neděle 23. dubna 2023

Nedělní miniglosy č.682

Jaro, zdá se, po určitých tahanicích se zimou o nadvládu nad Českou kotlinou, konečně popadlo ten delší konec provazu a začíná to být cítit na teplotách, na překotně rozkvétajících stromech i na postupném převlékání stromů do rozličných odstínů čerstvě zelené barvy, která dubnové přírodě tolik sluší. Vítám vás tedy u poctivě jarního 682. vydání Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" a který vychází už patnáctým rokem. Opět si tak nadělíme několik "naprosto vážných" zpráv z politiky a společnosti, které jsou možná maličko jiné než v oficiálních médiích. Ale nebojte, opravdu jen maličko :-).

Od minulé neděle jsem zveřejnil dva nové články: Prvním byl text Čerf z pařížského katalogu, ve kterém se ještě vracím ke své účasti na loňské pařížské fotografické soutěži Prix de la Photographie Paris. Druhým pak byl fotočlánek Blouuudím pasáááážíííí..., ve kterém popisuji, jak mě opět jednou vyvedla ochranka - tentokrát z omylu, že v prostoru pražských pasáží se dá volně fotografovat :-). Z uplynulého období se ještě jednou vrátím k článku Mistře, nemáte tam nějakej nepovedenej vobraz?, dobře ilustrujícímu, jak si dokážu svou šikovností zkomplikovat i tak jednoduchou věc, jakou je odnesení objednaného obrazu zákazníkovi. Z předvelikonočního období připojím ještě jednou odkaz na svou dávnou osobní zkušenost s pořádnou krkonošskou vánicí - v článku Proč nestojí v Kerkonoších Čerfova bouda? No a z hlubokého archivu přidám jednu 14 let starou - ale při každém rozjezdu nové pylové sezóny znovu aktuální - vlakovou "črtu pro alergiky" s názvem O alergické Jarmile
 
Příští týden možná přidám opět jednu Pražskou drobnůstku, kterou už víc než měsíc nosím v hlavě, a jinak se nejspíš budu muset už konečně trochu starat o připravovanou plzeňskou výstavu, kterou jsem na blogu avizoval již začátkem března v článku Budiž Světlo!  Každopádně přeji všem zdejším návštěvníkům dobrý a úspěšný týden a ať se vám daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
 
 
 
 
Nedělním miniglosám se podařilo zjistit, že dříve než osmdesátiletého Harrisona Forda pro roli nového Indiana Jonese omladili digitálně, tvůrci filmu oslovili kvůli elixíru mládí známého alchymistu Alessandra Scottu. Produkce filmu se o zkušenostech s tradičním rudolfínským elixírem zdráhá hovořit, ale očití svědci se shodují v tom, že od doby, kdy tajuplný prostředek za několik set tisíc dolarů z Prahy dorazil, parkety v hercově hollywoodském domě se lesknou jako zrcadlo.
----------------------
V barcelonské univerzitní nemocnici byla provedena historicky první operace, kterou uskutečnil robot. "Přesněji řečeno, robot již v této nemocnici prováděl operaci mockrát," upřesnil španělský ministr zdravotnictví, "ale dříve to bylo vždy s vědomím ošetřujících lékařů."
----------------------  
Stádo divokých prasat, která vyhrabala v roce 2020 na Stříbrsku ze země zakopaný poklad zlatých a stříbrných mincí ze 14. století, se po odchodu známého hledače pokladů Josefa Mužíka na odpočinek podle důvěrných policejních informací přesunulo do oblasti Štěchovic.
---------------------- 
Velké zklamání prožívají vězni v českých věznicích, kam postupně přecházejí na základě nabídky Vězeňské služby ČR propuštění zaměstnanci České pošty. "Popravdě, čekali jsme, že noví zaměstnanci využijou svoje profesní zkušenosti a půjdou nám trochu na ruku, takže budou např. doručovat soukromé zprávy mezi vězni, vynášet motáky našim rodinám nebo si s námi hrát na tichou poštu," řekl nám pod podmínkou zachování anonymity jeden z vězňů. Místo toho nás pouze známkují a snaží se nám při každé příležitosti vnutit předražené omalovánky, což zdůvodňují tím, že nechtějí, aby jejich poštovní školení obchodních dovedností přišlo úplně vniveč."
----------------------
Bývalý prezident Miloš Zeman otevřel svou kancelář v pražských Dejvicích, kde hodlá úřadovat cca jednou týdně. Zároveň veřejně oznámil transmutaci své manželky Ivany z první dámy na první asistentku. 
-------------------- 
Učitelé matematiky poukázali na dosud ne podrobněji prodiskutovanou skutečnost, že když vláda v praxi naplní ustanovení čerstvě přijaté novely školského zákona a zvýší učitelům platy na dohodnutých 130 % průměrné mzdy, toto zvýšení se projeví růstem průměrné mzdy, a proto bude třeba dále zvýšit učitelům platy, a tak pořád dokola. Zároveň učitelé nabídli úředníkům ministerstva financí, že bude-li pochopení této skutečnosti nad jejich síly, jsou připraveni jim dodat náležitý matematický aparát, případně alespoň spolu s učiteli dramatické výchovy na ministerstvu přehrát scénku o tom, kterak se Achilles marně snažil dostihnout želvu, což ovšem v žádném případě nelze chápat jako kritiku práce ministerstva.
--------------------
Známí ekoaktivisti Jeníček a Mařenka způsobili svou přítomností poblíž Třineckých železáren vyhlášení pohotovosti speciální protiteroristické jednotky Moravskoslezského kraje. Brzy se ale ukázalo, že zásahu nejspíš nebude zapotřebí, protože Jeníček s Mařenkou se tentokrát výjimečně nechtěli k ničemu přilepit, ale jen se přišli zeptat majitele zdejších vysokých pecí, jak se správně sedí na lopatě.
 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 14 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

 

23 komentářů:

  1. Se mu to asi vylilo na zem, no. Stane se. Aspoň na něco se ten elixír využije. :-)

    Roboti, kteří operují bez vědomí lékařů, mě dost děsí.

    Předražené omalovánky pro vězně mě rozesmály nahlas, to se ti opravdu povedlo! :-D

    Se mně zdá, že učitelé matematiky jsou dost vypočítaví.

    Nojono, kdyby bábu z perníkové chajdy Máňa s Jéňou neugrilovali, nemuseli se teď trmácet o radu až do Třince.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mne by hodně zajímalo, jak velkou uhlíkovou stopu ta ugrilovaná baba zanechala.

      Vymazat
    2. Určitě bude někde na webu příslušný tutorial :-).

      Vymazat
  2. Ad #1) proti použití elixíru protestovali ochránci zvířat, protože při jeho výrobě došlo k týrání němé tváře.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, když se vaří kořenitka nadmutá s rozemletým netopýrem, není divu, když to nějaké němé tváři nejde pod sonar :-).

      Vymazat
  3. Ostatne ten .nastup propustenych postovnich zamestnancu posty do veznic jsem pochopil jinak, jako ze zamestnanci budou na zaklafe obvineni s korupce propusteni z posty a nadtoupi do veznic, nikoli ale jako personal...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by ovšem byla doslova převratná metoda boje s nezaměstnaností :-).

      Vymazat
  4. Harrison Ford měl štěstí, že se mu dostalo Scottova elixíru v této podobě. Horší by bylo, kdyby ho dostal ve formě lepidla, to by potom Hollywood musel jeho roli přeobsadit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lepidlo by Harrison Ford vyměnil s Jeníčkem a Mařenkou :-).

      Vymazat
    2. Scottovo lepidlo používají aktivisté v obrazárnách a na silnicích.

      Vymazat
    3. To vydrží nejvýš do prvního acetonového deště :-).

      Vymazat
  5. Achilles a želva mě dostali. Připomnělo mi to jednu z mých oblíbených hlášek z Pratchetta. "To, že šíp nemůže dohonit želvu, jsme přece jasně prokázali!" "Nemyslíš, že to ty želví karbanátky ze včerejška vyvracejí?"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Filosofové snad mohou být na vahách, ale želvy jsou v tomhle výrazně pragmatičtější :-).

      Vymazat
  6. Bývalý prezident M.Z. zároveň ohlásil svoji transmutaci na špičkového běžce do schodů. Trénovat může prakticky denně, taková šance se nedá nevyužít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nevím, jestli to není ze strany arcibiskupství drobná schválnost.

      Vymazat
  7. S naší inflací se zdá, že jde o marný boj, vedle učitelských 130 % průměrné mzdy si policisté žádají 140 %.
    Poštáci ve vězeňské službě? Nevím, jestli v Rusku ruší pošty, ale tam pro změnu asi brzy nebudou potřebovat věznice, protože Wagnerova skupina vězně využívá jako "potravu pro děla".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že nakonec dojde k naplnění dávné vize Nedělních miniglos, že všichni budou mít nadprůměrnou mzdu :-).

      Vymazat
  8. 2. V mistni nemocnici policie zadrzela skupinu skalpely ozbrojenych robotu, kteri ve svych prihradkach ukryvali nelegalne drzene ledviny. Gang po nocich napadal pacienty a sestry na nocni smene.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je tak, když se dá umělé inteligenci k samostudiu Blesk :-).

      Vymazat
  9. Tak tvrdé poštovní praktiky ve věznicích a zamyšlení nad zvyšování mzdy o zvýšenou mzdu mě rozesmály :-D
    Taky představa operačního robota, který číhá, až lékaři poleví v pozornosti, aby si někde sám zaoperoval, mě dost baví :-)
    nominek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Roboti kooperují: Jeden odvede lékařovu pozornost a druhý hned řeže.

      Vymazat
  10. Čekala bych Jeníka a Mařenku v Pardubicích!
    Člověk už se na nic nemůže spolehnout. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tam je to ještě horší bezpečnostní riziko kvůli Semtínu :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.