neděle 4. prosince 2022

Nedělní miniglosy č.665

Ono se to nezdá, ale tento rok doslova uhání adventním časem směrem ke svému konci, což se dobře pozná např. na skutečnosti, že nás v tomto roce čekají už jen tři vydání Nedělních miniglos, našeho svérázného blogového týdeníku, který v pohodových i těžkých dobách "říká vždy ještě o něco víc než pravdu" a je zdejším návštěvníkům nedělním společníkem už víc než 13 a půl roku. Věřím, že se v předvánočním čase máte dobře, a už s předstihem oznamuji, že i letos bude mít "redakce" NMg vánočně-novoroční  přestávku, takže na Boží hod vánoční ani na Nový rok náš týdeník nevyjde a budeme si na tu dobu muset obstarat jiný blogový program. Dnes vás ale každopádně srdečně vítám u 665. čísla.

V uplynulém týdnu jsem zde na blogu zveřejnil opět dva nové články: Nejprve jsem splnil svůj slib, že se ještě vrátím k nedávnému "zázračnému víkendu", což jsem učinil zveřejněním nové básničky Zima v podzimu. Ve druhém článku jsme už potřetí nahlédli do Zápisků z čerstvě popsaného sešitu formátu A6 s tvrdými deskami, kam si průběžně zaznamenávám stručné postřehy z toho, co se mi přihází a co mě obklopuje a připadne mi to něčím zajímavé. Z předešlého týdne se pak ještě vrátím ke svému zatím největšímu fotografickému úspěchu, kterým bylo ocenění v prestižní soutěži ND Awards v článku ND Awards 2022 - fotosoutěž, se kterou jsme si "sedli".  A ze zaprášeného blogového archivu jsem protentokrát vytáhl 11 let starou fotoreportáž Kaktusová jména z nejvyššího athénského pahorku Lykavitos, na jehož úbočí je k vidění i podivná galerie jmen vyřezaných do kaktusů.
 
Jen tak mimochodem, moje čtečka, která i víc než 2 roky po likvidaci serveru blog.cz pro zajímavost hlídá staré a již dávno neexistující blogy mých blogových známých, jestli na nich nebude zaznamenána nějaká posmrtná aktivita, začala tento týden zčistajasna chrlit stovky oznámení: Nově když server tn.cz publikuje nějakou zprávu, čtečka ho zaznamená jako aktivitu každého z dávných blogů na blog.cz. Protože tato aktivita samozřejmě zcela zlikvidovala normální fungování čtečky, která sleduje, co je nového na mých spřátelených blozích, byl jsem nucen testovací sledování blogového Hádu ukončit. jako posledního špióna monitorujícího aktuální dění v říši za řekou Acheron si ponechávám sledování bývalého "Srdce blogu", ale jestli se vše bude vyvíjet stejně i dál, i tento "agent" vbrzku ukončí svou činnost a odebere se na špiónský odpočinek jako již dávno před ním třeba slavný Bob Saint-Clare :-). Zatím vám všem přeji krásné pokračování adventu a těším se zde na blogu zase brzy na shledanou. Ať se vám daří vše, na co sáhnete, i to, na co byste si sáhnout přáli :-).
 
 

Francouzský císař Napoleon I., který do České republiky přicestoval oslavit 217. výročí vítězné bitvy u Slavkova, byl zadržen hlídkou slavkovské městské policie, obviněn z nedovoleného veřejného užívání šlechtického titulu a druhý den ráno poslán nemilosrdně postrkem na Elbu.
----------------------
Íránská mravnostní policie, která poněkud znervózněla po veřejných vyhlášeních, že bude pravděpodobně v brzké době zrušena, ostře kritizovala některé výrobky českých pekáren, zejména šátečky.
---------------------- 
V české Poslanecké sněmovně bylo zahájeno projednávání novely zákona o šíření dezinformací. Komentátoři odhadují, že jednání bude ještě dlouhé a složité, protože v prvním týdnu se vyjednavačům nepodařilo shodnout ani na základních definicích, např. na zcela fundamentální otázce, co je to šproch.
---------------------- 
Poslanci z novely příslušného zákona raději vyškrtli ustanovení, podle kterého měly automaticky vzniknout i datové schránky pro občany, takže od Nového roku mohou občané získat datovou schránku - stejně jako teď - na požádání, ale automaticky se budou zřizovat jen datové schránky pro živnostníky. "Podnětem k této změně je hlavně neúplné pochopení základního principu komunikace přes datové schránky na straně mnoha občanů," uvedl jeden z odpovědných pracovníků, kteří změnu připravovali. "Trochu nás vyděsilo, že mnoho lidí vůbec netuší, k čemu jsou datové schránky určeny, a desetitisíce lidí se nás zcela vážně ptaly, co mají dělat, když jim do datové schránky přijde např. datum 24. prosinec 2022."
----------------------  
I když to původně vypadalo, že světoví výrobci letadel budou po období covidu zažívat těžké časy, předpověď stagnujícího odbytu se nenaplnila, protože výpadky objednávek přepravních společností nahrazuje zvyšující se poptávka ze strany nejrůznějších finančních podvodníků, kteří se chystají lákat své zákazníky na zcela nová letadla a pyramidové hry.
----------------------
Ministr vnitra Rakušan předložil vládě návrh na prozatím dvacetinásobné navýšení aktuální kapacity českých věznic, který je první reakcí na skutečnost, že v Indonézii byl uzákoněn trest až 1 roku vězení za mimomanželský sex, což je trend, na který se musíme včas připravit i u nás, když víme, jak dlouho u nás trvá stavební řízení. Experti už teď odhadují, že recidiva bude v tomto případě celkem vysoká, zvlášť podaří-li se pro tento speciální paragraf prosadit experimentální smíšené věznice.
----------------------  
Na dálnici D1 byla při speciální policejní akci díky měřicímu radaru zadržena příliš rychle se pohybující inflace. Policejní mluvčí oznámil, že inflace bude dále vyšetřována na svobodě, protože doposud nebyla trestána, neskrývá se, a navíc slíbila, že příští rok zpomalí na 9,3 %. 
 
Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

21 komentářů:

  1. Na Elbu? Chyba!Mel byt poslan rovnou na Svatou Helenu, takhle ho tu maji napresrok zase (jako) na koni, ci pokud modernizuje tak mozna na Harleyi...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Svatá Helena už je mimo pásma slavkovské integrované dopravy (SID) :-).

      Vymazat
  2. TlusŤjoch:
    Íránská mravnostní policie se dokonce chystá zabavit i veškeré exempláře Nezvalovy básnické sbírky "Sbohem a šáteček".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani si netroufám tipovat, jak se bude jmenovat překlad do perštiny :-).

      Vymazat
  3. Ohledně mimomanželského sexu by bylo třeba aktualizovat i trestní zákon, aby notoričtí recidivisté mohli dostávat souhrnné tresty v trvání třeba 150 let, jako je tomu např. v USA.

    Zákon na stíhání "šiřitelů dezinformací" je návratem do 50. let a zvlášť v podání svazáka Rakušana, ten být mladší by určitě psal petice za popravu M. Horákové. Líbí se mně postoj Elona Muska, který všem zaměstnancům bruselského oddělení Twitteru zabývajícím se sledováním dezinformací dal výpověď. Zajímalo by mě, jak se teď budou cítit naši multikoaliční politici, když už s heslem "nahlašování není práskačství" je zde konec.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen aby opět někdo nevytáhl staré pravidlo třikrát a dost :-).

      Vymazat
  4. Přesně! Na mě ze čtečky začaly padat zprávy stylu "Krokodýl ukousl chlapci hlavu" a dalších asi 50 neodolatelných zpráv. Zdroje z blogu jsem měla naštěstí pročištěné, takže to chodilo jen od Blouda a šlo tomu rychle zatnout tipec. Celkem zběsilý nápad, jak si zvednout návštěvnost. A teď k nedělním breaking news: nejlepším způsobem, jak ošetřit případnou uniklou dezinformaci, je plánované vypuštění šprochu a sledování, v jakém stavu se vrátí zpátky do sněmovny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tam měl nastaveno asi 70 sledovaných blogů a kousající krokodýl se objevil u víc než u poloviny z nich, no a protože u jednoho krokodýla nezůstalo, měl jsem během pár hodin skoro tisíc upozornění na nové články :-).

      Vymazat
  5. Zabásnout inflaci by ovšem nebylo v současné době vůbec od věci. Škoda že to nakonec skončilo jen domluvou :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žádná "jen" domluva, 15,1 %, to je za dva body a automaticky. Leda že by něco šoupla bokem... :-)

      Vymazat
    2. No, však víš, jak to dopadlo, když zabásli "Smrťáka" v Dařbujánovi a Pandrholovi... :-)

      Vymazat
    3. Důležité je, jestli inflace nenadejchala :-).

      Vymazat
  6. Lezarts

    Vtipná Mikulášská nadílka😁

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlastně on dnes chodí Mikuláš, že? Už nějak zapomínám :-).

      Vymazat
  7. Ad letadla - skoro to evokuje zájezd do Egypta - letecky na pyramidy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně! Taky mě to napadlo, ale nebyl jsem schopný vymyslet tu správnou "miniglosovou" formulaci :-).

      Vymazat
  8. Škoda, jeden týden chyběl aby byly tyhle poslední NM s číslem 666 což by na Mikuláše bylo naprosto po Satanovi ďábelské!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě se budu muset zamyslet, jestli tak významné číslo NMg nějak speciálně neoslavit :-).

      Vymazat
  9. Nedávno jsem zjistila, že když zadám adresu původního blogu z Blog.cz, hodí mě to na stránky TV Nova, takže mě aktivita tvojí čtečky nepřekvapuje. Ještě, že to není známka obživnutí, co bychom si s takovou blogovou zombie počali?
    P.S: Bob Saint-Clare je můj oblíbený filmový hrdina :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já měl ve čtečce asi 70 sledovaných blogových adres, asi u poloviny z nich mi každý publikovaný článek Novy vygeneroval připomenutí, takže to byl nějakou dobu docela hukot :-).

      Vymazat
  10. Na mne udělaly dojem poslední dvě miniglosy. Jen tak dál a na č.vydání 666 se těším, jak víš, už hodně dlouho. Tak si dej záležet...Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.