čtvrtek 15. prosince 2022

Peter Lipa - pražský vánoční koncert

Kdysi, ještě v časném podzimu, optali se mě moji dobří dlouholetí přátelé, kteří žijí na rozdíl ode mne celkem bohatým koncertním životem, zda bych v adventním čase s nimi nezašel do pražské Písecké brány na koncert slovenského zpěváka Petera Lipy. Možná se trochu divili mému nadšení, protože asi netušili, že Peter Lipa pro mě byl už v době mého mládí synonymem zajímavé a kvalitní muziky, takže jsem kromě různých rockových, folkových či dokonce punkových skopičin díky Peteru Lipovi poslouchal i skopičiny jazzové a "hudebně eklektické". od 90. let mi ovšem tento pozoruhodný zpěvák oddriftoval kamsi za obzor, jeho písničky se ke mně dostávaly jen sporadicky, stejně jako zprávy o něm. A na jeho živém koncertě jsem nikdy nebyl - ani jako nadšený teenager, ani jako zkušenostmi zakulacený muž "v nejlepším věku". Všechno je prostě jednou poprvé.

Peter Lipa je každopádně hudební legendou. Už na druhém beatovém festivalu v Praze na konci událostmi nabitého roku 1968 se se svou tehdejší skupinou Blues Five stal "objevem festivalu", ale co jsem začal vnímat, vždycky se mi zdálo, že každá hudební krabička je mu těsná - ta beatová, bluesová a snad dokonce i ta celkem prostorná jazzová, kam se jinak vedle sebe vejde kdeco. A tak jsem přivítal možnost připomenout si po dobrém čtvrtstoletí tohoto zpěváka, hudebníka, skladatele, dramaturga i organizátora. Ostatně - ti staří slovenští jazzoví pardálové jsou vůbec úplně speciální kapitolou: Peter Lipa oslaví v květnu osmdesátku, trumpetista Laco Déczi, o jehož dobřichovickém koncertě, který se tehdy moc pěkně protnul s mou fotografickou výstavou, konanou na stejném místě, jsem tady psal v článku Koncert Laca Décziho, je dokonce ještě o 5 let starší. Klobouk smekám před oběma pány!

Omlouvám se, tentokrát přikládám jen dvě ilustrační fotky (to beru jako eufemismus pro fotky mizerné :-)) udělané v rychlosti mobilem. Ale aspoň něco.

  

 
Peter Lipa se svou kapelou (a vánočním stromečkem, pod kterým byli všichni jako skvělý vánoční dárek pro narvaný sál) na pódiu Písecké brány: Radovan Tariška (saxofon, mimochodem, taky dost dobrý jazzový démon :-)), Michal Šimko (baskytara), Michal Fedor (bicí) a Petr Lipa mladší (klávesy)
 

 

Asi nemá cenu o takové hudební osobnosti psát zbytečné litanie. Spíš sem přidám pár různorodých ukázek z jeho tvorby, většina z nich během adventního pražského koncertu zazněla a na několika z nich jsme museli spolu s ostatními diváky (a jak rádi!) trochu "hlasově spolupracovat", protože pan zpěvák byl v dobrém rozmaru, a my tím pádem taky :-). 


Sťahovaví vtáci (hudba Jaro Filip, text Milan Lasica)

  

 
 Balada o štyroch koňoch  (hudba Peter Lipa, text Milan Lasica) - to už je přece jen o něco jazzovější opus než ten, kterým jsme začínali.
 

 
Znova a znova (hudba Peter Lipa a Martin Gašpar, text Vlado Krausz)


 Kúsoček páperia (hudba Peter Lipa, text Milan Lasica)

 
 
 
Kamarátka Samota (hudba Peter Breiner, text Tomáš Janovic, Peter Petiška). Mimochodem, tahle písnička vyšla na dlouhohrající desce, když mi bylo 17, koupil jsem si ji (bůhví, kde dnes je) a právě tuhle písničku jsem se jako jedinou z tohohle žánru dokonce naučil hrát na klavír. Teď jsem ji - mnou dávno zapomenutou - při rešerši pro tenhle článek po skoro čtyřiceti letech s údivem znovu objevil a leccos se mi z té dávné doby vybavilo :-).
 
 
 
 
Problémy s problémami (hudba Peter Lipa, Peter Lipa ml., text Vlado Krausz)
 

 
Když už tu starou dlouhohrající desku nemám (a i kdybych ji měl, nebylo by ji u mě doma kde přehrát), tak jsem si od Petera Lipy koupil na pódiu o přestávce aspoň dvě jeho cédéčka. Jedno pro sebe (společné s Lubošem Andrštem, bohužel, ten už mi na rozdíl od Petera Lipy cédéčko nikdy nepodepíše) a druhé na příští týden pod stromeček jednomu báječnému člověku, který taky rád poslouchá jazz, tak by se mu to snad aspoň místy mohlo líbit :-).
 

19 komentářů:

  1. To ovšem musel být velmi krásný zážitek! Moc se mi líbí hned ta první píseň. Ty ostatní už jsou na mě moc jazzové, ale ta první je přesně tak melancholická, jak to mám ráda :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byl to moc fajn večer, takové pohlazení po duši. A jsem rád, že první písnička zabrala, protože jsem ji na začátek dal schválně, aby neodpudila ty, co nejsou pravověrnými jazzmany a jazzgirlkami :-).

      Vymazat
  2. Stárne to, všechno milé stárne...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemám pro to důkaz, ale často se mi zdá, že to nemilé stárne sice taky, ale nějak pomaleji...

      Vymazat
    2. Míra
      A já furt, jak to formulovat. Díky.

      Vymazat
  3. Pekne..Shodou okolnosti jsem navstivill Laca Decziho, rovnez skveleho miuzikanta a obdivuhodneho ve svem veku, na jazzovychbfestvalech v okoli Kralup letos 2x v Ktalupech axZlosxni..Toto je trochu jine, ale take non plus ultra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měl jsem možnost si s Lacem kdysi v Dobřichovicích trochu popovídat a je to fakt zajímavý chlapík :-).

      Vymazat
    2. Míra
      Pro někoho možná dost svérázný chlapík, ale...

      Vymazat
  4. Lezarts

    K ranní kávě, báječný příspěvek! Oboje jsem si vychutnala👌🏻
    Opravdu tento muzikant má široký záběr. Pro mě objev.
    Ocenila jsem i báječné videoklipy, za mě nejvíce Problémy s problémami

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Potěšilo mě, co všechno se dá na internetu najít, byť třeba klip z roku 1984 vypadá ve srovnání s těmi dnešními opravdu kuriózně :-).

      Vymazat
  5. Není tohle mým šálkem kávy, nicméně samozřejmě obdivuji hudebníky kteří ve svých letech dokáží hrát a zpívat na 200%

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebýt mých přátel, koncertu bych si vůbec nevšiml a byla by to škoda.

      Vymazat
  6. Já jazz moc nemusím, ale vzhlížím s úctou k hudebníkům, kteří ve svých letech zpívají, hrají a koncertují. 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vypadá to, že osmdesátka není pro jazzové legendy žádný věk :-).

      Vymazat
  7. Pana Lipu znám, jen to není zpěvák, ale manžel mé kamarádky :).
    Musel to být krásný zážitek, byť mi tato hudba moc neříká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemůžu říct, že bych byl nějaký pravověrný jazzový posluchač, ale zrovna Peter Lipa mi vysloveně vyhovuje.

      Vymazat
  8. Mám ráda hudbu různých druhů. Jazz v podání pana Lipy je poslouchatelný. Děkuji za koncert, který jsem si docela vychutnala. Souhlasím s tím, že věk není překážkou pro toho, kdo umí zpívat a věnuje se tomu. Zaujalo mě také, že Milan Lasica otextoval některé skladby a je dobře, že má pan Lipa následovníka v synovi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo. Milan Lasica byl vlastně "dvorním" textařem Petera Lipy, dokonce jim vyšlo speciální cédéčko jejich společných písniček. Kromě toho je na webu k nalezení dokonce i jejich společné vystoupení :-).

      Vymazat
  9. S Peterem Lipou jsem také setkal před desítkami let, ale fandou jsem nikdy nebyl, protože před jazzem jednoznačně dávám přednost rocku. Z těch dalších osobností, kteří se v ukázkách s ním pojí, si pamatuji Jaro Filipa z pořadů Ktosi je za dverami Lasici a Satinského, Milana Lasicu jsem navíc několikrát viděl hrát v Divadle Bolka Polívky, a konečně Luboše Andršta znám i z koncertu jako vynikajícího kytaristu souboru Framus 5 Michala Prokopa.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.