neděle 30. dubna 2023

Nedělní miniglosy č.683

Už jen necelé dva týdny chybějí a po dlouhých čtyřech letech se, doufám, opět vrátím na svůj milovaný kousek řecké země, na ostrov Lefkadu, po které už mám nefalšovaný absťák. Tentokrát tam mám v plánu hlavně chodit a fotit, plánů mám na ty skoro tři týdny spoustu a zatím počítám i s tím, že bych mohl i od moře po nedělích psát Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" a který vychází už patnáctým rokem. Nevím ovšem, jak to tam budu mít s připojením k internetu, protože bydlet budu na místě, kde to sice dobře znám a byl jsem tam u majitele domu, mého dávného známého, pana Konstantina, několikrát na přátelské návštěvě, ale nikdy jsem tam ještě nebydlel. Už teď ale avizuji, že neděli 14. května budu určitě nucen vynechat, protože tou dobou budu někde na cestě lodí z Benátek do Igoumenitsy, což je ta nejdelší možná trajektová trasa, která vydá podle mé dřívější zkušenosti (a taky podle aktuálního počasí) na dobrých 28 hodin plavby. Jakmile už budu na ostrově, další dvě čísla by mohla vyjít podle plánu, a kdyby tomu něco bránilo, dal bych včas svým milým abonentům vědět. Ale dnes a příští neděli bude ještě vše v normálu, takže si opět nadělíme několik "naprosto vážných" zpráv z politiky a společnosti, které jsou možná maličko jiné než v oficiálních médiích. Ale nebojte, opravdu jen maličko :-).

Od minulé neděle jsem zveřejnil dva nové články: Prvním byl další, celkově už šestadvacátý příspěvek do oblíbené rubriky Pražské drobnůstky, pojednávající tentokrát o tom, že i v centru Prahy můžete narazit na živého úhoře - O úhořích Pepíčcích z pojišťovny. Druhým pak byl fotočlánek Na lovu jedné slušné fotky z nádherného dne, kde jsem si potvrdil svou dávnou tezi, že jedna slušná fotka z celodenního focení je až dost :-). Z předešlého období pak ještě jednou přidám článek Čerf z pařížského katalogu, kterým jsem definitivně uzavřel svou neobyčejně úspěšnou účast v loňské pařížské fotosoutěži Prix de la photographie Paris (mimochodem, zrovna včera v noci jsem dokončil částečně experimentální kolekci pro letošní ročník této mezinárodní přehlídky, který bude mít v květnu uzávěrku).
 
Protože tentokrát už nás, doufám, nikdo nepožene do prvomájového průvodu, aspoň připojím archívní osobní svědectví z těchhle obskurních májových pochodů v podobě vzpomínkového článku O uškrceném pionýrovi z prvomájového průvodu, ve kterém jsem si s dovolením vystřihl titulní roli. A z ještě hlubšího blogového archivu ještě jednou povytáhnu aktuální vlakovou "črtu pro alergiky" s názvem O alergické Jarmile
 
Rád bych tentokrát věnoval první máj především focení v Praze, takže doufám, že příští týden budu mít možnost zde na blogu ukázat nějaký výsledek (tradičně aspoň jednu slušnou fotku, že?). A je docela možné, že se mi v hlavě urodí nějaký další příspěvek do rubriky Po paměti, dokud paměť ještě aspoň trochu slouží. Každopádně přeji všem zdejším návštěvníkům dobrý a úspěšný týden, vydařenou Valpuržinu noc a nějaký ten pořádně žhavý polibek pod rozkvetlým májovým stromem (cožpak o to, strom bych vybraný měl ;-)). Ať se vám daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
 
 
 
 
Někteří čeští politici si ze zájmu vyzkoušeli testy z přijímacích zkoušek na střední školy. Výsledky se pohybují v průměru kolem 70-80%, samozřejmě s výjimkou komunistů, kteří měli jako obyčejně 99,9%.
----------------------
V Indonésii byl natočen místním podmínkám lehce přizpůsobený a intenzivně vonící remake slavné české pohádky pod názvem Tři muškátové oříšky pro Popelku.
----------------------  
Česká vláda na mistrovství Evropské unie ve skoku dalekém zůstala bez platného pokusu daleko před branami finále, protože v silné mezinárodní konkurenci zaznamenala jen samé přešlapy.
----------------------
Známý jičínský švec a později po absolvování rekvalifikačního kurzu na Úřadu práce i loupežník si po návratu z letošní dovolené v Karibiku na speciální tiskové konferenci pochvaloval, že konečně zase jednou mohl během cesty beztrestně používat svoje skutečné jméno a ne jen právníky sice povolené ale jinak velmi nelibozvučné jméno Tuzemákcajs. 
-------------------- 
Nedávné aktivity berlínských ekologických aktivistek z hnutí Letzte Generation dělají radost milovníkům českého jazyka, protože se aktivistkám podařilo po dlouhé době nečekaně navrátit do běžně používaného jazyka již pozapomenutý archaický český termín lepá dívka.
---------------------- 
České soudy vyhověly žalobě bývalého disidenta Petra Cibulky, který se cítil být osobně dotčen tím, že známá česká karetní hra se jmenuje Černý Petr. Nová várka oblíbené hry tak přichází na trh pod novým, aktuálně výrazně méně problematickým názvem Černý Vladimir Vladimirovič.
--------------------
Optimistický výsledek měl oficiální pokus, který měl přinést odpověď na otázku, do jaké míry jsou běžní čtenáři schopni rozeznat článek napsaný umělou inteligencí od běžného článku živého novináře: Nadpoloviční většina testovaných určila správně text, jehož autorem byla umělá inteligence, především podle výrazně menšího počtu pravopisných a stylistických chyb.

 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 14 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

22 komentářů:

  1. Ad #2) Původně to mělo být točeno jako výukový film pro jazykové školy pod názvem "Tři překladatelské oříšky pro pop Elku", ale nakonec financování převzala asociace bab kořenářek.

    OdpovědětVymazat
  2. Ovsem nazev karty je zavadny i z hlediska rasismu...Abychom se ale vyhnuli nejen rasismu, ale i kontroverzimm politickym, musime vyloucit i zeleneho a modreho, o rudem nemluve...zrejme nejlepe lila Pavel...

    OdpovědětVymazat
  3. Lepá dívka je ofšem poloarchaismus, plně archaicky je to lepá děva.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebo ještě lépe (lépěji) lepá děvka.
      R.

      Vymazat
    2. Souhlasím. Ale jde hlavně o přívlastek. Aby bylo každému jasné, že ti lepí lepí :-).

      Vymazat
  4. 1. To se dalo čekat, že to nikdo nezvládne za sto. A kolik musí dostat student/ka, aby byl/a přijat/a?

    2. Chudák Popelka, muškátové oříšky jsou prý ve větším množství risk pro zdraví a snad i život.

    3. Vidíš to, mohla jsem být v české vládě - svými přešlapy při skocích do dálky jsem byla proslulá široko daleko. :-)

    5. Ty urostlejší jsou velkolepé. :-)

    6. Být disidentem Petrem, jsem ráda, že se karty nejmenujou Černá Cibulka a radši do toho moc nešťourám. :-)

    7. To se teda dívím, že běžný čtenář poznal pravopisné a stylistické chyby, které utekly školeným novinářům. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Při představě plošných jednotných přijímaček - jako ostatně čehokoli plošně jednotného v našem školství - mi jako bývalému kantorovi naskakuje kopřivka. A muškátové oříšky jsou dobré v tom, že se do nich oproti lískovým vejde víc plesové výstroje :-).

      Vymazat
    2. Víc plesové výstroje? Předpokládám, že by nechyběl bytelný vějíř. Ono v té Indonésii je prý docela teplo, takže plesová róba klidně může končit několik čísel nad koleny. :-)

      Vymazat
    3. Nemusí se za každou cenu využít celý prostor oříšku :-).

      Vymazat
  5. Tuzemákcajs je skvělá hříčka.
    Na další "soutěžní skoky" vlády jsem zvědavý, zatím mě pobavil premiér Fiala, který se zřejmě inspiroval Churchillem a jeho výrokem "Věřím jen takové statistice, kterou si sám zfalšuji."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom, myslím, není mezi čelnými politiky velkých rozdílů, aspoň když si tak vzpomenu na dávné statistické pábení Miloše Zemana ;-).

      Vymazat
  6. Copak psané AI články, ale teď frčí i fotky a AI avatary celebrit! Takže za chvíli nebudeš vědět jestli koukáš na herce nebo avatara. Jen bude zajímavé kdy na něco takového přistoupí politici. To teprve bude mazec! Sněmovna plná avatarů a politici si budou válet šunky v Karibiku.... i s Rumcajsem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už teď svůj budoucí avatar lituji, že se mi bude mět podobat :-).

      Vymazat
  7. Komunisti mě vážně pobavili :-) A Tuzemákcajs zní spíš jako nějaký maďarský národní hrdina.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pod tímto jménem aspoň vyniknou vlastenecké tendence maďarského hrdiny :-).

      Vymazat
  8. 7. Na tu AI bacha! Aby se prediktivne nenaucila hrubky, ktere ctenari ocekavaji a jsou na ne zvykli:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to určitě je. První AI, která použije slovo "bychom" místo "bysme" se před čtenáři naprosto odkope :-).

      Vymazat
  9. Poslední nedělní miniglosa mi přijde velmi trefná!
    Asi pravdivá. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy žasnu, co jsou schopni vyplodit lidé, kteří se živí psaným slovem. Dokonce i když vezmu v potaz, že něco musí být napsáno opravdu rychle.

      Vymazat
  10. Umělá inteligence se časem přizpůsobí i lidovému tvarosloví - A včil pak dumej.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.