úterý 29. června 2021

Kouzelná zahrada tentokrát se zahradní slavností

Je to už 11 let, kdy jsem na blogu uveřejnil svůj vůbec první článek s fotkami (do té doby jsem psal 16 měsíců jen texty, protože si moje tehdejší internetové připojení nerozumělo s platformou blog.cz a fotky nešly do blogu vůbec přenést). Ten článek se jmenoval Kouzelná zahrada a představil moje první tři experimentální fotky dělané technikou zoomování během expozice. To jsem samozřejmě netušil, že Kouzelná zahrada se stane mým dlouhodobým fotoprojektem, že vybrané fotky z tohoto cyklu budou součástí sedmi fotografických výstav a že se dva zástupci této série podívají i na stránky prestižního amerického fotomagazínu. 

Od té doby celkem pravidelně - někdy jednou za rok, jindy třikrát, někdy je zase tři roky pauza, podle toho, jaké jsou během mých nepříliš častých staňkovských návštěv na zahradě podmínky pro focení, přidávám pár obrázků v podobě nového blogového článku s tradičním tématem. I letos ta chvíle - po dlouhé době, kdy byly návštěvy kvůli epidemii problematické - nakonec přišla a já jsem zase vybral pár snímků, z nichž tak dva až tři obohatí letitou kolekci.

Tentokrát jsem do Staňkova přijel především na oslavu osmnáctin svého synovce Matěje. Musím říct, že těch 18 let uteklo jako povodňová voda. Ještě před pár chvilkami, zdálo by se, se Matýsek batolil pod vánočním stromkem mezi balíčky a najednou se k nám sklání ze své skoro dvoumetrové výšky a jeho hlas je o dost hlubší než ten můj. Ale i když byla oslava v plném proudu, přesto jsem se asi hodinku před setměním vytratil od slavnostní tabule a společnosti dalších hostů do "své" části zahrady, kde tradičně fotím, protože je v té době osvětlena měkkým světlem zapadajícího slunce.

První fotku jsem udělal tak, aby bylo zřetelně vidět, že jsem fotil pod stromem. Tenhle strom je na bezkonkurenčně největším počtu obrázků z "kouzelné" kolekce, protože jeho koruna nejlíp chytá dopadající světlo. Tahle třešeň byla celkem mohutná a vysoká už v době, kdy jsem pro změnu já "loztomile zvatlal" a batolil se mezi vánoční dárečky. Teď jsme oba o cca půlstoletí starší a na ní to narozdíl ode mne není zdaleka tolik vidět.

 
Jedna klasická "zoomovka", tentokrát s bělostným keřem u zahradního jezírka. I tento keř už mi v této kolekci několikrát pózoval, barevnost jeho listů k tomu vysloveně vybízí. Jednou z nejúspěšnějších fotek celé série je např. několikrát vystavovaný Malström.

 
Naopak jehličnan v odlehlém koutě zahrady se zatím na žádné fotce neobjevil a dnes je to jeho premiéra. Líbila se mi jeho zvláštní zelená barva posetá světlejšími a stinnějšími místy a i když keřík ve skutečnosti pěkně píchá, chtěl jsem fotku udělat "hebkou na dotek" :-).

 
Opět zoomování během expozice, pro které jsou bílé nebo ostře žluté motivy asi nejvýraznější a dá se s nimi pohrát. Já považuji bílý motiv na obrázku - zčásti proto, že neznám název vyfocených bílých květů - podle tvaru za holubičku :-).

 
Četli jste kdysi nesmírně populární knihu Johna Wyndhama Den trifidů? Právě na ni jsem si vzpomněl, když jsem - opět u své nejoblíbenější třešně - vyfotil následující snímek. Ano, tak nějak jsem si legendární trifidy představoval: Šup - vytáhnout kořínky a na procházku"! :-)

 
Pro mě jednoznačně nejdůležitější snímek z dnešní sestavy. Celou dobu, co Kouzelnou zahradu fotím, jsem se snažil přijít na nějakou originální metodu, která by rovněž vedla k efektu "velkého třesku", ale aby expanze nebyla ve všech směrech rovnoměrná jako je tomu v případě zoomování během expozice. Následující fotka je první vlaštovkou, která napovídá, že jsem při pátrání snad na dobré cestě, protože linie pozadí jsou uspořádány v jiném směru než linie květů v centru obrazu. A podotýkám, že je věcí cti, aby efektu nebylo dosaženo v počítačové postprodukci; takhle to vypadá i v RAWu :-).

 
Ještě rychle jeden průhled hustými keři u plotu zahrady na zapadající sluníčko a mohl jsem se zase vrátit ke grilovaným dobrotám a narozeninovému dortu a do vlídně naladěné příjemné společnosti. 

 

Tohle je výhoda fotografie, že dokáže zakonzervovat emoci - někdy jen pro autora fotky, jindy pro zúčastněné osoby a v tom nejlepším (a velmi vzácném) případě i pro lidi zcela nezúčastněné. Já budu mít tyhle fotky spojené se zahradní oslavou "dospělosti", i když v nich není ani náznak něčeho takového. Tak budu aspoň věřit, že tam běžní návštěvníci i tak najdou něco, co jim udělá radost :-). 

Další kousky z dlouhodobého cyklu Kouzelná zahrada najdete na mém fotowebu: https://www.petrvapenik.cz/magic-garden. A koho začne zahrada nudit, v dalších galeriích tam najde i docela jiný žánr fotek.

Pozn.: A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě pravidelných týdenních glos politického a společenského dění najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetonypovídkybásněhrátky s češtinouhaikuvzpomínková vyprávěnípovídání o knížkáchfilmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánkyPokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.


 

 

 

 

 

27 komentářů:

  1. No zajímavé..u těch trifidů jsem si vzpomněl na to, že jsem četl článek o tom, že hydroponie je prý už out..teď frčí aeroponie...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hydroponické období jsem nějak přeskočil, aniž by tedy to aeroponické započalo :-).

      Vymazat
  2. Povedené zoomování! Taky nás letos čekají osmnáctiny jednoho skoro dvoumetráka 😀.

    OdpovědětVymazat
  3. Moc se mi líbí tvůj favorit i psychedelická holubička; a ta hebká zelená je zase ohromně uklidňující (chvilku jsem si říkala, jestli to není modřín, ale hned u další věty tahle hypotéza definitivně padla). Ale nejpodivuhodnější na tom celém je, že i moje neteř letos slaví osmnáct! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ročník 2003 je prostě mimořádně silný :-). Jsem rád, že se ti líbí můj favorit i další jmenované, i když jsem bohužel nemohl nabídnout přímo modřín :-).

      Vymazat
  4. Fotky na sudých místech působí jako překryv několika záběrů z různých okamžiků, moc se mně líbí "rozvíjející" se květy, to je jak video "zkomprimované" do jedné fotografie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I když to zní podivně, udeřil jsi hřebíček přímo na hlavičku, protože ono to vlastně je přesně tak, jak říkáš: video zkomprimované do fotografie. Plyne to totiž skoro přesně z povahy použité metody.

      Vymazat
  5. U mě vede ta přeměna květů surfínií do květů kal! A pak tedy ta poslední fotka, ta mi taky sedí. Nicméně tyhle tvoje hrátky mne nepřestávají bavit!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc rád. Snažím se pokud možno pořád objevovat nové možnosti, aby cyklus nebyl "jednobrdný", i když už jsem, pravda, prozkoumal i nejednu slepou uličku :-).

      Vymazat
  6. Zajímavé jsou všechny fotografie. Krásné ty poslední dvě. Přičemž nejpřitažlivější je pro mne ta s květy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, květy jsou, myslím, nejpovedenější. Poohlédnu se, jestli se neobjeví nějaké zajímavé místo, kam je poslat na zkušenou :-).

      Vymazat
  7. Skvělé fotky, působí na mě i fyzicky - z jehličnanu a bílých květů cítím skoro až závrať. Kdybych měla doma zvětšeninu, tak bych se v tom pokoji asi měla potřebu přidržovat nábytku:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem rád, závrať je to nejlepší, co může člověka nad fotografií potkat! :-)

      Vymazat
  8. Odpovědi
    1. Děkuji, u plotu bývá výhled na zapadající slunce nejlepší.

      Vymazat
  9. Šestá fotografie mi připomíná dětství. Něco podobného jsem vídávala, když jsem se rychle houpala na houpačce a náhle zvrátila hlavu.
    Poslední fotka zase působí jako sklářské dílo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani netušíš, jak blízko jsi, pokud jde o metodu pořízení té fotky :-).

      Vymazat
  10. Konečně pořádná zahradnická fotka!

    OdpovědětVymazat
  11. Mě se nejvíc líbí ta fotka s fialovými květy a konečně už i vím jak vznikly, pěkný nápad! Díky za typ na způsob focení. Bohužel v poslední době jsem líná nosit foťák a beru jen mobil, budu se muset trochu překonat...přeji mnoho krásných zahrad.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Baví mě hledat zajímavé varianty focení. Devět jich nevyjde, jedna třeba jo. Mým vzorem je pionýr slepých uliček Jára Cimrman :-).

      Vymazat
  12. Krásné kouzelní… kouzelníkem s fotoaparátem v kouzelné zahradě👍🏻

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná bych měl ještě zapracovat na nějaké kouzelné formuli. Dexempo... :-)

      Vymazat
  13. tornádo květů
    zapadající slunce
    let holubice

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.