neděle 14. ledna 2024

Nedělní miniglosy č.714


Myslím, že během dvou týdnů už jsme měli dostatek příležitostí zvyknout si, že už je rok s novou číslicí v názvu. Mně je číslo 2024 celkem sympatické a zvyká se mi na ně dobře, možná i proto, že jsem si s drobným zpožděním pořídil nový diář na zapisování zajímavých akcí či úkolů, což, myslím, bude při mé zapomnětlivosti  v tomto plánovaně rušném roce zapotřebí. Sice si sedám k napsání nového vydání Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", výjimečně už v sobotu, protože v neděli mám důležitější program, vy, moji milí čtenáři, byste ovšem měli dostat sedmisté čtrnácté vydání nedělníku, který už nás doprovází déle než 14 let a který tradičně lehce, ale opravdu jen lehce pokřiveným zrcadlem odráží to, co se nám v našem světě děje, v běžném nedělním termínu, tak doufám, že vše zafungovalo a stalo se to. 

V období od posledního vydání Nedělních miniglos jsem tentokrát stihl jen speciální bilanční článek Co mi v roce 2023 přinesly mezinárodní fotografické soutěže?  což byl takový rychlý průlet desítkou fotosoutěží v různých částech světa, kterých jsem se v loňském roce zúčastnil. Z předešlého období mohu ještě jednou připomenout třeba nový příspěvek do rubriky Fotolaboratoř, který jsem nazval Na Gočárově schodišti, protože jsem v něm ukázal, jak jsem připravoval nový - v hlavě dávno vymyšlený, ale dosud nerealizovaný snímek ze schodiště slavného pražského kubistického domu U Černé Matky Boží. Také jsem již v novém roce zveřejnil přehled toho, Co jsem přečetl v roce 2023, a po půl roce jsem se opět vrátil k překladům Christiana Morgensterna, přičemž to tentokrát odnesla jeho básnička Koleno. Poprvé v novém roce dnes nahlédneme i do bohatého blogového archivu, ze kterého povytáhnu na světlo článek O češtině do životopisu, ve kterém jsem se před dlouhými 12 lety zamyslel nad tím, jaké jsou vlastně moje znalosti češtiny a jak se to dá srozumitelně napsat do životopisu :-). 
 
V příštím týdnu mě čeká několik večerů s různými přáteli, tak to taky asi nebude moc klidné období pro cizelování blogových textů. Je ale pravda, že stále neodbytnějším způsobem se dožaduje mé pozornosti téma, kolik vševědů máme na našich sociálních sítích. Tedy, oni jsou to sice experti na vše od virologie před fotbal až po zásahy proti šíleným střelcům, ale fascinující je pro mne skutečnost, že oni VŽDY VĚDÍ, zatímco já podstatnou část svého života protápu. Až se dostanu k psaní, nejspíš začnu právě tímhle tématem.
 
Přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos dobrý další lednový týden a ať se vám i v něm daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli. A pozor, budou-li i nadále trvat lednové mrazy, neolizujte zábradlí, opakuji... :-)
  
 
Pražský magistrát uzavřel kvůli havarijnímu stavu Hlávkův a Libeňský most pro tramvaje, pro kamiony a pro chodce s body mass indexem vyšším než 30. Protože bezprostřední příčinou zhoršení technického stavu byly nedávné silné mrazy, Český hydrometeorologický ústav zařadil mezi vyhodnocované výstrahy v předpovědi počasí kromě varování před silným větrem nebo nebezpečím vzniku požárů  i novou výstrahu před mrazem, při kterém mohou padat mosty.
----------------------
Podle vládní koalice by měli mít prodejci nobě zákonnou povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Experti soudí, že jestli bude tato povinnost opravdu zavedena, budou muset prodejci jako první nahlásit vládní nákupy zbraní zpětně za posledních 30 let.
----------------------
Česká pošta poté, co zjistila, že vláda chystá pro Čechy v cizině možnost korespondenční volby, která by mohla v příštích letech zvýšit počet poštovních zásilek, zvažuje, že zcela odejde z trhu doručovacích služeb a bude se raději specializovat na klidnější prodej omalovánek na přepážkách, což by spolu s příjmy z tantiém za písničku Jede, jede poštovský panáček mohlo udržet tradiční instituci funkční aspoň v omezeném režimu.
----------------------
Dva přívozy přes Vltavu na severu Prahy by se měly po opadnutí povodňové vody znovu vrátit do standardního provozu. Pražský radní pro dopravu Nedělním miniglosám potvrdil, že jeden přívoz se vrátí od Mělníka a druhý z Děčína.
----------------------
Severozápad USA zasáhla zimní bouře, která způsobila výpadky elektrického proudu a další problémy celkem ve dvanácti amerických státech. Meteorologové předpokládají o víkendu silný mráz a varují, že pocitovou teplotu ve státě Iowa ještě sníží až na -35°C tamější pondělní první klání republikánů o prezidentskou nominaci, vzhledem k tomu, kdo je jejich nejžhavějším kandidátem.
----------------------
Novou produktovou řadu mycích prostředků na silné znečištění, cílící tentokrát především na dlužníky z nízkopříjmových skupin obyvatelstva, uvedl tradiční český výrobce na trh pod názvem Insolvina.
----------------------
Aktivisté dlouhodobě usilující o zákaz nošení medvědích kožešin na tradičních čepicích britské královské gardy striktně požadují, aby byla přírodní kožešina nahrazena kožešinou umělou. Odmítli tak kompromisní návrh krále Kazisvěta VI., který z dosud neznámých pohnutek navrhoval s pomstychtivým výrazem ve tváři použít jako netradiční náhradu myší kožíšek.

 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 14 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky nebo dokonce sloužící k experimentům jako fotolaboratoř. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

16 komentářů:

  1. Insolvina u mňa vyhrala na plnej čiare 😄 a za ním prievoz z Vltavy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě těší, že Insolvině rozumějí i protinožci :-).

      Vymazat
  2. Ad #2) Vezmeme-li v úvahu citát zapomenutého dramatika Edwarda Bulwer-Lyttona “Pero je mocnější meče”, pak budou v hledáčku všichni pisálkové, obzvlášť ti, kteří si zakoupili pero bombičkové.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle Marečka hodně záleží na tom, kdo podává pero.

      Vymazat
  3. Lezarts
    Jen za podmínky, že tantiem z hitu “Jede, jede Poštovní panáčk, “ doputuje do té správné pokladny pošty?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebo aspoň do správné poštovní přihrádky :-).

      Vymazat
  4. Je to v suchu, můžu ten Libeňák přejít aspoň pěšky. Jen si na to tedy nesmím nacpat batoh příliš mnoha knihami :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Limitní hmotnost knih se dá celkem jednoduše spočítat, ale paseku v tom bude dělat váha myšlenek :-)

      Vymazat
  5. Insolvinu je nutno použít poté, co byl dlouhodobě aplikován přípravek Vysavo.

    OdpovědětVymazat
  6. U nás je mráz, že mosty padají, je super přirovnání! Já bych ke každému ohroženému motu přidala i mostného, který bude kromě vážení podezřelých chodců zároveń dbát na to, aby štíhlejší zbytek nechodil jednotným krokem:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by mohlo být docela pěkné zaměstnání. Zvlášť když chodci a chodkyně s hraničním BMI budou kolem poskakovat jako Bob a Bobek, když hubli do klobouku :-).

      Vymazat
  7. Petře, původně jsem chtěla napsat ...budou padat mosty a pokuty, ...ale nakonec jsem si řekla, že tyto nedělní miniglosy vezmu za vynikající an blok.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  8. Kolik těch poboček pošty zrušili? Desítky tisíc?! 🤯

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Počkej, až budou mít omalovánky konjunkturu! :-)

      Vymazat
  9. K cemu mosty, kdyz lze prejit po ledu?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.