sinic druhu Navifusa maiensis, jejichž stáří dosahuje téměř 2 miliardy let. Vědci potvrdili, že se jedná o zatím nejstarší objevené bakterie schopné fotosyntézy, a zároveň objevili důkazy, že první pokusy o produkci kyslíku fotosyntézou vzbudily na sociálních bakteriálních prasítích nelíčený posměch většiny uživatelů se spoustou smajlíků v podobě rozchechtaných bublajících sinic.
----------------------
Opoziční lídr Andrej Babiš pro Nedělní miniglosy upřesnil, že se svým nepříliš diplomatickým poslaneckým proslovem o Rakušanech nechtěl nijak dotknout speciálně občanů Rakouska. Podle něj jsou magoři všichni obyvatelé států, ve který právě není u moci Hnutí ANO nebo alespoň JA.
----------------------
Nejmenovaný český účastník rallye Dakar dostal v Saúdské Arábii trest dvaceti ran bičem za to, že nahlas a před svědky vyslovil zakázaný název mnohonásobného vítěze závodu v kategorii kamionů, ruské značky Kamaz. Závodník se brání, že o ruské automobilce vůbec nehovořil, jen položil ve svém nářečí běžnou otázku kolemjdoucímu českému jezdci: "A skama si ty?"
----------------------
Analýzy NASA naznačují, že hluboko pod povrchem planety Mars se nacházejí obrovské zásoby podzemního ledu, což přivedlo představitele NHL na myšlenku uspořádat na Marsu první meziplanetární hokejový zápas mezi výběrem NHL a Marťany. Pokud se do té doby nepodaří Marťany objevit a naučit je hokejová pravidla, NHL si jako soupeře plánuje pozvat aspoň Jágr Team, protože Jaromír Jágr je kvůli své hokejové dlouhověkosti za mořem už dávno považován za mimozemšťana.
----------------------
Rychlý náčrtek pořízený ministrem dopravy Martinem Kupkou během nedávného jednání české vlády, na kterém je zachycen plánovaný stav dálniční sítě v České republice v roce 2030, byl nedopatřením vydražen na londýnské aukci aukční síně Sotheby´s za 45 miliónů liber. Důvodem tak vysoké dosažené ceny je nejspíš záměna za dílo mezi sběrateli nesmírně ceněného Františka Kupky, čemuž nahrál i název díla převzatý z rukou psané poznámky na náčrtku - Horizont 30. Publicitou, kterou se náčrtku dostalo, je zaskočen i samotný autor, který tiše doufal, že se na jeho optimistický příslib co nejdřív zapomene a ne, že se na jeho narychlo vytržený kus papíru vrhnou kunsthistorici z celého světa.
----------------------
Předseda SPD Tomio Okamura překonal všechny platné rekordy svým skoro jedenáctihodinovým vystoupením ve Sněmovně, ve kterém mimo jiné rozčileně požadoval, aby manipulativní Česká televize jeho vyjádření nijak nekrátila.
----------------------
Varování všem liškám žijícím na českém území, aby do odvolání pokud možno vůbec neopouštěly své nory, vydala v sobotu Asociace českých lišek. Doporučení podle informací NMg souviselo se skutečností, že v noci z pátku na sobotu dodavatel odpojil zadluženou TV Barrandov od elektřiny. "Samotná skutečnost, že televize Barrandov vysílala poměrně dlouho jen speciální pořad Monoskop Jaromíra Soukupa, nebyl sám o sobě důvodem pro vyhlášené bezpečnostní opatření," řekl nám předseda AČL Zikmund Ryšavý. "Varování jsme vydali až poté, co jsme se dozvěděli, že pan Soukup na nastalou situaci reagoval nákupem podezřele velkého množství ebonitových tyčí."

 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 14 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky nebo dokonce sloužící k experimentům jako fotolaboratoř. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

10 komentářů:

  1. No vida, Horizontem 30 to začalo, třeba se příště poštěstí i na ministerstvu školství se Strategií 2030+. Třeba díky našim politikům vytvoříme celý nový výtvarný směr :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by mohl být dobrý stabilní příspěvek do státního rozpočtu. Jen by se museli do vlády brát ministři podle jména a ne podle stranických zásluh :-).

      Vymazat
  2. Pote, co po vybudovani ptehrad prestala zamrzat Vltava, bidou mit pivni sklepy v prazskych hospodach a pivovary konecne poradny zdroj ledu!

    OdpovědětVymazat
  3. O zásoby marťanského ledu ofšem projevilo zájem i Sdružení provozovatelů hospod. Předpokládají, že dovoz ledu z Marsu k chlazení piva bude levnější než použití normálního elektrického chlazení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A taky tam občas odvezou někoho, koho bude třeba dát na nějaký čas k ledu :-).

      Vymazat
  4. Ad #1) 1) No, ony jim to ty Navifusa maiensis pěkně osladily tím, že kromě kyslíku vyprodukovaly i polysacharidy.

    OdpovědětVymazat
  5. Jako a skama si ty, Horizont 30, Mars a Jágr je dobrý, ale nejvíc mě rozesmál ten nekrácený přenos. Že by pořádná reality show? :-) Vtipné miniglosy.

    OdpovědětVymazat
  6. Skoro to vypada, ze obyvatele Marsu budeme sbirat spis na Zemi - Tomio svym rekordnim projevem prokazal, ze jeho vylucovaci soustava nepochazi z nasi planety...

    OdpovědětVymazat
  7. Petře, ale Jágr by mohl na Marsu zviditelnit ČR. Já to beru. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.