neděle 13. června 2021

Nedělní miniglosy č.594

Období kolem letního slunovratu je v roce asi moje nejoblíbenější, protože mám prostě rád, když je dlouho světlo. Za normálních okolností jsem si touto dobou brával týden dovolené a vyrážíval jsem někam do hor, po kterých šlo rázovat až pomalu do desáté večer, ale normální dnešní situace pořád ještě ani zdaleka není. I když mám očkovací certifikát, ani v nejmenším se mi nechce někomu dokazovat, že jsem oprávněn sednout si k restauračnímu stolu, objednat si pivo nebo dokonce někam odjet. Jsem trpělivý (rozuměj tvrdohlavý) a počkám si, jak se situace s různými "covidpardony" a "covidpasy" vystříbří, a teprve pak se opět - bude-li to aspoň částečně odpovídat mé představě fungování svobodného světa - vydám na cesty. To v případě Nedělních miniglos, svérázného blogového týdeníku, který "říká vždy ještě o něco víc než pravdu", na nastolení normální situace trpělivě čekat nemusíme: Tento nejspíš nejdéle vycházející český blogový nedělník vychází po celou nenormální dobu zcela normálně, jako tomu bylo po celých více než 12 let, co už si v něm skoro každý týden můžete číst. Vítám vás dnes u jeho 594. vydání. Vida, jubilejní šestisté číslo už začíná pomalu prosvítat na obzoru mezi stromy :-).

V uplynulém týdnu jsem publikoval dva nové články: Prvním byl článek Hvězdolet u rezavé zlaté kotvy, dokladující, jak jsem svým fotoexperimentem vystrašil několik majitelů pod Vyšehradem zaparkovaných automobilů. Ve druhém jsem pak představil několik předválečných pokusů najít český ekvivalent ke slovu víkend (snad od vás nedostanu pomyslnou sardel z češtiny, když se článek jmenuje Krásný výkend nebo krásné zotavisko?). Z předešlého týdne pak mohu ještě jednou připomenout praktický pražský fotografický pokus, jak dlouho trvá MODRÁ HODINKA a z ještě starších článků pak pokus o vlastní překlad další básně Christiana Morgensterna Mezi časy
 
Z hlubokého blogového archivu jsem dnes vybral 10 let starý článek O kultu kulatých čísel, který byl mým jubilejním pětistým blogovým textem. V článku jsem vyjádřil důvodnou pochybnost, jestli se někdy dohrabu k ještě kulatějšímu tisícímu článku; vůbec jsem tehdy nemohl tušit, že na blogu budu strašit ještě za dalších 10 let a budu tou dobou už dokonce i za hranicí dvoutisícovou. Člověk míní a ... Kdo vlastně mění? Mimochodem, jeden ze starších článků, které jsou v textu jubilejního 500. článku zmíněny, se stal před nedávnem důležitou součástí mé knížky blogových fejetónků, glos a reflexí neobyčejného života kolem nás z názvem Hledá se pudvice v modrém obalu! (v článku je odkaz na stránku, kde je knížka zdarma ke stažení v pdf formátu). Sebechvála sice podle lidového pořekadla smrdí, ale stejně si myslím, že tahle knížka je optimální na letní dlouhé cesty, k vyrovnání tlaků při čekání v dopravních zácpách, a třeba i k odpolední kávě vychutnávané ve stínu stromů kdesi na břehu moře :-). 
 
Přeji vám všem i nadále hlavně pevné zdraví a krásné dlouhé červnové dny. A už teď se těším na shledanou nejpozději za týden u nového čísla Nedělních miniglos, ale samozřejmě raději ještě dřív :-).
 
 
Tým hongkongských vývojářů představil nového humanoidního robota - sestru Grace, která má posílit zdravotnický personál, protože umí poskytnout základní zdravotní péči a díky svým komunikačním schopnostem má být i společnicí pro ty, kteří byli izolováni od zbytku světa kvůli epidemii covidu-19. Neslavně ovšem skončila první zápůjčka nového produktu do České republiky: Jakmile totiž robot ze svého ovládacího software zjistil, že je českou zdravotní sestrou, odešel pracovat do Německa.
----------------------
Podle odpůrců vakcinace dokáže očkování člověka zmagnetizovat a vytvořit z něho 5G vysílač, což umožnilo českým mobilním operátorům ohlásit prakticky stoprocentní pokrytí mobilním signálem. "Ještě bychom pro jistotu potřebovali pár desítek očkovaných na Šluknovsku a ve vybraných krkonošských údolích, kde je prozatím síla mobilního signálu proměnlivá," potvrdil Nedělním miniglosám mluvčí jednoho z hlavních operátorů, "byť samozřejmě chápeme, že zmagnetizované tělo může způsobit některé potíže např. při pokusu o nákup v železářství."
----------------------
Jak uvádějí některé evropské studie, Češi patří k největším sabotérům opatření proti šíření covidu. "Dlouho jsme měli jen nejasné podezření dané dřívějšími zkušenostmi s obecně negativním vztahem Čechů ke všem typům oficiálních nařízení," řekl Nedělním miniglosám vedoucí celoevropského výzkumného týmu. "Teď ale poprvé jsme schopni prokázat české švejkování v této oblasti na tzv. tvrdých datech, protože zatímco v celé Evropské unii průměrně narostla míra odstávavosti uší následkem dlouhodobého nošení roušek a respirátorů téměř o 8%, u občanů České republiky jsou to jen necelá 3%, což dává Čechům nezaslouženou výhodu do další fáze, kdy bude hospodářství jednotlivých zemí po epidemii zrychlovat, takže bude záležet na odporu vzduchu každého z nás."
----------------------  
V příštím týdnu by se měli ve Švýcarsku sejít prezidenti USA a Ruska Biden a Putin. "Vůbec nepochybujeme, že lidé se dvěma tak podobnými jmény jako jsou americký a ruský prezident se na většině zásadních politických otázkách dohodnou," řekl Nedělním miniglosám jeden ze členů přípravného diplomatického týmu. "Nebude už pak tedy žádný důvod ponechávat USA na seznamu nepřátel Ruska, kde by tak zbyla jako jediná Česká republika, i když skutečnost, že nás Češi na hokejovém mistrovství světa nechali vyhrát, beru jako první vstřícné gesto po dlouhé době."
----------------------
Se žalobou na českého premiéra Babiše kvůli podání lživé informace neuspěl jeho soused z Průhonic. Oba sousedé se potkali na procházce u místního lesa a premiér na běžný konverzační dotaz "Rostou, rostou??" odpověděl kladně slovy "To si teda piš!", přičemž soused pak v lese nenašel ani prašivku. Předseda vlády soudu vysvětlil, že šlo jen o nedorozumění, protože ho vůbec nenapadlo, že by se někdo mohl zajímat o to, zda rostou houby, a mylně se domníval, že se soused - jako všichni ostatní - ptá na dluhy českého státu.
 ----------------------
Na pozemcích po bývalé hnědouhelné elektrárně Tušimice 1 vyrostly velkokapacitní skleníky, které by měly dodávat každý rok na trh asi 6 500 tun rajčat. "Opylování rostlin zajišťují přes den čmeláci, které si pěstujeme přímo v Tušimicích," uvedl pro NMg šéf speciálního projektového týmu, "a v noci pak vypouštíme čmeláky odchované našimi kolegy v Dukovanech, protože dukovanskému hmyzu není nutné po setmění přisvěcovat, a navíc je hmyzu přísnou výchovou a dobrými příklady vštípeno, že opravdu důležité věci se raději dělají v noci, aby Drábová nevěděla."
----------------------
Podle důvěrných informací Nedělních miniglos chystá český prezident svůj další zásadní projev k národu, ve kterém chce občanům především jednoduše vysvětlit, co přesně v doslovném překladu znamenají ty poslední dobou tak často zmiňované covid pussy.

 
 
A co vám můj blog - pokud ho ještě neznáte - může nabídnout? Kromě glos politického a společenského dění, podobných těm dnešním, najdete na blogu např. cestopisné reportáže z Japonska, z Řecka, a dalších míst, jsou tu i - věřím, že většinou humorně laděné - úvahy a fejetony, povídky, básně, hrátky s češtinou, haiku, vzpomínková vyprávění, povídání o knížkách, filmech či pražských zákoutích a také celá řada fotografií doprovázejících četné fotočlánky. Pokud vás na mých stránkách něco zaujme, neváhejte a dejte o mém blogu vědět i dalším lidem, které by mohly moje články potěšit. Děkuji, opatrujte se a těším se s vámi zase brzy na shledanou.

 

20 komentářů:

  1. Ad #2) Otázkou je, co se stane po vakcinaci s člověkem, který má železné zdraví.

    OdpovědětVymazat
  2. Houbaři mají specifický humor.

    OdpovědětVymazat
  3. Podle bodu 3. si za radne noseni rousek zaslouzi pochvalu jen Blatny. A vubec, budou se za odstate usi dusledkem noseni ochrannych respiracnich pomucek vyplacet nejake kompenzace? Nebo jen celenky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Správně, povinné respirátory se časem nahradí povinnými čelenkami :-).

      Vymazat
    2. To bude záležet na to, kdo začne podnikat v plastické chirurgii...

      Vymazat
  4. Potvrzuji, že tvoje knížka je perfektní na dlouhé letní cesty! A dokonce při všech těch povinných respirátorech v dopravních prostředcích ani nehrozí jinak dost velké riziko, že si čtenář poprská čtečku nebo jinou elektroniku. Když jsem například manželovi četla nahlas fejeton o tom, jak sis dělal ve vlaku napodobovací technikou přátele, chechtal se, až se za břicho popadal :-)
    A k těm odstávajícím uším: nevím jak je to průměrně v populaci, ale pokud půjde v první řadě o odpor uší vedoucích vládních představitelů, tak to nevidím zrovna růžově!

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji, tak to se mi líbí! Ještěže ty respirátory máme a naše elektronika je ochráněna :-).

    OdpovědětVymazat
  6. Na prezidentův projev k národu se opravdu těším. Jen nevim, zda si připravit kyblík na zvracení, nebo kapesnik na slzy.

    Čmeláčí miniglosa je vskutku povedenat! 🤭

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kapesník je k prezidentským projevům nutnou výbavou, vždyť víš, jak pan prezident umí dojmout. No a kyblík rozhodně není špatný plán B :-).

      Vymazat
  7. Ze mně se sice nestal 5G vysílač, ani jiné médium. Po včerejší druhé dávce mám poněkud zchromlou ruku a bolehlav. Stejně dopadl i muž. Takže vysíláme smutné pohledy k nedokončené rekonstrukci bytu, kdy překračujeme krabice a děláme, že je nevidíme. Prý máme relaxovat. Ale už máme po dvou týdnech funkční internet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My, očkované ovce, samozřejmě odmítáme připustit naše fungování coby vysílače 5G, čímž v očích mnohých jen potvrzujeme, že signál už funguje :-). Ale gratuluji k funkčnímu internetu, ten se rozhodně hodí.

      Vymazat
  8. Houby - dluhy, pouze informační šum. Nebo taktika ;-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Loni a letos jsme zasekli sekeru tak hluboko, že kdyby takhle rostly houby, budeme jimi zásobovat i Čínu :-).

      Vymazat
  9. Očkování na Šluknovsku je perla :).
    Říkám si ale, zda se Biden s Putinem nebojí setkat, když přitakal, že je zabijákem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U vchodu jistě proběhlo odnovičokování obou delegací :-).

      Vymazat
  10. Odpovědi
    1. Když je někdo sympatický a ještě k tomu užitečný, není divu :-).

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a těším se zase brzy na shledanou.