pátek 21. dubna 2023

Blouuudím pasáááážíííí...

 ...zpívá ve své písničce odkudsi z nepříliš veselých sedmdesátých let Karel Gott slova napsaná Pavlem Vrbou. Prý v pasáži - svěřuje se - "vystál pár ďůlků při čekání", asi marném, protože - jak dodává zpěvák "tobě říkaj pár pátků mladá paní". Vypadá to, vypadá, že někdo byl prostě pohotovější, nezdržoval se dlouhodobým vystáváním ďůlků v pasážové dlažbě a soustředil se raději takticky na rozkošné ďolíčky ve tvářích. Ale musíme počítat s určitou básnickou licencí autora i chutí dodat interpretovi do písně jeho oblíbené dlouhé slabiky, kterými po dlouhá desetiletí rozechvíval srdéčka těch, pro něž pak důlky v pasážích stejně marně vystávali jiní. Ergo - nekonečný koloběh ďůlků.

Minulý víkend, nevěda přesně, na jakém místě v Praze by bylo nejlepší přidat do místní obsáhlé sbírky své vlastní vystáté ďůlky, jsem svým blouděním pasáží dorazil až do domu U Nováků, spojujícího pasáž Lucerna s Vodičkovou ulicí a ulicí V jámě. Venku právě zuřila prudká aprílová přeprška, takže prostor plný světel skrytý pod střechou byl lákavou alternativou vystávání mokrých ďůlků někde venku v dešti. Mimochodem, právě v těchto místech stával velký dům řezníka Vodičky, po kterém se jmenuje jeden z hlavních bulvárů pražského Nového Města.

Čas od času se do tohoto zajímavého vnitřního bludiště, ve kterém si nemůžete být jisti, jestli je venku právě den či noc, vypravím s foťákem, protože rád fotím odrazy všeho druhu, zvlášť pak odrazy na reflexních vypouklých plochách, kterými právě zdejší pasáž, ve které hrálo legendární Osvobozené divadlo (dnešní divadlo ABC), disponuje v míře vrchovaté. To pak fotím docela poctivě, čekám u zaoblených zrcadlových rohů s gustem lovce na procházející lidi, protože bez lidských postav je tenhle typ fotek bez šťávy jako příliš propečený steak.

Při takovém focení moc nehledím na čas, takže se může stát - jako se to stalo i tentokrát - že se v pasáži zaseknu skoro na hodinu a půl. To už ovšem nevydržela zdejší ostraha a přišla se mě zeptat, jestli mám od majitelů domu povolení. Vida, poučení propříště: K vystávání ďůlků v pasáži U Nováků povolení netřeba (zvlášť jste-li Karel Gott), ale k šermování fotoaparátem už ano. Pána z ochranky mi bylo trošku líto: připadlo mi, že se za svou intervenci vůči mně styděl, ale povinnost je povinnost. Na první nadechnutí mě to, pravda, trošku rozčílilo, nikde tu nemají žádné upozornění, že se v objektu nemá fotit a průchozí pasáž jsem považoval za veřejný prostor. Nicméně se zasahujícím pánem jsme si nakonec v klidu a slušně popovídali a já slíbil jeho špatnému svědomí, že si propříště povolení zajistím. 


 
 
Hned po návratu domů jsem e-mailem oslovil správce domu s tím, že mu nechci v objektu činiti nepravosti, leč focení na svém oblíbeném místě se taky nehodlám vzdát, takže bychom se měli nějak rozumně dohodnout, jak tento rozpor vyřešíme. Svůj dotaz jsem rovněž doprovodil několika nejnovějšími ukázkami, aby bylo vidět, že není mým cílem fotit starožitnosti ve výlohách a dávat tipy místním chmatákům, z čehož jsem byl nejspíš jaksi preventivně podezříván. No a získal jsem příslib, že když příště dám vědět chvíli předem, že se opět chystám do labyrintu zdejších pasáží vyrazit s foťákem, správce dá instrukce ostraze, aby si mě nevšímala. Tak tedy uvidíme, rozhodně to někdy vyzkouším a dám vědět výsledek.


Text Pavla Vrby v ústech zlatého slavíka pokračuje sice neradostně

"Snad chůzi loupí baletkám,
průchod ví to.
Že já se s tebou nesetkám,
je mi líto."

ale nakonec zpěváka ukonejší (vida, jak málo nám mužům postačí), že "průchod je tu dál, je tu dál, je tu dál...", takže to má celé relativně dobrý konec, jak se na singl roku 1978 sluší, protože - jistě - průchod by tu taky mohl snadno nebýt, zvlášť když před pár lety kvůli stavbě metra o pár bloků vedle sem tam nějaký ten průchod padl za oběť pokroku.

Takže až mě jednou uvidíte, kterak mě pořízci v uniformě bezpečnostní služby z toho průchodu vyvlékají ven, asi jsem zapomněl dát o svém úmyslu udělat si pár nových záběrů vědět panu Novákovi s dostatečným předstihem.

Což ovšem nevadí, protože ty ďůlky, které opravdu stojí za to, se dají - Karel by mi to jistě potvrdil, kdyby to ještě šlo - vystát i jinde :-).

 

18 komentářů:

  1. Petře, ostraha byla bdělá a obezřetná a tys byl v jejích očích velmi, ale velmi podezřelý. 😀
    Mám tuhle pasáž ráda od mládí, bývala v ní "vývěsková služba", takový předobraz Annonce a docela to fungovalo. Mně se podařilo přes tuto službu sehnat šicí stroj.
    Dnes už je pasáž rozsvícená, nejen divadly, ale i kavárničkami a obchůdky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chodím tam rád. Ostraha to se mnou vydržela docela dlouho, ale když jsem se už asi popáté zase vrátil na stejné nároží, pán to nevydržel a vyrazil :-).

      Vymazat
  2. Ovsem vystat dulek je nuda...takhle kdyz cloveks vyvede ochranka...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ona to byla nakonec dost paradoxní situace: Ochranka se mi omlouvala a já ji chlácholil, ať si z toho nic nedělá :-)

      Vymazat
  3. No, jak zmiňuješ ústy zpěváka, pasáž pochází z francouzského le passage čili průchod, takže žádné postávání, nýbrž procházení, neasi? A Vystávat důlky? Proboha, ještě by tam pak chodily děti cvrnkat kuličky.
    A navíc, k Novákům se má chodit na kulečník a ne na focení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na kulečník jsem tam nechodil, ale pár let jsem tam byl častým hostem v tehdy fungující nonstop sázkové kanceláři :-).

      Vymazat
  4. A tady je odkaz, kde se lze pokusit další důlky vyvstávati:
    https://www.kudyznudy.cz/aktuality/znate-prazske-pasaze-predstavime-vam-ty-nejznamej

    Tu a tam těmi pasážemi chodívám od Koně ku Kafkově hlavě, když jdu do práce nebo z práce.
    Občas v chůzi použiji foťják v mobilu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Foťák v mobilu? Tak to pozor: Bez povolení pana Nováka to nejde :-).

      Vymazat
    2. TlusŤjoch: V mobilu mám staženou apku "Generální povolení pana Nováka".

      Vymazat
  5. Úplně slyším vnitřní dialog toho pána z ochranky: "Ale tak vždyť si to tady jenom fotí, na tom přece není nic špatného. Ještě chvíli mu dám a on odejde a všechno bude v pohodě... No vida, teď se obrací a odchází, jako bych to neříkal, pasáže neubylo, já jsem to nemusel řešit... ale zatracená práce, on se snad vrací! Tak ještě pár fotek a třeba půjde potom. Když jsem to neřešil doteď, tak mě dalších pár minut nevytrhne..." No a po půl hodině... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak jsem si uvažování pána z ochranky taky představoval. Však taky čeho všeho se ode mne mohl nadít? Co kdybych si ho třeba proti jeho vůli vyfotil? :-).

      Vymazat
  6. Tak jsem si tu Gottovu Pasáž teď pustila a řekla bych, že ty jsi na tom líp. On se tam jen zbůhdarma motá po pasáži (tedy v té písni), rozevláté dívky mu splývají v jednu (počítám, že v tu, co už není k mání), kdežto ty smysluplně cvakáš spouští a dívky (i mládenci) ti tak trochu na fotkách splývají s okolím. Ochranka si myslím měla ochraňovat tebe před případnými rozezlenými focenými introverty. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když oni ti focení vůbec netuší, že mým cílem je, aby nebyli na fotce poznat, takže se mohou mylně domnívat, že mým cílem je naopak, aby poznat byli :-).

      Vymazat
    2. No však právě proto by ti mohli někteří z nich chtít nějakou vrazit a případně i rozšlápnout fotoaparát a ochranka se tě má zastat. :-)

      Vymazat
  7. To asi nebude moc dobrá ostraha, když tě osloví až po hodině a půl :D.
    Nám jednou doma udělala důlek sousedka, i když ho nevystála, ale vyseděla. Byla tak obézní, že po několika desítkách x-hodinových návštěv zůstal v kuchyni pod jednou kovovou nohou židle v linu důlek, kde jsme pak se ségrou hrály kuličky :).
    Krásné fotky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On to byl takový nesmělý pán. Kdybych na něj zahartusil, aby mě neotravoval, asi by prostě odešel, ale to se mi jako přístup nelíbí.

      Vymazat
  8. To jsem nevěděl, že Pavel Vrba má spoluúčast na tomto "hitu", jeho texty mám v povědomí jako jedny z nejlepších, např. ty, které napsal pro Olympic a mou oblíbenou brněnskou skupiny Synkopy.
    Kdysi se mluvilo o tom, že turisté by měli mít zakázáno fotografovat Eiffelovku a podobné ikony měst, protože jejich fotky by si měly kupovat v průvodcích. Pokrok se nezastaví :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mezi námi, já už jsem v těch místech fotil mnohokrát, i když asi nikdy tak dlouho a poctivě, a doposud mi nikdy nikdo nic neřekl.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.