čtvrtek 11. ledna 2024

Co mi v roce 2023 přinesly mezinárodní fotografické soutěže?

Jak jsem už uvedl v úvodníku k minulým Nedělním miniglosám, tento týden se chci podívat zpětně na své výsledky ve fotografických soutěžích roku 2023. Loni touhle dobou jsem si totiž udělal základní představu, do kterých soutěží bych se rád během roku přihlásil a s čím. Rozhodnutý jsem byl v pěti případech, protože se jednalo o soutěže, se kterými jsem měl již nějaké zkušenosti z minula a chtěl jsem se jako správný pachatel vrátit na místo činu. K těmto plánovaným položkám jsem pak v průběhu roku přidal ještě dalších pár podle okamžitého rozhodnutí, většinou těsně před uzávěrkou. Při procházení jednotlivých akcí nepůjdu podle kalendáře, ale právě podle toho, jestli šlo nebo nešlo o plánované akce:

Dlouhodobě plánované akce:

Prix de la Photographie Paris (PX3): S pařížskou soutěží mám dobré zkušenosti a loni se mi podařilo poprvé proniknout i na výstavu vítězů a na stránky oficiálního katalogu soutěže (viz blogový článek Čerf z pařížského katalogu). Letos se rovněž celkem zadařilo, protože moje sedmidílná fotosérie Říční variace získala bronzové ocenění a další tři fotky dostaly čestná uznání (všechny oceněné fotky jsem představil ve speciálním článku Bronz pařížského B-týmu). 
 

Minimalist Photography Awards: Pro tuhle specifickou soutěž mám slabost a obeslal jsem ji letos už potřetí. Zaměřuje se na fotografický minimalismus, prakticky na to zdánlivě nejjednodušší, co vůbec lze fotit. Soutěž si nehraje na žádné amatéry a profesionály, všechny fotky se dostanou do stejného hrnce a před stejnou porotu. Zatímco loni a předloni jsem od bran fotominimalistické pevnosti odtáhl s nepořízenou, letos ke mně byla soutěž vstřícnější a pootevřela mi bránu k čestnému uznání, kterým byla oceněna fotka Z okna Josefa Sudka


 

ND Awards 2023: Další tradiční soutěžní zastávkou je pro mě velká soutěž ND Awards, která mi loni přinesla zatím ten úplně největší soutěžní úspěch v podobě vítězství v kategorii Nature - Flowers. Letos se takový výstřelek neopakoval, ale myslím, že 4 čestná uznání z tak renomované soutěže taky nejsou k zahození, zvlášť když jsem tam poslal výhradně mladší kousky, nic archivního. Podrobněji jsem oceněné fotky představil v článku Fotosoutěž ND Awards 2023.

 

New York Photography Awards: Po své neobyčejně úspěšné loňské účasti, kdy bylo oceněno devět mých snímků z deseti zaslaných, jsem zde na blogu trochu rouhačsky napsal, že dalšího ročníku už se nejspíš nezúčastním, protože jsou v New Yorku na moje fotky příliš hodní a lepšího výsledku než "9 z10" už stejně dosáhnout nemůžu. No, jak se jeden čas říkalo ve světě reklamy - nic není nemožné! Nakonec jsem se v říjnu na poslední chvíli přece jen vybičoval k přípravě zamýšlené soutěžní kolekce a výsledek předčil moje už tak dost sebevědomá očekávání, protože ze třinácti ocenění pro české fotografy a fotografky jich bylo tentokrát deset pro mě. Takže "9 z 10" překonat jde úplně jednoduše - stačí udělat "10 z 10" :-). Čtyři fotky dostaly stříbrnou cenu, šest zbylých dostalo čestná uznání, přičemž přesvědčit jsem musel poroty v šesti různých kategoriích, dokonce i v pro nás Čechy nepříliš tradiční kategorii "Seascape", kde zabodovala černobílá fotka Skalisko z květnové Lefkady:


 

Tokyo International Photography Awards: Tokio, na které mám tak báječné osobní vzpomínky, už k mému fotografickému závěru roku neodmyslitelně patří a tentokrát odtud po Vánocích připutovala tři čestná uznání. Srdíčko malované zapadajícím sluncem vám sem dávat nebudu, protože ho jednak znáte a jednak by to měla být profilová fotka mé letní výstavy v chotěšovském klášteře, takže si ho ještě užijete dosyta. Pro dnešek sem dám pro mě asi nejméně očekávanou oceněnou fotku, "streetovku" z obyčejné pražské podzimní ulice Útěk před stíny. Jen považte - já a streetař, co fotí lidi!... :-)


 

Neplánované (nebo aspoň ne zcela plánované) akce:

International Photography Awards: Jak jsem před nějakou dobou uváděl na facebooku, tahle soutěž je ve fotografickém světě něco jako Wimbledon v tenise, a proto jsem si na ni taky dlouho netroufal. Letos jsem ale sebral všechnu odvahu, která mi ještě zbyla a obeslal jsem i tuhle soutěž, jejíž finále (což je pro mě vysloveně hrozba :-)) se tradičně odehrává v Carnegie Hall. Dopadlo to uměřeně výborně a já dostal dvě čestná uznání, jednu za jednotlivou fotku a jednu za sérii Říční variace. Modrooká řeka byla profilovou fotkou celé série:


 

Fine Art Photography Awards: Tuhle soutěž jsem našel asi dva dny před uzávěrkou, tak jsem rychle spíchnul malou soutěžní kolekci, a konečně jsem se tak taky jednou zúčastnil soutěže, ve které jsem nevyhrál NIC :-). Z čistě hygienických důvodů by něco takového občas přijít mělo, aby člověk moc nezpychl.


London Photography Awards: Když to tak po sobě čtu - byla tu Paříž, byl tu New York, bylo tu Tokio, o něco dřív i Moskva... Usoudil jsem tedy, že v mé malé sbírce velkoměst, ve kterých jsem si zasoutěžil, vysloveně chybí Londýn. Vyzkoušel jsem proto proniknout poprvé i do téhle mezinárodní akce a mé desetiobrázkové kolekci to přineslo pět zlatých medailí a tři čestná uznání. Jak už jsem na blogu popsal v červnovém článku O zlatém pokladu z Londýna Asi nejpřekvapivější pro mě bylo zlato pro "rozmazaně streetovou" fotku Praha v pivním tanku. Ale je vůbec možné mít obraz v pražském pivním tanku nerozmazaný?


 

Na jaře jsem se pak zúčastnil dvou soutěží trochu jiného typu, přehlídek ReFocus Awards (Colors) a The Motif Collective (Reflections), kde se cen dává sice jen pár, ale soutěž je dvoukolová, přičemž se napřed určují finalisté. V obou těchto soutěžích jsem měl to potěšení postoupit do finálového kola, ze kterého se pak určuje vítěz odborné poroty a volí "divácký vítěz". Jedním ze tří zmíněných finalistů byla i staňkovská Azalea



No a úplně jiný charakter pak měla soutěž The Glasgow Gallery of Photography, kde jsem si pro své Srdce malované sluncem vydobyl účast na regulérní měsíční výstavě Abstract která v glasgowské galerii bude probíhat po celý únor. Ale jak už jsem psal, tohle srdíčko si ještě letos užijete :-).


Tolik stručný přehled loňských výsledků. A co plánuji na letošní rok? V první řadě trochu sundám nohu z plynu a akcí nejspíš nebude tolik. Na druhou stranu se letos chci už cíleně - tam, kde tohle rozdělení vůbec dodržují - orientovat na profesionální kategorie, byť mě focení neživí, ale jen krapet přiživuje :-). Uvidíme, jestli i v profesionální celosvětové konkurenci si někdo mých fotek všimne.

20 komentářů:

  1. Tak at je rok 2024 prinejmensim stejne uspesny jako ten lonsky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Honzo, Paříž asi nevynechám ani letos, to je srdeční záležitost, ale jinak to trošku proberu :-).

      Vymazat
  2. Úžasná bilance. Ať se daří i dál!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Rowdy, budu se snažit pokračovat důstojně.

      Vymazat
  3. Lezarts
    To už je úctyhodná sbírka. Gratuluji a přeji, ať se daří i v dalších soutěžích!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nu, trochu to narostlo. Ale jsem rád, že je to rozdělené mezi dost různých fotek a témat.

      Vymazat
  4. Skvělé výsledky s kterými se opravdu můžeš bez uzardění chlubit! Tak ať i letos to tam kam něco pošleš cinká zlatem ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Vendy. Jasně, těší mě to, dodává sebevědomí, docela dobře to působí na ty, kteří mě neznají, a občas to někoho motivuje, aby se vůči těm fotkám zřetelně vymezil :-).

      Vymazat
  5. Wow, jen tak dál! Držím palce, ať daří i v novém roce :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Stíny a Prahu v pivním tanku vidím poprvé. Skvělý! Jsem zvědavá, čím zaboduješ letos a držím palce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obě zmíněné fotky vznikly až naponěkolikáté, když jsem na už dříve objevené místo cíleně přišel za lepších podmínek nebo s lepším plánem :-). Tak touhle metodou budu chtít i pokračovat, už mám takových míst pár vytipováno :-).

      Vymazat
  7. Ještě, že nejsem závistivá, Petře, takže ti mohu popřát od srdce spoustu dalších cen a trofejí...výtečných umístění na soutěžích po světě i doma, ale též mnoho dobrodružství při lovení těch správných snímků.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, Jiřino. Vlastně už třetí rok zažívám v tomhle směru pohádku, ve které jsem si sám pro sebe dřív vůbec neuměl představit nějakou roli :-).

      Vymazat
  8. Páni, tolik metálů! :)
    Ještě jednou gratuluji a přeji, abys v té profesionální celosvětové konkurenci nikde nezapadl a pořádně se blýskl!

    OdpovědětVymazat
  9. Nádhera! Skutečně bohatá sklizeň - a co se toho nic týče, tak to je krásná výzva. Jakože 10 z 10 super, ale co tam vylepšovat, že? Zatímco najít cestu k soutěži, která vůbec neklapla... to jestli příště vyjde, to bude radosti! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to pravda, takhle mě potěšili ti minimalisté, kteří doposud vytrvale odolávali :-).

      Vymazat
  10. Pivní tanky činí reálný svět uvolněnějším...

    OdpovědětVymazat
  11. Nejnádhernější reflexe matičky Prahy v pivním tanku.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.