středa 19. dubna 2023

Čerf z pařížského katalogu

Když si kupuji novou knížku, musím si ji osahat naživo, musím se jí prolistovat, nakouknout do ní, přivonět k ní, polaskat se s ní. Zjistit, jestli to mezi námi funguje. Tím spíš, jde-li o knihu obrazovou, fotografickou. I když to může vypadat podivně a nemoderně, nenakupuji knížky na dálku, v e-shopech, zdá se mi to podobně nepatřičné, jako vybrat si manželku podle fotky. Nebylo by to ovšem pravidlo, kdyby nemělo své výjimky, a jednou z pochopitelných výjimek je objednávka knížky, kterou v žádném "normálním" knihkupectví najít nelze. 

Když jsem na těchto stránkách loni oznamoval jako svůj do té doby největší fotografický úspěch ocenění tří fotek na celkem významné pařížské soutěži, které se zkratkovitě přezdívá Px3 (celým jménem je to Prix de la Photographie Paris), byl z toho článek Prix de la Photographie Paris 2022 aneb Berounku mají v Paříži rádi. Protože tehdy jedna z mých fotek získala stříbrné ocenění, promítala se spolu s dalšími oceněnými fotkami (své pevné "vytištěné místo" měli jen vítězové jednotlivých kategorií) na speciální  výstavě vítězů, která se v Paříži konala v listopadu v galerii Espace Beaurepaire, což jsem také nesmlčel a napsal jsem o tom ve speciálním článku Výstava v krásném pařížském doupěti. No a do třetice všeho dobrého má pařížská soutěž ještě jeden důležitý atribut, který jí v mých očích přidává body, protože oceněné fotky ještě navíc vydává každý rok knižně. Ano, jsme po určité drobné odbočce zpět u začátku článku, protože tenhle velký soutěžní katalog, který obsahuje to nejlepší, co se v celosvětové pařížské soutěži v daném ročníku urodilo, se opravdu nedá koupit na Václaváku v Luxoru, dokonce ani u pařížských bouquinistů ne, takže nezbývá než si ho objednat zpoza oceánu, kde se tiskne, a způsobit nikoli zanedbatelnou uhlíkovou stopu, protože se knížka veze do Evropy letecky, snad aby se jí na moři neudělalo z těch kolébavých vzdáleností špatně.

Po určitých peripetiích, které se protáhly na dva týdny, mi konečně pípla zpráva, že objednaná kniha je pro mě připravena ve všenorském alzaboxu, takže jsem pochopitelně nelenil a vyzvedl jsem si ji tak rychle, jak to jen bylo možné: Dnes.

Přiznávám, kniha mě překvapila svým docela velkým formátem blížícím se tradičnímu rozměru A4. Moc jsem parametry knížky při objednávání nezkoumal, byly mi vlastně lhostejné; koupil bych si katalog, i kdyby vyšel v edici Kolibřík a k prohlížení by byl vybaven lupou Uko Ješity. Kdy (a jestli vůbec) se mi zase poštěstí dostat se do takové vybrané fotografické společnosti ze všech možných koutů světa? Obávám se, že za rok už budu potřebovat nějaký nezpochybnitelný důkaz, protože sám svým vzpomínkám nebudu věřit. Obchodní model organizace, která pařížskou soutěž pořádá, velmi dobře funguje, protože málokdo z oceněných odolá možnosti koupit si publikaci, v níž jsou obsaženy i jeho vlastní fotky :-).

Titulní strana letošního výročního katalogu, už šestnáctého v historické řadě: Jedna z vítězných fotek kategorie Nature, Floral Studies z polského tvůrčího studia Mikolaje Krawczunase (část osmidílné série).

 
 
Tyhle dámy a tihle pánové to všechno spískali, protože svým oceněním vybrali obsah rozsáhlého katalogu. 
 
 
 
Je pěkné v přímém přenosu a z toho nejlepšího místa sledovat vlastní lidské slabosti: Samozřejmě - to první, co jsem udělal, když jsem knihu otevřel, bylo to, že jsem našel všechny tři svoje fotky. Fajn, žádná nechybí. Tak teď se můžeme podívat i na ostatní. Mimochodem, sdílím stránku s Japoncem, který fotí mimo jiné i medúzy, Ukrajincem, který je specialistou na oceán a podmořskou fotografii, a Francouzkou, která žije a fotí ve Francouzské Polynésii. Jak to tak vypadá, v této mořské konkurenci je Berounka jediná opravdu sladká, což není divu, když je Medová :-).


   

Postupně prolistovávám všechny oceněné fotky, vyhledávám si na internetu stránky fotografů, jejichž snímky se mi líbí nejvíc, a jen tak mezi řečí potkávám i další své dvě oceněné fotky, zdejším štamgastům už dobře známé, mezi nimi i moje loňské péefko. Ty už jsou k knize ve výrazně menším formátu. Jen celkoví vítězové a vítězové jednotlivých kategorií mají v katalogu celou stránku samy pro sebe. Medailistů je na stránce vždy několik, snímků s čestným uznáním víc :-).

 
 
Pařížskou soutěž si, myslím, ani v letošním roce nenechám utéct. Díky tomuhle článku jsem se radši podíval, jak je to letos s termíny a ke svému zděšení jsem zjistil, že deadline je už 8. května, takže mám nejvyšší čas začít vybírat a připravovat první pořádnou letošní soutěžní kolekci. Bez mého oblíbeného města nad Seinou by totiž můj letošní redukovaný soutěžní program prostě nebyl úplný :-).

18 komentářů:

  1. Chápu že tohle člověka potěší, vím jak mi bylo krásně po duši, když jsem otevřela časopis pro milovníky psů a tam se skvěl můj článek o historicky prvním vítězství českého dandíka v kategorii FIII což jsou teriéři na CRUFT, což je nejprestižnější výstava psů na kterou se nemůžeš, pokud jsi jí už nevyhrál nebo skončil na druhém a třetím místě, přihlásit jako třeba na Světovou výstavu, ale musíš tam získat nominaci na jediné výstavě v každé zemi. A jelikož se to přihodilo tehdy ještě Bobešovýmu tátovi a nějakým psím neteřím a synovcům, tak to vlastně bylo " v rodině". No byl to krásný pocit vidět své jméno se svým článkem v takovém hodně dobrém a váženém časopise....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásná a hřejivá vzpomínka, to si umím představit. A ještě jsem se navíc dozvěděl, co znamená podivné slovo CRUFT :-).

      Vymazat
  2. To je pěkný, moc vám to přeju a ještě dodatečně gratuluju!
    A zaujalo mě abecední řazení členů jury - podle křestních jmen, to jsem ještě nikde neviděla (nebo jsem si toho nevšimla) :-).
    Eliška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, taky mě to řazení podle křestních jmen překvapilo :-). Fotky jsou pak ovšem řazené podle kategorií.

      Vymazat
  3. Toz gratuluji a budu se tesit na dalsi ceny...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Honzo. Letos si hodně vybírám a pařížská soutěž bude po té londýnské, která je právě v běhu, teprve druhou akcí, do kterých jsem se zapojil.

      Vymazat
  4. Petře gratulace veliká. 👍👍👍
    Ono to člověka potěší a zahřeje na duši.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Loni byla duše skoro přehřátá, jak se pořád přitápělo :-).

      Vymazat
  5. Více medových Berounek.
    Ať Paříž čučí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nějakou Berounku tam musím poslat i letos, když tak pěkně boduje :-).

      Vymazat
  6. Tak teda zlom vaz na tom letošním trojitém Péčku! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tedy, dnes jsem zkoušel dělat první výběr a bude to ještě těžké :-).

      Vymazat
  7. Tomu říkám funkční obchodní model! A chtěla bych vidět, jestli na světě vůbec existuje osoba, která by po otevření takového katalogu nehledala jako první svoje vlastní fotky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná to není nejlepší vysvědčení pro společnost, ale mě to čistě soukromě trošku uklidňuje :-).

      Vymazat
  8. Dobře chápu tvé nadšení, úspěch se musí vychutnat a taková kniha má cenu zlata. A protože sama Paříž je magnetem, o to víc to hřeje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se ten systém s katalogem, který vlastně uzavře daný rok, moc líbí. No a že tam jsou i moje fotky, to je samozřejmě pro mě výrazný bonus :-).

      Vymazat
  9. Petře, tobě stačí na blog dávat příspěvky, kde jsi dostal nějaké ocenění a máš na každý týden ( možná i častěji ) vystaráno. Gratuluji. Mezitím to proložíš nedělními glosami a hotovíčko. Pac - nezávidějící: Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  10. Vitezne Florals jsou teple jako vzpominky na detstvi v zahrade. Gratuluju k umisteni a tesim se na letosni viteznou naloz od tebe!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.