neděle 18. prosince 2022

Nedělní miniglosy č.667

Po speciálním "dábelském" vydání s pořadovým číslem 666 z minulého týdne dnes vycházejí Nedělní miniglosy, náš svérázný blogový týdeník, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" v tomto kalendářním roce naposledy. Jak už jsem avizoval v úvodnících dvou posledních čísel, redakce teď bude mít vánoční a novoroční prázdniny, takže se nad stránkami našeho nedělníku, který vychází už víc než 13 let, potkáme zase v neděli 8. ledna. Věřím, že ani v novém roce 2023 nedáte článkům se zavedenou značkou NMg košem a budete si sem chodit číst zprávy z politiky i společnosti, které jsou možná maličko jiné než v oficiálních médiích, ale zase ne o tolik :-).

V uplynulém týdnu jsem zde na blogu stihl zveřejnit jen jeden nový článek, kterým byl malý průhled do tvorby legendárního slovenského jazzového zpěváka, jehož koncert jsem nedávno navštívil v pražské Písecké bráně: Peter Lipa - pražský vánoční koncert. Z předešlých článků připomenu ještě jednou Haiku blížícího se slunovratu (skutečný slunovrat se "doblíží" k mé velké radosti už za pouhé tři dny) a celkově už třetí díl Zápisků z čerstvě popsaného sešitu formátu A6 s tvrdými deskami. 
 
Doslova "archivní hody" jsme měli minule, kdy jsme si připomínali některé starší články s čertovsko-ďábelskou tematikou. Protože by mi přišlo škoda využít všechny archivní odkazy jen jedinkrát pro speciální číslo, dnes pominu pekelnou složku těchto starších textů a udělám jim tentokrát reklamu úplně obyčejnou: Můžete si tedy přečíst dvě krátké básničky, - lehce promiskuitní Přelétavý den a kosmologickou Stručnou historii povidlového času. K tomu přidávám fotoreportáž z úžasného přírodního kouta japonského ostrova Hokkaidó Peklo přímo pod nohama - Noboribetsu, Jikagu-Dani, kde si např. můžete vyráchat nohy v horkém potoce. Na závěr si pak můžeme shrnout mé osobní zkušenosti s tornády v článku Tři setkání s tornády a jedno haiku k tomu.
 
Za celou jednomužnou redakci Nedělních miniglos vám přeji pokud možno klidné Vánoce a dobrý vstup do nového roku 2023. Když půjde vše podle plánu, v příštím týdnu zase rozešlu na několik stovek adres své letošní fotografické péefko, tak jestli mám i vaši e-mailovou adresu, budete nejspíš mezi oslovenými. V úterý nebo ve středu bych rád napsal článek o tom, jak jsem našel ve vlaku zapomenuté krásné vánoční dárky. A ve čtvrtek bude 22. prosince a to - blogoví štamgasti už vědí - slavím své "volitelné narozeniny" tradiční večerní malostranskou fotoprocházkou a když to dobře dopadne, možná opět i slavnostním zapálením všech tří lampiček na balkónku jednoho úžasného domu na Kampě přímo vedle Karlova mostu. Ať se vám i na přelomu starého a nového roku daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli :-).
 
 

Naši pražští zpravodajové hlásí velkou kumulaci obřích stavebních strojů a nákladních automobilů v okolí Jeleního příkopu na Pražském hradě, což by mohlo potvrzovat neoficiální informace o tom, že se prezident Zeman ještě před svým odchodem z funkce chystá vstřícně zasypat některé příkopy na české politické scéně.
---------------------- 
Poznámku v žákovské knížce přinesl domů Marek Prchal za to, že v televizním pořadu nešikovně napovídal prezidentskému kandidátovi Andreji Babišovi, když ten čelil ve studiu otázkám dětí ze základní školy. "Mně bylo Andreje docela líto, protože jsme ho celý týden s mým týmem intenzivně připravovali na tradiční dětské otázky jako např. co je to hrdobec, jak dlouho trvala třicetiletá válka, jak zní Kozinova věta nebo podle kterého knížete se jmenuje Pribináček, ale děti přišly s takovými podrazy, jako byl Švejk, názvy planet nebo co napsal Karel Čapek. Přitom je každému normálně uvažujícímu občanovi jasné, že pan Babiš tyhle informace sám znát nemusí, protože na literaturu má své poradce a planety tahá na Úřadu vlády již od roku 1990 speciálně vycvičený papoušek."
----------------------
Pražský památkový úřad rozhodl, že tolik diskutované střešní solární panely pro malostranské střechy musí být zasouvatelné, přičemž vysouvat je bude možné výhradně v noci, aby soláry nerušily vzhled pražské památkové rezervace při pohledu od Pražského hradu. 
-------------------- 
K příležitosti 25. výročí slavného českého olympijského vítězství v Naganu se uskuteční repríza tehdejšího hokejového finále. "Jsme rádi, že se po obrovském úsilí nakonec podařilo dát dohromady téměř všechny účastníky památečního finálového zápasu, kteří byli z myšlenky uspořádat tuto společnou akci bez výjimky nadšeni," řekl Nedělním miniglosám šéf pořádající agentury. "Jsem přesvědčený, že českým fanouškům se bude připomínková akce líbit, zvlášť když se před zahajovacím buly dozvědí, že ruští hokejisté kvůli platným sankcím nebudou vpuštěni na led a český tým tak v exhibičním zápase vyhraje kontumačně 5:0."
---------------------- 
České veterinární úřady jsou zaskočené z vlažné odezvy úředních restrikcí souvisejících s šířením ptačí chřipky v České republice. Jak nám mimo záznam šeptem potvrdili někteří odpovědní úředníci, všechno nasvědčuje tomu, že zavřít slepice není tak snadné jako zavřít lidi, a kladnou odezvu mezi chovateli - především ve velkochovech - nemělo zatím ani povinné každodenní používání slepičích respirátorů.
----------------------  
Prezident Miloš Zeman hodlá ještě rychle jmenovat nového předsedu Ústavního soudu, přestože ten by se měl po Pavlu Rychetském ujmout svého úřadu až v srpnu příštího roku, tedy skoro půl roku po nástupu nově zvoleného prezidenta. Současný prezident nicméně chce plně využít svého mandátu až do posledního dne, a plánuje tedy jmenovat soudce Ústavního soudu, představitele Nejvyššího soudu, vedení Nejvyššího kontrolního úřadu a členy Bankovní rady ČNB, to vše nejméně na deset let dopředu, protože nikdo ze současných kandidátů na prezidenta pro takový odpovědný výběr není disponován tak dobře jako právě Miloš Zeman, což mu prý potvrdili i jeho současní hradní spolupracovníci, kteří ostatně podle našich informací budou tvořit většinu zmíněných předem jmenovaných pozic.
----------------------
Zátah na organizovanou skupinu úplatkářů kolem řecké místopředsedkyně Evropského parlamentu Evy Kailiové měl podle vyšetřovatelů podobné prvky jako česká úplatkářská aféra kolem exministra Davida Ratha. "Zatím se domníváme, že David Rath a manželé Kottovi prodali místopředsedkyni příslušnou licenci podobně jako televizní pořad Stardance koupil kdysi licenci od BBC Worldwide," řekl nám hlavní vyšetřovatel kauzy. "Samozřejmě, při nákupu licence se předem počítá s tím, že kupující si některé části kupovaného programu upraví podle regionálních zvyklostí, čímž se dá vysvětlit skutečnost, že peníze nebyly v krabici od obyčejného vína, ale v krabici od retsiny."
----------------------  
Česká vláda se chystá na poslední chvíli zakázat pro letošní vánoční svátky domácí výrobu a konzumaci bramborového salátu, protože podle mnohých kulinářských expertů je jeho původ v Rusku, odkud k nám recepturu a vzorky propašovali před více než 100 lety českoslovenští legionáři osvědčeným způsobem ve svých bambusových vycházkových holích. Brambory jsou ovšem typicky americkou plodinou, což kádrový profil bramborového salátu přece jen o něco vylepšuje, takže situace není jednoznačná a čeká se v této věci na rozhodnutí Ústavního soudu.

 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

14 komentářů:

  1. AD #8) Off šem bambus je tradiční obchodní artikl komunistické Číny; takže boj o bramborový salát bude urputný, řekl poradce Ministerstva výživy Dr. Man de Linka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čína už zvládla mandelinku okopírovat a vrhla ji na trh v obrovském množství pod obchodním názvem "čínský brouk".

      Vymazat
  2. Ke kauze Rath mám od samého počátku osobní vztah, protože jsme tehdy se spolubydlící strávily příjemný večer, který jsme měly věnovat studiu, tím, že jsme několik hodin vyhledávaly všechny dostupné vtipy, co na téma Rath kolovaly, a vydatně jsme se jim smály. Je opravdu pěkné slyšet, že se povedlo prodat licenci do zahraničí a můžou se pobavit i v cizině!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proč bychom měli jen přijímat inspiraci ze zahraničí, když máme co nabídnout? :-)

      Vymazat
  3. Myslím, že první pád je hrdobce.
    Babiš se v tomto dětském "kvízu" proslavil podobně jako kdysi ekologická fanatička Kateřina Jacques neznalostí toho, co je biomasa.

    Velká škoda je, že o měsíc vrcholné kampaně ministerstvo vnitra připravilo původním verdiktem o nesplnění požadovaného počtu hlasů Karla Diviše, protože toho považuji za nejkvalitnějšího kandidáta. Je vzdělaný - absolvoval dvě fakulty Univerzity Karlovy ("Matfyz" a FSV), navíc úspěšným podnikatelem, je autorem informačního systému portálu Letuška.cz, který překročil naše hranice, a má také zkušenosti z médií.
    V 1. volebním kole ale budu v zahraničí a do 2. se za této situace nemá šanci dostat, takže ani teď nebudu volit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, ale "hrdobec" je citát :-). Tak to u nejkvalitnějších kandidátů v politice bývá, že jejich šance jsou minimální. Což ovšem zpětně opět otevírá otázku, jestli jsou v dané oblasti opravdu nejkvalitnější :-).

      Vymazat
    2. To člověka občas napadá, že kromě počtu hlasů potřebných k zařazení do kandidátky na prezidenta, by uchazeči povinně dostali i testík. Celkem by mě zajímalo, jak by Babiš dopadl v Cermat testech na střední, když vybouchl i na základce.

      Vymazat
  4. Za mě teda vedou noční soláry a slepičí respirátory :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to by se ještě správně měly slepičí respirátory kvůli postupnému snižování účinnosti každou hodinu měnit :-).

      Vymazat
    2. Tak to si raději ani nedomýšlím výslednou cenu vajec :-)

      Vymazat
  5. Lezarts

    A to si myslel Babišův tým poradců, že bude pro Babiše jednodušší uspořádat předvolební debatu se školáky, než s ostatními kandidáty na prezidenta. Nebo, že by… sabotáž?!

    OdpovědětVymazat
  6. Stejně jako Nominek mě nadchly noční soláry (lunáry) ovšem ke kauze Babiš na základce jen musím říct, že pokud teď má 30 % hlasů, vypovídá to o inteligenci části národa hodně. Občas mi je líto že jsem už taky důchodce (senior), protože nehodlám být házená do jednoho pytle s jeho fanatickými obdivovateli seniorského věku....

    OdpovědětVymazat
  7. Nikdy jsem Babiše nevolila ani neobdivovala, spíše naopak, ale všeobecně o těch nahoře nemám dobré mínění, takže v tom ten p.Andrej není sám. Jsem seniorka a mám svůj názor na politiky.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.