neděle 2. dubna 2023

Nedělní miniglosy č.680

Ani jsme se pořádně nestihli na jaře rozkoukat a už tu máme duben. Hned první aprílový den je pro mě osobně důležitý a rozhodně ne proto, že si ten den lidé ze sebe navzájem dělají legraci. To my zde v Nedělních miniglosách, našem svérázném blogovém týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" a který na konci února oslavil 14 let od vydání historicky prvního čísla, si samozřejmě legraci neděláme, ale bereme vše naprosto vážně. Tak všechny pravidelné, občasné i výjimečné návštěvníky našeho blogového nedělníku vítám u 680. vydání a u dalších několika "naprosto vážných" zpráv z politiky a společnosti, které jsou možná maličko jiné než v oficiálních médiích. Ale nebojte, opravdu jen maličko :-).

Během uplynulého týdne jsem zveřejnil další dva nové články: Prvním byla dávná osobní zkušenost s pořádnou krkonošskou vánicí - v článku Proč nestojí v Kerkonoších Čerfova bouda? Ve druhém jsem představil další Pražskou drobnůstku, tentokrát drobnůstku technickou - Točnu Vilímkova nakladatelství v Opatovické ulici. Vilímkovo nakladatelství ostatně figurovalo i v jednom článku z předchozího týdne, ve kterém jsme si ukázali Obrázky z ne zcela běžně navštěvovaných míst Prahy. Z archivu tentokrát povytáhnu také dva články: Přesně před 8 lety přibyla na blogu nenápadná ale pro mě o to významnější básnička Apríl v hlavní roli. No a text O relativitě času jsem napsal rovněž během právě se probouzejícího se jara dokonce už v roce 2009, kdy můj blog byl teprve dvouměsíčním kojencem.
 
Součástí dnešního vydání je opět po delší době i jedna "hostující miniglosa", jejíž námět redakci doručil jeden z dlouholetých příznivců NMg stojící mimo blogový svět. Co se na mém blogu objeví v příštím týdnu, ještě přesně nevím, ale už teď vím, co se na něm neobjeví: Nedělní miniglosy budou mít totiž příští neděli tradiční velikonoční přestávku. Těším se s vámi tedy na stránkách NMg na shledanou v neděli 16. dubna a do té doby, věřím, se uvidíme v souvislosti s články na jiná témata; ty přestávku pochopitelně mít nebudou. Přeji vám dobrý a úspěšný týden a ať se vám daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
 
 
 
 
Česká pošta potvrdila, že její největší pobočka, Hlavní pošta v Praze v Jindřišské ulici, je připravena těm zákazníkům, pro které by snad znamenala aktuální redukce pobočkové sítě nějaké komplikace, nabídnout k obsluze veškeré své zbývající kapacity. Výjimkou budou jen pracovní dny v čase od 12:00 do 13:00 hodin, kdy je tamější paní úřednice zvyklá chodit na oběd.
---------------------- 
V maďarském městě Nyírmártonfalva nechaly úřady za dotace EU vystavět "stezku v korunách stromů", i když byl před zahájením stavby okolní les vykácen. Starosta, který dotaci na stavbu soukromě získal, na dotaz Nedělních miniglos uvedl, že jsou pro něj jako pro zapáleného vlastence mnohem důležitější forinty než nějaké koruny.
---------------------- 
Hřebčín v Napajedlech dostal obsílku z Bruselu, že podle posledního rozhodnutí Europarlamentu má začít připravovat transformaci, která v důsledku povede do roku 2030 k náhradě všech koní za elektrokoně.
----------------------
Britská vláda se chystá kriminalizovat držení oxidu dusného, tzv. rajského plynu, který se v poslední době stal ve Velké Británii oblíbenou drogou. Protože se rajský plyn využívá nejen jako účinné anestetikum, ale i v plynových bombičkách pro výrobu šlehačky, úřady požadují jeho zařazení na seznam strategických produktů pro zbrojařský průmysl a argumentují přitom možností zneužití rajského plynu extremisty v ilegální munici do šlehačkových bitev. 
----------------------
Letošní prestižní mezinárodní cenu královny Koloběžky první získala libanonská vláda, která zároveň zavedla i nezavedla letní čas.
----------------------
České soudy řeší další kauzu, ve které se výrobci sójových náhražek snaží hovořit o svých výrobcích jako o mléce, byť termín "mléko" je podle legislativy EU vyhrazen živočišným produktům získaným dojením. Výsledek, na který kromě vlivné sójové lobby čekají i české ryzce a pampelišky, pravděpodobně ještě zkomplikuje čerstvé podání krávy Stračeny ze ZD Humpolec, která by ráda věděla, zda její produkt je možné de iure považovat za mléko, když ona sama se cítí být rostlinou. 
-------------------- 
Děkan Národohospodářské fakulty VŠE v Praze, Miroslav Ševčík, zatím uhájil svou funkci, když vyšetřování jasně prokázalo, že jeho chování po nedávné demonstraci na Václavském náměstí bylo pouhou sebeobranou. Pan Ševčík byl totiž během své zcela nevinné sobotní procházky kolem budovy Národního muzea ve výšce druhého nadzemního patra zákeřně napaden vyvěšenou ukrajinskou vlajkou. Zároveň Národohospodářská fakulta uvedla, že Ševčíkovo skandování "Nic než národohospodář!!!" není možné považovat za znak extremismu, za provokaci ani za oborovou diskriminaci, ale výhradně jen za - pravda, trochu emotivní - formu vyjádření profesní sounáležitosti s fakultou.
 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 14 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

34 komentářů:

  1. Ad #6) Výsledek nervózně očekávají i asijské kaučukovníky, byť kaučukové mléko je známější pod nick name la Tex.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O tělovém mléku ani nemluvím. Kdoví, odkud je vydojené...

      Vymazat
    2. Na tělové mléko se hodí e-mulze. :-)

      Vymazat
    3. Jo, e-mulze - to by mohlo projít názvoslovnou komisí bez připomínek :-).

      Vymazat
  2. As #3) Při současné energetické krizi dojde spíš k náhradě dřevěnými koňmi houpacími.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dřevění koně se dají energeticky využít, to je samozřejmě výhoda.

      Vymazat
    2. Jako dítě jsem jednou měla dřevěného koně, vycpaného slámou. :-)

      Vymazat
    3. Energeticky optimální. snad jedině, kdyby měl ještě hřívu z čisté síry :-).

      Vymazat
  3. Ad 3) - stěmi koňmi je to poplašná zpráva. V Kladrubech zůstanou, ale musí spásat jen syntetickou trávu a na skleníkové plyny budou mít balónky u p....dele.

    OdpovědětVymazat
  4. "s těmi...", pardón. Nebo "s těma koněmi"?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S těma koněmi se mi líbí nejvíc. A když se to ještě podpoří epesními balónky... :-)

      Vymazat
  5. Ovsem ukazalo se, ze opatreni o nahrade koni zs elektrokone je neplatne z duvodu konfliktu zajmu a nekale konkurence, nebot jej vydali osli...Vzhledem k rozvoji umele inteligence nebude problem je za trest nahtadit elektroosly....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A Hollywood natočí aktualizovaný remake "Pásla elektrokoně na betóně" :-).

      Vymazat
  6. Problém děkana Ševčíka je hlavně v tom, že říká, co si myslí, a ne co je povoleno si myslet. Jeho výrok, že premiér Fiala je "hňup a probruselský lokaj" je podle mého názoru docela výstižný, v první části možná až eufemistický.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miroslav Ševčík působil v devadesátkách celkem osvěžujícím dojmem, dnes už to taky není, co bejvávalo. Těžké je být oficiálním hodnostářem a zároveň rebelem.

      Vymazat
    2. V komentáři mně chybí jedna čárka, ale teď už jej mazat nebudu.
      Jsem zvědavý, jak to "odvolávání" svazáckou úderkou dopadne.

      Vymazat
  7. Dneska je jedna glosa lepší než druhá :-) Elektrokoně a šlehačkové bitvy jsou kouzelné.

    Kdyby v reálu ten článek o stezce v korunách stromů bez stromů vyšel 1. dubna, tak neuvěřím, že se to doopravdy mohlo stát - jako aprílový článek by to bylo dobré, ve skutečnosti člověk fakt nechápe, co vše lze legálně provádět.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maďarský Metrostav prý připravuje převratnou stezku kořeny stromů :-).

      Vymazat
  8. Když ti koníci nebudou houpací, hlásím se do pořadníku.
    Rajský plyn již použil Limonádový Joe. Jak je vidět, je jeho využití univerzální.
    U Ševčíka není jasné, kam ho zařadit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že stát chce nasbírat dostatek rajského plynu do státních hmotných rezerv, protože se ještě bude hodit :-).

      Vymazat
  9. 14 let je už pořádně dlouha řada - posílám velkou gratulaci, přeji všechno nej a ještě dlouhá léta :) šířit dobrou náladu je totiž moc fajn poslání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji pěkně. Jo, já dobrou náladu šířím rád a zjistil jsem, že přes blog to kupodivu jde, i když člověk sám moc dobrou náladu nemá. Ani trochu jsem nečekal, že se to takhle ujme a poběží to 14 let. Radost z toho mám, ale někdy je patrné, že jsou miniglosy v pubertě :-).

      Vymazat
  10. Pardubice uz si narychlo nechavaji navrhovat logo na sve zavodiste s novym nazvem Velka elektropardubicka. Novym maskotem bude piktogramkone zapojeneho ocasem do zasuvky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velká elektropardubická je geniální nápad. Skončí to ofšem skandálem poté, co se zjistí, že před Taxisem jsou tajně zakopané elektromagnety a někteří závodníci se vymršťují jejich odpudivou silou!

      Vymazat
    2. Tak piktogram koně zapojeného do zásuvky mi jednoznačně evokuje Pokémony :-)
      nominek

      Vymazat
    3. Aktivisti bojující za práva elektrokoní během demonstrace obsadí elektromagnety u Taxisu. Naštěstí pořadatelé zjistí, že jde o elektroaktivisty :-).

      Vymazat
  11. Lezarts

    Jedna perla lepší, než druhá!
    Bránice má svátek:)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Svátek? To jsem ani nevěděl, že je dnes svaté Bránice :-).

      Vymazat
  12. Jj. pokrok zastavit nelze. V Napejedlích elektrokoně a v Motole na dráze elektrochrti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S koňmi a chrty je to ještě dobré. Náročnější bude plná elektrifikace bleších cirkusů :-).

      Vymazat
  13. Tahle nálož zvládla vykompenzovat i tu nadcházející velikonoční pauzu. Co miniglosa, to perla! Nejvíc ze všech se mi asi líbila libanonská vláda. Tam by si člověk až donedávna naivně myslel, že něco takového snad ani nejde :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To kdybych tušil, vyhlásil bych tentokrát dvojčíslo :-). Libanonská vláda mě opět přesvědčila, že realita může být "miniglosovější" než samotné miniglosy :-).

      Vymazat
  14. Po zakazu rajskeho plynu jrho uzivatelum nezbude, nez prejit na zdravejsi a bezpecnejsi cicjsni trichloru a toluenu...

    OdpovědětVymazat
  15. Petře, nemít tebe, ani netuším, čím a jakými koninami se v EU zabývají a to za poměrně slušné peníze. Hned bych to šla dělat... Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.