neděle 11. prosince 2022

Nedělní miniglosy č.666

Předposlední letošní číslo (ano, jak už jsem hlásil minule, na Vánoce a na Nový rok redakce i letos vyhlásila prázdniny) Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", bude mít vzhledem ke své veskrze neblahé symbolice trochu netradiční charakter. Zkusil jsem se totiž podívat do více než 13 a půl roku dlouhé historie našeho nedělníku se značkou NMg, jestli jsme se něhodou někdy nedotkli ďábelského, satanského či pekelného tématu. Pár kousků jsem našel a doplnil jsem je několika novými, tak věřím, že to mocnosti pekelné nevezmou zle. Celou dlouhou dobu, po kterou NMg vydávám, se totiž snažím, aby ze zdejších glos nekapala zloba a žluč, tak bych rád, aby ani dnešní šestisté šestašedesáté vydání nebylo výjimkou. K příspěvkům, které se již v NMg objevily, připíšu pro rychlou orientaci číslo a rok jejich premiérového vydání.

V uplynulém týdnu jsem zde na blogu zveřejnil opět dva nové články: Jako první to byla (z velké části černobílá) fotoreportáž ze sněhem poprášeného hlavního města Lehce pocukrovaná Praha. Jako druhý text jsem pak přidal Haiku blížícího se slunovratu (huráá, za pár dní se konečně zase začne prodlužovat den!). Z minulého týdne ještě jednou připomenu novou básničku Zima v podzimu a celkově už třetí díl Zápisků z čerstvě popsaného sešitu formátu A6 s tvrdými deskami. 
 
Když máme dnes to speciální číslo, přizpůsobíme mu i naše tradiční nakouknutí do archivu, odkud jsem vybral pět starších příspěvků tak, aby to bylo - přímo či aspoň nepřímo - v intencích dnešního tématu: Jsou to dvě kraťoučké básničky, u kterých velmi rychle sami přijdete na to, proč se ocitly v tomto vydání: Lehce promiskuitní Přelétavý den a kosmologická Stručná historie povidlového času. K tomu přidám fotoreportáž z nefalšovaného "pekelného" místa v Japonsku Peklo přímo pod nohama - Noboribetsu, Jikagu-Dani. A nedávná reportáž s názvem Na houbách zase ukáže, jak jsem si (mylně) představoval, že vypadá hřib satan :-). No a když už je řeč o satanech, není od věci podívat se i na článek Tři setkání s tornády a jedno haiku k tomu, kde "...sám satan v podobě víru, udeřiv náhle od jižní strany na knížecí palác na hradě Vyšehradě, vyvrátil od základů starou a tedy velmi pevnou zeď."
 
Jak to bude probíhat v příštím týdnu, zatím ještě netuším; je ale docela možné, že se v článku vrátím k tomu, jak jsem byl nedávno na jednom báječném jazzovém koncertě, a taky se možná zmíním o tom, jak jsem našel ve vlaku zapomenuté krásné vánoční dárky. Ale znáte mě, možná přijde nějaký náhlý poryv inspirace a všechno dopadne úplně jinak. Tak zatím vám všem přeji krásné pokračování adventu a těším se zde na blogu zase brzy na shledanou. Ať se vám daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli :-).
 
 

Doktor Solfernus z Dalskabát se nakonec na poslední chvíli stal dalším prezidentským kandidátem. Na žádost českých transfúzních stanic, aby nemrhal vzácnou tekutinou, nakonec ustoupil od poněkud megalomanského plánu sehnat 50 tisíc úpisů podepsaných vlastní krví, protože využil mezery v příslušném zákoně a prezidentskou kandidaturu si nechal podepsat od 20 bývalých poslanců, kteří už se v současnosti smaží v pekle.
----------------------
Zcela nový a kvalitativně převratný překlad Božské komedie Dante Alighieriho připravil kolektiv ekonomů, překladatelů a kriminalistů při Evropské komisi. Odborníci na problematiku praní špinavých peněz již v dřívější době připravili definitivní verze částí Očistec a Daňový ráj, a nyní francouzští ekonomové, který kdysi prosadili 75% zdanění bohatých Francouzů, dokončili i dlouho očekávanou část Daňové peklo (NMg č.253, rok 2014)
-------------------- 
Oslovený ďáblův advokát se v rozhovoru pro Nedělní miniglosy důrazně ohradil proti slovům prezidenta Miloše Zemana, že vše, co vychází od Senátu, je od ďábla: "Nepopírám, že některé kroky s naší stranou zástupci Senátu konzultují, ale např. ústavní žaloba na prezidenta byla čirou partyzánštinou senátorů, proti které náš šéf pana prezidenta bránil, seč mohl." (NMg. č.520, rok 2019).
---------------------- 
Slavný anglický street artový umělec Banksy se v rozhovoru pro Nedělní miniglosy vyjádřil v tom smyslu, že jeho oblíbeným úslovím, podle kterého se snaží ve svém životě odjakživa řídit, je Nemaluj čerta na stěnu.
----------------------  
Protože zájemců o účast v úřednické vládě je stále víc než ministerských křesel, dohodly se jednotlivé strany podle návrhu odboru orální paměti Ministerstva kultury, že pro určení správného kandidáta použijí lidová rozpočitadla. Jedna skupina však požaduje použít "Entetýky, dva špalíky, čert vyletěl z elektriky", zatímco druhá strana nechce ustoupit od osvědčeného "Enele benele cukrkňoura, jamte tramte pompaďoura". Obě skupiny připustily, že by se možná dokázaly smířit i se třetím, kompromisním řešením, ale pracovníci odboru orální paměti si na žádné další rozpočitadlo právě nemohou vzpomenout. (NMg. č.8, rok 2009)
----------------------
Mluvčí Alexandrovova souboru písní a tanců odmítl nařčení, že armádní soubor překročil hranice České republiky svévolně, ale stejně jako kdysi Rudá armáda v roce 1968 uvedl, že soubor přijel na pozvání obsažené v dopise psaného jménem českých občanů. Podle potomků Vasila Bilaka je v tom tentokrát jejich předek nejspíš nevinně, protože má aktuálně spoustu práce se svou brožurkou Poučení z krizového vývoje v Pekle a společnosti a na psaní dopisů nemá čas ani vhodné podmínky. Pravděpodobnými autory zvacího dopisu jsou tentokrát Helena Vondráčková a Lucie Bílá, které v poslední době kvůli dietě přešly z bílého pečiva na tmavý moskevský chléb a domnívaly se, že by od nich bylo čestné naplnit přísloví "Koho chleba jíš, toho píseň zpívej!" (NMg č.333, rok 2015)
----------------------  
Peklo ohlásilo, že až do odvolání nebude přijímat nové hříšníky. "Rostoucí ceny energií jsou pro nás při našich odběrech doslova likvidační," zdůvodnil pro Nedělní miniglosy nucenou odstávku pekelných kotlů tiskový mluvčí. "Plánujeme proto zásadní změnu našeho obchodního modelu a chceme postupně přejít od většinou ne zcela dobrovolných posmrtných balíčků služeb k zážitkové individuální péči pro samoplátce." (č.660, rok 2022)
----------------------  
Někteří muslimští představitelé nejspíš nabídli po téměř 34 letech vášnivého nepřátelství spisovateli Salmanu Rushdiemu, že pokud udělá určité vstřícné kroky, mohly by obě strany nakonec dosáhnout smíru. Slavný spisovatel totiž v rozhovoru pro Nedělní miniglosy překvapivě uvedl, že byl vždy především prozaik a vůbec se nemůže upamatovat, že by kdy napsal nějaké verše.

 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

23 komentářů:

  1. Stejně je obdivuhodné, že vás to tak dlouho drží, a pořád to má kvalitu. Možná by některá senátorka mohla navrhnout cenu za výdrž ve svazku s NMg.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však víte, jak všechno v Senátu dlouho trvá. Obávám se, že peklo bude jako obyčejně pohotovější :-). U čísla 555 jsem v odpovědi na komentář psal, že na číslo 666 nejspíš nedojde, protože by to znamenalo dalšího dva a čtvrt roku. Ale nějak to uteklo...

      Vymazat
    2. Chapu, ja jsem zacala psat v roce 2007, a to jen kvuli tomu, ze jsem pro tehdejsiho zamestnavatele testovala mobilni verze webu. Za me je dulezita ta pravidelnost - po delsich pauzach se mi vraci tezko. Diky za dabelskou 666 a budu se tesit na mystickou 777…:)

      Vymazat
  2. Já jsem se do pekla docela těšil, teď abych si vzal teplé prádlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, nejhorší je vaření za studena.

      Vymazat
    2. Vaření mě netrápilo, ale čekal jsem, že tam bude příjemně jak v Karibiku.

      Vymazat
    3. Bejvavalo...Ted jsou tam teploty blizke absolutni nule...

      Vymazat
  3. Lezarts

    Teď mě mohu klidně, když je energetická krize, vzít do pekla i s mojí šetřící dietou…mám stejně zákaz všeho smaženého😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad tam mají taky nějakého specializovaného "dietního čerta" :-).

      Vymazat
  4. To peklo mě taky rozesmálo. Koupila jsem si zateplené leginy, nesmím je zapomenout :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba se Peklu podaří vystát si ve frontě kotlíkovou dotaci :-).

      Vymazat
  5. TlusŤjoch:
    Zkoumal jsem pojem peklo a objevil jsem jednu věc, kterou jsem neznal:
    Jindy se říká, že brána do pekla se nachází za šípkovým keřem. Odtud pochází úsloví „jdi mi k šípku“

    OdpovědětVymazat
  6. Říkala jsem si, jak asi tyhle jubilejní miniglosy pojmeš - a věru nezaváhal jsi a zvedl hozenou rukavici :-) Daňové peklo je super! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řekl jsem si, že by byla škoda to nějak nevyužít. Tolik podobných příležitostí už nejspíš nebude a "normální" miniglosy můžou být hned příště :-).

      Vymazat
  7. Uz se tesim na jubilejni minigkosy 6666..Jen doufam, ze je nebudu cist v pekle...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, však to už je jen 6 tisíc týdnů. A já kdysi slíbil, že se dožiju stovky, ale ne stoosmdesátky :-).

      Vymazat
  8. Odpovědi
    1. To je zvláštní, že se říká "po čertech" a ne "po andělech" :-).

      Vymazat
  9. Pekelně ďábelské vydání :-)

    Vybavilo se mi rozpočítadlo z jednoho kresleného vtipu snad ještě z dob Dikobrazu (chlapečci na pískovišti a holčička poblíž): "Ene bene Emane, kdo tu bábu dostane..."

    Jinak drahotu v pekle by bylo možno řešit zaměřením se na ty nejvíce zazobané hříšníky a vybírat pekelně mastné vstupné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se dá udělat elegantně formou tzv. pekelného soudu, pro který si daný hříšník bude muset za tučný peníz najmout "právní zástupce" :-).

      Vymazat
  10. Gratuluji ke krásnému satanskému číslu a děkuji za báječný výběr ďábelských miniglos! :)

    OdpovědětVymazat
  11. Petře, jak já jsem se těšila na tohle číslo! a nezklamal jsi.Kolik pekelně horkých kafí jsi u toho vypil? Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.