neděle 28. ledna 2024

Nedělní miniglosy č.716

 

Je to jen chvilka, kdy jsme slavili Štědrý den, a když jsem si zapálil tucet svíček na vánočním stromečku včera v noci, vypadal jsem v očích dobřichovických sousedů bezpochyby jako exot :-). Pestrý začátek roku pokračuje a já vás srdečně vítám u již 716 vydání Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu". Dnes jsem se nevypravil do Prahy psát miniglosy do své tradiční kavárny, ale zůstal jsem doma, protože jsem byl včera v Praze celý den, tak uvidíme, jestli dnes budou podmínky pro to, abych se třeba odpoledne vypravil udělat zase jednou po delší době pár obrázků Berounky, kterou v lednu opravdu nefotím často. Kdybych vyrazil mezi úvodníkem a hlavním textem NMg, snad bych ještě mohl trochu využít zimní sluníčko, které se teď s neobyčejnou silou dobývá okny do mého obýváku a nepříjemně zviditelňuje dlouho neumytá okna :-). 

V období od posledního vydání Nedělních miniglos jsem sice stihl publikovat jediný nový článek, ale myslím, že byl docela "plnotučný", protože šlo o speciální výběr toho, co se na mém blogu objevilo v jednotlivých letech 2009 až 2023, kterým jsem si připomněl skutečnost, že 25. ledna oslavil můj blog Patnácté blogové narozeniny. Do článku jsem pro zvědavé čtenáře přidal celkem 33 odkazů na vybrané články z jednotlivých let, takže si dovolím tentokrát do úvodníku nedávat tradiční archivní okénko, protože odkazů do hlubokého i mělčího archivu je ve zmíněném článku víc než dost. Protože se ale souhrnný článek nevěnoval novým textům z roku 2024, mohu zde ještě připomenout tradiční bilanční text Co mi také přinesl rok 2023?, osobní vzpomínku na 35 let staré události tzv. Palachova týdne z ledna 1989 a svůj nový překlad Morgensternovy básničky Koleno. 
 
Poslední dobou si připadám, jako když celé večery jen doháním nějaké resty, přičemž stále není nic opravdu hotovo tak, abych to mohl pustit ze zřetele. V hlavě se mi formuje malá osobní vzpomínka na jednoho zajímavého člověka, se kterým jsme se občas při různých příležitostech potkávali a který bohužel před pár dny zemřel. V sobotu pak začne v The Glasgow Gallery of Photography měsíční výstava ABSTRACT, jejíž součástí bude i jedna z mých fotek, shodou okolností ta, kterou jsem si vybral jako profilovou fotku své letní výstavy. Ehmmm, ty fotky, které jsem tu minule slíbil připravit právě pro tuhle svou letní výstavu v chotěšovském klášteře, jsem taky ještě v tiskárně nestihl zadat.  Holt ty resty...
 
Přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos úspěšný závěr ledna, těším se s vámi se všemi na shledanou (nejpozději) v únoru a ať se vám i v něm daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
  
 
Ambiciózní nezávislý projekt, který si kladl za cíl na vzorku několika desítek tisíc respondentů potvrdit nebo vyvrátit pocitové přesvědčení mnoha diskutérů na sociálních sítích, že existuje zřetelná korelace mezi volebními preferencemi a inteligencí daného voliče, pravděpodobně nebude možné dokončit. Revoluční moderní metodika zjišťování korelací, kterou chtěl projekt pro daný účel využít, bohužel ztroskotala na tom, že v českých Zverimexech nebylo k dispozici potřebné množství korel.
----------------------
Porota letošního ročníku soutěže Rostlina roku, ve které vyhrál kosatec sibiřský, je vyšetřována kvůli podezření z proruských aktivit.
----------------------
Předběžným opatřením na podnět tokijských metropolitních úřadů byl pozastaven rozvoj české aplikace eDoklady. Tokijští stěžovatelé chtějí prošetřit, zda česká strana pro elektronickou občanku nezneužívá původní název Tokia - Edo, byť je samozřejmě těší, že na Edu vidí přednostně klady a ne některé nezpochybnitelné zápory.
----------------------
K jednání mezi hradním poradcem Kolářem a odcházející kancléřkou Vohralíkovou, při kterém by si obě strany mohly přátelsky vyříkat své rozdílné názory na fungování Hradu, podle důvěrných informací Nedělních miniglos nemohlo dojít z toho prostého důvodu, že si oba úředníci navzájem odebrali přístupové kartičky.
----------------------
Ministryně dopravy nařídila spálit všechny výtisky letošního kalendáře Armádního sportovního centra Dukla, protože vyzníval kvůli použitým pacifistickým symbolům příliš mírově. Vzhledem k poměrně vysokému nákladu kalendáře by Dukla měla tímto způsobem ušetřit asi pětinu běžné zimní spotřeby topného plynu, což je podle premiéra Fialy dobrý příklad pro další organizace: Úřady práce tak nyní např. chtějí pro svůj kalendář použít motivy odpočinku na nejluxusnějších světových plážích a Ministerstvo zemědělství přišlo s efektními pouštními záběry nafocenými v saúdskoarabských písečných dunách.
----------------------
Dvě ekologické aktivistky zacákaly v pařížském muzeu Louvre polévkou pancéřové sklo, které chrání Leonardův slavný obraz Mony Lisy, aby tímto činem podpořily právo na zdravé a udržitelné potraviny. Aktivistky byly po podání vysvětlení propuštěny na svobodu, naopak zadržena byla Mona Lisa pro podezření z provokování aktivistek, protože se - jak uvedli svědci - při zásahu vyzývavě usmívala dokonce i na zasahující policisty, takže není divu, že mnohem křehčí a neozbrojené dívky její výsměšný pohled považovaly za projev agrese vůči jejich oprávněnému požadavku.
----------------------
Na úřadech práce po celé republice se tvoří fronty bohatých golfových hráčů, kteří se snaží zjistit, co konkrétně jim může přinést nový vládní program pro podporu zaměstnanosti se zvýhodněnými podmínkami pro uchazeče s handicapem.

 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 14 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky nebo dokonce sloužící k experimentům jako fotolaboratoř. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

18 komentářů:

  1. Neslo o zamerny protest.Pevka byla tak nekvalitni, ze nahodou pred Mona Lisou opustila utroby zminenych dam a kontaminovala sklo branici obraz...Jen dimy vcadnemu zasahu a neutralizaci polevky nedosko k prileptani skla a zniceni obrazu...Chti se vyrobci polevek konecne za nos?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čínská polévka z pytlíku by měla větší brizanci :-).

      Vymazat
  2. Ad #6) Konspirační servery tvrdí, že za polévkovým útokem stál ruský výrobce borščů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, v západním tisku se o tom mluví jako o kauze "borschtgate".

      Vymazat
  3. Ministryně dopravy (zřejmě ta stínová) by se měla držet výpravky a ne do toho kecat ministryni obrany!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Některé ministryně by podle rady vizážistů měly vyměnit stíny.

      Vymazat
  4. Lezarts
    To aby na ÚP vybudovali stání i pro koně s handicapem :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Představuji si, jak se pracovníci úřadu speciálně školí, jak jednat s takovými klienty, např. jak se takovému klientovi dává cukr :-).

      Vymazat
  5. Korely jsou holt nedostatkové zboží... takže výzkumy se nekonají. A při tom taková blbost je hatí. Došly korely.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vývoj množství požadavků korelátorů bohužel nekoreluje s vývojem počtu korel :-).

      Vymazat
  6. Úředníci, co si navzájem odebrali přístupové kartičky, jsou naprosto dokonalí! A co se těch kalendářů týče, moji rodiče s některými obzvlášť pěknými praktikují skutečně pokročilou ekologii: schovají si ty, co se jim obzvlášť líbí, a počkají si, až dny za pár let budou zase vycházet stejně, a pak ho pověsí znovu. Není tomu tak dávno, co doma v pokoji visel kalendář z roku 1999 a já jsem si skoro nevšimla :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já používám kalendáře čistě podle fotografického obsahu a vůbec ne podle toho, jaký je právě rok a jak vycházejí dny v týdnu. Mám tak doma třeba kalendář z roku 1993, kde jsou krásné fotky starověkých mincí, a zároveň v jiné místnosti kalendář z roku 2017 s úžasnými záběry z japonských zahrad, který jsem dostal od cestovatele a fotografa Zdeňka Thomy. No, pravda, teď jsem si pověsil i nový kalendář na rok 2024, který jsem dostal jako vánoční dárek, takže nabídka je přebohatá :-).

      Vymazat
    2. Ovsem na to je fobre poridit si vecny kalenfat s posuvnymi mesici, datumy a dny v tydnu na furt...Mame ho ovsem spolu s normalnim kalendarem ktery pouzivame na psani poznamek a upominek, tskze neni na vicero pouziti..

      Vymazat
  7. Inu, díval jsem se na vyhlašování soutěže Rostlina roku a musím uznat, že to mělo říz i grády.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takové vyhlašování může být docela dobrý úlet :-).

      Vymazat
  8. Mona Lisa se za každým otočí.
    Jestli je handicapem bohatství, aspoň nebudou na ÚP dlouhé fronty. Nebo právě proto budou? Kdo má hodně, chce ještě víc.
    Ministryně dopravy vyzývá k boji na cizím území, čímž se u nás ušetří topný plyn. Prozíravé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych byl pro anarchistickou rebelii a metal bych polévku po metačkách polévky.

      Vymazat
  9. Mona Lisa! Já to věděla, kouká jí to z očí! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.