neděle 4. července 2021

Nedělní miniglosy č.596

Minulou neděli jsme se nad těmito stránkami nesešli, protože redakce měla mimořádnou přestávku. Tentokrát ale Nedělní miniglosy, svérázný blogový týdeník, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", vycházejí, i když je víkend prodloužený o dva sváteční dny; vítám vás proto u jejich 596. vydání. Už jen čtyři neděle nás tak dělí od jubilejního 600. čísla, které bude jako už tradičně obsahovat výběr nejlepších a nejvtipnějších miniglos z poslední stovky vydání (viz dřívější jubilejní výběry, které jsou přiloženy na konci článku).

Ve dvou týdnech uplynulých od posledních Nedělních miniglos přibyly na mém blogu celkem čtyři nové články: V článku Jak jsem soutěžil na "svém" zámku, jsem vás zpravil o výsledcích naší jarní dobřichovické fotografické soutěže, která se aktuálně převtělila ve společnou výstavu fotografií na dobřichovickém zámku. Katastrofální tornádo na Hodonínsku mě přimělo připomenout si situace, kdy jsem se s tornády nebo zajímavými informacemi o nich ve svém životě setkal; výsledek si můžete přečíst v článku Tři setkání s tornády a jedno haiku k tomu. Když jsem minulý víkend vynechal Nedělní miniglosy, aspoň jsem využil čas k dalšímu rozšíření svého nejdéle fungujícího fotografického projektu a výsledkem byl článek Kouzelná zahrada tentokrát se zahradní slavností (několik nově pořízených fotek už jsem dokonce stihl zařadit do fotocyklu Kouzelná zahrada na svém webu). No a v prozatím posledním článku O studiích v Oxfordu jsem se vrátil k tomu, jak jsem před 30 lety musel dost narychlo rozhodnout o své profesní a nejspíš i životní budoucnosti. Z předchozího týdne pak ještě naposledy připomenu článek Co se mi vybaví, když se řekne Libuška Šafránková
 
Z archivu jsem dnes povytáhl 9 let starou úvahu Optimisté jako vymírající druh? Je-li to ovšem úvaha optimistická nebo spíše pesimistická, to je, myslím, sporné a každý z vás to může vnímat trochu jinak. A jako obyčejně ještě připomenu svou nedávno dokončenou knížku blogových fejetónků, glos a reflexí neobyčejného života kolem nás s názvem Hledá se pudvice v modrém obalu! (v článku je odkaz na stránku, kde je knížka zdarma ke stažení v pdf formátu). Jestli hledáte čtení na dovolenou, třeba by právě "pudvice" mohla být tím pravým, co vás dobře naladí, i když vás třeba přímořské sluníčko zprvu opeče maličko víc než vám bylo milé :-).  
 
Přeji vám všem i nadále hlavně pevné zdraví a krásné, teď už plnohodnotně prázdninové dny. Mějte se dobře a těším se s vámi zase brzy na shledanou na těchto blogových stránkách.
 
 
K ženám, které si 22. června odvážně připomněly Mezinárodní den bez kalhotek, se přidal i český kreslený krteček.
----------------------
Předseda české vlády Andrej Babiš si na sociálních sítích pochvaloval, kolik občanů vyslyšelo už o víkendu s předstihem jeho pondělní geniální nápad, že by nebylo špatné uspořádat nějakou sbírku na obnovu tornádem zničených oblastí na Hodonínsku, protože státní rozpočet není nafukovací: "Víte, vy, Češi, jste v podstatě dobří a chápaví lidé, stačí, aby vás vedl někdo tak manažersky zdatný, jako jsem já, a společně můžeme dokázat velké věci." Premiér zdůraznil, že kdyby náhodou nějaké peníze ze sbírky nakonec zbyly, už teď má vytipovaných několik velkých firem, které by mohly díky dotacím z vybraných prostředků dodávat do postižených oblastí třeba kvalitní toustový chléb.
----------------------  
Pražské hygieně se podařilo úspěšně vytrasovat zdroj závažné lokální epidemie norovirů, která měla epicentrum na divadelním představení jedné nejmenované Ibsenovy hry. 
----------------------  
Prezident Miloš Zeman vzbudil opět pozornost mezinárodních médií, když prohlásil, že trangender lidé jsou mu bytostně odporní a operační změnou pohlaví se dopouštějí trestného činu sebepoškozování, doplnil, že jako neutrální nadstranický prezident už teď všechny upozorňuje, že bude v podzimních volbách volit Babišovo hnutí ANO, protože je prostě nejlepší, a navrch vysvětlil, že protože předvolební koalice považuje za podvod na voličích, nebude v procesu povolebního sestavování vlády přihlížet k jejich volebním výsledkům, ale sestavením vlády pověří šéfa nejsilnější jednotlivé strany. Umělá inteligence ve službách zahraničních informačních serverů z mnoha reakcí lidí na sociálních sítích následně učinila překvapivý závěr, že v důsledku těchto výroků se výrazně zvýší počet Čechů odjíždějících na dovolenou nebo dokonce chystajících se odstěhovat do jiné země, což by podle českého ministerstva financí mohlo mít nepříjemný dopad na předpokládané oživení české ekonomiky. Naštěstí se ale ukázalo, že šlo jen o nepřesný robotický výklad běžné české fráze, že se mnoha lidem z takových řečí oficiálního představitele státu zvedá kufr.  
----------------------
Český expremiér Jiří Paroubek obvinil svou bývalou manželku Petru z toho, že mu z trezoru odcizila několik miliónů korun, které mu kdysi společně zaplatilo několik velkých českých nakladateství pod podmínkou, že jim přestane posílat své rukopisy. Petra Paroubková zatím na obvinění ze strany bývalého manžela oficiálně neodpověděla, jen ho ze zvyku přeložila do angličtiny.
----------------------
Český hydrometeorologický ústav vydal před zahájením prázdnin důrazné varování pro média, že nejméně tři dny nebude možné očekávat žádné katastrofální výkyvy počasí. 
---------------------- 
Dosavadní šéf polské Občanské platformy Borys Budka symbolicky předal vedení této donedávna nejsilnější opoziční politické síly Donaldu Tuskovi, který se tak po svém evropském angažmá vrací do vnitřní polské politiky. Borys Budka odmítl, že by šlo o jakkoli vynucený krok, i když připustil, že se jeho nástupce při osobním jednání vyjádřil dvojznačně v tom smyslu, že když mu vedení strany dobrovolně nepředá, dostane na Budku.

 
 
A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

16 komentářů:

  1. Ad #3) A Hygiena také odhalila novou mutaci mutace gama, takzvaný vir gule, kterou roznášejí proutkaři.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vir přenáší kdeco, třeba kočky nebo pyl. Nová generace roušek bude asi muset vypadat jinak než ta dnešní.

      Vymazat
    2. A to ani nemyslim na virbl z bubnu. No a generace rousek by mela byt mobilni vzduchotesna komora s pripojenim na internet, aby nikomu neusla nova vyhlasena omezeni dne.

      Vymazat
    3. A kdysi ho roznášeli mamute a dinosaure...

      Vymazat
    4. Budeme si každý pěstovat svou speciální bublinu. Představuji si něco takového, jako je "zorb", jen bude veselé, jak o sebe budeme na přeplněných ulicích pružit :-).

      Vymazat
  2. Mít trezor s miliony a sdílet ho s manželkou se zlatokopeckými sklony asi nemohlo dopadnout jinak než těžbou :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vypadá to, že je pan Jiří nejen mimořádně sebevědomý a inteligentní, ale i předvídavý :-).

      Vymazat
  3. U toustového chleba jsem si málem poprskala obrazovku :-D A kufr se mi tedy zvedá. Zvedá se mi tolik, že bych na něm opravdu málem mohla vyletět za hranice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S kufrem jsem na tom podobně. Hořké konce kdysi nadějného intelektuála a vyplivnout se to nedá.

      Vymazat
  4. Toasťák ať si strčí za čepici!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Toustovým chlebem prý budeme platit úroky ze státních půjček. Věřitelé budou muset tak usilovně žvýkat, že pak třeba ani nedojde na jistinu :-).

      Vymazat
  5. I keď ten Zeman je taký aký je, s tým sebapoškozovaním má pravdu. Nedávno som čítala článok, ako tí ľudia po operáciách pohlavia trpia… a to je teda hnus.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když to i přesto podstupují, řekl bych, že důvody pro takový krok musí být obzvláště silné. Ale zase: Něco jiného je si o tématu povídat v lánské hospodě s kámoši a něco jiného je televizní rozhovor prezidenta republiky.

      Vymazat
  6. Minimálně by měl vědět, že sebepoškozování není trestným činem..A každý kdo je ochoten tu operaci a přípravu absolvovat, asi ví proč..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud by sebepoškozování bylo trestným činem, byl by pan prezident už dávno na galejích kvůli kouření a chlastu. I když kdoví, třeba se i na to vztahuje imunita.

      Vymazat
  7. Do Donald Duck a Budka...je to v tom Polsku samy pták...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.