neděle 7. ledna 2024

Nedělní miniglosy č.713

Ani jsme se nenadáli a Vánoce, Silvestr i Nový rok jsou minulostí, po vánoční a novoroční přestávce vás proto vítám u prvního letošního (a celkově už sedmistého třináctého) vydání Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", který už naše neděle doprovází déle než 14 let a který tradičně lehce, ale opravdu jen lehce pokřiveným zrcadlem odráží to, co se nám v našem světě děje. Popravdě, jsem moc rád, že jsme tu přestávku měli; kdyby nebyla plánovaná, udělal bych ji mimořádně, protože do období po děsivém vražedném útoku na Filosofické fakultě UK v Praze Nedělní miniglosy stejně vyjít nemohly. Ono i teď je to, myslím, trochu na hraně (včera večer jsem se byl na Palachově náměstí podívat, abych se nad tím ještě zamyslel), ale život se přece nemůže úplně zastavit na celé týdny přičiněním jednoho magora.

V období od posledního vydání Nedělních miniglos v uplynulém roce jsem zde na blogu publikoval šest článků, takže je vidět, že období konce roku rozhodně nebyly žádné blogové prázdniny. Ještě před Vánoci jsem ukázal, jak se naplnila moje dávná a doposud neuskutečněná představa focení na Gočárově schodišti slavného kubistického domu U Černé Matky Boží. Přímo na Štědrý den jsem logicky přidal přání k Vánocům a Novému roku.  Na úplný konec Vánoc jsem zveřejnil fotoreportáž z tradiční procházky na oslavu svých třináctých volitelných narozenin (tentokrát jsem se Malou Stranou, Novým Světem a Pražským hradem procházel doslova v lijáku, což mělo zajímavý dopad na výsledné snímky). Posledním loňským článkem pak bylo nahlédnutí do Zápisníku formátu A6 s tvrdými deskami, co do něj mimo jiné v roce 2023 přibylo. Na Nový rok jsem zveřejnil přehled toho, Co jsem přečetl v roce 2023, no a po půl roce jsem se opět vrátil k překladům Christiana Morgensterna, tentokrát to odnesla jeho básnička Koleno. Do archivu - hlubokého ani mělčího - dnes nakukovat nebudu a nechám si to na příště, protože už tak tu máte šest odkazů, což bude pro dnešek, myslím, docela stačit. 
 
Příští týden bude trochu rušnější, zvlášť jeho úplný závěr, protože v neděli budu mít jiný program než tradiční psaní NMg v kavárně Na Poříčí, ale nebojte, miniglosy připravím už v sobotu, abych je mohl v neděli jen publikovat. Rád bych se v týdnu ohlédl za loňskými fotografickými soutěžemi, kterých jsem se zúčastnil, protože výsledky byly, myslím, lepší, než jsem na začátku roku očekával. Poslední dobou už všechno nekomentuji na blogu jednotlivě, protože by to pro zdejší čtenáře už nejspíš bylo nudné, což bych nerad, protože pro mne to tedy fakt žádná nuda není :-).
 
Přeji všem milým čtenářům Nedělních miniglos dobrý druhý týden v roce a ať se vám i v něm daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli.
  
 
Protože vytunelované firmě Liberty Ostrava indického magnáta Sanjeeva Gupty odmítají její obchodní partneři dál dodávat teplo, plyn a elektrickou energii, nezbyde zřejmě představitelům firmy nic jiného než pokračovat v jednání s chladnou hlavou.
----------------------
Zápasník Karlos Vémola rozhodně protestuje, aby se o něm kdokoli z expertů zásahových jednotek vyjadřoval v této souvislosti jako o měkkém cíli.
----------------------
V Ústí nad Labem mohou od Nového roku do místních autobusů a trolejbusů cestující nastupovat jen předními dveřmi, čímž se chce místní dopravní podnik bránit proti černým pasažérům. Výjimku pro nastupování zadními dveřmi budou mít zadáci ústeckých fotbalových týmů a všichni místní odboroví předáci.
----------------------
Poté, co Boeingu 737-9 aljašských aerolinií po startu odpadlo okénko s částí trupu, letecké společnosti zareagovaly okamžitě a výrazně zdražily sedadla v chodbičce.
----------------------
Jak Hnutí ANO, tak i strana SPD požadují, aby bylo případné nahrazení české koruny eurem potvrzeno referendem. Rozdíl mezi oběma politickými silami je v tom, že Hnutí ANO doufá, že lidé přechod na společnou evropskou měnu odmítnou, zatímco SPD pro jistotu požaduje, aby si lidé v referendu vybírali mezi variantami NE a NIKDY.
----------------------
Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko podepsal jako prezident sám sobě jako prezidentovi doživotní imunitu. Streptokoka, který se odmítl novým zákonem řídit a snažil se protizákonně vyvolat u prezidenta angínu, zadržela prezidentská stráž a umístila ho do vazby, což výrazně zvýšilo spotřebu antibiotik v minské vazební věznici.
 ----------------------
Americký Microsoft se rozhodl přidat po 30 letech od doplnění speciální klávesy Windows na počítačové klávesnice novou klávesu, kterou se bude aktivovat asistenční služba Copilot, založená na umělé inteligenci. Jiné firmy ještě stejné zásadní rozhodnutí neučinily; např. firma Steinway podle zjištění redakce NMg přidání dodatečné speciální klávesy do svých klávesnic ještě zváží.
 
 
Chcete-li si připomenout to nejlepší a snad i nejvtipnější, co dosud za více než 14 let v Nedělních miniglosách vyšlo, můžete si přečíst následující jubilejní výběry:
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánkyPokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

15 komentářů:

  1. Onvypsani teferenda pred prijetim eura pozaduje i Vaclav Klaus, kdezto Fiala tvrdi, ze prijeti eura vubec neni na poradu dne...Uda se, ze je to efekt "vycpaneho panaka" umele vytvoreni problemu, ktery , alespon zatin, neexistuje

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z ekonomického pohledu jsem vůči přechodu na euro neutrální, ale jako milovník mincí tiše podkuřuji tomu, aby pokračovala koruna :-).

      Vymazat
    2. No, to není úplně moudré podkuřování, jste-li opravdu milovník mincí. Česká koruna jich má pět, euro osm a každá z nich navíc tzv. národní stranu, to je 160 možných variant. Pěkná sbírečka a vy jste proti...

      Vymazat
    3. Mně je spíš sympatická sbírečka, na které je vidět dlouhodobý vývoj korunové měny :-). Je zajímavé, že sbírání euromincí jsem nikdy nepropadl, byť by taková ročníková sbírka taky mohla být velmi zajímavá a přinejmenším v Řecku mi vždycky v kapse zbyde spousta "eurozlaťáků".

      Vymazat
  2. Ad #1) Mnozí potrefení menežeři se už těší do tepláků...

    OdpovědětVymazat
  3. Můj Microsoft má teda spíš tlačítko na vyvolání černé obrazovky, pověstné křemíkové klinické smrti, po které následuje definitivní ztráta neuložených souborů. Naposled jsem to nechtíc aktivovala na důležité Teams schůzce, kde byl můj náhlý odchod obzvlášť nevhodný a neslušný!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řekl bych, že Microsoft má na klávesnici těchto tlačítek pro jistotu hned několik, kdyby to hlavní nedopatřením selhalo :-).

      Vymazat
  4. Anebo se při těch jednáních budou muset pořádně rozohnit, rozpálit a možná i dohřát :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiskérka k jiskérce a můžeme znovu zažehnout vysokou pec :-).

      Vymazat
  5. Oslovila mne nejvíc miniglosa z Ústí n.L. - kde mám příbuzné a znám to tedy docela dobře a slovo o barvě se tam dá vysvětlit dvěma způsoby.Oba jsou, řekněme, hodně aktuální.
    Petře, tomu říkám včasný návrat.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Té dvojznačnosti jsem si byl při psaní miniglosy vědom :-).

      Vymazat
  6. Pobavila mne vytunelovaná firma indického magnáta. Teď už vím, proč musíme zmrzat bez energie. Abychom si zachovali chladnou hlavu. 🤣😂
    Vtipní jsou i černí pasažéři v Ústí n. L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K čemu nám bude chladná hlava, máme-li i v mrazu horkou krev? :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.